Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?
RGP 14
2018-08-14 06:36 2018

Neseniai Europos Komisijos užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad apie 10 proc. iš 88 mln. tonų kasmet Europos Sąjungoje (ES) susidarančių maisto atliekų yra susijusios su tinkamumo vartoti termino ženklinimu. Faktą, kad ne visi vartotojai skiria tinkamumo vartoti terminų „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“ reikšmes, patvirtina ir įvairios vartotojų apklausos. Prieš keletą metų „Eurobarometro“ vykdyto tyrimo duomenys parodė, kad užrašo „Geriausias iki...“ reikšmę supranta mažiau nei pusė (47 proc.) ES gyventojų, o užrašo „Tinka vartoti iki...“ – tik 40 proc. vartotojų.

Ant maisto produkto nurodytas minimalus maisto produkto tinkamumo vartoti terminas – tai gamintojo nustatytas terminas, iki kurio pabaigos tinkamai laikomas produktas išlaiko savo specifines savybes. Saugant neišpakuotą maisto produktą gamintojo nurodytomis ar įprastomis sąlygomis minimaliu tinkamumo vartoti terminu jis išlaiko optimalias fizines, chemines ir mikrobiologines savybes, susijusias su produkto saugumu ar kokybe, pavyzdžiui, drėgnį, konsistenciją ir aromatą.

Užrašas „Geriausias iki...“ paprastai pateikiamas ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių, pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto produktų ir t. t. Daugelis šių maisto produktų pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki...“ nurodytam terminui dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi, pavyzdžiui, susilpnėjęs aromatas. Nors prekybininkai, pasibaigus minėtam minimaliam tinkamumo vartoti terminui, nebegali prekiauti šiais produktais, tačiau siekiant išvengti maisto švaistymo vartotojai raginami įsitikinti, ar namuose jų turimi maisto produktai pasibaigus nurodytam „Geriausias iki...“ terminui tikrai yra nebetinkami vartoti. Pavyzdžiui, įvertinti, ar produkto pakuotė nepažeista (nesukiužusi ar neaprūdijusi), ar produktas nepraradęs išvaizdos, ar neturi pašalinio kvapo. Nenustačius defektų (rūdžių, pelėsio, pašalinio kvapo ir pan.), ar kokybės nuokrypių, tokių produktų išmesti nebūtina, juos galima panaudoti ruošiant maistą. Pagal nacionalinių teisės aktų reikalavimus nuoroda „Geriausias iki...“ pažymėti maisto produktai, pasibaigus nurodytam terminui ir įvertinus jų saugą, priklausomai nuo produkto gali būti perduodami labdarai ar paramai, atiduodami šerti gyvūnams.

Maisto produktų, paženklintų užrašu „Geriausias iki...“, nereikia painioti su maisto produktais, paženklintais nuoroda „Tinka vartoti iki...“.

Atkreiptinas dėmesys, kad jeigu užrašu „Geriausias iki...“ paženklinti maisto produktai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis, t. y. buvo palikti ilgesniam laikui karštame automobilyje, sudrėko transportuojant ar saugant, pažeista jų pakuotė, saugus jų tinkamumo vartoti terminas gali sutrumpėti.

Maisto produktams, paženklintiems nuoroda „Tinka vartoti iki...“, minėtos rekomendacijos netaikomos. Užrašas „Tinka vartoti iki...“ vartotojui nurodo, kad tai labai greitai gendantis maisto produktas, galintis per trumpą laiką sukelti tiesioginį pavojų žmonių sveikatai. Įprastai šiuo užrašu ženklinami švieži, atvėsinti maisto produktai, tokie kaip jogurtas, pienas, mėsa, įskaitant maltą mėsą ir mėsos gaminius, žuvis ir jos produktai, nepasterizuotos vaisių sultys ir t. t.

Vartotojai turėtų prisiminti, kad tokių produktų reikėtų įsigyti tik tiek, kiek planuojama suvartoti artimiausiu metu, o pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki...“ nurodytam terminui, maisto produktai gali tapti nesaugūs, todėl tokių produktų vartoti nerekomenduojama.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad Lietuva, kaip ir kitos ES valstybės, iki 2025 m. yra įsipareigojusi 30 procentų sumažinti gamyboje, prekyboje, viešajame maitinime ir namų ūkiuose susidarančių maisto atliekų kiekį. Turimais duomenimis, daugiausia maisto atliekų ES susidaro būtent namų ūkiuose, t. y. vartotojų namuose. Vienas ES gyventojas per metus išmeta vidutiniškai 173 kg maisto atliekų, todėl vartotojų indėlis mažinant maisto švaistymą gali būti labai svarus.

