Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?
RGP 14
2018-08-14 07:36 2018

Neseniai Europos Komisijos užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad apie 10 proc. iš 88 mln. tonų kasmet Europos Sąjungoje (ES) susidarančių maisto atliekų yra susijusios su tinkamumo vartoti termino ženklinimu. Faktą, kad ne visi vartotojai skiria tinkamumo vartoti terminų „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“ reikšmes, patvirtina ir įvairios vartotojų apklausos. Prieš keletą metų „Eurobarometro“ vykdyto tyrimo duomenys parodė, kad užrašo „Geriausias iki...“ reikšmę supranta mažiau nei pusė (47 proc.) ES gyventojų, o užrašo „Tinka vartoti iki...“ – tik 40 proc. vartotojų.

Ant maisto produkto nurodytas minimalus maisto produkto tinkamumo vartoti terminas – tai gamintojo nustatytas terminas, iki kurio pabaigos tinkamai laikomas produktas išlaiko savo specifines savybes. Saugant neišpakuotą maisto produktą gamintojo nurodytomis ar įprastomis sąlygomis minimaliu tinkamumo vartoti terminu jis išlaiko optimalias fizines, chemines ir mikrobiologines savybes, susijusias su produkto saugumu ar kokybe, pavyzdžiui, drėgnį, konsistenciją ir aromatą.

Užrašas „Geriausias iki...“ paprastai pateikiamas ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių, pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto produktų ir t. t. Daugelis šių maisto produktų pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki...“ nurodytam terminui dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi, pavyzdžiui, susilpnėjęs aromatas. Nors prekybininkai, pasibaigus minėtam minimaliam tinkamumo vartoti terminui, nebegali prekiauti šiais produktais, tačiau siekiant išvengti maisto švaistymo vartotojai raginami įsitikinti, ar namuose jų turimi maisto produktai pasibaigus nurodytam „Geriausias iki...“ terminui tikrai yra nebetinkami vartoti. Pavyzdžiui, įvertinti, ar produkto pakuotė nepažeista (nesukiužusi ar neaprūdijusi), ar produktas nepraradęs išvaizdos, ar neturi pašalinio kvapo. Nenustačius defektų (rūdžių, pelėsio, pašalinio kvapo ir pan.), ar kokybės nuokrypių, tokių produktų išmesti nebūtina, juos galima panaudoti ruošiant maistą. Pagal nacionalinių teisės aktų reikalavimus nuoroda „Geriausias iki...“ pažymėti maisto produktai, pasibaigus nurodytam terminui ir įvertinus jų saugą, priklausomai nuo produkto gali būti perduodami labdarai ar paramai, atiduodami šerti gyvūnams.

Maisto produktų, paženklintų užrašu „Geriausias iki...“, nereikia painioti su maisto produktais, paženklintais nuoroda „Tinka vartoti iki...“.

Atkreiptinas dėmesys, kad jeigu užrašu „Geriausias iki...“ paženklinti maisto produktai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis, t. y. buvo palikti ilgesniam laikui karštame automobilyje, sudrėko transportuojant ar saugant, pažeista jų pakuotė, saugus jų tinkamumo vartoti terminas gali sutrumpėti.

Maisto produktams, paženklintiems nuoroda „Tinka vartoti iki...“, minėtos rekomendacijos netaikomos. Užrašas „Tinka vartoti iki...“ vartotojui nurodo, kad tai labai greitai gendantis maisto produktas, galintis per trumpą laiką sukelti tiesioginį pavojų žmonių sveikatai. Įprastai šiuo užrašu ženklinami švieži, atvėsinti maisto produktai, tokie kaip jogurtas, pienas, mėsa, įskaitant maltą mėsą ir mėsos gaminius, žuvis ir jos produktai, nepasterizuotos vaisių sultys ir t. t.

