Ar žinai, kad... Riebalai yra skirtingi. Kokių mums reikia?

Ar žinai, kad... Riebalai yra skirtingi. Kokių mums reikia?
BIR 07
2018-06-07 12:32 2018

Įprasta manyti, kad riebalai – blogis, kuris ne tik gadina mūsų išvaizdą, bet ir kenkia sveikatai. Tačiau ar žinote, kad riebalai – viena iš pagrindinių mūsų organizmo maisto medžiagų, ir jie mums būtini? Tačiau ne vienodais kiekiais. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) mitybos specialistai pataria kaip pasirinkti sveikatai naudingesnius riebalus. 

Kai riebalų per daug – organizmas juos kaupia. „Dažniausiai didesnė riebalų masė susikaupia pilvo, šlaunų, sėdmenų srityse. 

Riebalai – energijos šaltinis

Riebalai – viena iš pagrindinių maisto medžiagų, įeinančių į visų žmogaus organizmo ląstelių sudėtį. Jie yra svarbus mūsų energijos šaltinis – riebalų energinė vertė, lyginant su kitomis maisto medžiagomis, yra didžiausia: 1 g riebalų tiekia 9 kcal, o baltymai ir angliavandeniai – tik 4 kcal. Be to, riebalai aprūpina organizmą nepakeičiamomis riebalų rūgštimis, sterinais, steroidais, fosfolipidais ir kitomis mums reikalingomis medžiagomis. 

„Įrodymų, kad riebalai mums reikalingi, yra daug. Visi riebalai organizme atlieka kokį nors fiziologinį vaidmenį, tačiau jų kiekis ir santykis turi būti subalansuotas. Jei žmogus gauna per mažai riebalų, jam kyla rizika, kad  pradės trūkti vitaminų A, D, E, K, nes šie vitaminai tirpūs riebaluose ir gaunami iš riebalų turinčių maisto produktų. O bėdos prasideda dėl to, kad didžioji Lietuvos gyventojų dalis riebalų suvartoja per daug ir dažnai renkasi ne tuos, kurių reikėtų“, – sako SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas. 

Kai riebalų per daug – organizmas juos kaupia. „Dažniausiai didesnė riebalų masė susikaupia pilvo, šlaunų, sėdmenų srityse, o pavojingiausi sveikatai yra abdominaliniai (pilviniai) riebalai, kadangi riebalų sankaupos pilvo srityje kelia didesnius pavojus sveikatai, nei jų sankaupos klubų ar kitose kūno srityse“, – pasakoja SMLPC Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėja dr. Roma Bartkevičiūtė. 

Norint įvertinti, ar nėra riebalų pertekliaus, reikia skaičiuoti ne tik kūno masės indeksą (KMI), bet ir pamatuoti liemens apimtį. Jei vyrų liemens apimtis didesnė negu  94 cm, o moterų didesnė negu  80 cm, sveikatos sutrikimų rizika padidėja; jei vyrų liemens apimtis viršija 102 cm, o moterų – 88 cm, jau yra pilvinio tipo nutukimas, kuris ženkliai didina širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto riziką. 

„Bet per mažas riebalų kiekis taip pat negerai, nes sutrikdo tiek vyrų, tiek moterų hormonines funkcijas, inkstų virškinimo sistemos veiklą. Pavyzdžiui, dėl estrogenų gamybos sutrikimo moterims gali pradėti lūžti kaulai. Todėl visai jų atsisakyti nereikėtų“, – tęsia mitybos specialistė. 

Ką reikėtų žinoti apie riebalus

Sotieji (kietieji) riebalai – tai tokie riebalai, kuriuose dominuoja sočiosios riebalų rūgštys. Jų daugiausia yra lašiniuose, raudonoje mėsoje (kiaulienoje, jautienoje, avienoje), dešrose, subproduktuose, riebiuose pieno produktuose, svieste, margarine, sūryje, grietinėje. Taip pat jie sintetinami ir pačiame žmogaus organizme. 

