A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos
KOV 12
2019-03-12 10:11 2019

Maisto prekių įvairovė, skirtingų gamintojų siūlomi tos pačios grupės produktai, reklamos, skonio pasirinkimų galybė bei spalvotos etiketės traukia kiekvieno pirkėjo dėmesį. Šiandiena abejonių nekyla, kiekvieno žmogaus sveikatai palankios mitybos priešai yra pridėtinis cukrus ir didelis sočiųjų riebalų kiekis. Nėra taip paprasta išsirinkti greitą ir skanų užkandį ar maisto produktą kuriame nebūtų šių maisto medžiagų pertekliaus. Laikas, praleidžiamas renkantis prekes parduotuvėje, gali ženkliai sutrumpėti, jeigu tik žinosite pagrindinius sveikatai palankios mitybos „filtrus“.

Kalbant apie vieną sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižas, yra kelios svarbios taisyklės:

  • Maistinių skaidulų kiekis – kuo daugiau, tuo geriau.
  • Sočiųjų riebalų kiekis – kuo mažiau, tuo geriau.
  • „Dairy free“ – saugus alergiškiems pienui.
  • Pridėtinio cukraus kiekis – geriau išvis nebūtų.

Laikas, praleidžiamas renkantis prekes parduotuvėje, gali ženkliai sutrumpėti, jeigu tik žinosite pagrindinius sveikatai palankios mitybos „filtrus“.

Jeigu visgi nenorite gaišti laiko tikrindami visus šiuos faktus – rinkitės produktus pažymėtus žalio rakto skylutės simboliu. Produktai su „Rakto skylutės“ ženklu - tos pačios prekinės grupės produktai, tačiau juose mažiau arba išvis nėra pridėtinio cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų. Viena taisyklė tinkanti visoms!

Apie tai, kodėl absoliučiai didžiausiame kiekyje sveikatai palankių dietų meniu yra avižos - nauda sveikatai TOP šešetukas:

Energijos atsargos

Pagrindinė maistinė medžiaga, naudojama mūsų kūnuose energijai gauti yra angliavandeniai. Priklausomai nuo savo sudėties, angliavandeniai gali labai greitai pakelti gliukozės lygį mūsų kraujyje (aukšto glikeminio indekso angliavandeniai). Tokie angliavandeniai, dažnu atveju, yra blogas pasirinkimas norint apsirūpinti energija ilgesniam laikui.

Avižų košė turtinga žemo glikeminio indekso angliavandeniais (tai yra santykinai lėtai veikiančius gliukozės lygį kraujyje), taip pat turi šiek tiek baltymų, tačiau kartu su ja galima vartoti ir daug baltymų turintį maistą. Publikuoti tyrimai International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism žurnale, vertinantys ištvermės reikalaujančių sporto šakų sportininkų rezultatus, rodo ženkliai geresnius ištvermės rodiklius, jeigu prieš ~3 valandas iki bėgimo yra suvartojamas būtent žemo glikeminio indekso maistas be pridėtinio cukraus.

Oda

Journal of Drugs in Dermatology žurnale publikuoti tyrimai leidžia vertinti avižas ne tik kaip labai palankų mūsų sveikatai maistą, bet taip pat naudingą alternatyvą, norint palaikyti sveiką odą. Avižose esančios medžiagos beta-gliukanai leidžia augalams sulaikyti ir neprarasti drėgmės, gali prisidėti prie odos biofizikinių savybių išsaugojimo. Tokios medžiagos, kaip pavyzdžiui, varis, cinkas, selenas, tiaminas ir niacinas yra labai svarbūs odos bendrajai būklei, taip pat yra aptinkamos maistui naudojamose avižose.

