A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos
KOV 12
2019-03-12 10:11 2019

Maisto prekių įvairovė, skirtingų gamintojų siūlomi tos pačios grupės produktai, reklamos, skonio pasirinkimų galybė bei spalvotos etiketės traukia kiekvieno pirkėjo dėmesį. Šiandiena abejonių nekyla, kiekvieno žmogaus sveikatai palankios mitybos priešai yra pridėtinis cukrus ir didelis sočiųjų riebalų kiekis. Nėra taip paprasta išsirinkti greitą ir skanų užkandį ar maisto produktą kuriame nebūtų šių maisto medžiagų pertekliaus. Laikas, praleidžiamas renkantis prekes parduotuvėje, gali ženkliai sutrumpėti, jeigu tik žinosite pagrindinius sveikatai palankios mitybos „filtrus“.

Kalbant apie vieną sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižas, yra kelios svarbios taisyklės:

  • Maistinių skaidulų kiekis – kuo daugiau, tuo geriau.
  • Sočiųjų riebalų kiekis – kuo mažiau, tuo geriau.
  • „Dairy free“ – saugus alergiškiems pienui.
  • Pridėtinio cukraus kiekis – geriau išvis nebūtų.

Laikas, praleidžiamas renkantis prekes parduotuvėje, gali ženkliai sutrumpėti, jeigu tik žinosite pagrindinius sveikatai palankios mitybos „filtrus“.

Jeigu visgi nenorite gaišti laiko tikrindami visus šiuos faktus – rinkitės produktus pažymėtus žalio rakto skylutės simboliu. Produktai su „Rakto skylutės“ ženklu - tos pačios prekinės grupės produktai, tačiau juose mažiau arba išvis nėra pridėtinio cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų. Viena taisyklė tinkanti visoms!

Apie tai, kodėl absoliučiai didžiausiame kiekyje sveikatai palankių dietų meniu yra avižos - nauda sveikatai TOP šešetukas:

Energijos atsargos

Pagrindinė maistinė medžiaga, naudojama mūsų kūnuose energijai gauti yra angliavandeniai. Priklausomai nuo savo sudėties, angliavandeniai gali labai greitai pakelti gliukozės lygį mūsų kraujyje (aukšto glikeminio indekso angliavandeniai). Tokie angliavandeniai, dažnu atveju, yra blogas pasirinkimas norint apsirūpinti energija ilgesniam laikui.

Avižų košė turtinga žemo glikeminio indekso angliavandeniais (tai yra santykinai lėtai veikiančius gliukozės lygį kraujyje), taip pat turi šiek tiek baltymų, tačiau kartu su ja galima vartoti ir daug baltymų turintį maistą. Publikuoti tyrimai International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism žurnale, vertinantys ištvermės reikalaujančių sporto šakų sportininkų rezultatus, rodo ženkliai geresnius ištvermės rodiklius, jeigu prieš ~3 valandas iki bėgimo yra suvartojamas būtent žemo glikeminio indekso maistas be pridėtinio cukraus.

Oda

Journal of Drugs in Dermatology žurnale publikuoti tyrimai leidžia vertinti avižas ne tik kaip labai palankų mūsų sveikatai maistą, bet taip pat naudingą alternatyvą, norint palaikyti sveiką odą. Avižose esančios medžiagos beta-gliukanai leidžia augalams sulaikyti ir neprarasti drėgmės, gali prisidėti prie odos biofizikinių savybių išsaugojimo. Tokios medžiagos, kaip pavyzdžiui, varis, cinkas, selenas, tiaminas ir niacinas yra labai svarbūs odos bendrajai būklei, taip pat yra aptinkamos maistui naudojamose avižose.

Diabetas

II tipo diabetas yra viena iš pavojingiausių lėtinių neinfekcinių ligų, kurios protrūkį šiuolaikiniame pasaulyje ypač sunku kontroliuoti. Daugybė mokslinių tyrimų vienu iš efektyviausių būdų laiko tinkamą maisto racioną, kuriame gausu būtent žemo glikeminio indekso angliavandenių bei maistinių skaidulų. Toks maistas, kuriame nėra pridėtinio cukraus, leidžia efektyviau kontroliuoti insulino hormono išskyrimą į kraują, kuris yra vienintelis hormonas, mažinantis gliukozės lygį kraujyje, suvartojus vienokio ar kitokio maisto. Savo ruoštu žemo glikeminio indekso maistas gali prisidėti prie geresnės gliukozės kontrolės kraujyje bei apsaugoti organizmą nuo insulino tolerancijos didėjimo – vieno iš pagrindinių ligos rizikos faktorių.

Kūno masės indeksas

Nutukimas ir antsvoris yra didžiulė pasaulinio lygio sveikatos problema. Atlikti moksliniai tyrimai, publikuoti journal Molecular Nutrition and Food Research, leidžia manyti, kad beta-gliukanai, gaunami suvalgius avižinės košės teigiamai veikia cholecistokinino lygi. Šis hormonas yra svarbus alkio kontrolei. Taip pat, avižos, turinčios daug maistinių skaidulų, yra ilgiau virškinamos ir leidžia jausti „pilnam“ ilgesnį laiką.

Širdis ir kraujotaka

Daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad tirpios vandenyje maistinės skaidulos pagerina kraujo cholesterolio profilį – sumažiną blogąjį, kitaip vadinamą mažo tankio cholesterolį. Avižos yra turtingos ne tik tirpiomis vandenyje maistinėmis skaidulomis, bet turi kalcio ir kalio, kurie teigiamai veikia kraujo spaudimą.

