Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį

Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį
GRU 03
2018-12-03 14:24 2018

Vis labiau plečiasi socialiai atsakingų Lietuvoje veiklą vykdančių įmonių ratas, kurios prisijungia prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį. Šiais susitarimais įmonės savanoriškai įsipareigoja gerinti maisto produktų sudėtį juose mažinant cukraus, druskos ir riebalų kiekį. Šįkart, jau antrą kartą šiais metais, pasirašyti tokie susitarimai su maisto pramonės atstovais – bendrovėmis „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Baltasis pyragas“ – vykdanti veiklą Jonavoje ir „Mantinga“. 

SAM vadovybė sveikina tai, kad mūsų šalyje veikiančios įmonės labai atsakingai žiūri į šias rekomendacijas ir vis daugiau verslo atstovų atsiliepia į viešojo sektoriaus kvietimą kartu rūpintis žmonių sveikata. 

Mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį kasdieninėje mityboje rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei Europos Komisija (EK). Ją gerinti siūloma vartojant mažiau druskos, sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių (cukrų) kiekį ir mažinant šių medžiagų kiekius rinkai tiekiamuose maisto produktuose. 

Jau antrą kartą šiais metais, pasirašyti tokie susitarimai su maisto pramonės atstovais – bendrovėmis „Rokiškio pienas“, „Rimi Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Baltasis pyragas“ – vykdanti veiklą Jonavoje ir „Mantinga“. 

SAM primena, kad šių metų pradžioje tokias sutartis yra pasirašiusios šios bendrovės: „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Coca-Cola Baltija“, „Eckes-Granini Lietuva“, „Fazer Lietuva“, „Kėdainių konservų fabrikas“, „Malsena Plius“, „Mars Lietuva“, „Nestle Baltics“, „Orkla Foods Lietuva“, „Rūta“, „Vilniaus margarino gamykla“. 

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad šalies gyventojai kas dieną su maistu gauna daugiau nei rekomenduoja PSO normos: druskos − 40 proc., riebalų − 39 proc., sočiųjų riebalų − 29 proc., cukrų − 22 proc. Toks gausus šių medžiagų vartojimas kenkia sveikatai, skatina širdies ir kraujagyslių ligas (hipertenziją, infarktą, insultą), vėžį, cukrinį diabetą, nutukimą, kitas ligas. Tad siekiant mažinti galimas grėsmes gyventojų sveikatai ir gerinti Lietuvoje gaminamų produktų sudėtį, SAM inicijavo bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo maisto gamintojai įsipareigoja prisidėti prie žmonių sveikatos gerinimo ir sumažinti šių medžiagų kiekį.

 

SAM Spaudos tarnyba

Panašūs straipsniai

Pristatyta Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programa

Pristatyta Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programa

Įgyvendinant Žemės ūkio ministerijos remiamą Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programą šią savaitę organizuojami mokymai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ...

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais užregistruoti 2 mirties nuo listeriozės atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų. 2013–2018 m. listeriozė iš viso buvo dia...

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Maisto netoleravimas yra populiari sąvoka, tačiau šio reiškinio aktualumas nėra naujas. Pavyzdžiui, su laktozės, kurios gausu piene ir jo produktuose, netoleravimu nuo seniausių laikų jau susidūrė mūsų protė...

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – Tarnyba) informuoja apie UAB „Acorus Calamus“ nustatytus Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo pažeidimus bei bendrovei taikytą sankciją.  ...

Vitaminas D – ir vaistas, ir nuodas

Vitaminas D – ir vaistas, ir nuodas

Vitaminas D (kalciferolis) – tai riebaluose tirpus vitaminas. Yra žinomos kelios jo formos, iš kurių žmogaus organizmui svarbiausios yra ergokalciferolis (vitaminas D2) ir cholekalciferolis (vitaminas D3). Vitam...

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimų salmonelioze ir 630 susirgimų kampilobakterioze atvejai.  Lyginant su praėjusių metų tuo p...

Akcija „Pasirūpink savo sveikata”

Akcija „Pasirūpink savo sveikata”

Jonavos „Neries“ pagrindinė mokykla įsijungė į Sveikatą stiprinančių mokyklų tinklą. Mokykloje nuolat vyksta įvairūs sveikatinimo renginiai. Pasaulinė sveikatos diena - tai puiki proga dar kartą mokyklos bendruo...

Seime pristatyta Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo veikla

Seime pristatyta Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo veikla

Seime pirmą kartą Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (Fondas) istorijoje buvo pristatyta jo pastarųjų metų veikla bei ateities perspektyvos. Konferencijoje metu aptartos Fondo finansuojamos veiklo...

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

Maisto prekių įvairovė, skirtingų gamintojų siūlomi tos pačios grupės produktai, reklamos, skonio pasirinkimų galybė bei spalvotos etiketės traukia kiekvieno pirkėjo dėmesį. Šiandiena abejonių nekyla, kiekvieno ...

Darželių vaikai sunegalavo ne dėl maisto

Darželių vaikai sunegalavo ne dėl maisto

Balandžio 11 d. buvo skelbiama, kad apie 10 vaikų dėl viduriavimo ir vėmim...

Triukšmas mūsų aplinkoje – kada jis daro žalą sveikatai

Triukšmas mūsų aplinkoje – kada jis daro žalą sveikatai

Šiandien, balandžio 26 d., minima Tarptautinė kovos su triukšmu diena. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) primena apie triukšmo sukeliamą sveikatos riziką, kurios pasekmės gali būti net klausos praradimas. Da...

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Arbūzų sezonas Lietuvoje vis ankstėja. Pastaruoju metu šių uogų jau galima įsigyti nuo ankstaus pavasario iki vėlyvo rudens, o kai kuriuose prekybos centruose – ir apskritus metus. Valstybinės maisto ir veterina...

VVKT ir PSO įspėja: internetu prekiaujama gyvybei pavojingais produktais, pristatomais kaip efektyvūs vaistai

VVKT ir PSO įspėja: internetu prekiaujama gyvybei pavojingais produktais, pristatomais kaip efektyvūs vaistai

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) kartu su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja: įvairiose užsienio interneto svetainėse pastaruoju metu aktyviai parduodami neaiškios kilmės produktai, neva leid...

Nemokamas šachtinių šulinių vandens ištyrimas, kurį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai

Nemokamas šachtinių šulinių vandens ištyrimas, kurį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja, kad  2018 metais iš pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų apie nėščiąsias ar kūdikius iki 6 mėnesių amžiaus...

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Jau senovėje sidabras buvo naudojamas papuošalams, veidrodžiams ir prabangiems indams gaminti, apsaugai nuo vampyrų ir vilkolakių, buvo ir sidabrinės monetos, o sidabro medaliai kaldinami iki šiol. Vėliau prisid...

Ar tikrai elektroninės cigaretės nekaltesnės už įprastas?

Ar tikrai elektroninės cigaretės nekaltesnės už įprastas?

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, matomos aiškios cigarečių importo, legalaus tabako gaminių suvartojimo ir sergamumo kai kuriomis su rūkymu susijusiomis ligomis (kraujotakos ir kvėpavimo s...