Alkoholis kasdieniuose produktuose – ar žinote, kuriuose?

Alkoholis kasdieniuose produktuose – ar žinote, kuriuose?
RGP 22
2018-08-22 09:28 2018

Alkoholio vaidmuo pastaruoju laikotarpiu ryškiai pasikeitė – jis įgavo ypač neigiamą atspalvį. Bet kaip dažnai prisimenate, kad tam tikrą alkoholio kiekį gamina Jūsų pačių organizmas? Nė nesusimąstome, kad alkoholis slypi maiste ar kituose kasdien naudojamuose produktuose. Alkoholis, kitaip vadinamas etanoliu, yra svarbus daugelyje gamybos procesų. Be etanolio savo aplinkoje neturėtume tokių pamėgtų bei reikalingų dalykų kaip kosmetikos ir dezinfekcijos priemonės ar net vaistai.

Etanolis yra natūralus cheminis junginys, kurio biologinis aktyvumas ir atsiradimo būdai žinomi nuo seno. Anot LSMU farmakognozijos katedros profesorės, biomedicinos mokslų daktarės Nijolės Savickienės, nustatyta, kad žmogaus ar gyvūno organizme visada yra alkoholio, kuris išsiskiria medžiagų apykaitos metu. Natūraliai susidarančio alkoholio kiekis kraujyje yra iki 0,03 promilės. Žinoma, tai yra minimalus kiekis, kuris nesukelia girtumo. Panašus ar net didesnis kiekis randamas daržovėse ir vaisiuose.

Alkoholis – gamtos produktas

Milijonus metų natūralūs gamtos procesai gamino alkoholio turinčius maisto produktus. Sklando legenda, kad alkoholį žmogus atrado visiškai atsitiktinai, kai paragavo medaus iš seniai palikto ąsočio, kuriame natūralios fermentacijos būdu išsiskyrė etanolis. Šį atsitiktinumą žmogus vėliau pavertė midumi iš medaus, vynu iš saldžių vaisių, alumi iš grūdų. Technologija buvo paprasta – reikėjo tik leisti minėtiems produktams fermentuotis.

Alkoholis natūraliai susidaro net pamėgtuose maisto produktuose, kuriuos vartojame kasdien. Galbūt daugelis mūsų žino, kad kefyre ir raugintuose kopūstuose yra alkoholio. Tačiau dažnai pamirštame, kad prinokę bananai, obuolių sultys, ruginė duona ar net jogurtas taip pat gali turėti alkoholio.

Sklando legenda, kad alkoholį žmogus atrado visiškai atsitiktinai, kai paragavo medaus iš seniai palikto ąsočio, kuriame natūralios fermentacijos būdu išsiskyrė etanolis.

Visiškai paprastas produktas bananas – moksliškai ištirta, kad šiame vaisiuje gali būti 0,6 proc. tūrio alkoholio. Pasirodo, nokstant bananams, kaip, beje, ir bet kuriems kitiems vaisiams, cukraus mielės, naudodamos vaisių cukrų, gamina alkoholį.

Gaminant ruginę ar baltą duoną, naudojamos mielės. Kol tešla kyla, vyksta rūgimo procesas, kurio metu išsiskiria alkoholis. Žinoma, kepant duoną didžioji dalis etanolio išgaruoja, bet nedidelis 0,3 proc. tūrio alkoholio kiekis lieka.

Būtent dėl mielių ir pieno rūgšties bakterijų fermentacijos 2 proc. tūrio alkoholio atsiranda rūgstant kefyrui. Rūgstant kopūstams, pieno rūgšties bakterijos vykdo fermentaciją, tokiu būdu perdirba angliavandenius – šio proceso metu išsiskiria etanolis, kurio kiekis gali siekti iki 0,2 proc. tūrio. Šviežiame jogurte alkoholio kiekis gali būti iki 0,12 proc.

