Grybų sezonas prasideda: kokias klaidas darome pajutę apsinuodijimo simptomus

Grybų sezonas prasideda: kokias klaidas darome pajutę apsinuodijimo simptomus
RGP 13
2018-08-13 10:22 2018

Prasidėjęs grybavimo sezonas jau vilioja grybų mėgėjus į miškus. Nors dėl karščių gausaus grybų derliaus nesitikima, specialistai perspėja, kad rimtoms sveikatos problemoms sukelti užtenka ir vieno nerinkamo grybo. Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro duomenimis, praėjusiais metais visoje šalyje dėl apsinuodijimo grybais į ligonines buvo paguldyta beveik pusšimtis gyventojų, nustatytas vienas mirties atvejis. Pasak specialistų, daugeliu atvejų padėtį labai pablogina būtent prarastas laikas.

Apsinuodijus grybais gali pasireikšti panašūs požymiai kaip ir apsinuodijus įprastu maistu.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Regina Molotkova sako, kad pagal simptomus atpažinti apsinuodijimą grybais ne visada paprasta, tačiau jei jau pradėjote grybų sezoną ir jų valgėte, reikėtų būti budriems pasirodžius net ir pirmiesiems bendro pobūdžio požymiams.

„Apsinuodijus grybais gali pasireikšti panašūs požymiai kaip ir apsinuodijus įprastu maistu – bendras silpnumas, pilvo spazmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Labai pavojingi yra rečiau pasireiškiantys simptomai, pavyzdžiui, akių vyzdžių išsiplėtimas, traukuliai, haliucinacijos ar net sąmonės praradimas“, – nurodo vaistininkė.

Pirmieji požymiai – po 30 min.

Vaistininkės teigimu, apsinuodijimo požymiai gali būti ankstyvieji ir vėlyvieji. Ankstyvieji simptomai gali pasireikšti jau po pusvalandžio suvalgius nuodingą grybą, vėlyvieji – net po dviejų parų.

„Laikas, kada pasirodo pirmieji apsinuodijimo požymiai, priklauso nuo to, koks nuodingas grybas suvalgytas. Net po dviejų parų pajutus pykinimą ar kitus požymius, tai reikėtų sieti su apsinuodijimu. Ankstyvajam apsinuodijimui būdingi bendro silpnumo požymiai, vėliau gali prasidėti ir traukuliai, haliucinacijos ar sąmonės praradimas“, – teigia farmacininkė.

R. Molotkova primena, jog pagrindinė taisyklė – grybaujant į pintinę dėti tik pažįstamus grybus. Vis dėto, apsinuodijimą gali sukelti ir valgomieji grybai, todėl svarbu surinktus grybus gerai nuplauti, išvalyti ir tik tada ruošti valgymui. Labai svarbu nevalgyti grybų tuo pačiu metu kai vartojamas alkoholis. Grybų ir alkoholio reakcija gali sukelti apsinuodijimą net tada, kai grybai paruošti tinkamai.

Savigydai – griežtai ne

„Eurovaistinės“ farmacininkė teigia, jog pajutus bet kokius apsinuodijimo simptomus delsti negalima – reikia kuo skubiau kreiptis į specialistus.

„Pati didžiausia žmonių klaida – manymas, kad apsinuodijimas grybais praeis savaime. Pirmieji požymiai atsiranda ūmiai ir staigiai, todėl vos juos pajutus skubiai reikia kreiptis pagalbos. Itin svarbu nedelsti ir nesigydyti patiems, nes tik laiku suteikta profesionali pagalba gali padėti išvengti komplikacijų“, – įspėja vaistininkė.

Pagrindinė taisyklė – grybaujant į pintinę dėti tik pažįstamus grybus.

Įprasto gydymo metu sunegalavusiam žmogui išplaunamas skrandis. Svarbu nepamiršti, kad pajutus apsinuodijimo požymius negalima gerti vandens, nes nuodingos medžiagos pateks į žarnyną. Skysčius patartina vartoti tik pradėjus skrandžio valymo procesą.

Nuotrauka pixabay.com

Panašūs straipsniai

Būkite budrūs - erkės vis dar aktyvios

Būkite budrūs - erkės vis dar aktyvios

Saulėti ir šilti rudens orai skatina daugiau laiko praleisti ten, kur erkės yra aktyvios – parkuose, soduose, miškuose. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai ...

Jonavoje užregistruota net 216 vėjaraupių susirgimo atvejų

Jonavoje užregistruota net 216 vėjaraupių susirgimo atvejų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Jonavos skyriaus specialistai atkreipia dėmesį į tai, kad prasidėjus mokslo metams ir vaikams sugrįžus į ugdymo įstaigas padidėja sergamumas vėjaraupiais. Šiais metais Jo...

Naujas gripo ir peršalimų sezonas: sergamumas didėja

Naujas gripo ir peršalimų sezonas: sergamumas didėja

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad 40-osios metų savaitės duomenimis sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno apskrityje siekia 85,7 atv. / 1...

Ką atskleidžia darbuotojų blaivumo patikrų duomenys?

Ką atskleidžia darbuotojų blaivumo patikrų duomenys?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkai Osle, Norvegijoje pristatė unikalios darbuotojų blaivumo patikros duomenų bazės analizės rezultatus. Šiaurės šalių alkoholio ir narkotikų tyrimų asamblėjoje paske...

Nudegimo saulėje pasekmes galite jausti net pusmetį

Nudegimo saulėje pasekmes galite jausti net pusmetį

Kasmet, vos prasidėjus vasaros sezonui, sveikatos specialistai skuba priminti, kaip svarbu saulėje degintis atsakingai. Tačiau besidžiaugdami šiltu oru visus patarimus dažnai tiesiog pamirštame ir, galiausiai, v...

Peršinčios, paraudusios ir nuvargusios akys – kaip joms padėti šiuo metų laiku?

Peršinčios, paraudusios ir nuvargusios akys – kaip joms padėti šiuo metų laiku?

Dienos trumpėja, naktys ilgėja, o namuose, biuruose ir mokyklose prasideda šildymo sezonas. Tai metas, kai ne tik dažniau sergame viršutinių kvėpavimo takų ligomis, bet ir skundžiamės paraudusiomis, peršinčiomis...

Vabzdžių įgėlimai: ar visuomet būtina vykti į ligoninę?

Vabzdžių įgėlimai: ar visuomet būtina vykti į ligoninę?

Termometro stulpeliams smarkiai šoktelėjus į viršų, žmonės buvimą namuose vis dažniau iškeičia į laisvalaikį gamtoje. Tačiau mėgautis šylančiais orais ne retai sutrukdo neprašyti svečiai – įvairūs vabzdžiai. Jų ...

Specialistė: vasaros metu odai reikia ne tik vandens

Specialistė: vasaros metu odai reikia ne tik vandens

Prasidedantis vasaros sezonas – tikras iššūkis mūsų veido odai, kurią šiltuoju metų laiku veikia daugybė faktorių: saulės spinduliai, oro kondicionieriai, vėjas ar miesto dulkės. Dažnai pamirštame, kad dėl šių p...

Ar žinai, kad... Riebalai yra skirtingi. Kokių mums reikia?

Ar žinai, kad... Riebalai yra skirtingi. Kokių mums reikia?

Įprasta manyti, kad riebalai – blogis, kuris ne tik gadina mūsų išvaizdą, bet ir kenkia sveikatai. Tačiau ar žinote, kad riebalai – viena iš pagrindinių mūsų organizmo maisto medžiagų, ir jie mums būtini? Tačiau...