Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius
GRU 27
2018-12-27 12:18 2018

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų skanu ir kitą dieną? Maisto gamybos ekspertai dalinasi patarimais, kurie padės panaudoti po švenčių likusį maistą ir sumažinti maisto atliekų kiekius savo namuose.

Pasak lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, didžioji dalis šventėms paruoštų patiekalų ir užkandžių įprastai tinkami vartoti vidutiniškai dvi dienas, jei tik yra laikomi tinkamai. Vis dėlto kad ir kaip viliojančiai maistas atrodytų ant šventinio stalo, ūpo skanauti tą patį ir kitą dieną gali rastis mažiau.

„Per šventes skirtingų patiekalų prisiragaujame su kaupu, todėl įprastai kitą dieną norisi valgyti ne tą patį. Tad norint, kad su meile šventiniam stalui gaminti patiekalai ir užkandžiai neliktų nesuvalgyti ir neatsidurtų šiukšliadėžėje, dieną po šventinės vakarienės juos verta „prikelti antram gyvenimui“ – perdaryti naujai ar panaudoti kaip šviežių patiekalų ingredientus“, – sako „Maxima“ atstovas ir pataria, kaip tai padaryti.

Silkė – vieno kąsnio sumuštiniams

Ko gero, dažniausiai kiekvienoje šeimoje pasitaikantis Kūčių stalo akcentas yra šventiškai paruošta silkė ar galbūt net keli jos patiekalai. O kai silkės ant stalo tiek daug, natūralu, kad per vieną vakarą suvalgyti visko dažniausiai nepavyksta. Pasak A. Polenino, norint išvengti šių patiekalų likučių – paruošti sumuštinius su silke, kurių variantų gali būti itin daug ir įvairių.

„Ruošiant šventinius sumuštinukus galima panaudoti ne tik silkės, bet ir kitų patiekalų likučius. Vienas iš variantų – ant ketvirčiais padalintų duonos riekių uždėti iš vakaro atlikusių burokėlių, o ant viršaus – gabalėlį silkės. Kitas variantas – vietoje burokėlių ant duonos dėti džiovintus ar marinuotus grybus, o ant viršaus –silkę. Iš esmės, vienu iš tokio sumuštinio su silke ingredientu gali tapti daugelio šventinių patiekalų likučiai: tai ir mišrainės, ir užtepėlės“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Bulvės – užkepėlėms arba apkepui

Panaudoti bulvių ar jų košės likučius, pasak A. Polenino, taip pat nesudėtinga, o ruošiant skirtingus patiekalus pravers ir daugiau ant stalo atlikusių patiekalų – ne tik mėsiški užkandžiai, bet ir įvairūs sūriai ar marinuotos daržovės.

„Jei šeimyna ar svečiai nesuvalgė visų bulvių, jas panaudoti galima kepant bulvių užkepėles. Šio patiekalo gamyba nesudėtinga ir visiškai priklauso nuo gaminančio fantazijos. Pavyzdžiui, jei pradžioje ant stalo garavo orkaitėje keptos bulvės su lupenomis, galima jas išskobti, minkštimą sumaišyti su atlikusiomis konservuotomis ar šviežiomis daržovėmis, įdėti šiek tiek sūrio. Tuomet viską sumaišius sudėti masę „atgal“ į keptos bulvės „kevalą“ ir kiek pakepus orkaitėje patiekti kaip naują patiekalą“, – siūlo A. Poleninas.

Jei ant stalo liko bulvių košės, ją galima sudėti į kepimo skardą, ant viršaus paberti mėsos gabaliukų, viską gausiai pabarstyti sūriu ir pakepus orkaitėje skanauti.

Mėsa – salotoms, troškiniui ar blyneliams

Jei ant Kūčių stalo mėsos patiekalų nebūna, tai per Kalėdas mėsiškais patiekalais mėgsta gardžiuotis beveik kiekviena šeima. Tačiau jei visko perdien suvalgyti nepavyksta, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas siūlo likusią mėsą ir jos gaminius naudoti gaminant troškinius, salotas ar net blynus.

„Įvairūs mėsos likučiai – paukštienos, kiaulienos ar jautienos – gali tapti išties skanaus troškinio pagrindu. Tiesiog susmulkinkite visus likučius – kepsnių, dešrų, liežuvio – apkepkite ir sudėkite į puodą. Pakepkite smulkintus svogūnus ir, pagardinę pomidorų pasta, šiek tiek patroškinkite. Į mėsos puodą įdėkite smulkintų raugintų agurkų, užpilkite vandens ir palaukite, kol užvirs. Tuomet sudėkite svogūnus. Pavirkite, pagardinkite prieskoniais ir mėgaukitės šviežiai paruoštu troškiniu“, – receptu dalijasi A. Poleninas.

Kitas būdas – panaudoti mėsos likučius įvairiausioms salotoms ruošti. „Maximos“ maisto gamybos eksperto teigimu, čia taip pat puikiai tiks viskas, kas liko: ir rūkytos mėsos, ir keptos, ir virtos. Tereikia į indą sudėti salotas, visas mėgstamas daržoves ir mėsos likučius bei pagardinti viską norimu padažu.

