Dažniausiai prekyboje aptinkamos maisto klastotės – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus

Dažniausiai prekyboje aptinkamos maisto klastotės – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus
LAP 09
2020-11-09 09:28 2020

Valstybinės kontrolės metu nustatyta, kad pastaraisiais metais rinkoje padaugėjo atvejų, kai prastesnės kokybės ar net netinkamas žmonių vartojimui alyvuogių aliejus buvo parduodamas kaip aukščiausios rūšies ypač tyras alyvuogių aliejus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šiemet nustatė 5 tokius atvejus, kuomet akredituotose laboratorijose atlikus išsamius alyvuogių aliejaus juslinius tyrimus, ekspertai tirtą aukščiausios kokybės alyvuogių aliejų priskyrė žemesnei nei deklaruojama etiketėje kokybės kategorijai ir nustatė klastočių.

Alyvuogių aliejaus, kaip vieno sveikatai palankiausių produktų, saugą ir kokybę VMVT tiria kasmet. Vadovaujantis Europos Komisijos stebėsenos planais, kiekviena šalis, pagal jos dydį ir suvartojamus kiekius, yra įpareigota atlikti tam tikrą kiekį alyvuogių aliejaus tyrimų. Lietuva kasmet privalo atrinkti po 3 alyvuogių aliejaus mėginius, tačiau VMVT, įvertinusi augančią aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus klastojimo riziką, vien 2020 m. ištyrė 10 mėginių.

Pastebėtina, kad aliejaus tyrimai, siekiant nustatyti jo kokybę, yra sudėtingi ir ilgai trunkantys. Vieno alyvuogių aliejaus mėginio tyrimas gali užtrukti iki kelių mėnesių, o juslinio bei cheminės sudėties nustatymo kaina gali siekti 300 Eur. Lietuvoje tokių tyrimų atlikti nėra galimybės, todėl jie atliekami akredituotose Europos Sąjungos valstybių laboratorijose, pavyzdžiui, šalies rinkoje atrinkti mėginiai alyvuogių aliejaus cheminiams parametrams ištirti siunčiami į „Eurofins“ laboratoriją Vokietijoje, o jusliniai aliejaus tyrimai atliekami Graikijos laboratorijoje. Tuo tarpu Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje Lietuvoje įvertinami alyvuogių aliejaus sudėtyje esančių laisvųjų riebalų rūgščių, peroksido, rūgštingumo ir kiti aliejaus rodikliai.

Šių metų tyrimų rezultatai parodė, kad iš 10-ies tirtų alyvuogių aliejaus mėginių kokybės rodiklių neatitiko 5 – tai itališkas aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo, išgautas tik mechaninėmis priemonėmis alyvuogių aliejus „Basso“ (sufasuotas po 1 l), aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo, išgautas tik mechaninėmis priemonėmis alyvuogių aliejus iš Italijos „Monini Classico“ (0,75 l) ir „Pietro Coricelli“ (1 l), ypač grynas alyvuogių aliejus „Font Oliva“ (0,75 l) iš Ispanijos bei iš Ispanijos įvežtas aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo, išgautas tik mechaninėmis priemonėmis alyvuogių aliejus „Anira“ (0,75 l).

Tokiu alyvuogių aliejumi buvo prekiauta mažmeninės prekybos tinkluose: „Maxima“, „Rimi“ ir „IKI“.

Nors šių alyvuogių aliejaus ženklinimo etiketėse gamintojai buvo deklaravę, kad tai aukščiausios kokybės aliejus, tačiau tyrimų metu nustatyta, kad tokie teiginiai neatitiko tikrovės. Ekspertai juos įvertino kaip klastotes. Tokiu alyvuogių aliejumi buvo prekiauta mažmeninės prekybos tinkluose: „Maxima“, „Rimi“ ir „IKI“. Įvertinus tyrimų išvadas, sulaikytos minėto aliejaus partijos buvo grąžintos gamintojams arba sunaikintos. 

Iš viso per 2017–2020 m. Lietuvoje buvo atrinkta ir akredituotose Europos laboratorijose ištirta per 20 alyvuogių aliejaus mėginių, iš kurių net 12 neatitiko reikalavimų. Apie visus suklastoto aliejaus, pateikto Lietuvos rinkoje, atvejus VMVT informavo Europos Komisiją ir atitinkamų valstybių narių kompetentingas institucijas, kad būtų atlikti patikrinimai aliejaus gamybos įmonėse ir išsiaiškintos kokybės neatitikimo bei klastojimo priežastys.

