Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus

Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus
SPA 16
2019-10-16 08:36 2019

Bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, pusryčių dribsniai, sausainiai, tirpi kava ar daugelio pamėgta skrudinta duona – bene rizikingiausi produktai akrilamido atžvilgiu. Maisto produktų gamintojai jau antrus metus Europos Komisijos reglamentu yra įpareigoti reikšmingai mažinti šios sveikatai kenksmingos medžiagos, susidarančios aukštesnėje nei 120 laipsnių temperatūroje ir mažai drėgmės turinčioje aplinkoje gaminamuose produktuose, kiekius. Tačiau akrilamido susidaro ir gaminant maistą namuose – aukštoje temperatūroje kepant keptuvėje ar orkaitėje, naudojant gruzdintuvę ir pan. Kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo kenksmingojo akrilamido?

Paprastai ši cheminė medžiaga susiformuoja iš cukrų ir amino rūgščių, aptinkamų daugelio maisto produktų sudėtyje. Toks cheminis procesas žinomas kaip Majaro (Maillard) reakcija, dėl kurios maistas įgauna rusvą atspalvį ir pakeičia skonį.

Remdamasi daugelio tyrimų duomenimis, Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) patvirtino, kad maiste esantis akrilamidas galimai didina vėžio išsivystymo riziką visų amžiaus grupių vartotojams. Priklausomai nuo to, koks jo kiekis su maistu patenka į organizmą, galimas neigiamas poveikis ir nervų sistemai.

Atsižvelgiant į tai, kad dideli akrilamido kiekiai gali pakenkti sveikatai, šios cheminės medžiagos kiekių maiste stebėsena Europos Sąjungos valstybėse narėse vykdoma daugiau nei dešimtmetį. Lietuvoje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrinimų metu vertina, ar maisto gamintojai įgyvendina Reglamente (ES) 2017/2158 numatytas akrilamido mažinimo priemones priklausomai nuo gaminamų produktų tipo. Vertinami gamybos ir technologiniai procesai, turintys įtakos akrilamido susidarymui, – tai produkto gamybai naudojamos žaliavos, jų laikymo sąlygos, galutinio produkto spalva, ar vykdomas darbuotojų švietimas ir mokymai.

„Maisto pramonės atstovus raginame atidžiai vertinti, kiek akrilamido gali susidaryti jų gaminamoje produkcijoje bei taikyti tokias technologijas ir receptūras, kad šios medžiagos produktuose būtų kuo mažiau. Periodiškai tikrindami maisto tvarkymo įmones VMVT specialistai  kasmet atrenka apie 50 įvairių maisto produktų mėginių, kad įvertintų akrilamido kiekius. Pagal tai sprendžiama, ar gamintojai tinkamai taiko rekomenduojamas priemones. Pavyzdžiui, ar patiekalams su skrudintomis bulvytėmis pasirenkamos tinkamos, mažiau krakmolingos bulvių veislės, ar gamintojai turi spalvų paletę, kuri padeda įvertinti maisto produktų apskrudinimo intensyvumą, ir pan.“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Trejus metus vykdomų tyrimų duomenimis, ištyrus daugiau kaip 160 įvairių maisto produktų, didesni akrilamido kiekiai nustatyti kviečių trapučiuose, vafliuose, meduoliuose, gruzdintų bulvyčių patiekaluose ir pan. Specialistus nustebino ir vienas atvejis, kuomet rekomenduojamą lygį viršijantis akrilamido kiekis buvo nustatytas kūdikiams skirtoje bulvių košėje su žuvimi. Gamintojai turėjo peržiūrėti visus gamybos etapus, pritaikyti akrilamidų mažinimo priemones ir atlikti pakartotinius laboratorinius tyrimus. Tik įsitikinus, kad akrilamido kiekiai saugūs, gamintojams leista atnaujinti produktų tiekimą rinkai.

Pasak VMVT vadovo, produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas, nėra išskirtinai žymimi maisto produktų ženklinimo etiketėse, todėl vartotojams rekomenduojama tokius produktus vartoti rečiau ir saikingai, rinktis mažiau perdirbtą, mažiau apskrudintą maistą. Gaminant namuose taip pat vertėtų laikytis principo kuo mažiau skrudinti bulvytes ar duoną, kepimo metu trumpinti terminio apdorojimo laiką ir, pagal galimybes, mažinti temperatūrą. Specialistai pataria nelaikyti bulvių šaldytuve, kadangi tai turi įtakos natūralaus cukraus kiekio padidėjimui, didesniam akrilamido kiekio susidarymui daržoves kepant.

VMVT inf.

Asociatyvi pixabay.com nuotr.

Panašūs straipsniai

Kaip išsikepti skanius ir sveikesnius blynus?

Kaip išsikepti skanius ir sveikesnius blynus?

Užgavėnės neįsivaizduojamos be kaukėmis persirengusių žmonių keliamo šurmulio, Lašininio ir Kanapinio kovos, Morės deginimo ir, žinoma, gausaus vaišių stalo, kurio akcentas – blynai. Norint išsikepti skanius...

Priminimai tvarkantiems šventinį maistą

Priminimai tvarkantiems šventinį maistą

Pagal senovės lietuvių papročius, po Advento, kurio metu stengiamasi nevalgyti mėsos ir kitų riebių maisto produktų, šv. Kalėdos yra laikas, kai galima pasilepinti įvairiausiomis gėrybėmis: gausybe vyniotini...