„Galiausiai, visi mėsos likučiai gali tapti pačiu skaniausiu rytinių blynelių įdaru – tereikia iškepti lietinius, sudėti pjaustytą mėsą, vėl juos suvynioti bei dar kiek apkepti, kad mėsa sušiltų. Žinoma, tokių rytinių lietinių ingredientais puikiausiai gali būti ir ant šventinio stalo likę grybai ar sūris“, – sako „Maximos“ atstovas. 

Panašūs straipsniai

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Kaip gyvename, ką valgome ar kokiais žalingais įpročiais nuodijame savo organizmą puikiai atspindi kepenys. Mūsų šalyje vis dar gajus mitas, kad labiausiai kepenis „ėda“ vaistai, tačiau statistika rodo ką kita. ...

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kept...

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimų salmonelioze ir 630 susirgimų kampilobakterioze atvejai.  Lyginant su praėjusių metų tuo p...

Darželių vaikai sunegalavo ne dėl maisto

Darželių vaikai sunegalavo ne dėl maisto

Balandžio 11 d. buvo skelbiama, kad apie 10 vaikų dėl viduriavimo ir vėmim...

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais užregistruoti 2 mirties nuo listeriozės atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų. 2013–2018 m. listeriozė iš viso buvo dia...

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas 1

Šį ketvirtadienį Jonavos sporto arenoje pirmą kartą bus pristatyta Ajurveda – mokslas apie esminius sveikatos pagrindus. Kartu su Ajurvedos konsultantė Leonora Veličkienė ugdysime kasdieninius įpr...

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Arbūzų sezonas Lietuvoje vis ankstėja. Pastaruoju metu šių uogų jau galima įsigyti nuo ankstaus pavasario iki vėlyvo rudens, o kai kuriuose prekybos centruose – ir apskritus metus. Valstybinės maisto ir veterina...

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Ikimokyklines ir pradines ugdymo įstaigas lankantiems vaikams nuo mokslo metų pradžios toliau  bus tiekiamas geriamasis pienas ir pieno gaminiai – jogurtas, kefyras, švieži ar brandinti sūriai, o nuo spalio 1 d....

Gyvūnų platinamos ligos: ką reikėtų žinoti?

Gyvūnų platinamos ligos: ką reikėtų žinoti?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad dažniausiai registruojamos šunų ir kačių platinamos ligos yra toksokarozė, toksoplazmozė ir echinokoko...

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Maisto netoleravimas yra populiari sąvoka, tačiau šio reiškinio aktualumas nėra naujas. Pavyzdžiui, su laktozės, kurios gausu piene ir jo produktuose, netoleravimu nuo seniausių laikų jau susidūrė mūsų protė...

Siūlomi unikalūs medicinos prietaisai – priemonė pinigams vilioti

Siūlomi unikalūs medicinos prietaisai – priemonė pinigams vilioti

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – Akreditavimo tarnyba) gauna paklausimų dėl internetinėse svetainėse, reklaminiuose leidiniuose...

Profesorius P.Šerpytis: cholesterolis – tiksinti X ir Y kartų atstovų bomba

Profesorius P.Šerpytis: cholesterolis – tiksinti X ir Y kartų atstovų bomba

Aukštas cholesterolio kiekis, padidėjęs kraujospūdis paprastai siejami su vyresnio amžiaus žmonėmis. Tačiau širdies ir kraujagyslių ligos (ŠKL) jau tampa tiksinčia bomba vis jaunesnio amžiaus, sveikai atrodantie...

Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas

Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas

Prasidėjus mokslo metams vienas iš rūpesčių, užgulančių tėvų pečius – kaip pasirūpinti tinkama vaikų mityba didžiąją dienos dalį jiems praleidžiant mokykloje. Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurp...

Jonavoje įtariamas žarnyno infekcijos protrūkis – sunegalavo vaikai

Jonavoje įtariamas žarnyno infekcijos protrūkis – sunegalavo vaikai 1

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Jonavos skyriaus specialistai patvirtino, kad apie 10 vaikų dėl viduriavimo ir vėmimo pristatyta į Kauno gydymo įstaigą. Pirminiais duomenimis – žarnyno infekcija....

Joana Bartaškienė: „Kaip sportuot būtina, taip ir internetu naudotis mokėti yra privaloma“

Joana Bartaškienė: „Kaip sportuot būtina, taip ir internetu naudotis mokėti yra privaloma“

Daugkartinė Lietuvos sportinės gimnastikos čempionė, aerobikos trenerė Joana Bartaškienė (68 m.) sako niekada nepaliausianti propaguoti aktyvaus gyvenimo būdo ir žeria krūvas pavyzdžių, kaip galima judėti ir...

Įspėjimas keliautojams – Mozambike plinta cholera

Įspėjimas keliautojams – Mozambike plinta cholera

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras  (ULAC), remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos pranešimais, informuoja, kad Mozambike (Afrika) užregistruota beveik 1500 choleros atvejų (1 mirties) po šalį nusiautusio ci...