Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius
GRU 27
2018-12-27 11:18 2018

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų skanu ir kitą dieną? Maisto gamybos ekspertai dalinasi patarimais, kurie padės panaudoti po švenčių likusį maistą ir sumažinti maisto atliekų kiekius savo namuose.

Pasak lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, didžioji dalis šventėms paruoštų patiekalų ir užkandžių įprastai tinkami vartoti vidutiniškai dvi dienas, jei tik yra laikomi tinkamai. Vis dėlto kad ir kaip viliojančiai maistas atrodytų ant šventinio stalo, ūpo skanauti tą patį ir kitą dieną gali rastis mažiau.

„Per šventes skirtingų patiekalų prisiragaujame su kaupu, todėl įprastai kitą dieną norisi valgyti ne tą patį. Tad norint, kad su meile šventiniam stalui gaminti patiekalai ir užkandžiai neliktų nesuvalgyti ir neatsidurtų šiukšliadėžėje, dieną po šventinės vakarienės juos verta „prikelti antram gyvenimui“ – perdaryti naujai ar panaudoti kaip šviežių patiekalų ingredientus“, – sako „Maxima“ atstovas ir pataria, kaip tai padaryti.

Silkė – vieno kąsnio sumuštiniams

Ko gero, dažniausiai kiekvienoje šeimoje pasitaikantis Kūčių stalo akcentas yra šventiškai paruošta silkė ar galbūt net keli jos patiekalai. O kai silkės ant stalo tiek daug, natūralu, kad per vieną vakarą suvalgyti visko dažniausiai nepavyksta. Pasak A. Polenino, norint išvengti šių patiekalų likučių – paruošti sumuštinius su silke, kurių variantų gali būti itin daug ir įvairių.

„Ruošiant šventinius sumuštinukus galima panaudoti ne tik silkės, bet ir kitų patiekalų likučius. Vienas iš variantų – ant ketvirčiais padalintų duonos riekių uždėti iš vakaro atlikusių burokėlių, o ant viršaus – gabalėlį silkės. Kitas variantas – vietoje burokėlių ant duonos dėti džiovintus ar marinuotus grybus, o ant viršaus –silkę. Iš esmės, vienu iš tokio sumuštinio su silke ingredientu gali tapti daugelio šventinių patiekalų likučiai: tai ir mišrainės, ir užtepėlės“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Bulvės – užkepėlėms arba apkepui

Panaudoti bulvių ar jų košės likučius, pasak A. Polenino, taip pat nesudėtinga, o ruošiant skirtingus patiekalus pravers ir daugiau ant stalo atlikusių patiekalų – ne tik mėsiški užkandžiai, bet ir įvairūs sūriai ar marinuotos daržovės.

„Jei šeimyna ar svečiai nesuvalgė visų bulvių, jas panaudoti galima kepant bulvių užkepėles. Šio patiekalo gamyba nesudėtinga ir visiškai priklauso nuo gaminančio fantazijos. Pavyzdžiui, jei pradžioje ant stalo garavo orkaitėje keptos bulvės su lupenomis, galima jas išskobti, minkštimą sumaišyti su atlikusiomis konservuotomis ar šviežiomis daržovėmis, įdėti šiek tiek sūrio. Tuomet viską sumaišius sudėti masę „atgal“ į keptos bulvės „kevalą“ ir kiek pakepus orkaitėje patiekti kaip naują patiekalą“, – siūlo A. Poleninas.

Jei ant stalo liko bulvių košės, ją galima sudėti į kepimo skardą, ant viršaus paberti mėsos gabaliukų, viską gausiai pabarstyti sūriu ir pakepus orkaitėje skanauti.

Mėsa – salotoms, troškiniui ar blyneliams

Jei ant Kūčių stalo mėsos patiekalų nebūna, tai per Kalėdas mėsiškais patiekalais mėgsta gardžiuotis beveik kiekviena šeima. Tačiau jei visko perdien suvalgyti nepavyksta, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas siūlo likusią mėsą ir jos gaminius naudoti gaminant troškinius, salotas ar net blynus.

„Įvairūs mėsos likučiai – paukštienos, kiaulienos ar jautienos – gali tapti išties skanaus troškinio pagrindu. Tiesiog susmulkinkite visus likučius – kepsnių, dešrų, liežuvio – apkepkite ir sudėkite į puodą. Pakepkite smulkintus svogūnus ir, pagardinę pomidorų pasta, šiek tiek patroškinkite. Į mėsos puodą įdėkite smulkintų raugintų agurkų, užpilkite vandens ir palaukite, kol užvirs. Tuomet sudėkite svogūnus. Pavirkite, pagardinkite prieskoniais ir mėgaukitės šviežiai paruoštu troškiniu“, – receptu dalijasi A. Poleninas.

