Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus

Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus
SPA 16
2019-10-16 07:36 2019

Bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, pusryčių dribsniai, sausainiai, tirpi kava ar daugelio pamėgta skrudinta duona – bene rizikingiausi produktai akrilamido atžvilgiu. Maisto produktų gamintojai jau antrus metus Europos Komisijos reglamentu yra įpareigoti reikšmingai mažinti šios sveikatai kenksmingos medžiagos, susidarančios aukštesnėje nei 120 laipsnių temperatūroje ir mažai drėgmės turinčioje aplinkoje gaminamuose produktuose, kiekius. Tačiau akrilamido susidaro ir gaminant maistą namuose – aukštoje temperatūroje kepant keptuvėje ar orkaitėje, naudojant gruzdintuvę ir pan. Kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo kenksmingojo akrilamido?

Paprastai ši cheminė medžiaga susiformuoja iš cukrų ir amino rūgščių, aptinkamų daugelio maisto produktų sudėtyje. Toks cheminis procesas žinomas kaip Majaro (Maillard) reakcija, dėl kurios maistas įgauna rusvą atspalvį ir pakeičia skonį.

Remdamasi daugelio tyrimų duomenimis, Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) patvirtino, kad maiste esantis akrilamidas galimai didina vėžio išsivystymo riziką visų amžiaus grupių vartotojams. Priklausomai nuo to, koks jo kiekis su maistu patenka į organizmą, galimas neigiamas poveikis ir nervų sistemai.

Atsižvelgiant į tai, kad dideli akrilamido kiekiai gali pakenkti sveikatai, šios cheminės medžiagos kiekių maiste stebėsena Europos Sąjungos valstybėse narėse vykdoma daugiau nei dešimtmetį. Lietuvoje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrinimų metu vertina, ar maisto gamintojai įgyvendina Reglamente (ES) 2017/2158 numatytas akrilamido mažinimo priemones priklausomai nuo gaminamų produktų tipo. Vertinami gamybos ir technologiniai procesai, turintys įtakos akrilamido susidarymui, – tai produkto gamybai naudojamos žaliavos, jų laikymo sąlygos, galutinio produkto spalva, ar vykdomas darbuotojų švietimas ir mokymai.

„Maisto pramonės atstovus raginame atidžiai vertinti, kiek akrilamido gali susidaryti jų gaminamoje produkcijoje bei taikyti tokias technologijas ir receptūras, kad šios medžiagos produktuose būtų kuo mažiau. Periodiškai tikrindami maisto tvarkymo įmones VMVT specialistai  kasmet atrenka apie 50 įvairių maisto produktų mėginių, kad įvertintų akrilamido kiekius. Pagal tai sprendžiama, ar gamintojai tinkamai taiko rekomenduojamas priemones. Pavyzdžiui, ar patiekalams su skrudintomis bulvytėmis pasirenkamos tinkamos, mažiau krakmolingos bulvių veislės, ar gamintojai turi spalvų paletę, kuri padeda įvertinti maisto produktų apskrudinimo intensyvumą, ir pan.“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Trejus metus vykdomų tyrimų duomenimis, ištyrus daugiau kaip 160 įvairių maisto produktų, didesni akrilamido kiekiai nustatyti kviečių trapučiuose, vafliuose, meduoliuose, gruzdintų bulvyčių patiekaluose ir pan. Specialistus nustebino ir vienas atvejis, kuomet rekomenduojamą lygį viršijantis akrilamido kiekis buvo nustatytas kūdikiams skirtoje bulvių košėje su žuvimi. Gamintojai turėjo peržiūrėti visus gamybos etapus, pritaikyti akrilamidų mažinimo priemones ir atlikti pakartotinius laboratorinius tyrimus. Tik įsitikinus, kad akrilamido kiekiai saugūs, gamintojams leista atnaujinti produktų tiekimą rinkai.

Pasak VMVT vadovo, produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas, nėra išskirtinai žymimi maisto produktų ženklinimo etiketėse, todėl vartotojams rekomenduojama tokius produktus vartoti rečiau ir saikingai, rinktis mažiau perdirbtą, mažiau apskrudintą maistą. Gaminant namuose taip pat vertėtų laikytis principo kuo mažiau skrudinti bulvytes ar duoną, kepimo metu trumpinti terminio apdorojimo laiką ir, pagal galimybes, mažinti temperatūrą. Specialistai pataria nelaikyti bulvių šaldytuve, kadangi tai turi įtakos natūralaus cukraus kiekio padidėjimui, didesniam akrilamido kiekio susidarymui daržoves kepant.

VMVT inf.

Asociatyvi pixabay.com nuotr.

Panašūs straipsniai

Erkinis encifalitas pasiglemžė dar vieną gyvybę

Erkinis encifalitas pasiglemžė dar vieną gyvybę

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja apie pirmąjį šiais metais registruotą mirties nuo erkinio encefalito ...

Patvirtinti nauji reikalavimai maistui skirtiems grūdams ir jų produktams

Patvirtinti nauji reikalavimai maistui skirtiems grūdams ir jų produktams

Nuo 2020 m. sausio 1 d. įsigalios Maistui skirtų grūdų ir Maistui skirtų grūdų produktų techniniai reglamentai.  Šie reikalavimai taikomi Lietuvos rinkai tiekiamiems Lietuvoje išaugintiems maistui skirtiems ...