VMVT rekomendacijos prekiaujantiems maistu turgavietėse

VMVT rekomendacijos prekiaujantiems maistu turgavietėse 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė rekomendacijas prekybininkams, karantino šalyje laikotarpiu prekiaujantiems maisto produktais turgavietėse. Rekomendacijos parengtos siekiant užtikri...

Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui?

Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui?

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento (NVSC) specialistai primena pagrindinius p...

Produktas, be kurio neįsivaizduojame šv. Velykų: ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

Produktas, be kurio neįsivaizduojame šv. Velykų: ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

Kiaušiniai iki pat šiol yra pagrindinis šv. Velykų simbolis ir valgis, tad daugeliui svarbu žinoti, kokią maistinę vertę šis produktas turi. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai p...

Vartotojams, kurie yra pasiilgę maisto iš kaimo - interneto svetainė „Kaimas į namus“

Vartotojams, kurie yra pasiilgę maisto iš kaimo - interneto svetainė „Kaimas į namus“

Karantinas keičia pirkėjų įpročius – vis didesnė jų dalis užsisako maisto produktus internetu, juk tai ne tik patogu, bet ir saugu. Vartotojams, kurie yra pasiilgę maisto iš kaimo, Lietuvos ūkininkai tikrai ...

Prekiaujantiems maisto produktais internete – raginimai  pasirūpinti veiklos įteisinimu

Prekiaujantiems maisto produktais internete – raginimai pasirūpinti veiklos įteisinimu

Šešėlinės ekonomikos apraiškų maisto grandinėje mažinimas, ypač kovojant su nelegaliu maisto produktų tvarkymu bei realizavimu, – vienas svarbiausių Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Valstybinės maisto ir ...

Tarp dažniausių 2019 m. produktų saugos pažeidėjų – žaislų importuotojai bei platintojai

Tarp dažniausių 2019 m. produktų saugos pažeidėjų – žaislų importuotojai bei platintojai

2019 m. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – VVTAT) išnagrinėjo 50 bylų dėl Lietuvos rinkoje nustatytų pavojingų ne maisto produktų. Dažniausiai Produktų saugos...

Tarp dažniausių 2019 m. produktų saugos pažeidėjų – žaislų importuotojai bei platintojai

Tarp dažniausių 2019 m. produktų saugos pažeidėjų – žaislų importuotojai bei platintojai

2019 m. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – VVTAT) išnagrinėjo 50 bylų dėl Lietuvos rinkoje nustatytų pavojingų ne maisto produktų. Dažniausiai Produktų saugos įstatymo nuostatas pažeidė ž...

Uždrausta iš Ukrainos importuoti paukštieną ir jos gaminius

Uždrausta iš Ukrainos importuoti paukštieną ir jos gaminius

Europos Komisija pranešė, kad atsižvelgiant į tai, jog sausio 9 d. viename Ukrainos paukštyne buvo patvirtintas didelio patogeniškumo paukščių gripo viruso protrūkis, nuo minėtos datos uždrausta iš Ukrainos ...

Viduje veikiančios kavinės, restoranai, barai turės paisyti nustatytų saugumo reikalavimų

Viduje veikiančios kavinės, restoranai, barai turės paisyti nustatytų saugumo reikalavimų

Vyriausybei vakar patvirtinus naujus karantino sąlygų švelninimus, numatyta, kad jau nuo ateinančio pirmadienio, t. y. gegužės 18 d., duris galės atverti kavinės, restoranai, barai ir kitos pasilinksminimo v...

Lauko kavinės galės dirbti, jei užtikrins lankytojų saugumą

Lauko kavinės galės dirbti, jei užtikrins lankytojų saugumą

Užtikrinti, kad lauke įsikūrusių kavinių staliukai nuo aplink esančių pėsčiųjų takų, gyvenamųjų namų langų, laiptinių būtų nutolę bent vieno metro atstumu, o tarp lankytojų, sėdinči...

Po naujausių VMVT patikrų rinkoje neleista realizuoti 9 t nesaugios vartoti paukštienos

Po naujausių VMVT patikrų rinkoje neleista realizuoti 9 t nesaugios vartoti paukštienos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad tęsia sustiprintą įvežamų ir lietuviškų gyvūninių produktų kontrolę, kurios metu atlieka patikrinimus tiek paukštienos išpjaustymo įmonėse, t...

Ligonių kasos pataria: kaip pasirinkti gydymo įstaigą?

Ligonių kasos pataria: kaip pasirinkti gydymo įstaigą?

Nors laisvai pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje norima gauti pirminės asmens sveikatos priežiūros bei šeimos gydytojo paslaugas, privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti Lietuvos gyventojai gali jau gerą de...

Dovanų kuponai ir bilietai į renginį – patarimai sėkmingai dovanų idėjai

Dovanų kuponai ir bilietai į renginį – patarimai sėkmingai dovanų idėjai

Dovanų kuponas arba bilietai į renginį – puiki išeitis, kai kalėdinių dovanų pirkimas tampa tikru iššūkiu, baiminamės padovanoti nereikalingą ir tik vietos namuose užimanti daiktą, ar dovanų paieškai paprasč...

Už rinkoje nustatytus nesaugius produktus - žaislą ir kėdę - skirtos sankcijos

Už rinkoje nustatytus nesaugius produktus - žaislą ir kėdę - skirtos sankcijos

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – VVTAT) skyrė ekonomines sankcijas UAB „Kesko Senukai Lithuania“ ir UAB „Rimi Lietuva“ – bendrovės teikė į Lietuvos rinką pavojingus produktus. ...