Visuose minėtuose produktuose esantis etanolio kiekis yra ypač mažas ir tikrai nesukelia jokių organizmo pokyčių ar girtumo. Galima ir toliau juos drąsiai valgyti kaip valgome iki šiol.

Alkoholio svarba medicinoje

Mūsų laikais būtų sunku rasti pramonę, kur etanolis nebūtų naudojamas. N. Savickienės teigimu, etanolis yra svarbi sudedamoji medžiaga, reikalinga daugelyje sričių: chemijos pramonėje, medicinoje, kosmetikos priemonėse, tokiose kaip tonikai, makiažo valikliai, kremai. Dėl stiprių antiseptinių savybių jis yra įtrauktas į beveik visas priemones, skirtas probleminei ir riebiai odai.

„Medicinoje, visų pirma, etanolis naudojamas kaip galingas dezinfekcijos įrankis, kuris naikina beveik visas mikroorganizmų grupes. Etanolis naudojamas ne tik operacinėje – jis yra būtinas augalinių tinktūrų ir ekstraktų gamybai“, – teigia profesorė.

Daugelis mūsų senolių gamintų vaistažolių ar uogų užpilų, nuo seno naudojamų žmonių negalavimams gydyti, yra etanolio pagrindu. Pasak farmacijos specialistų, augalus galima užpilti (ekstrahuoti) ir vandeniu, tačiau vanduo yra silpnas veikliųjų medžiagų tirpiklis, todėl vandeninės ištraukos pasižymi prastesnėmis gydomosiomis savybėmis, be to, vandeniniai augaliniai užpilai labai greitai genda, pelija, rūgsta.

Daugelis mūsų senolių gamintų vaistažolių ar uogų užpilų, nuo seno naudojamų žmonių negalavimams gydyti, yra etanolio pagrindu.

„Vaistinių augalų ekstrahavimas etanoliu yra saugus ir laiko patikrintas būdas. Tinktūrų ir ekstraktų gamybos procese, vaistingąsias žoleles laikant spirito tirpale, jos daug efektyviau atiduoda savo naudingąsias gydomąsias savybes, dėl ko žmogus gali daug greičiau pajusti teigiamą poveikį. Seniausias augalinės terapijos būdas – vaistažolių tinktūros bei ekstraktai – laikomi veiksmingu vaistu“, – sako biomedicinos mokslų daktarė.

N. Savickienė pabrėžia, kad svarbiausia yra sąmoningumas – etanolis yra svarbus daugelio produktų, ypač farmacijos, gamybai. Juose naudojami etanolio kiekiai yra maži ir saugūs žmogaus organizmui.

Panašūs straipsniai

JAV toliau didėja sunkių plaučių ligų ir mirčių skaičius, kurio sukėlėjas – elektroninių cigarečių vartojimas

JAV toliau didėja sunkių plaučių ligų ir mirčių skaičius, kurio sukėlėjas – elektroninių cigarečių vartojimas

Jungtinių Amerikos Valstijų sveikatos apsaugos pareigūnai atnaujino duomenis apie neįtikėtinai dažnus sunkius plaučių ligų susirgimo atvejus tarp žmonių, kurie  naudojo e-cigaretes. Naujausiais duomenimis 38...

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Šios iniciatyvos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į atsakingą ir tinkamą antibiotikų vartojimą ir taip prisidėti prie bakterijų atsparum...

Kaip išvengti palmių aliejaus: vien skaityti prekių etiketes nepakanka

Kaip išvengti palmių aliejaus: vien skaityti prekių etiketes nepakanka

Daugiau nei pusėje parduotuvėse esančių maisto gaminių sudėtyje yra palmių aliejaus, šis aliejus taip pat naudojamas kosmetikoje ar net įmaišomas į dyzeliną. Deja, vartotojams sužinoti, kuriuose produktuose ...

