Alkoholis kasdieniuose produktuose – ar žinote, kuriuose?

Alkoholis kasdieniuose produktuose – ar žinote, kuriuose?
RGP 22
2018-08-22 10:28 2018

Alkoholio vaidmuo pastaruoju laikotarpiu ryškiai pasikeitė – jis įgavo ypač neigiamą atspalvį. Bet kaip dažnai prisimenate, kad tam tikrą alkoholio kiekį gamina Jūsų pačių organizmas? Nė nesusimąstome, kad alkoholis slypi maiste ar kituose kasdien naudojamuose produktuose. Alkoholis, kitaip vadinamas etanoliu, yra svarbus daugelyje gamybos procesų. Be etanolio savo aplinkoje neturėtume tokių pamėgtų bei reikalingų dalykų kaip kosmetikos ir dezinfekcijos priemonės ar net vaistai.

Etanolis yra natūralus cheminis junginys, kurio biologinis aktyvumas ir atsiradimo būdai žinomi nuo seno. Anot LSMU farmakognozijos katedros profesorės, biomedicinos mokslų daktarės Nijolės Savickienės, nustatyta, kad žmogaus ar gyvūno organizme visada yra alkoholio, kuris išsiskiria medžiagų apykaitos metu. Natūraliai susidarančio alkoholio kiekis kraujyje yra iki 0,03 promilės. Žinoma, tai yra minimalus kiekis, kuris nesukelia girtumo. Panašus ar net didesnis kiekis randamas daržovėse ir vaisiuose.

Alkoholis – gamtos produktas

Milijonus metų natūralūs gamtos procesai gamino alkoholio turinčius maisto produktus. Sklando legenda, kad alkoholį žmogus atrado visiškai atsitiktinai, kai paragavo medaus iš seniai palikto ąsočio, kuriame natūralios fermentacijos būdu išsiskyrė etanolis. Šį atsitiktinumą žmogus vėliau pavertė midumi iš medaus, vynu iš saldžių vaisių, alumi iš grūdų. Technologija buvo paprasta – reikėjo tik leisti minėtiems produktams fermentuotis.

Alkoholis natūraliai susidaro net pamėgtuose maisto produktuose, kuriuos vartojame kasdien. Galbūt daugelis mūsų žino, kad kefyre ir raugintuose kopūstuose yra alkoholio. Tačiau dažnai pamirštame, kad prinokę bananai, obuolių sultys, ruginė duona ar net jogurtas taip pat gali turėti alkoholio.

Sklando legenda, kad alkoholį žmogus atrado visiškai atsitiktinai, kai paragavo medaus iš seniai palikto ąsočio, kuriame natūralios fermentacijos būdu išsiskyrė etanolis.

Visiškai paprastas produktas bananas – moksliškai ištirta, kad šiame vaisiuje gali būti 0,6 proc. tūrio alkoholio. Pasirodo, nokstant bananams, kaip, beje, ir bet kuriems kitiems vaisiams, cukraus mielės, naudodamos vaisių cukrų, gamina alkoholį.

Gaminant ruginę ar baltą duoną, naudojamos mielės. Kol tešla kyla, vyksta rūgimo procesas, kurio metu išsiskiria alkoholis. Žinoma, kepant duoną didžioji dalis etanolio išgaruoja, bet nedidelis 0,3 proc. tūrio alkoholio kiekis lieka.

Būtent dėl mielių ir pieno rūgšties bakterijų fermentacijos 2 proc. tūrio alkoholio atsiranda rūgstant kefyrui. Rūgstant kopūstams, pieno rūgšties bakterijos vykdo fermentaciją, tokiu būdu perdirba angliavandenius – šio proceso metu išsiskiria etanolis, kurio kiekis gali siekti iki 0,2 proc. tūrio. Šviežiame jogurte alkoholio kiekis gali būti iki 0,12 proc.

Visuose minėtuose produktuose esantis etanolio kiekis yra ypač mažas ir tikrai nesukelia jokių organizmo pokyčių ar girtumo. Galima ir toliau juos drąsiai valgyti kaip valgome iki šiol.

Alkoholio svarba medicinoje

Mūsų laikais būtų sunku rasti pramonę, kur etanolis nebūtų naudojamas. N. Savickienės teigimu, etanolis yra svarbi sudedamoji medžiaga, reikalinga daugelyje sričių: chemijos pramonėje, medicinoje, kosmetikos priemonėse, tokiose kaip tonikai, makiažo valikliai, kremai. Dėl stiprių antiseptinių savybių jis yra įtrauktas į beveik visas priemones, skirtas probleminei ir riebiai odai.

„Medicinoje, visų pirma, etanolis naudojamas kaip galingas dezinfekcijos įrankis, kuris naikina beveik visas mikroorganizmų grupes. Etanolis naudojamas ne tik operacinėje – jis yra būtinas augalinių tinktūrų ir ekstraktų gamybai“, – teigia profesorė.

Daugelis mūsų senolių gamintų vaistažolių ar uogų užpilų, nuo seno naudojamų žmonių negalavimams gydyti, yra etanolio pagrindu. Pasak farmacijos specialistų, augalus galima užpilti (ekstrahuoti) ir vandeniu, tačiau vanduo yra silpnas veikliųjų medžiagų tirpiklis, todėl vandeninės ištraukos pasižymi prastesnėmis gydomosiomis savybėmis, be to, vandeniniai augaliniai užpilai labai greitai genda, pelija, rūgsta.

Daugelis mūsų senolių gamintų vaistažolių ar uogų užpilų, nuo seno naudojamų žmonių negalavimams gydyti, yra etanolio pagrindu.