Panašūs straipsniai

Guglinimas – pavojingiausias savigydos būdas

Guglinimas – pavojingiausias savigydos būdas

Remiantis naujausiais Statistikos departamento duomenimis, informacijos, susijusios su sveikatos priežiūra, internete ieško daugiau nei kas antras Lietuvos gyventojas – 54 proc. visų 16–74 m. interneto naudotojų...

Jonavos PSPC -  jau teikiama nuotolinė sveikatos priežiūros paslauga

Jonavos PSPC - jau teikiama nuotolinė sveikatos priežiūros paslauga

Nuo š. m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, leidžiantis nuotoliniu būdu pratęsti receptus naudojamiems vaistams ar medicinos pagalbos priemonėms, esant stabiliai paciento būklei, gydy...

Po Naujųjų sutikimo: vaistininkė pataria, kaip greitai panaikinti bemiegės nakties pėdsakus veide

Po Naujųjų sutikimo: vaistininkė pataria, kaip greitai panaikinti bemiegės nakties pėdsakus veide

Artėjanti Naujųjų metų naktis daugeliui baigsis poilsio ir miego trūkumu. Bemiegės nakties pėdsakai neišvengiamai pirmąją naujų metų dieną atsispindės ir veide. Patamsėję ir paburkę paakiai bei nuo ryškaus nauja...

Būkite budrūs - erkės vis dar aktyvios

Būkite budrūs - erkės vis dar aktyvios

Saulėti ir šilti rudens orai skatina daugiau laiko praleisti ten, kur erkės yra aktyvios – parkuose, soduose, miškuose. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai ...

Vaistus bus galima įsigyti ir kitur

Vaistus bus galima įsigyti ir kitur

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo sausio 1 dienos bus leidžiama tam tikrus nereceptinius vaistus parduoti ne tik vaistinėse, bet ir kitose mažmeninės prekybos vietose, pavyzdžiui, prekybos ce...

Grybų sezonas prasideda: kokias klaidas darome pajutę apsinuodijimo simptomus

Grybų sezonas prasideda: kokias klaidas darome pajutę apsinuodijimo simptomus

Prasidėjęs grybavimo sezonas jau vilioja grybų mėgėjus į miškus. Nors dėl karščių gausaus grybų derliaus nesitikima, specialistai perspėja, kad rimtoms sveikatos problemoms sukelti užtenka ir vieno nerinkamo gry...

Laiko persukimo poveikis sveikatai gali būti jaučiamas savaitę

Laiko persukimo poveikis sveikatai gali būti jaučiamas savaitę

Nors laiko persukimas dukart per metus  jau tapo įprastu veiksmu, daugeliui žmonių šis laikotarpis atneša gana nemažai neigiamų pojūčių. Persukus laiką sutrinka žmogaus biologinis laikrodis, jautresniems tai pav...

Stiklinė pieno, kavos ar greipfrutas: kartu su vaistais šie įprasti produktai gali tapti net ir pavojingais

Stiklinė pieno, kavos ar greipfrutas: kartu su vaistais šie įprasti produktai gali tapti net ir pavojingais

Greipfrutai, pienas, kava ir arbata – įprasti produktai, kuriuos galima rasti bene kiekvieno šaldytuve ar virtuvės spintelėje. Tačiau žmonėms, kurie vartoja vaistus, į šių produktų naudojimą kasdieniame racione ...

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų ska...

Peršinčios, paraudusios ir nuvargusios akys – kaip joms padėti šiuo metų laiku?

Peršinčios, paraudusios ir nuvargusios akys – kaip joms padėti šiuo metų laiku?

Dienos trumpėja, naktys ilgėja, o namuose, biuruose ir mokyklose prasideda šildymo sezonas. Tai metas, kai ne tik dažniau sergame viršutinių kvėpavimo takų ligomis, bet ir skundžiamės paraudusiomis, peršinčiomis...

Patarimai tėveliams: sveikesnės vaikų mitybos link

Patarimai tėveliams: sveikesnės vaikų mitybos link

Vaikų mityba šį rudenį tapo viena iš populiariausių temų svarbiausiuose naujienų portaluose. Deja, nesibaigiančiuose skunduose apie tai, kad vaikai naujų, sveikesnių patiekalų mokyklose nevalgo, dažniausiai pami...