Diabetas

II tipo diabetas yra viena iš pavojingiausių lėtinių neinfekcinių ligų, kurios protrūkį šiuolaikiniame pasaulyje ypač sunku kontroliuoti. Daugybė mokslinių tyrimų vienu iš efektyviausių būdų laiko tinkamą maisto racioną, kuriame gausu būtent žemo glikeminio indekso angliavandenių bei maistinių skaidulų. Toks maistas, kuriame nėra pridėtinio cukraus, leidžia efektyviau kontroliuoti insulino hormono išskyrimą į kraują, kuris yra vienintelis hormonas, mažinantis gliukozės lygį kraujyje, suvartojus vienokio ar kitokio maisto. Savo ruoštu žemo glikeminio indekso maistas gali prisidėti prie geresnės gliukozės kontrolės kraujyje bei apsaugoti organizmą nuo insulino tolerancijos didėjimo – vieno iš pagrindinių ligos rizikos faktorių.

Kūno masės indeksas

Nutukimas ir antsvoris yra didžiulė pasaulinio lygio sveikatos problema. Atlikti moksliniai tyrimai, publikuoti journal Molecular Nutrition and Food Research, leidžia manyti, kad beta-gliukanai, gaunami suvalgius avižinės košės teigiamai veikia cholecistokinino lygi. Šis hormonas yra svarbus alkio kontrolei. Taip pat, avižos, turinčios daug maistinių skaidulų, yra ilgiau virškinamos ir leidžia jausti „pilnam“ ilgesnį laiką.

Širdis ir kraujotaka

Daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad tirpios vandenyje maistinės skaidulos pagerina kraujo cholesterolio profilį – sumažiną blogąjį, kitaip vadinamą mažo tankio cholesterolį. Avižos yra turtingos ne tik tirpiomis vandenyje maistinėmis skaidulomis, bet turi kalcio ir kalio, kurie teigiamai veikia kraujo spaudimą.

Onkologinės ligos

Kalbant apie avižas kaip maistą, kuris yra integruojamas į bendrą mitybos strategiją, svarbu paminėti ne tik tirpias, bet ir netirpias maistines skaidulas, kurios pasižymi laisvinamuoju poveikiu. Šios skaidulinės medžiagos pritraukia vandenį tokiu būdu palengvina perdirbamo maisto judėjimą per virškinamąjį traktą. Vidurių užkietėjimo prevencija yra labai svarbi kalbant apie tiesiosios žarnos onkologinių susirgimų gaubtinės žarnos sveikatą. Daugybė mokslinių studijų, nagrinėjančių gaubtinės žarnos vėžio temą, nurodo teigiamą maistinių skaidulų poveikį, kuris didėja arba mažėja priklausomai nuo suvartojamo kiekio.

 

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas dr. A. Sujeta

Nuotraukų galerija

Panašūs straipsniai

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja 1

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos VMVT bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus duomenimis šiais metais ženkliai išaugo žarnyno infekcijų protrūkių, kilusių dėl...

Darželių vaikai sunegalavo ne dėl maisto

Darželių vaikai sunegalavo ne dėl maisto

Balandžio 11 d. buvo skelbiama, kad apie 10 vaikų dėl viduriavimo ir vėmim...

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų ska...

Tikrinama iš Lenkijos įvežta jautiena

Tikrinama iš Lenkijos įvežta jautiena

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad uždrausta tiekti rinkai ir nurodyta sunaikinti per 80 kg galimai nesaugios lenkiškos jautienos. Lenkijos žiniasklaidoje pasirodžius infor...

Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais

Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais 1

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (RLVVKA) parengė patiekalų receptūras, kuriomis nemokamai galės naudotis mūsų šalies ugdymo įstaigos –...

Tautvilė Šliažaitė: kai trūksta virškinimo fermentų, senstame greičiau

Tautvilė Šliažaitė: kai trūksta virškinimo fermentų, senstame greičiau

„Sakoma, kad nuo 30-ies metų mūsų virškinimo sistema pradeda senti, vadinasi, gaminti vis mažiau virškinimo fermentų. Jos darbas lėtėja – prasčiau įsisaviname maisto medžiagas, lengviau priaugame svorio, dažniau...