Paprastai sočiųjų riebalų su maistu mes gauname gerokai daugiau, nei mums reikia. Šie riebalai pavojingi dėl to, kad limpa prie kraujagyslių sienelių, sukelia jų uždegimą, o dėl susiaurėjusių kraujagyslių didėja kraujospūdis bei širdies ir kraujagyslių ligų (aterosklerozės, infarktų, insultų) rizika. Šie riebalai linkę lipdyti į gumulus kraujo kūnelius ir tirštinti kraują, taip pat didina 2-jo tipo cukrinio diabeto riziką. Sotieji riebalai skatina smegenų degeneraciją, didina Alzheimerio ir Parkinsono ligų riziką, krūties ir žarnų vėžio riziką, skatina ir palaiko lėtinius uždegiminius procesus sąnariuose, kraujagyslėse. Kraujyje jie didina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį ir mažina gerojo cholesterolio (DTL) kiekį. 

Transriebalai panašūs į sočiuosius riebalus (t.y., riebalų rūgščių transizomerai). Tai daugiausia pramoniniu būdu iš aliejų gauti sukietinti riebalai. Jų yra kai kuriuose senuoju gamybos būdu pagamintuose margarinuose, konditeriniuose riebaluose, glaistuose, jų gausu kepiniuose, sausainiuose, saldainiuose, pyraguose, bulvių traškučiuose, konservuotose sriubose, šaldytose picose, spurgose. Transriebalų poveikis panašus į sočiųjų riebalų, tačiau, nors jie pagaminti iš skystų augalinių riebalų, hidrinimo būdu sukietinti jie įgauna visas blogiausias sotiesiems riebalams būdingas savybes ir dar papildomai naujų, todėl jie kartais vadinami „riebalais žudikais“. Taip transriebalai vadinami todėl, kad skatina metabolinius oksidacijos procesus, dar labiau siaurina kraujagyslių spindį, didina įvairių vėžio rūšių riziką. 

Nesotieji riebalai yra visai kitokie – tai skysti riebalai, aliejai. Jie yra 2 rūšių: vienuose dominuoja polinesočiosios, kituose – mononesočios riebalų rūgštys. Yra dvi pagrindinės polinesočiosios riebalų rūgštys – Omega-3 ir Omega-6, dar vadinamos esminėmis riebalų rūgštimis, kurių mūsų organizmas pats negamina, todėl jų būtina gauti su maistu. 

Omega-3 rūgščių (alfa-linoleno rūgštis, EPR ir DHR) yra riebiose žuvyse (tunas, silkė, lašiša, skumbrė), žuvų taukuose, sėmenų, kanapių ir rapsų aliejuje, graikiniuose ir kt. riešutuose, lapinėse daržovėse, naminių vištų kiaušiniuose, linų sėmenyse, bet reikėtų nepamiršti, kad netinkamai laikomas aliejus gali greitai sugesti ir apkarsti. 

Omega-3 rūgštys ypač reikalingos smegenims. Jos skatina smegenų ir jų neuronų vystymąsi, atsinaujinimą net vyresniame amžiuje, gerina mąstymą, saugo nuo smegenų degeneracijos, mažina Alzheimerio ir Parkinsono ligų riziką, mažina širdies ir kraujagyslių ligų (aterosklerozės, infarktų, insultų) riziką, mažina depresiją, skatina laimės hormono serotonino gamybą. Be to, jos skystina kraują, saugo nuo kraujagyslių užsikimšimo, mažina kraujospūdį ir aritmijų riziką, todėl ypač tinka širdžiai. Omega-3 taip pat slopina sąnarių ir kraujagyslių uždegiminius procesus, saugo nuo vėžio, mažina 2-jo tipo diabeto riziką, gerina regėjimą ir kt. 

Omega-6 rūgštys. Nors jų taip pat šiek tiek reikia organizmui, bet jos veikia priešingai nei Omega-3. Jų neigiamas poveikis pasireiškia tuo, kad jos blokuoja kai kurių audinių hormonų sintezę, skatina ir palaiko uždegiminius procesus, lėtines sąnarių ligas, alergijas, skatina aterosklerozę, didina infarktų, insultų riziką, didina kraujospūdį (dėl nervinių mediatorių hormoninio poveikio), skatina riebalų oksidaciją kraujyje, pažeidžia kraujagyslių sieneles, skatina depresiją, Alzheimerio ligą, smegenų ląstelių nykimą, vėžinius procesus, stabdo Omega-3 rūgščių įsisavinimą. 