Nors už gaminio saugą ir kokybę atsako jo gamintojas, tačiau, specialistų teigimu, dalį atsakomybės turi prisiimti ir šiuos produktus į rinką pateikiantys prekybininkai. Kelerių metų VMVT kontrolės duomenys leidžia teigti, kad prekybos įmonės nevisiškai užtikrina jų pačių savikontrolės procedūrose deklaruojamų reikalavimų įgyvendinimą, neanalizuoja ir nevertina iš kitų šalių gamintojų ar tiekėjų perkamo alyvuogių aliejaus kokybės ir gamintojų ar tiekėjų patikimumo. Prekybininkai turėtų griežtai kontroliuoti įsigyjamų iš tiekėjų produktų saugos ir kokybės parametrus. Taip pat prekybininkų pareiga – atsakingai pasirinkti tiekėjus, užtikrinančius aukščiausius alyvuogių aliejaus kokybės standartus, ne vien priimtiniausią kainą, pristatymo laiką ar kiekius. Kaip numato tarptautinės rekomendacijos ir prekybos įmonių savikontrolės sistemos, labai svarbu reguliariai vertinti tiekėjus ir patiems praktiškai įsitikinti jų patikimumu.

VMVT duomenimis, pastaraisiais metais alyvuogių aliejaus klastojimo atvejų visoje ES nustatoma vis daugiau: 2018 m. Europoje buvo nustatyti 29 klastočių atvejai, o 2019 m. – jau 44. Nepaisant didžiulių ES valstybių narių pastangų, fiksuojama ir sistemingo piktnaudžiavimo atvejų. Pavyzdžiui, Lietuvos rinkai tiekto italų gamintojo „Pietro Coricelli“ alyvuogių aliejaus klastočių buvo aptikta ne tik šiemet, bet ir 2019 m. Apie tai buvo informuota Italijos kompetentinga tarnyba, Italijos gamintojas sulaukė sankcijų, tačiau, akivaizdu, kad ilgalaikių pokyčių gamyboje nesiėmė. VMVT dėl to pakartotinai kreipsis į Europos klastočių komisiją.

Anot specialistų, paprastai vartotojui, neturinčiam specialiųjų žinių ir įgūdžių, atpažinti, kad produktas yra suklastotas, beveik neįmanoma. Tačiau jis gali įtarti, kad produktas, pavyzdžiui, neatitinka būdingų savybių ar yra nekokybiškas. Tokiais atvejais vartotojai turėtų pranešti VMVT. Kiekvienas pranešimas bus įvertintas ir remiantis gauta informacija atliktas išsamus tyrimas, kurio metu galima nustatyti produkto klastojimą.

VMVT inf.

pixabay.com asociatyvi nuotrauka 

Panašūs straipsniai

Teismas patvirtino: UAB ,,Samsonas" mėsos gaminių reklama klaidino vartotojus

Teismas patvirtino: UAB ,,Samsonas" mėsos gaminių reklama klaidino vartotojus

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė UAB „Samsonas“ skundą, kuriuo bendrovė prašė panaikinti Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) nutarimą dėl baudos už klaidinančią informacij...

Gerai daryk – maistą taupyk!

Gerai daryk – maistą taupyk!

Šiemet rugsėjo 29 d. pirmą kartą minima Tarptautinė sampratos apie maisto nuostolius ir maisto švaistymą diena. Maisto praradimų problema, kuri pastaruoju metu tik didėja, aktuali visose Europos Sąjungos šal...

Daugiau būtiniausių maisto produktų atpigo negu pabrango

Daugiau būtiniausių maisto produktų atpigo negu pabrango

Pirmąją naujųjų metų savaitę, palyginti su pirmojo karantino pradžia, Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse daugiau būtiniausių maisto produktų atpigo negu pabrango. Apie pagrindinių žemės ūkio ir m...

Lietuviškų produktų eksportas toliau auga

Lietuviškų produktų eksportas toliau auga

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) statistika rodo, kad gyvūninės kilmės lietuviškų maisto produktų eksporto rodikliai auga aštuntą mėnesį iš eilės. Per šių metų rugsėjį, palyginti su tuo pa...

Keisis ženklas, kuriuo žymimi pagal nacionalinę kokybės sistemą pagaminti lietuviški produktai

Keisis ženklas, kuriuo žymimi pagal nacionalinę kokybės sistemą pagaminti lietuviški produktai

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) tobulins Lietuvoje veikiančią Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės (NKP) sistemą, kad ji taptų patrauklesnė vartotojams. Keičiamas bus ir ženklas, kuriuo žymimi pagal šią sis...

Nemokamas mokinių maitinimas per karantiną: ką turi žinoti savivaldybės, mokyklos ir tėvai

Nemokamas mokinių maitinimas per karantiną: ką turi žinoti savivaldybės, mokyklos ir tėvai

Vyriausybei paskelbus trijų savaičių karantiną dalis mokinių mokysis nuotoliniu būdu, tačiau jeigu mokinys gauna nemokamą maitinimą, jis ir toliau turės būti tiekiamas, tik kiek kitaip: arba dalijami maisto ...

