Kodėl mineralinis vanduo yra sūrus?

Kodėl mineralinis vanduo yra sūrus?
BIR 22
2018-06-22 09:04 2018

72 proc. žmonių mineralinį vandenį renkasi pagal skonį ir tik 25 proc. lietuvių, prieš pirkdami vandenį, atsižvelgia į natūralių, vertingų mineralinių medžiagų kiekį ir poveikį, parodė neseniai atlikta visuomenės apklausa apie geriamojo vandens vartojimą. Kuo susijęs skonis ir mineralai? Mineralinis vanduo gali būti kartus, rūgštus, turėti specifinį geležies ar sodos skonį, tačiau dažniausiai yra „sūrus“. Mineralinio vandens skonis ir teigiamos savybės priklauso nuo vandenyje esančių mineralų – žmogaus organizmas geriausiai įsisavina aktyviuosius mineralus, tad kuo jų daugiau, tuo didesnė vandens mineralizacija, tuo toks vanduo „sūresnis“.

Mineralinis vanduo gali būti kartus, rūgštus, turėti specifinį geležies ar sodos skonį, tačiau dažniausiai yra „sūrus“.

Tad kas konkrečiai lemia vandens sūrumą? Tai – mineralinių medžiagų kiekis. Pagal jų kiekį mineralinis vanduo skirstomas į tris rūšis: turintis mažai mineralinių medžiagų (mineralų kiekis mažesnis nei 500 mg/l), turintis vidutinį kiekį (mineralų yra nuo 500 iki 1500 mg/l) bei turintis labai daug mineralų, dar kitaip – didelės mineralizacijos vanduo (mineralų daugiau kaip 1500 mg/l). Mažai mineralų turintis vanduo (tiek mineralinis, stalo, tiek vanduo iš čiaupo) nepapildo organizmo reikiamomis mineralinėmis medžiagomis, bet padeda palaikyti skysčių kiekį organizme. Tuo tarpu didelės mineralizacijos buteliuose išpilstytas požeminis vanduo, turintis aktyviųjų mineralų, leidžia lengviau organizmui pasisavinti mineralines medžiagas, kurių ne visada gauname su maistu. Taip yra todėl, kad aktyvieji mineralai jau yra tokios formos, kuri pačios gamtos paruošta organizmo ląstelei tiesiogiai įsisavinti – kitokios, ypač sintetinės cheminės sudėties mineralus organizmas įsisavina sunkiau. 

Kodėl būtent didelės mineralizacijos vanduo pasižymi „sūrumu“? Vanduo, kuriame ištirpusių mineralinių medžiagų kiekis yra nedidelis, ryškiomis skoninėmis savybėmis nepasižymi, o didelės mineralizacijos vanduo būtent dėl jų lengvai atpažįstamas: toks vanduo gali būti kartus, rūgštus, turėti geležies ar sodos skonio atspalvį, tačiau dažniausiai yra tiesiog sūrus. 

Specialistai primena, kad karštomis vasaros dienomis užsiimant aktyvia veikla „sūrus“ vanduo yra netgi rekomenduojamas.

Natūraliame mineraliniame vandenyje vyrauja tokie cheminiai elementai kaip jonai (chloridai, sulfatai), dujos (angliarūgštės, sieros vandenilio) ar kiti specifiniai komponentai (geležis, arsenas, bromas, jodas), atsakingi už tai, kodėl jaučiame skirtingą mineralinio vandens skonį. Lietuvoje vyrauja mineralinis vanduo be specifinių komponentų, jam skonį suteikia chloridai ir sulfatai. 

Didelės mineralizacijos vandenyje mineralinės medžiagos yra joninės formos ir ne junginiuose, tai reiškia, kad vandenyje nėra valgomosios druskos (NaCl). Tokiame vandenyje ištirpę aktyvios būsenos mineralai – kalcio, magnio, kalio, natrio, chlorido jonai. Būtent chloridų jonai ir lemia sūresnį vandens skonį, prisideda prie virškinimo organų veiklos – didina skrandžio sulčių sekreciją bei rūgštingumą, dalyvauja organizmo vandens apykaitoje, raumenų ir nervų sistemos veikloje. 

Didelės mineralizacijos vandenyje mineralinės medžiagos yra joninės formos ir ne junginiuose, tai reiškia, kad vandenyje nėra valgomosios druskos (NaCl).

Specialistai primena, kad karštomis vasaros dienomis užsiimant aktyvia veikla „sūrus“ vanduo yra netgi rekomenduojamas: daug prakaituojant žmogaus organizmas netenka mineralų, tad vanduo, kuriame gausu aktyviųjų mineralų, padeda atkurti jų pusiausvyrą bei jaustis gyvybingesniam – aktyvieji mineralai yra tokie pat reikalingi organizmui kaip maistas. Tokiu būdu ne tik subalansuojama skysčių pusiausvyra, tačiau ir užtikrinama gera savijauta bei organizmo gyvybingumas. Pasitikrinti, kiek mineralų yra vandenyje, visuomet galima pažiūrėjus į vandens butelio etiketę – kuo jų mažiau, tuo jis artimesnis paprastam geriamajam vandeniui.

Nuotrauka - Shutterstock

Panašūs straipsniai

Kodėl svarbu pranešti apie nepageidaujamas reakcijas į vaistą?

Kodėl svarbu pranešti apie nepageidaujamas reakcijas į vaistą?

Atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės, jei vienu metu vartojate kelis vaistus ir įtariate nepageidaujamą reakciją į vaistą. Būtinai praneškite apie tai. Lietuva kartu su dar 56 valstybėmis pr...