Priminimai tvarkantiems šventinį maistą

Priminimai tvarkantiems šventinį maistą

Pagal senovės lietuvių papročius, po Advento, kurio metu stengiamasi nevalgyti mėsos ir kitų riebių maisto produktų, šv. Kalėdos yra laikas, kai galima pasilepinti įvairiausiomis gėrybėmis: gausybe vyniotini...

NVSC Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja apie erkių platinamas ligas

NVSC Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja apie erkių platinamas ligas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja, kad per šešis šių metų mėnesius Jonavos rajone buvo užregistruota 1 erkinio encefalito ir 15 Laimo ligos atvejų. Pernai...

Dovanų kuponai ir bilietai į renginį – patarimai sėkmingai dovanų idėjai

Dovanų kuponai ir bilietai į renginį – patarimai sėkmingai dovanų idėjai

Dovanų kuponas arba bilietai į renginį – puiki išeitis, kai kalėdinių dovanų pirkimas tampa tikru iššūkiu, baiminamės padovanoti nereikalingą ir tik vietos namuose užimanti daiktą, ar dovanų paieškai paprasč...

NTAKD ir VVTAT pareigūnai siekia užkirsti kelia mirtinai pavojingoms el. cigaretėms patekti į Lietuvos rinką

NTAKD ir VVTAT pareigūnai siekia užkirsti kelia mirtinai pavojingoms el. cigaretėms patekti į Lietuvos rinką

Atsižvelgdamas į iškilusią neeilinę problemą dėl susirgimų ir mirčių atvejų Amerikoje, susijusių su el. cigarečių vartojimu, bei gautus pranešimus dėl Europoje nustatytų Tabako produktų direktyvos draudžiamų tie...

Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui?

Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui?

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento (NVSC) specialistai primena pagrindinius p...

Liūdnų pasekmių dėl nesaugios produktų konstrukcijos pavyko išvengti

Liūdnų pasekmių dėl nesaugios produktų konstrukcijos pavyko išvengti

Pavojingus produktus – elektros smūgį galėjusį sukelti adapterį bei nepatvarios konstrukcijos barškutį kūdikiams – į Lietuvos rinką įvežusiems importuotojams skirtos sankcijos už...

Seimas uždegė žalią šviesą aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimui

Seimas uždegė žalią šviesą aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimui

Seimo plenarinėje salėje 72 parlamentarų balsais „už“ pritarta aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimui. „Aromatizuoti elektroninių cigarečių produktai yra skirti pripratinti ne...

Tūkstantinės baudos "Senukams" ir A.Žuko įmonei

Tūkstantinės baudos "Senukams" ir A.Žuko įmonei

Nesaugius produktus platinusioms įmonėms skirtos baudos – produktų saugos reikalavimų neatitiko Artūro Žuko įmonės platintas trišakis ir UAB „Kesko Senukai Lithuania“ rinkai tiekti klijai.  Vals...

www.aškritiškas.lt – jaunimo galimybė žinoti ir pasirinkti

www.aškritiškas.lt – jaunimo galimybė žinoti ir pasirinkti

Pripažįstama, jog šiuolaikinės psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos priemonės vadovaujasi nemoralizuojančiu ir negąsdinančiu požiūriu, jų įgyvendinimas turi vykti keliais lygm...

Tarp dažniausių 2019 m. produktų saugos pažeidėjų – žaislų importuotojai bei platintojai

Tarp dažniausių 2019 m. produktų saugos pažeidėjų – žaislų importuotojai bei platintojai

2019 m. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – VVTAT) išnagrinėjo 50 bylų dėl Lietuvos rinkoje nustatytų pavojingų ne maisto produktų. Dažniausiai Produktų saugos įstatymo nuostatas pažeidė ž...

Tarp dažniausių 2019 m. produktų saugos pažeidėjų – žaislų importuotojai bei platintojai

Tarp dažniausių 2019 m. produktų saugos pažeidėjų – žaislų importuotojai bei platintojai

2019 m. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – VVTAT) išnagrinėjo 50 bylų dėl Lietuvos rinkoje nustatytų pavojingų ne maisto produktų. Dažniausiai Produktų saugos...

Kiek laiko šaldytuve galima laikyti šviežią žuvį ir jos produktus?

Kiek laiko šaldytuve galima laikyti šviežią žuvį ir jos produktus?

Žuvis ir jos produktai, įvairios jūrų gėrybės (krevetės, kalmarai, austrės, midijos ir pan.) priskiriami prie greitai gendančių produktų.  Sandarioje taroje ar į foliją suvyniotą šviežią žuvį ša...

Tyrimas: duona, cukrus ir sviestas dar dominuoja gyventojų mityboje – bet pamažu maitinamės sveikiau

Tyrimas: duona, cukrus ir sviestas dar dominuoja gyventojų mityboje – bet pamažu maitinamės sveikiau

Duona, cukrus ir sviestas – šiuos produktus kasdien vartoja daugiausia Lietuvos gyventojų. Beveik pusė žmonių kasdien valgo duonos (47 proc.), o daugiau kaip trečdalis (37 proc.) – kasdien vartoja cukraus. V...

 Keraminiai indai yra saugūs, bet turi būti naudojami pagal gamintojų rekomendacijas

Keraminiai indai yra saugūs, bet turi būti naudojami pagal gamintojų rekomendacijas

Maisto produktams (ir gėrimams) ruošti, gaminti, pateikti ar laikyti dažnai naudojami keraminiai virtuvės indai: puodeliai, lėkštės, dubenys, ąsočiai, kepimo orkaitėse indai. Kasmet Valstybinės maisto ir vet...