Vartotojai turėtų prisiminti, kad tokių produktų reikėtų įsigyti tik tiek, kiek planuojama suvartoti artimiausiu metu, o pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki...“ nurodytam terminui, maisto produktai gali tapti nesaugūs, todėl tokių produktų vartoti nerekomenduojama.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad Lietuva, kaip ir kitos ES valstybės, iki 2025 m. yra įsipareigojusi 30 procentų sumažinti gamyboje, prekyboje, viešajame maitinime ir namų ūkiuose susidarančių maisto atliekų kiekį. Turimais duomenimis, daugiausia maisto atliekų ES susidaro būtent namų ūkiuose, t. y. vartotojų namuose. Vienas ES gyventojas per metus išmeta vidutiniškai 173 kg maisto atliekų, todėl vartotojų indėlis mažinant maisto švaistymą gali būti labai svarus.

Panašūs straipsniai

Pagyvenusių žmonių diena: kaip išsaugoti jaunystę kuo ilgiau

Pagyvenusių žmonių diena: kaip išsaugoti jaunystę kuo ilgiau

Spalio 1-ąją minint Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną, visame pasaulyje atkreipiamas dėmesys ne tik į pagyvenusių žmonių gyvenimo sąlygas, bet ir į senėjimo bei sveikatos problemas. Sveikatos specialistai...

Mėsos keliamas pavojus sveikatai – gerokai perdėtas

Mėsos keliamas pavojus sveikatai – gerokai perdėtas

Naujas tyrimas rodo, kad dešrų, maltos mėsos, kepsnių ir visų kitų rūšių raudonos ar perdirbtos mėsos atsisakymas yra tik laiko švaistymas. Kanados mokslininkų ataskaitoje teigiama, kad lig šiol pateikti įro...

Vaikas patiria stresą: kaip padėti dar labiau nepakenkus

Vaikas patiria stresą: kaip padėti dar labiau nepakenkus

Po vasaros atostogų užsitęsęs poatostoginis sindromas, trumpėjančios dienos ar saulės trūkumas daugeliui, o taip pat ir vaikams, sukelia stresą. JAV atlikti tyrimai rodo, kad 72 proc. vaikų nustatomi elgesio...

Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas

Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas

Prasidėjus mokslo metams vienas iš rūpesčių, užgulančių tėvų pečius – kaip pasirūpinti tinkama vaikų mityba didžiąją dienos dalį jiems praleidžiant mokykloje. Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurp...

Žinomos moterys ryžosi unikaliam sveikos gyvensenos iššūkiui

Žinomos moterys ryžosi unikaliam sveikos gyvensenos iššūkiui

Sveikai gyventi yra ne tik naudinga, madinga, prasminga, bet ir gera! Tuo įsitikino sveikesnio gyvenimo būdo pokyčiams pasiryžusios unikalaus Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuoto projekto „Sveikai gyve...

Kontraceptikai Lietuvoje vis dar labai nepatogi tema

Kontraceptikai Lietuvoje vis dar labai nepatogi tema

Rugsėjo 26-ąją minima Pasaulinė kontracepcijos diena. Yra daugybė nuomonių ir diskusijų, kokias kontraceptines priemones naudoti, sklando gandai, kad nuo tam tikrų priemonių galima sustorėti, ar kad tam tikr...

Kaip išvengti erkių pernešamų ligų

Kaip išvengti erkių pernešamų ligų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas primena, kad pasiskiepyti nuo erkinio encefalito galima bet kuriuo metų laiku, o tinkama apranga ir repelentai ga...

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais užregistruoti 2 mirties nuo listeriozės atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų. 2013–2018 m. listeriozė iš viso buvo dia...

Ką reikėtų žinoti apie vaistus prieš vykstant į kelionę?

Ką reikėtų žinoti apie vaistus prieš vykstant į kelionę?

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) specialistai primena, į kokius dalykus reikėtų atkreipti dėmesį komplektuojant kelioninę vaistinėlę. Pirmiausia reikėtų įsivertinti savo sveikatos būklę ir po...

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Kaip gyvename, ką valgome ar kokiais žalingais įpročiais nuodijame savo organizmą puikiai atspindi kepenys. Mūsų šalyje vis dar gajus mitas, kad labiausiai kepenis „ėda“ vaistai, tačiau statistika rodo ką kita. ...