270 patiekalų istorijų Jonavai: „Bulvių košė su spirgučiais“

270 patiekalų istorijų Jonavai: „Bulvių košė su spirgučiais“
BAL 06
2020-04-06 10:21 2020

Jonavos kultūros centras (JKC), norėdamas įprasminti artėjantį 270 miesto jubiliejų, nori sukurti elektroninį leidinį, kuriame būtų ne tik sudėti išskirtiniai, jonaviečių šeimai ar etnokultūriniam regionui būdingi valgiai, tačiau atskleistos ir unikalios asmenybės. Dalinamės pirmąja istorija. 

"Bulvių košė su spirgučiais"

Tai vienas iš tų patiekalų, kurį prisiminus lengvai nukeliauju į vaikystės prisiminimus. Pamenu, kai atėjus pas senelius, diedukas valgydavo močiutės gamintą košę su spirgučiais. Vaišindavo ir mane: ant žemės padėdavo lyginimui naudotą paaukštintą lentą, pastatydavo taburetę, kuri man būdavo lyg stalas, duodavo mažą metalinę šakutę, įdėdavo garuojančios švelnios it šilkas košės, kurioje dailiai lyg pataluose paskendę gulėdavo lašinukų gabaliukai. Virtuvės sienas gražino mėlynos spalvos raštu margintos plytelės, jos kampe stovėjo metalinė „Singer“ siuvimo mašina, kuria senelis siuvo kostiumus ir paltus, nes buvo siuvėjas.

Tradiciškai šiupinys – soti bulvių ir kitų kruopų košė, pagardinta mėsa, kepintais spirgučiais ir žalumynais, būdavo valgoma pusryčiams Žemaitijoje. Tačiau akivaizdu, kad įvairios patiekalo interpretacijos pasiekė ir kitus regionus, kaip šiuo atveju tik su bulvėmis, spirgučiais, pienu ir sviestu.

***

Galbūt ir jūs turite nostalgiško patiekalo receptą? Siųskite jį el. paštu jonavai270@gmail.com

Visi patiekalų autoriai ir jų giminaičiai bus kviečiami rugpjūčio 7 d. į Joninių slėnyje vyksiantį bendruomenės pikniką, kuriame skambės jonaviečių atliekamos dainos, vyks įvairios pramogos vaikams, bus pristatytas leidinys „270 patiekalų istorijų Jonavai“, visi vaišinsimės masiniame piknike ir mokysimės gaminti įvairius patiekalus. 

Parengta pagal JKC inf. 

Panašūs straipsniai

Vasaros iškylos gamtoje: patarimai, kaip joms pasiruošti tinkamai

Vasaros iškylos gamtoje: patarimai, kaip joms pasiruošti tinkamai

Šiltajam sezonui įsibėgėjant, vis daugiau žmonių laisvalaikį planuoja gamtoje, kuris neįsivaizduojamas be įvairiausių užkandžių ir maisto ant žarijų ruošimo. Mėgstantiems iškylauti vertėtų nepamiršti keleto ...