Kodėl mineralinis vanduo yra sūrus?

Kodėl mineralinis vanduo yra sūrus?
BIR 22
2018-06-22 09:04 2018

72 proc. žmonių mineralinį vandenį renkasi pagal skonį ir tik 25 proc. lietuvių, prieš pirkdami vandenį, atsižvelgia į natūralių, vertingų mineralinių medžiagų kiekį ir poveikį, parodė neseniai atlikta visuomenės apklausa apie geriamojo vandens vartojimą. Kuo susijęs skonis ir mineralai? Mineralinis vanduo gali būti kartus, rūgštus, turėti specifinį geležies ar sodos skonį, tačiau dažniausiai yra „sūrus“. Mineralinio vandens skonis ir teigiamos savybės priklauso nuo vandenyje esančių mineralų – žmogaus organizmas geriausiai įsisavina aktyviuosius mineralus, tad kuo jų daugiau, tuo didesnė vandens mineralizacija, tuo toks vanduo „sūresnis“.

Mineralinis vanduo gali būti kartus, rūgštus, turėti specifinį geležies ar sodos skonį, tačiau dažniausiai yra „sūrus“.

Tad kas konkrečiai lemia vandens sūrumą? Tai – mineralinių medžiagų kiekis. Pagal jų kiekį mineralinis vanduo skirstomas į tris rūšis: turintis mažai mineralinių medžiagų (mineralų kiekis mažesnis nei 500 mg/l), turintis vidutinį kiekį (mineralų yra nuo 500 iki 1500 mg/l) bei turintis labai daug mineralų, dar kitaip – didelės mineralizacijos vanduo (mineralų daugiau kaip 1500 mg/l). Mažai mineralų turintis vanduo (tiek mineralinis, stalo, tiek vanduo iš čiaupo) nepapildo organizmo reikiamomis mineralinėmis medžiagomis, bet padeda palaikyti skysčių kiekį organizme. Tuo tarpu didelės mineralizacijos buteliuose išpilstytas požeminis vanduo, turintis aktyviųjų mineralų, leidžia lengviau organizmui pasisavinti mineralines medžiagas, kurių ne visada gauname su maistu. Taip yra todėl, kad aktyvieji mineralai jau yra tokios formos, kuri pačios gamtos paruošta organizmo ląstelei tiesiogiai įsisavinti – kitokios, ypač sintetinės cheminės sudėties mineralus organizmas įsisavina sunkiau. 

Kodėl būtent didelės mineralizacijos vanduo pasižymi „sūrumu“? Vanduo, kuriame ištirpusių mineralinių medžiagų kiekis yra nedidelis, ryškiomis skoninėmis savybėmis nepasižymi, o didelės mineralizacijos vanduo būtent dėl jų lengvai atpažįstamas: toks vanduo gali būti kartus, rūgštus, turėti geležies ar sodos skonio atspalvį, tačiau dažniausiai yra tiesiog sūrus. 

Specialistai primena, kad karštomis vasaros dienomis užsiimant aktyvia veikla „sūrus“ vanduo yra netgi rekomenduojamas.

Natūraliame mineraliniame vandenyje vyrauja tokie cheminiai elementai kaip jonai (chloridai, sulfatai), dujos (angliarūgštės, sieros vandenilio) ar kiti specifiniai komponentai (geležis, arsenas, bromas, jodas), atsakingi už tai, kodėl jaučiame skirtingą mineralinio vandens skonį. Lietuvoje vyrauja mineralinis vanduo be specifinių komponentų, jam skonį suteikia chloridai ir sulfatai. 

Didelės mineralizacijos vandenyje mineralinės medžiagos yra joninės formos ir ne junginiuose, tai reiškia, kad vandenyje nėra valgomosios druskos (NaCl). Tokiame vandenyje ištirpę aktyvios būsenos mineralai – kalcio, magnio, kalio, natrio, chlorido jonai. Būtent chloridų jonai ir lemia sūresnį vandens skonį, prisideda prie virškinimo organų veiklos – didina skrandžio sulčių sekreciją bei rūgštingumą, dalyvauja organizmo vandens apykaitoje, raumenų ir nervų sistemos veikloje. 