Kitas būdas – panaudoti mėsos likučius įvairiausioms salotoms ruošti. „Maximos“ maisto gamybos eksperto teigimu, čia taip pat puikiai tiks viskas, kas liko: ir rūkytos mėsos, ir keptos, ir virtos. Tereikia į indą sudėti salotas, visas mėgstamas daržoves ir mėsos likučius bei pagardinti viską norimu padažu.

„Galiausiai, visi mėsos likučiai gali tapti pačiu skaniausiu rytinių blynelių įdaru – tereikia iškepti lietinius, sudėti pjaustytą mėsą, vėl juos suvynioti bei dar kiek apkepti, kad mėsa sušiltų. Žinoma, tokių rytinių lietinių ingredientais puikiausiai gali būti ir ant šventinio stalo likę grybai ar sūris“, – sako „Maximos“ atstovas. 

Panašūs straipsniai

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Kaip gyvename, ką valgome ar kokiais žalingais įpročiais nuodijame savo organizmą puikiai atspindi kepenys. Mūsų šalyje vis dar gajus mitas, kad labiausiai kepenis „ėda“ vaistai, tačiau statistika rodo ką kita. ...

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kept...

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, draudžiančios gaminti ir parduoti  vaikišką šampaną, žaislus ir kitas prekes, imituojančias alkoholinius gėrimus ar jų tarą. ...

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja reikalavimas, kad Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose vadinamųjų transriebalų kiekis negali viršyti 2 gramų 100-te gramų riebalų. Ši nuostata galioja ne tik parduotuv...

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimų salmonelioze ir 630 susirgimų kampilobakterioze atvejai.  Lyginant su praėjusių metų tuo p...

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Šios iniciatyvos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į atsakingą ir tinkamą antibiotikų vartojimą ir taip prisidėti prie bakterijų atsparum...

Parduotuvių lentynose – tik saugūs vartoti pieno produktai

Parduotuvių lentynose – tik saugūs vartoti pieno produktai

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) informuoja, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nurodymu iš prekybos atšaukta tik dalis pieno produktų ir vartotojams nereikėtų baimintis pirkti pieno produkt...

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais užregistruoti 2 mirties nuo listeriozės atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų. 2013–2018 m. listeriozė iš viso buvo dia...

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Spalio 15 d. pažymima Pasaulinė rankų plovimo diena, kurios šių metų šūkis „Švarios rankos visiems“. Pažymint šią dieną, siekiama atkreipti dėmesį į rankų higienos būklę bei didinti supratimą apie rankų higi...

Vaikas patiria stresą: kaip padėti dar labiau nepakenkus

Vaikas patiria stresą: kaip padėti dar labiau nepakenkus

Po vasaros atostogų užsitęsęs poatostoginis sindromas, trumpėjančios dienos ar saulės trūkumas daugeliui, o taip pat ir vaikams, sukelia stresą. JAV atlikti tyrimai rodo, kad 72 proc. vaikų nustatomi elgesio...

Prevencijos tikslais 5 pieno perdirbimo įmonėms nurodyta laikinai neprekiauti dalimi produkcijos

Prevencijos tikslais 5 pieno perdirbimo įmonėms nurodyta laikinai neprekiauti dalimi produkcijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad atsižvelgiant į gaisro metu galinčių išsiskirti teršalų pavojų sveikatai, VMVT atliko detalų tyrimą apie žaliavinio pieno, supirkto gaisro paveik...

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas 1

Šį ketvirtadienį Jonavos sporto arenoje pirmą kartą bus pristatyta Ajurveda – mokslas apie esminius sveikatos pagrindus. Kartu su Ajurvedos konsultantė Leonora Veličkienė ugdysime kasdieninius įpr...

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Arbūzų sezonas Lietuvoje vis ankstėja. Pastaruoju metu šių uogų jau galima įsigyti nuo ankstaus pavasario iki vėlyvo rudens, o kai kuriuose prekybos centruose – ir apskritus metus. Valstybinės maisto ir veterina...

Iš prekybos vietų atšaukiama virš 300 t pieno produktų

Iš prekybos vietų atšaukiama virš 300 t pieno produktų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad po atlikto detalaus tyrimo ir surinkus duomenis iš pieno perdirbimo įmonių, iš rinkos nurodyta surinkti 382 t pieno gaminių. Sprendimas priim...

Odos valymas: netinkamai parinkta priemonė gali tapti odos problemų pradžia

Odos valymas: netinkamai parinkta priemonė gali tapti odos problemų pradžia

Yra daug skirtingų nuomonių, kaip teisingai valyti veido odą. Vieni tiki, kad tam reikia kuo daugiau priemonių, kiti – švarą siekia palaikyti tik su vandeniu. „Eurovaistinės“ specialistai pastebi, kad šiais ...

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Ikimokyklines ir pradines ugdymo įstaigas lankantiems vaikams nuo mokslo metų pradžios toliau  bus tiekiamas geriamasis pienas ir pieno gaminiai – jogurtas, kefyras, švieži ar brandinti sūriai, o nuo spalio 1 d....