Onkologinės ligos

Kalbant apie avižas kaip maistą, kuris yra integruojamas į bendrą mitybos strategiją, svarbu paminėti ne tik tirpias, bet ir netirpias maistines skaidulas, kurios pasižymi laisvinamuoju poveikiu. Šios skaidulinės medžiagos pritraukia vandenį tokiu būdu palengvina perdirbamo maisto judėjimą per virškinamąjį traktą. Vidurių užkietėjimo prevencija yra labai svarbi kalbant apie tiesiosios žarnos onkologinių susirgimų gaubtinės žarnos sveikatą. Daugybė mokslinių studijų, nagrinėjančių gaubtinės žarnos vėžio temą, nurodo teigiamą maistinių skaidulų poveikį, kuris didėja arba mažėja priklausomai nuo suvartojamo kiekio.

 

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas dr. A. Sujeta

Nuotraukų galerija

Panašūs straipsniai

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Daugiau kaip 80 proc. kraują išsitirti nusprendusių žmonių nustatomas padidėjęs cholesterolio lygis, rodo Lietuvoje vykdomos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos rezultatai. Ne tik dėl genetiko...

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Slenkančios karantino savaitės turi įtakos ne tik emocinei, bet ir fizinei žmonių sveikatai, nes nerimas dažnai malšinamas varstant šaldytuvo dureles. Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyri...

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) neturi duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, EFSA vis dėlto rekomenduoja griežtai l...

Sporto centras rekomenduoja: pasiūlymai pusryčiams

Sporto centras rekomenduoja: pasiūlymai pusryčiams

Karantinas – puiki proga pasinaudojant buvimu namuose atsigręžti į save ir skirti atitinkamą dėmesį mitybai, kurią dažnas apleidžiame dėl savo kasdienio greito ir aktyvaus gyvenimo ...

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Vis dar gajus įsitikinimas, kad kasdien sočiai pavalgius riebiais mėsos patiekalais, žmogus bus stiprus, sveikas ir turės daug energijos. Tačiau kasdieniame lietuvių racione dažnai sutinkami produktai – kiau...

Vaikų vasaros poilsio stovyklos: kaip išvengti susirgimų

Vaikų vasaros poilsio stovyklos: kaip išvengti susirgimų

Prasidėjus vaikų vasaros poilsio stovyklų metui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai atkreipia tėvelių dėmesį į kelias pagrindines higienos ir saugos taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant iš...

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad šiemet mūsų šalyje užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis. Manoma, kad ligonis šia retai Lietuvoje nustatoma liga užsikrėsti galėjo Indonezijoje...

Aliejaus asortimentas: koks jis būna ir kaip išsirinkti tinkamiausią?

Aliejaus asortimentas: koks jis būna ir kaip išsirinkti tinkamiausią?

Aliejų būna pačių įvairiausių, nuo mums įprastų rapsų, saulėgrąžų iki retesnių judrų ar sezamų aliejų. Kiekvienas aliejus turi ne tik savo skonį, bet ir savybes. Tad kokius patiekal...

Du metus iš eilės Lietuvoje neužregistruota žmonių trichineliozės atvejų

Du metus iš eilės Lietuvoje neužregistruota žmonių trichineliozės atvejų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per paskutinius du metus (2018–2019) Lietuvoje žmonių trichineliozės atvejų neužregistruota. 2017 metais buvo vienas šios ligos židinys, kuriame susirgo 9 ...

A.Šimkus: „Reikia žinoti ligas, galinčias turėti neigiamos įtakos vaikų sveikatai“

A.Šimkus: „Reikia žinoti ligas, galinčias turėti neigiamos įtakos vaikų sveikatai“

Tikrinant sporto mokyklą lankančių vaikų sveikatą, Jonavos kūno kultūros ir sporto centro gydytojui Andriui Šimkui tenka nustatyti įvairių ligų, kurios neabejotinai trukdo jauniesiems sportininkams pasiekti ...

Lietuvoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

Lietuvoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad Lietuvoje šiandien (2020 m. vasario 28 d.) nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronaviruso (COVID-19) atvejis. Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta ...

5 sergančiųjų širdies ligomis klaidos: pasitikrinkite ar jų nedarote

5 sergančiųjų širdies ligomis klaidos: pasitikrinkite ar jų nedarote

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) prognozuoja, kad iki 2030 m. nuo širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) visame pasaulyje mirs apie ketvirtadalį milijardo žmonių visame pasaulyje. Nors koronaviruso pandemij...

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Šalyje įsivyravus karštiems orams, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai primena, kad aukšta aplinkos temperatūra kelia pavojų ž...

Jonavos rajone mažėja sergamumas ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis

Jonavos rajone mažėja sergamumas ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad 2019 m. Jonavos rajone buvo užregistruota 175 ūmių žarnyn...

Legioneliozė ir jos profilaktika: 2019 m. registruoti atvejai ir Jonavos rajone

Legioneliozė ir jos profilaktika: 2019 m. registruoti atvejai ir Jonavos rajone

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas primena, kad dešimtmečius legioneliozė Lietuvoje buvo laikyta vien keliautojų problema, tačiau nuo 201...

Šiemet registruoti 7 legioneliozės atvejai

Šiemet registruoti 7 legioneliozės atvejai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį užregistruoti 7 legioneliozės atvejai ir tai daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį, kai buvo registruotas tik vienas susi...