Nešiojamosios baterijos ir akumuliatoriai irgi kelia pavojų

Nešiojamosios baterijos ir akumuliatoriai irgi kelia pavojų

Senos nešiojamosios baterijos ar akumuliatoriai yra pavojingos atliekos, todėl neturėtų būti šalinamos buitinių atliekų konteineriuose ar sąvartynuose. Europos Sąjungos (ES) direktyva numato, kad kiekviena bendr...

Daugiau žmonių galės nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos

Daugiau žmonių galės nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos

Sausio 1 dieną įsigalios sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymas, kuriuo į pneumokokinės infekcijos rizikos grupių sąrašą įtraukiama dar viena visuomenės grupė – žmonės, sergantys širdies nepakan...

Medikams primename apie rankų higieną

Medikams primename apie rankų higieną

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas atkreipia dėmesį į sveikatos priežiūros darbuotojų rankų higieną, kaip vieną iš infekcijų kontrolės priemonių....

Jonavoje įtariamas žarnyno infekcijos protrūkis – sunegalavo vaikai

Jonavoje įtariamas žarnyno infekcijos protrūkis – sunegalavo vaikai 1

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Jonavos skyriaus specialistai patvirtino, kad apie 10 vaikų dėl viduriavimo ir vėmimo pristatyta į Kauno gydymo įstaigą. Pirminiais duomenimis – žarnyno infekcija....

Nemokamas šachtinių šulinių vandens ištyrimas, kurį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai

Nemokamas šachtinių šulinių vandens ištyrimas, kurį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja, kad  2018 metais iš pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų apie nėščiąsias ar kūdikius iki 6 mėnesių amžiaus...

Įspėjimas keliautojams – Mozambike plinta cholera

Įspėjimas keliautojams – Mozambike plinta cholera

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras  (ULAC), remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos pranešimais, informuoja, kad Mozambike (Afrika) užregistruota beveik 1500 choleros atvejų (1 mirties) po šalį nusiautusio ci...

Po Naujųjų sutikimo: vaistininkė pataria, kaip greitai panaikinti bemiegės nakties pėdsakus veide

Po Naujųjų sutikimo: vaistininkė pataria, kaip greitai panaikinti bemiegės nakties pėdsakus veide

Artėjanti Naujųjų metų naktis daugeliui baigsis poilsio ir miego trūkumu. Bemiegės nakties pėdsakai neišvengiamai pirmąją naujų metų dieną atsispindės ir veide. Patamsėję ir paburkę paakiai bei nuo ryškaus nauja...

XXI amžiaus rykštė: vaikai serga tėvų ligomis

XXI amžiaus rykštė: vaikai serga tėvų ligomis

Šiuolaikinės medicinos pažanga lėmė, jog AIDS neskamba kaip mirties nuosprendis, paskutiniai mokslo atradimai leidžia prognozuoti, kad greitu metu bus atrastas ginklas prieš vėžį. Panašu, kad šio amžiaus liga bu...

Patvirtintas pirmasis tymų atvejis Jonavoje

Patvirtintas pirmasis tymų atvejis Jonavoje

Š.m. vasario 13 dieną skelbėme, kad Jonavoje buvo įtariamas pirmasis šiais metais tymų susirgimas. Ši...

Profesorius P.Šerpytis: cholesterolis – tiksinti X ir Y kartų atstovų bomba

Profesorius P.Šerpytis: cholesterolis – tiksinti X ir Y kartų atstovų bomba

Aukštas cholesterolio kiekis, padidėjęs kraujospūdis paprastai siejami su vyresnio amžiaus žmonėmis. Tačiau širdies ir kraujagyslių ligos (ŠKL) jau tampa tiksinčia bomba vis jaunesnio amžiaus, sveikai atrodantie...