Jonaviečiai sunerimo: „Kodėl nėra informuojama apie oro užterštumą Jonavoje?“

Jonaviečiai sunerimo: „Kodėl nėra informuojama apie oro užterštumą Jonavoje?“

Netylant pranešimams dėl oro užterštumo Alytuje bei kaimyniniame mieste Kaune, socialiniuose tinkluose jonaviečiai sunerimo - „kodėl nėra informuojama apie oro užterštumą Jonavoje?“. Tačiau jonaviečiams pani...

Gydytoja pažymi: šiemet peršalimas ir gripas smogs stipriau, nei pernai

Gydytoja pažymi: šiemet peršalimas ir gripas smogs stipriau, nei pernai 1

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, gripo sezono pradžia Lietuvoje paskelbta kiek anksčiau nei pernai, t.y. rugsėjo 30 d. Be to, spalio viduryje dėl gripo buvo hospitalizuotas vienas suaugęs ...

SAM pateikė rekomendacijas gydymo įstaigoms, kaip išvengti klaidų

SAM pateikė rekomendacijas gydymo įstaigoms, kaip išvengti klaidų

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į vis dar pasitaikančius atvejus, kai gydymo įstaigose supainiojami vaistai, skysčiai, įstaigas kviečia vadovautis daugelio pažangių pasaulio šalių ligoninėse...

LPI ir ŽPV. Kas tai ir kodėl svarbu išsitirti?

LPI ir ŽPV. Kas tai ir kodėl svarbu išsitirti?

Apie lytinių santykių metu pasigautus negalavimus paprastai vengiama kalbėti, delsiama išsitirti. Tačiau toks temos vengimas veda prie rimtų, sunkiai gydomų ligų. Lytiškai plintančiomis infekcij...

Kiaušinių ženklinimas – ką vartotojai turėtų žinoti?

Kiaušinių ženklinimas – ką vartotojai turėtų žinoti?

Specialistai teigia: kiaušiniai – vienas vertingiausių maisto produktų, tačiau vartotojai dažnai nebežino, kaip išsirinkti norimos kokybės kiaušinius. Žemės ūkio ministerija primena, į ką pirkėjai turėtų atk...

Rekordiškai šilta žiema – kaip sumažinti riziką imunitetui?

Rekordiškai šilta žiema – kaip sumažinti riziką imunitetui?

Šiltesni nei įprasta žiemos orai džiugina mažesnėmis šildymo kainomis, o šalies ligoninėse ženkliai mažiau pacientų, besiskundžiančių traumomis, patirtomis dėl slidžių šaligatvių. Vis dėlto, aukštesnė oro te...

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Vis dar gajus įsitikinimas, kad kasdien sočiai pavalgius riebiais mėsos patiekalais, žmogus bus stiprus, sveikas ir turės daug energijos. Tačiau kasdieniame lietuvių racione dažnai sutinkami produktai – kiau...

Kaip išvengti palmių aliejaus: vien skaityti prekių etiketes nepakanka

Kaip išvengti palmių aliejaus: vien skaityti prekių etiketes nepakanka

Daugiau nei pusėje parduotuvėse esančių maisto gaminių sudėtyje yra palmių aliejaus, šis aliejus taip pat naudojamas kosmetikoje ar net įmaišomas į dyzeliną. Deja, vartotojams sužinoti, kuriuose produktuose ...

Mėsos keliamas pavojus sveikatai – gerokai perdėtas

Mėsos keliamas pavojus sveikatai – gerokai perdėtas

Naujas tyrimas rodo, kad dešrų, maltos mėsos, kepsnių ir visų kitų rūšių raudonos ar perdirbtos mėsos atsisakymas yra tik laiko švaistymas. Kanados mokslininkų ataskaitoje teigiama, kad lig šiol pateikti įro...

Kovai su vaikų tuberkulioze – tuberkulino mėginys

Kovai su vaikų tuberkulioze – tuberkulino mėginys

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento specialistai primena apie galimybę nemokamai atlikti Mantu (tuberkulino...

Neraminantis paauglių elgesys: Lietuva imasi pasaulyje pripažintos metodikos

Neraminantis paauglių elgesys: Lietuva imasi pasaulyje pripažintos metodikos

Aplinkiniai dažnai juos vadina nevaldomais, nes jie nelanko mokyklos, bėga iš namų, svaiginasi, nusikalsta ir nieko nepaiso. Specialistai sako pastebintys tendenciją, kad tokiu elgesiu pasižyminčių jaunuolių...

Kaip (ne)galima elgtis sergant: mitai ir tiesa

Kaip (ne)galima elgtis sergant: mitai ir tiesa

Artėjant peršalimo ligų sezonui vis daugiau gyventojų kreipiasi į medikus, jiems skiriami nedarbingumo pažymėjimai, mokamos ligos išmokos. Tačiau, užuot ramiai rūpinęsi savo sveikata, dalis ligonių neramiai ...

SAM siūlo vengti grynųjų atsikaitant už prekes ir paslaugas

SAM siūlo vengti grynųjų atsikaitant už prekes ir paslaugas

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), reaguodami į nuolat kintančią situaciją pasaulyje dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) sukel...

Lietuvoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

Lietuvoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad Lietuvoje šiandien (2020 m. vasario 28 d.) nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronaviruso (COVID-19) atvejis. Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta ...

Ruošiatės keliauti: nepamirškite tarptautinio skiepijimo pažymėjimo

Ruošiatės keliauti: nepamirškite tarptautinio skiepijimo pažymėjimo

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, jei ruošiatės į kelionę, nepamirškite tarptautinio skiepijimo pažymėjimo. Gali būti, kad be jo nebūsite įleisti į kelionės šalį.Pa...