Didelės mineralizacijos vandenyje mineralinės medžiagos yra joninės formos ir ne junginiuose, tai reiškia, kad vandenyje nėra valgomosios druskos (NaCl).

Specialistai primena, kad karštomis vasaros dienomis užsiimant aktyvia veikla „sūrus“ vanduo yra netgi rekomenduojamas: daug prakaituojant žmogaus organizmas netenka mineralų, tad vanduo, kuriame gausu aktyviųjų mineralų, padeda atkurti jų pusiausvyrą bei jaustis gyvybingesniam – aktyvieji mineralai yra tokie pat reikalingi organizmui kaip maistas. Tokiu būdu ne tik subalansuojama skysčių pusiausvyra, tačiau ir užtikrinama gera savijauta bei organizmo gyvybingumas. Pasitikrinti, kiek mineralų yra vandenyje, visuomet galima pažiūrėjus į vandens butelio etiketę – kuo jų mažiau, tuo jis artimesnis paprastam geriamajam vandeniui.

Nuotrauka - Shutterstock

Panašūs straipsniai

Oficialu: įsigaliojo taisyklės, kurių privalu laikytis gimdant namuose

Oficialu: įsigaliojo taisyklės, kurių privalu laikytis gimdant namuose

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, pagal kurį nustatyta gimdymo namuose tvarka ir specialios taisyklės, kurių privalės laikytis ne tik moterys, norinčios gimdyti namuose, bet ir toki...

Nėra vieningos nuomonės: skiepytis ar ne?

Nėra vieningos nuomonės: skiepytis ar ne? 1

Seimo nariai šiandien registravo įstatymo pataisas, kurios numato, kad skiepai vaikams iki 16 metų nuo poliomelito, tymų ir raudonukės būtų privalomi. Anot politikų, Vyriausybė nieko nepadarė, kad situacija keis...

Pilvinio nutukimo pavojai: nuo sutrikusios organų veiklos iki mirties rizikos

Pilvinio nutukimo pavojai: nuo sutrikusios organų veiklos iki mirties rizikos

Antsvoris ir nutukimas yra vienas rimčiausių XXI a. iššūkių visuomenės sveikatai Europos regione, kuriame per du pastaruosius dešimtmečius nutukimo paplitimas išaugo tris kartus – ES šalyse kas antras gyventojas...

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Ar tikrai blizga drabužiai su sidabru?

Jau senovėje sidabras buvo naudojamas papuošalams, veidrodžiams ir prabangiems indams gaminti, apsaugai nuo vampyrų ir vilkolakių, buvo ir sidabrinės monetos, o sidabro medaliai kaldinami iki šiol. Vėliau prisid...

Augaluose užkoduotos savybės, apsaugančios žmogaus širdį

Augaluose užkoduotos savybės, apsaugančios žmogaus širdį

Kada verta pasikliauti vaistais, o kada – vaistiniais augalais? Tokio atsakymo ieško ne vienas žmogus, užpultas įvairių negalavimų. Daugelis augalų yra kaip unikali receptūra, prie kurios neprisilietė žmogaus ra...

Imunitetą stiprinkite vertingais preparatais

Imunitetą stiprinkite vertingais preparatais

Kiekvieno mūsų sveikatos būklė, atsparumas ligoms priklauso nuo imuninės sistemos. Jei ji stipri, mūsų nevargina peršalimo ar kitos ligos, jei imunitetas nusilpęs – dažniau ir sergame. Rinkoje matome gausybę pre...

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

Maisto prekių įvairovė, skirtingų gamintojų siūlomi tos pačios grupės produktai, reklamos, skonio pasirinkimų galybė bei spalvotos etiketės traukia kiekvieno pirkėjo dėmesį. Šiandiena abejonių nekyla, kiekvieno ...

Profesorius P.Šerpytis: cholesterolis – tiksinti X ir Y kartų atstovų bomba

Profesorius P.Šerpytis: cholesterolis – tiksinti X ir Y kartų atstovų bomba

Aukštas cholesterolio kiekis, padidėjęs kraujospūdis paprastai siejami su vyresnio amžiaus žmonėmis. Tačiau širdies ir kraujagyslių ligos (ŠKL) jau tampa tiksinčia bomba vis jaunesnio amžiaus, sveikai atrodantie...