Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį

Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį
GRU 03
2018-12-03 14:24 2018

Vis labiau plečiasi socialiai atsakingų Lietuvoje veiklą vykdančių įmonių ratas, kurios prisijungia prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį. Šiais susitarimais įmonės savanoriškai įsipareigoja gerinti maisto produktų sudėtį juose mažinant cukraus, druskos ir riebalų kiekį. Šįkart, jau antrą kartą šiais metais, pasirašyti tokie susitarimai su maisto pramonės atstovais – bendrovėmis „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Baltasis pyragas“ – vykdanti veiklą Jonavoje ir „Mantinga“. 

SAM vadovybė sveikina tai, kad mūsų šalyje veikiančios įmonės labai atsakingai žiūri į šias rekomendacijas ir vis daugiau verslo atstovų atsiliepia į viešojo sektoriaus kvietimą kartu rūpintis žmonių sveikata. 

Mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį kasdieninėje mityboje rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei Europos Komisija (EK). Ją gerinti siūloma vartojant mažiau druskos, sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių (cukrų) kiekį ir mažinant šių medžiagų kiekius rinkai tiekiamuose maisto produktuose. 

Jau antrą kartą šiais metais, pasirašyti tokie susitarimai su maisto pramonės atstovais – bendrovėmis „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Baltasis pyragas“ – vykdanti veiklą Jonavoje ir „Mantinga“. 

SAM primena, kad šių metų pradžioje tokias sutartis yra pasirašiusios šios bendrovės: „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca-Cola Baltija“, „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nestle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“, „Vilniaus margarino gamykla“. 

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau nei rekomenduoja PSO normos: druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., sočiųjų riebalų − 29 proc., cukrų − 22 proc. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas. Tad siekiant mažinti galimas grėsmes gyventojų sveikatai ir gerinti Lietuvoje gaminamų produktų sudėtį, SAM inicijavo bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo maisto gamintojai įsipareigoja prisidėti prie žmonių sveikatos gerinimo ir sumažinti šių medžiagų kiekį.

 

SAM Spaudos tarnyba

Panašūs straipsniai

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų ska...

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja 1

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos VMVT bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus duomenimis šiais metais ženkliai išaugo žarnyno infekcijų protrūkių, kilusių dėl...

Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais

Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais 1

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (RLVVKA) parengė patiekalų receptūras, kuriomis nemokamai galės naudotis mūsų šalies ugdymo įstaigos –...

Sveikos mitybos ypatumai, išvengus maisto taršos

Sveikos mitybos ypatumai, išvengus maisto taršos

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į sveiką mitybą, lapkričio 8-ąją minime Europos sveikos mitybos dieną. Kalbėdami apie mitybą, dažniausiai minime sveikus maisto produktus, kuriuos rekomenduojama valgyti, tač...

Akcija „Pasirūpink savo sveikata”

Akcija „Pasirūpink savo sveikata”

Jonavos „Neries“ pagrindinė mokykla įsijungė į Sveikatą stiprinančių mokyklų tinklą. Mokykloje nuolat vyksta įvairūs sveikatinimo renginiai. Pasaulinė sveikatos diena - tai puiki proga dar kartą mokyklos bendruo...

Tautvilė Šliažaitė: kai trūksta virškinimo fermentų, senstame greičiau

Tautvilė Šliažaitė: kai trūksta virškinimo fermentų, senstame greičiau

„Sakoma, kad nuo 30-ies metų mūsų virškinimo sistema pradeda senti, vadinasi, gaminti vis mažiau virškinimo fermentų. Jos darbas lėtėja – prasčiau įsisaviname maisto medžiagas, lengviau priaugame svorio, dažniau...

Seime pristatyta Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo veikla

Seime pristatyta Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo veikla

Seime pirmą kartą Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (Fondas) istorijoje buvo pristatyta jo pastarųjų metų veikla bei ateities perspektyvos. Konferencijoje metu aptartos Fondo finansuojamos veiklo...

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

Maisto prekių įvairovė, skirtingų gamintojų siūlomi tos pačios grupės produktai, reklamos, skonio pasirinkimų galybė bei spalvotos etiketės traukia kiekvieno pirkėjo dėmesį. Šiandiena abejonių nekyla, kiekvieno ...

Darželių vaikai sunegalavo ne dėl maisto

Darželių vaikai sunegalavo ne dėl maisto

Balandžio 11 d. buvo skelbiama, kad apie 10 vaikų dėl viduriavimo ir vėmim...

7 augalai, labai reikalingi žmogaus organizmui

7 augalai, labai reikalingi žmogaus organizmui

Vaistinių augalų derinimo tradicijos skaičiuoja šimtmečius. Iki cheminių preparatų atradimo žmonės savo sveikatą patikėdavo žolininkams, kurie gerai išmanė apie gydomąjį vaistažolių poveikį mūsų organizmui. Fito...

Nemokamas šachtinių šulinių vandens ištyrimas, kurį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai

Nemokamas šachtinių šulinių vandens ištyrimas, kurį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja, kad  2018 metais iš pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų apie nėščiąsias ar kūdikius iki 6 mėnesių amžiaus...

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Jau senovėje sidabras buvo naudojamas papuošalams, veidrodžiams ir prabangiems indams gaminti, apsaugai nuo vampyrų ir vilkolakių, buvo ir sidabrinės monetos, o sidabro medaliai kaldinami iki šiol. Vėliau prisid...

VASPVT: Apgaulingi magnetiniai gaminiai sveikatai gerinti

VASPVT: Apgaulingi magnetiniai gaminiai sveikatai gerinti 1

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VASPVT) atkreipia gyventojų dėmesį, kad pastaruoju metu internetinėse svetainėse, spaudoje, lankstinukuose, kuri...

Imunitetą stiprinantys receptai su vištiena

Imunitetą stiprinantys receptai su vištiena

„Nepasirodysiu šiandien darbe, eisiu pas gydytoją: karščiuoju, bėga nosis“, - kur girdėtos tokios dejonės? Tam, kad organizmas tinkamai pasiruoštų šaltam ir drėgnam metų sezonui, būtina pasirūpinti savo ...

Ilgai laukta žinia pacientams: plečiamos šeimos gydytojų komandos

Ilgai laukta žinia pacientams: plečiamos šeimos gydytojų komandos

Nuo šiol gydymo įstaigoms sudaromos sąlygos įsidarbinti papildomą šeimos gydytojo komandos paslaugas teikiantį  – slaugytojo padėjėją, gyvensenos medicinos specialistą, socialinį darbuotoją ar kineziterapeutą. V...

Jonavoje įtariamas žarnyno infekcijos protrūkis – sunegalavo vaikai

Jonavoje įtariamas žarnyno infekcijos protrūkis – sunegalavo vaikai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Jonavos skyriaus specialistai patvirtino, kad apie 10 vaikų dėl viduriavimo ir vėmimo pristatyta į Kauno gydymo įstaigą. Pirminiais duomenimis – žarnyno infekcija....