„Vaistinių augalų ekstrahavimas etanoliu yra saugus ir laiko patikrintas būdas. Tinktūrų ir ekstraktų gamybos procese, vaistingąsias žoleles laikant spirito tirpale, jos daug efektyviau atiduoda savo naudingąsias gydomąsias savybes, dėl ko žmogus gali daug greičiau pajusti teigiamą poveikį. Seniausias augalinės terapijos būdas – vaistažolių tinktūros bei ekstraktai – laikomi veiksmingu vaistu“, – sako biomedicinos mokslų daktarė.

N. Savickienė pabrėžia, kad svarbiausia yra sąmoningumas – etanolis yra svarbus daugelio produktų, ypač farmacijos, gamybai. Juose naudojami etanolio kiekiai yra maži ir saugūs žmogaus organizmui.

Panašūs straipsniai

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Maisto netoleravimas yra populiari sąvoka, tačiau šio reiškinio aktualumas nėra naujas. Pavyzdžiui, su laktozės, kurios gausu piene ir jo produktuose, netoleravimu nuo seniausių laikų jau susidūrė mūsų protė...

XXI amžiaus rykštė: vaikai serga tėvų ligomis

XXI amžiaus rykštė: vaikai serga tėvų ligomis

Šiuolaikinės medicinos pažanga lėmė, jog AIDS neskamba kaip mirties nuosprendis, paskutiniai mokslo atradimai leidžia prognozuoti, kad greitu metu bus atrastas ginklas prieš vėžį. Panašu, kad šio amžiaus liga bu...

Raminamieji bei migdomieji vaistai nėra tik nekaltos tabletės

Raminamieji bei migdomieji vaistai nėra tik nekaltos tabletės 1

Išgyvenate stiprų stresą? Kamuoja nepaaiškinamas nerimas? Sunku užmigti? Jaučiate, kad dėl tokios būsenos, liaudiškai tariant, tuoj „nuneš stogą“? Be jokios abejonės šioje ir panašiose situacijose padėti gali ti...

Iš pirties į ledinę eketę: taip pramogauti rekomenduojama tik pasiruošus iš anksto

Iš pirties į ledinę eketę: taip pramogauti rekomenduojama tik pasiruošus iš anksto

Kaitinimasis pirtyje, po to maudynės eketėje ar pramogos sniege – paplitusi nuomonė, kad tai sveikuoliška ir naudinga, tačiau staigūs temperatūrų pokyčiai nerekomenduojami kenčiantiems nuo lėtinių susirgimų ar t...

SAM: laukiantis kūdikio negalima turėti žalingų įpročių

SAM: laukiantis kūdikio negalima turėti žalingų įpročių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad laukiantis vaikelio labai svarbu būsimai mamai rūpintis savo sveikata, laikytis medikų nurodymų, gyventi sveikai, atsisakyti žaling...

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Jau senovėje sidabras buvo naudojamas papuošalams, veidrodžiams ir prabangiems indams gaminti, apsaugai nuo vampyrų ir vilkolakių, buvo ir sidabrinės monetos, o sidabro medaliai kaldinami iki šiol. Vėliau prisid...

Vitaminas D – ir vaistas, ir nuodas

Vitaminas D – ir vaistas, ir nuodas

Vitaminas D (kalciferolis) – tai riebaluose tirpus vitaminas. Yra žinomos kelios jo formos, iš kurių žmogaus organizmui svarbiausios yra ergokalciferolis (vitaminas D2) ir cholekalciferolis (vitaminas D3). Vitam...

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kept...

Rekomendacijos gyventojams gripo epidemijos metu

Rekomendacijos gyventojams gripo epidemijos metu

Gripo virusas iš organizmo pradeda išsiskirti inkubacijos periodo pabaigoje, tačiau intensyviausiai virusas išskiriamas pirmomis ligos dienomis. Viruso išskyrimas gali tęstis sveikimo periode. Dažniausiai suaugu...

VASPVT: Apgaulingi magnetiniai gaminiai sveikatai gerinti

VASPVT: Apgaulingi magnetiniai gaminiai sveikatai gerinti 1

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VASPVT) atkreipia gyventojų dėmesį, kad pastaruoju metu internetinėse svetainėse, spaudoje, lankstinukuose, kuri...

Augaluose užkoduotos savybės, apsaugančios žmogaus širdį

Augaluose užkoduotos savybės, apsaugančios žmogaus širdį

Kada verta pasikliauti vaistais, o kada – vaistiniais augalais? Tokio atsakymo ieško ne vienas žmogus, užpultas įvairių negalavimų. Daugelis augalų yra kaip unikali receptūra, prie kurios neprisilietė žmogaus ra...

Kardiologės patarimai, kaip pagerinti kraujotaką ir išvengti infarkto

Kardiologės patarimai, kaip pagerinti kraujotaką ir išvengti infarkto

Žmogus manė, kad yra sveikas, bet ištiko infarktas. Dalį tokių širdies smūgių gydytojai vadina sekmadienio infarktu. Tokios diagnozės nėra tarptautinėje ligų klasifikacijoje, tačiau infarktas smogia tada, kai po...

Tautvilė Šliažaitė: kai trūksta virškinimo fermentų, senstame greičiau

Tautvilė Šliažaitė: kai trūksta virškinimo fermentų, senstame greičiau

„Sakoma, kad nuo 30-ies metų mūsų virškinimo sistema pradeda senti, vadinasi, gaminti vis mažiau virškinimo fermentų. Jos darbas lėtėja – prasčiau įsisaviname maisto medžiagas, lengviau priaugame svorio, dažniau...