„Įprastiniame maiste yra daug Omega-6 rūgščių. Paprastai žmonės jų gauna 16-20 kartų daugiau negu Omega-3, ir tai prisideda prie aukšto sergamumo kraujagyslių, širdies, įvairiomis smegenų (psichikos) ligomis, lėtiniais uždegimais bei cukriniu diabetu. Todėl Omega-6 rūgščių turinčių produktų verčiau reikėtų vengti – būtų gerai, jei Omega-6 ir Omega-3 santykis nebūtų didesnis nei 4:1“, – sako dr. A. Kranauskas. Daugiausia Omega-6 rūgščių yra saulėgrąžų, kukurūzų ir sojų aliejuose. Taip pat yra riešutuose ir grūdiniuose produktuose, bet šie produktai turi daug kitų sveikatai naudingų dalykų, kurie kompensuoja juose esančių Omega-6 rūgščių žalą. 

Mononesočiosios riebalų rūgštys – dar viena riebalų rūšis. Gaminant maistą tinka naudoti beveik visur. Jų daug yra alyvuogių, rapsų ir kanapių aliejuose. Jos mažina blogojo (MLT) cholesterolio kiekį kraujyje, mažina kraujo kūnelių ir kraujagyslių lipnumą, mažina trombų pavojų, slopina uždegiminius ir alerginius procesus kraujagyslėse, sąnariuose ir kitur, taip pat mažina cukrinio diabeto riziką, todėl ten, kur nereikia maisto kaitinti, geriausia rinktis ypač tyrą alyvuogių arba rapsų aliejų, o kepimui tinka rafinuoti šių aliejų variantai. 

Per mažas riebalų kiekis taip pat negerai, nes sutrikdo tiek vyrų, tiek moterų hormonines funkcijas, inkstų virškinimo sistemos veiklą. 

Rekomenduojama

Riboti daugiau riebalų turinčių maisto produktų vartojimą. Valgant riebų maistą didėja pavojus persivalgyti, nes riebalų energinė vertė yra didelė, o sotumo jausmas atsiranda vėliau nei suvalgius angliavandenių turinčio maisto.

Vietoje maisto produktų, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, rinktis produktus, kuriuose yra daugiau nesočiųjų (ypač mononesočiųjų) riebalų.

Gyvūninius riebalus, kuriuose daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais.

Vartoti neriebius mėsos, pieno produktus vietoje riebių.

Skaityti maisto produktų etiketes ir maisto sudedamųjų dalių sąrašus. Vengti gaminių, kurių aprašymuose yra žodžiai ,,iš dalies hidrinti augaliniai riebalai“, nes juose yra transriebalų. 

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Panašūs straipsniai

Jonavos PSPC -  jau teikiama nuotolinė sveikatos priežiūros paslauga

Jonavos PSPC - jau teikiama nuotolinė sveikatos priežiūros paslauga

Nuo š. m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, leidžiantis nuotoliniu būdu pratęsti receptus naudojamiems vaistams ar medicinos pagalbos priemonėms, esant stabiliai paciento būklei, gydy...

XXI amžiaus rykštė: vaikai serga tėvų ligomis

XXI amžiaus rykštė: vaikai serga tėvų ligomis

Šiuolaikinės medicinos pažanga lėmė, jog AIDS neskamba kaip mirties nuosprendis, paskutiniai mokslo atradimai leidžia prognozuoti, kad greitu metu bus atrastas ginklas prieš vėžį. Panašu, kad šio amžiaus liga bu...

Kaip nekenkiant sveikatai naudotis soliariumais?

Kaip nekenkiant sveikatai naudotis soliariumais?

Saulės teikiami malonumai baigėsi kartu su vasara. Šaltuoju metų laiku žmonės, norėdami skaisčios ir įdegusios odos, lankosi soliariumuose, tačiau neretai persistengia. Ką reikia žinoti, kad šios procedūros jums...

Perspėja dėl patirtų traumų slidžiuoju laikotarpiu: kur kreiptis pagalbos?

Perspėja dėl patirtų traumų slidžiuoju laikotarpiu: kur kreiptis pagalbos?

Slidžiuoju laikotarpiu tūkstančiai gyventojų patiria įvairias traumas – rankų, kojų lūžių, galvos sutrenkimų. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) statistika rodo, kad praėjusią ž...

