Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį

Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį
GRU 03
2018-12-03 13:24 2018

Vis labiau plečiasi socialiai atsakingų Lietuvoje veiklą vykdančių įmonių ratas, kurios prisijungia prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį. Šiais susitarimais įmonės savanoriškai įsipareigoja gerinti maisto produktų sudėtį juose mažinant cukraus, druskos ir riebalų kiekį. Šįkart, jau antrą kartą šiais metais, pasirašyti tokie susitarimai su maisto pramonės atstovais – bendrovėmis „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Baltasis pyragas“ – vykdanti veiklą Jonavoje ir „Mantinga“. 

SAM vadovybė sveikina tai, kad mūsų šalyje veikiančios įmonės labai atsakingai žiūri į šias rekomendacijas ir vis daugiau verslo atstovų atsiliepia į viešojo sektoriaus kvietimą kartu rūpintis žmonių sveikata. 

Mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį kasdieninėje mityboje rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei Europos Komisija (EK). Ją gerinti siūloma vartojant mažiau druskos, sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių (cukrų) kiekį ir mažinant šių medžiagų kiekius rinkai tiekiamuose maisto produktuose. 

Jau antrą kartą šiais metais, pasirašyti tokie susitarimai su maisto pramonės atstovais – bendrovėmis „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Baltasis pyragas“ – vykdanti veiklą Jonavoje ir „Mantinga“. 

SAM primena, kad šių metų pradžioje tokias sutartis yra pasirašiusios šios bendrovės: „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca-Cola Baltija“, „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nestle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“, „Vilniaus margarino gamykla“. 

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau nei rekomenduoja PSO normos: druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., sočiųjų riebalų − 29 proc., cukrų − 22 proc. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas. Tad siekiant mažinti galimas grėsmes gyventojų sveikatai ir gerinti Lietuvoje gaminamų produktų sudėtį, SAM inicijavo bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo maisto gamintojai įsipareigoja prisidėti prie žmonių sveikatos gerinimo ir sumažinti šių medžiagų kiekį.

 

SAM Spaudos tarnyba

Panašūs straipsniai

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja reikalavimas, kad Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose vadinamųjų transriebalų kiekis negali viršyti 2 gramų 100-te gramų riebalų. Ši nuostata galioja ne tik parduotuv...

Lietuvos rinkoje nebus galima prekiauti maisto papildais su fenibutu

Lietuvos rinkoje nebus galima prekiauti maisto papildais su fenibutu

Nuo šiol mūsų šalies rinkai nebebus leidžiama tiekti maisto papildų, kurių sudėtyje bus neleistinos medžiagos – fenibuto, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Nuo gruod...

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais užregistruoti 2 mirties nuo listeriozės atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų. 2013–2018 m. listeriozė iš viso buvo dia...

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas 1

Šį ketvirtadienį Jonavos sporto arenoje pirmą kartą bus pristatyta Ajurveda – mokslas apie esminius sveikatos pagrindus. Kartu su Ajurvedos konsultantė Leonora Veličkienė ugdysime kasdieninius įpr...

Prevencijos tikslais 5 pieno perdirbimo įmonėms nurodyta laikinai neprekiauti dalimi produkcijos

Prevencijos tikslais 5 pieno perdirbimo įmonėms nurodyta laikinai neprekiauti dalimi produkcijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad atsižvelgiant į gaisro metu galinčių išsiskirti teršalų pavojų sveikatai, VMVT atliko detalų tyrimą apie žaliavinio pieno, supirkto gaisro paveik...

Kaip išvengti palmių aliejaus: vien skaityti prekių etiketes nepakanka

Kaip išvengti palmių aliejaus: vien skaityti prekių etiketes nepakanka

Daugiau nei pusėje parduotuvėse esančių maisto gaminių sudėtyje yra palmių aliejaus, šis aliejus taip pat naudojamas kosmetikoje ar net įmaišomas į dyzeliną. Deja, vartotojams sužinoti, kuriuose produktuose ...

Kiaušinių ženklinimas – ką vartotojai turėtų žinoti?

Kiaušinių ženklinimas – ką vartotojai turėtų žinoti?

Specialistai teigia: kiaušiniai – vienas vertingiausių maisto produktų, tačiau vartotojai dažnai nebežino, kaip išsirinkti norimos kokybės kiaušinius. Žemės ūkio ministerija primena, į ką pirkėjai turėtų atk...

Derinant valgiaraščius – mažiau biurokratijos

Derinant valgiaraščius – mažiau biurokratijos

Nuo šiol šalies ugdymo įstaigoms nebereikės derinti valgiaraščių su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), ką iki šiol mokyklos, darželiai privalėjo daryti. Taip bus sumažinta įstaigoms administr...

Galimybė įmonių darbuotojams dalyvauti Psichikos sveikatos kompetencijų didinimo veikloje

Galimybė įmonių darbuotojams dalyvauti Psichikos sveikatos kompetencijų didinimo veikloje

Spalio 14 dieną Jonavoje pradėti vykdyti mokymai „Psichikos sveikatos kompetencijų didinimo įmonių darbuotojams“, kuriuos organizuoja Jonavos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai....

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Ikimokyklines ir pradines ugdymo įstaigas lankantiems vaikams nuo mokslo metų pradžios toliau  bus tiekiamas geriamasis pienas ir pieno gaminiai – jogurtas, kefyras, švieži ar brandinti sūriai, o nuo spalio 1 d....

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Šios iniciatyvos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į atsakingą ir tinkamą antibiotikų vartojimą ir taip prisidėti prie bakterijų atsparum...

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimų salmonelioze ir 630 susirgimų kampilobakterioze atvejai.  Lyginant su praėjusių metų tuo p...

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, draudžiančios gaminti ir parduoti  vaikišką šampaną, žaislus ir kitas prekes, imituojančias alkoholinius gėrimus ar jų tarą. ...

Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas

Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas

Prasidėjus mokslo metams vienas iš rūpesčių, užgulančių tėvų pečius – kaip pasirūpinti tinkama vaikų mityba didžiąją dienos dalį jiems praleidžiant mokykloje. Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurp...

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Spalio 15 d. pažymima Pasaulinė rankų plovimo diena, kurios šių metų šūkis „Švarios rankos visiems“. Pažymint šią dieną, siekiama atkreipti dėmesį į rankų higienos būklę bei didinti supratimą apie rankų higi...

Salmoneliozė – viena dažniausių per maistą plintančių zoonozių Europoje

Salmoneliozė – viena dažniausių per maistą plintančių zoonozių Europoje

Kas trečią protrūkį Europoje sukelia salmonelės, informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remiantis naujausia Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro bei Europos maisto saugos institucijos a...