 „Maisto bankas“ dėkoja visiems, šiais metais prisidėjusiems prie organizacijos veiklos

„Maisto bankas“ dėkoja visiems, šiais metais prisidėjusiems prie organizacijos veiklos

„Tai buvo vieni sudėtingiausių, bet kartu ir sutelkčiausių mūsų organizacijos metų. Žemai lenkiame galvas prieš kiekvieną pagalbininką - savanorį, aukotoją, rėmėją ar tiesiog geru žodžiu palaikiusį žmogų. Jūsų d...

 „Maisto bankas“ vykdys tradicinę maisto produktų rinkimo nepasiturintiems akciją

„Maisto bankas“ vykdys tradicinę maisto produktų rinkimo nepasiturintiems akciją

Labdaros ir paramos fondas "Maisto bankas" š. m. spalio 23-24 dienomis vykdys tradicinę maisto produktų rinkimo nepasiturintiems akciją. "Maisto bankas" akcijos metu kviečiami geros valios žmone...

Parengtos gairės maisto išnešiojimo ir išvežiojimo paslaugą norintiems teikti asmenims bei verslui

Parengtos gairės maisto išnešiojimo ir išvežiojimo paslaugą norintiems teikti asmenims bei verslui

Pastaruoju metu išaugus maisto išnešiojimo ir išvežiojimo paslaugos poreikiui, daugėja ir šia veikla norinčių užsiimti asmenų bei įmonių, dažnai nežinančių, kaip tam tinkamai pasiruošti. Reaguojant į dažniau...

„Maisto banko“ akcijoje paaukota produktų už daugiau nei 300 tūkst. eurų

„Maisto banko“ akcijoje paaukota produktų už daugiau nei 300 tūkst. eurų

Savaitgalį vykusioje „Maisto banko“ akcijoje geradariai šalies gyventojai nepasiturinčių maitinimui paaukojo daugiau nei 287 tūkst. vienetų įvairių maisto produktų, kurių vertė viršija 300 tūkst. eurų....

Maisto papildų reklamose nustatyta klaidinančių teiginių

Maisto papildų reklamose nustatyta klaidinančių teiginių

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) išnagrinėjo bylas dėl MB „Ofella“, UAB „Acorus calamus“ ir UAB „Silicio biotechnologijos“ maisto papildų reklamose naudotų draudžiamų teiginių. ...

Parengtos gairės planuojantiems auginti ir maistui naudoti vabzdžius

Parengtos gairės planuojantiems auginti ir maistui naudoti vabzdžius

Pastaruoju metu stebint didėjantį vartotojų ir verslo susidomėjimą vabzdžių auginimu ir naudojimu žmonių maistui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė Lietuvoje auginamų vabzdžių, skirtų...

Maisto papildų reklamoje - nepagrįsti lūkesčiai dėl gydymo ir profilaktikos

Maisto papildų reklamoje - nepagrįsti lūkesčiai dėl gydymo ir profilaktikos

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) įvertino UAB „BNO“ bei UAB „Pigu“ skleistą reklamą. Reklamuodamos maisto papildus bendrovės klaidino vartotojus dėl papildams nebūdingų gydomųjų savybių....

Galimybė namuose užsiimti maisto gamyba ir jį parduoti – vis populiaresnė

Galimybė namuose užsiimti maisto gamyba ir jį parduoti – vis populiaresnė

Lietuvoje įvairius kepinius ir miltinius produktus bei paruoštus valgius ir patiekalus nedideliais kiekiais šiuo metu namų virtuvėse gamina ir tiesiogiai vartotojams parduoda per pusantro šimto asmenų. Vos p...

Lietuvoje mažėjant salmoneliozių atvejų, budrumo prarasti nereikėtų

Lietuvoje mažėjant salmoneliozių atvejų, budrumo prarasti nereikėtų

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenimis, salmoneliozė išlieka viena dažniausių gyvūnų ir žmonių bendrų ligų (zoonozių) Europoje, kurią sukelia salmonelių bakterijos. Skelbiama, kad vienas iš trijų p...

Kulinarijos knygoje – unikalūs patiekalai iš produktų, turinčių saugomos nuorodos statusą

Kulinarijos knygoje – unikalūs patiekalai iš produktų, turinčių saugomos nuorodos statusą

Europos Sąjunga, siekdama populiarinti geriausius vietinius produktus, išleido kulinarijos knygą, kurioje pristatomi unikalūs visų 27 ES šalių garsių virtuvės šefų patiekalai, pagaminti su produktais, kurių ...