Augaluose užkoduotos savybės, apsaugančios žmogaus širdį

Augaluose užkoduotos savybės, apsaugančios žmogaus širdį

Kada verta pasikliauti vaistais, o kada – vaistiniais augalais? Tokio atsakymo ieško ne vienas žmogus, užpultas įvairių negalavimų. Daugelis augalų yra kaip unikali receptūra, prie kurios neprisilietė žmogaus ra...

Bijai pelėsio? Vėdink patalpas!

Bijai pelėsio? Vėdink patalpas!

Atšalus orams ir prasidėjus šildymo sezonui, tinkamas patalpų vėdinimas išlieka labai aktualus, kadangi nevėdinamose patalpose daugėja iškvėpto anglies dvideginio, kurio perteklius mažina darbingumą, gali sukelt...

Erkių platinamos ligos – tai ne vien encefalitas ir Laimo liga

Erkių platinamos ligos – tai ne vien encefalitas ir Laimo liga 1

Lietuvoje aptinkama apie 10 erkių rūšių. Viena iš pavojingesnių yra iksodinių erkių šeima. Lietuvoje šiai šeimai priklauso Ixodes ricinus erkė, kuri perneša Laimo ligos ir erkinio encefalito sukėlėjus. Apie šias...

Prieš mokyklą svarbu pasiskiepyti

Prieš mokyklą svarbu pasiskiepyti

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas primena, kad pavasarį prasideda vaiko sveikatos pažymėjimų išdavimo sezonas, todėl atkreipia dėmesį, kad k...

Gripo epidemija plinta: gyventojai šluoja iš vaistinių medicinines kaukes, tačiau ne visi jas naudoja tinkamai

Gripo epidemija plinta: gyventojai šluoja iš vaistinių medicinines kaukes, tačiau ne visi jas naudoja tinkamai

Sparčiai daugėjant gripo atvejų ir daugelyje savivaldybių sergamumui jau pasiekus epideminį lygį, sveikatos specialistai primena prevencijos ir apsisaugojimo nuo gripo svarbą. Skaičiuojama, kad vienas sergantis ...

Skiepijimo apimtys Jonavos rajone

Skiepijimo apimtys Jonavos rajone

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai primena, kad vakcina yra laikoma saugiausia ir patikimiausia apsauga nuo gyvybei pavojingų užkrečiamųjų ligų (infekcijų) ...

Nemokamas šachtinių šulinių vandens ištyrimas, kurį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai

Nemokamas šachtinių šulinių vandens ištyrimas, kurį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja, kad  2018 metais iš pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų apie nėščiąsias ar kūdikius iki 6 mėnesių amžiaus...

Ką reikia žinoti prieš pradedant naudotis soliariumu?

Ką reikia žinoti prieš pradedant naudotis soliariumu? 1

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyrius primena, kad soliariumų lankytojai turi atsakingai rinktis soliariumų paslaugų teikėjus ir naudotis tik tų soliariumų paslaugomis, kuri...

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Jau senovėje sidabras buvo naudojamas papuošalams, veidrodžiams ir prabangiems indams gaminti, apsaugai nuo vampyrų ir vilkolakių, buvo ir sidabrinės monetos, o sidabro medaliai kaldinami iki šiol. Vėliau prisid...

Jonavos darželyje įtariamas meningokokinės infekcijos susirgimas

Jonavos darželyje įtariamas meningokokinės infekcijos susirgimas

Jonavos lopšelyje – darželyje „Dobilas“ įtariamas meningokokinės infekcijos susirgimas. Įtarimą dėl susirgimo patvirtino ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Kauno d...

Siūloma licencijuoti visus sveikatos priežiūros specialistus

Siūloma licencijuoti visus sveikatos priežiūros specialistus

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (Akreditavimo tarnyba) informuoja, kad parengtas ir šiuo metu pateiktas visuomenei derinti teisės akto projektas,...

Dažniausi mitai apie dantų higieną: ar bandėte dantis valytis obuoliu, o juos išbalinti – soda?

Dažniausi mitai apie dantų higieną: ar bandėte dantis valytis obuoliu, o juos išbalinti – soda?

Soda balina dantis, o dantims išvalyti – užtenka prieš miegą suvalgyti obuolį – tai mitai, kuriais tikinčių, pasak specialistų, netrūksta. Paradoksalu, bet nors besidominčių dantų priežiūra vis daugėja, bet dant...