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Maisto netoleravimas yra populiari sąvoka, tačiau šio reiškinio aktualumas nėra naujas. Pavyzdžiui, su laktozės, kurios gausu piene ir jo produktuose, netoleravimu nuo seniausių laikų jau susidūrė mūsų protė...

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Vis labiau įsibėgėjant grybavimo sezonui, gydytojai toksikologai primena, kad rinkti ir valgyti galima tik labai gerai pažįstamus grybus: baravykus, lepšius, ūmėdes, kazlėkus, raudonikius, voveraites ir pan....

Svarbi informacija dėl ranitidino

Svarbi informacija dėl ranitidino 1

Dažniausiai užduodami klausimai dėl vaistų, savo sudėtyje turinčių veikliosios medžiagos ranitidino: 1. Kokioms ligoms gydyti skirti vaistai, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos ranitidino?...

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Spalio 15 d. pažymima Pasaulinė rankų plovimo diena, kurios šių metų šūkis „Švarios rankos visiems“. Pažymint šią dieną, siekiama atkreipti dėmesį į rankų higienos būklę bei didinti supratimą apie rankų higi...

Ką privalote žinote apie ilgalaikio makiažo atlikimo procedūrą

Ką privalote žinote apie ilgalaikio makiažo atlikimo procedūrą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Klaipėdos departamento specialistai atkreipia dėmesį į vis populiarėjančias ilgalaikio (permanentinio) makiažo paslaugas. Minė...

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Kaip gyvename, ką valgome ar kokiais žalingais įpročiais nuodijame savo organizmą puikiai atspindi kepenys. Mūsų šalyje vis dar gajus mitas, kad labiausiai kepenis „ėda“ vaistai, tačiau statistika rodo ką kita. ...

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kept...

Vitaminas D – ir vaistas, ir nuodas

Vitaminas D – ir vaistas, ir nuodas

Vitaminas D (kalciferolis) – tai riebaluose tirpus vitaminas. Yra žinomos kelios jo formos, iš kurių žmogaus organizmui svarbiausios yra ergokalciferolis (vitaminas D2) ir cholekalciferolis (vitaminas D3). Vitam...

Daugėja pranešimų apie nekvalifikuotų grožio specialistų invazinių procedūrų metu padarytą neatitaisomą žalą

Daugėja pranešimų apie nekvalifikuotų grožio specialistų invazinių procedūrų metu padarytą neatitaisomą žalą

Gyventojai, grožio paslaugoms rinkdamiesi kvalifikacijos stokojančius ir licencijos neturinčius asmenis, neišvengia skaudžių pasekmių. Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (Akreditavimo tarnyba)...

Kiaušinių ženklinimas – ką vartotojai turėtų žinoti?

Kiaušinių ženklinimas – ką vartotojai turėtų žinoti?

Specialistai teigia: kiaušiniai – vienas vertingiausių maisto produktų, tačiau vartotojai dažnai nebežino, kaip išsirinkti norimos kokybės kiaušinius. Žemės ūkio ministerija primena, į ką pirkėjai turėtų atk...

Vėžiniai susirgimai – kas darbe rizikuoja labiausiai?

Vėžiniai susirgimai – kas darbe rizikuoja labiausiai?

Kasmet Europoje vėžys nustatomas maždaug 1,6 mln. žmonių, daugiau nei 120 tūkst. iš jų vėžys išsivysto dėl kancerogenų poveikio darbe – 80 tūkst. šių žmonių miršta. Vykdant Europos saugių darbo vietų kampani...

Žinomos mamos primena: nuo ligų vaikus gali apsaugoti vos vienas judesys

Žinomos mamos primena: nuo ligų vaikus gali apsaugoti vos vienas judesys

Šaltasis metų laikotarpis žmones pasitinka peršalimu ir virusinėmis infekcijomis. Nuo rudeniškos darganos neatsiejami čiaudulys ir kosulys pirmiausia nusitaiko į jautriausias ir silpniausias visuomenės grupe...