270 patiekalų istorijų Jonavai: „Varškės sūrio galimybės“

270 patiekalų istorijų Jonavai: „Varškės sūrio galimybės“
BAL 14
2020-04-14 08:09 2020

Jonavos kultūros centras, norėdamas įprasminti artėjantį 270 miesto jubiliejų, nori sukurti elektroninį leidinį, kuriame būtų ne tik sudėti išskirtiniai, jonaviečių šeimai ar etnokultūriniam regionui būdingi valgiai, tačiau atskleistos ir unikalios asmenybės.

Varškės sūrio galimybės

Lietuvoje jau nuo XVI a. gaminamas sūris iš karvės pieno. Nors dabar skirtinguose etniniuose regionuose sūrių rūšys tapo vienodos, vykdoma ir masinė gamyba, tačiau anksčiau Aukštaitijoje būdavo gaminamas tik rūgštaus pieno sūris, t.y. iš suraugto pieno varškės, sunkiamas sūrmaišyje, o vėliau slegiamas sūrspaudžiu, o Žemaitijoje – saldaus pieno sūris, kuris gaminamas iš kaitinamo saldaus pieno, į kurį dedama anksčiau pagamintos varškės, o masė slegiama. 

J. Uginčienės knygoje „Žemaičių valgiai“ pateikiami keli įdomūs kepto sūrio receptai. Pirmajam receptui reikės 300 g. žemaitiško sūrio ar saldžios varškės, 100 g. sviesto, šaukšto miltų, šaukšto kmynų ir druskos. Sūrį reikia supjaustyti gabaliukais, pabarstyti druska, apvolioti miltais ir kepti svieste iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.

Antrajam receptui reikės 300 g, sūrio, 2 kiaušinių, 2 šaukštų miltų, šaukšto kmynų, šaukšto vandens, 100 g. sviesto ir druskos. Sūrį reikia supjaustyti nestorais gabaliukais, kiaušinius su miltais bei vandeniu gerai išplakti, įberti kmynų. Sūrio gabaliukus pamirkyti tešloje ir kepti įkaitintuose riebaluose, kol abi pusės gražiai paruduos.

Kiek šiuolaikiškesnis receptas: rūgštaus pieno varškės sūrį įtrinti mėgstamais prieskoniais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi (nebūtinai), suvynioti į foliją ar kepimo popierių ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min., likus 5 min. iki kepimo pabaigos atidengti.

Galbūt jūs turite savo kepto ar desertinio sūrio receptą? Siųskite jį el. paštu jonavai270@gmail.com 

***

Visi patiekalų autoriai ir jų giminaičiai bus kviečiami rugpjūčio 7 d. į Joninių slėnyje vyksiantį bendruomenės pikniką, kuriame skambės jonaviečių atliekamos dainos, vyks įvairios pramogos vaikams, bus pristatytas leidinys „270 patiekalų istorijų Jonavai“, visi vaišinsimės masiniame piknike ir mokysimės gaminti įvairius patiekalus. 

Panašūs straipsniai

Psichologė pataria, kaip sutarti su maištaujančiais paaugliais

Psichologė pataria, kaip sutarti su maištaujančiais paaugliais

Paauglystės laikotarpio uždaviniai skirti ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos psichologė Neringa Jankauskaitė sako, kad paauglių maištas (atsikalbinėjimai, galvojim...

Valentino diena: kaip ją švęsti?

Valentino diena: kaip ją švęsti?

Artėja raudonų širdelių ir meilės prisipažinimų diena. Visų parduotuvių vitrinos tuoj pasipuoš Valentino dienos simbolika. Daugelis žmonių pradeda planuoti šiai progai skirtas dovanas, planuotis šventinio ...

Kalėdamas nusprendė keistis dėl sūnaus

Kalėdamas nusprendė keistis dėl sūnaus 2

Trisdešimtmetis Dovydas, lygtinai teistas už vagystes, nusižengimą pakartojo ir prieš kelis metus gavo realią laisvės atėmimo bausmę. Vyras prisipažįsta, kad smulkių vagysčių nevengė nuo paauglystės, o būdam...

VU virusologė L. Kalinienė apie koronavirusą: klausimų šiandien daugiau nei atsakymų

VU virusologė L. Kalinienė apie koronavirusą: klausimų šiandien daugiau nei atsakymų

Koronaviruso susirgimų atvejams sparčiai augant, naujos informacijos apie šį virusą poreikis tampa vis aktualesnis. Imunologai nuolat apžvelgia padėtį, kuriama nauja vakcina ir problema atrodo kryptingai spr...