Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant
LIE 05
2019-07-05 16:04 2019

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių.

Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kepti kepsninėse.

Renkantis gaminius, skirtus kepti ant grotelių, svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kepti kepsninėse. Natrio nitritas, reaguodamas su aminais ir amino rūgštimis, aukštesnėje nei 110 °C temperatūroje sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Todėl prieš įsigyjant gaminius, patartina perskaityti ženklinimo etiketę ir pasirinkti kepti tuos produktus, kuriuose nėra maisto priedo, žymimo E250.

Prekybos vietose nusipirktą žalią mėsą, jūros gėrybes būtina tinkamai supakuoti ir atskirti nuo kitų maisto produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Greitai gendantį kepti paruoštą maistą būtina laikyti šaldytuve tinkamoje temperatūroje. Jei vykstama į gamtą, maistą rekomenduojama gabenti ir laikyti švariuose šaltkrepšiuose ar kitose tam skirtose talpose. Jei lieka nesuvartoto maisto, jį reikėtų supakuoti į uždaras talpas ir užtikrinti reikiamą temperatūrinį režimą. Maistas kambario temperatūroje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2 valandas, o esant aukštesnei nei 30 °C temperatūrai – ne ilgiau nei valandą.

Svarbiausia taisyklė – nepamiršti nusiplauti rankų prieš maisto gaminimą, po sąlyčio su žalia mėsa, po valgio ruošimo.

Norint įvertinti, ar kepsnys pakankamai iškepęs, galima pamatuoti jo temperatūrą. Bendras patarimas – gaminamo patiekalo temperatūra terminio apdorojimo pabaigoje turi būti ne mažesnė kaip 75 °C. Kai naudojamos uždaro tipo kepsninės, kuomet mėsa neturi tiesioginio kontakto su atvira liepsna, tikslinga kepsninės viduje palaikyti 110–150 °C temperatūrą.

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad marinatai, padažai, turėję sąlytį su žalia mėsa, nebūtų vartojami. Reikia vengti bet kokio termiškai apdoroto (valgyti paruošto) maisto sąlyčio su neapdorotu maistu.

Labai svarbu užtikrinti maistui kepti ar gaminti naudojamų daiktų (iešmų, kepimo grotelių, kepsninių, pjaustymo lentelių ir kt.) švarą: juos būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu, išdžiovinti. Dažnai kepsninėms, grotelėms valyti yra naudojami metaliniai šepetėliai, kempinėlės, todėl svarbu, kad ant kepimui naudojamų paviršių, įrankių neliktų jų likučių.

Svarbiausia taisyklė – nepamiršti nusiplauti rankų prieš maisto gaminimą, po sąlyčio su žalia mėsa, po valgio ruošimo.

VMVT inf.

pixabay.com nuotrauka 

Panašūs straipsniai

Atėjo gripo sezono pabaiga

Atėjo gripo sezono pabaiga

Artėjant vasarai, atėjo pabaiga ir gripo sezonui, kuris įprastai trunka nuo 40-osios kalendorinės metų savaitės iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) speci...

Vasarą virusai niekur nedingsta. Kurie jų ypač pavojingi vaikams?

Vasarą virusai niekur nedingsta. Kurie jų ypač pavojingi vaikams?

Atrodo, artėjant vasarai pasitraukia virusai ir galime lengviau atsipūsti. Nors peršalimo ligomis šiltuoju metų laiku sergama kur kas rečiau, deja, nuo virusų vasara neapsaugo. Nacionalinės visuomenės sveikatos ...

Sergamumas erkių platinamomis ligomis auga

Sergamumas erkių platinamomis ligomis auga

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistai atkreipia dėmesį, kad per pirmąjį šių metų pusmetį registruota gerokai daugiau erkių pernešamų li...

Kaip išvengti erkių pernešamų ligų

Kaip išvengti erkių pernešamų ligų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas primena, kad pasiskiepyti nuo erkinio encefalito galima bet kuriuo metų laiku, o tinkama apranga ir repelentai ga...

SAM: laukiantis kūdikio negalima turėti žalingų įpročių

SAM: laukiantis kūdikio negalima turėti žalingų įpročių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad laukiantis vaikelio labai svarbu būsimai mamai rūpintis savo sveikata, laikytis medikų nurodymų, gyventi sveikai, atsisakyti žaling...

Pirmą metų pusmetį sergamumas vėjaraupiais didesnis nei pernai

Pirmą metų pusmetį sergamumas vėjaraupiais didesnis nei pernai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruoti 14 585 vėjaraupių atvejai. Tai trečdaliu (31,6 proc.) daugiau lyginant su 2018 m. tuo pačiu periodu, kai buvo re...

Pilvinio nutukimo pavojai: nuo sutrikusios organų veiklos iki mirties rizikos

Pilvinio nutukimo pavojai: nuo sutrikusios organų veiklos iki mirties rizikos

Antsvoris ir nutukimas yra vienas rimčiausių XXI a. iššūkių visuomenės sveikatai Europos regione, kuriame per du pastaruosius dešimtmečius nutukimo paplitimas išaugo tris kartus – ES šalyse kas antras gyventojas...

Kaip atpažinti apsinuodijimą ir padėti nukentėjusiam asmeniui?

Kaip atpažinti apsinuodijimą ir padėti nukentėjusiam asmeniui?

Kasmet Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Apsinuodijimų informacijos biuras suteikia daugiau nei 2600 konsultacijų telefonu, kurių didžiąją dalį sudaro konsultacijos dėl apsinuodijimo. Atsižvelgiant į ...

Profesorius P.Šerpytis: cholesterolis – tiksinti X ir Y kartų atstovų bomba

Profesorius P.Šerpytis: cholesterolis – tiksinti X ir Y kartų atstovų bomba

Aukštas cholesterolio kiekis, padidėjęs kraujospūdis paprastai siejami su vyresnio amžiaus žmonėmis. Tačiau širdies ir kraujagyslių ligos (ŠKL) jau tampa tiksinčia bomba vis jaunesnio amžiaus, sveikai atrodantie...

Kardiologės patarimai, kaip pagerinti kraujotaką ir išvengti infarkto

Kardiologės patarimai, kaip pagerinti kraujotaką ir išvengti infarkto

Žmogus manė, kad yra sveikas, bet ištiko infarktas. Dalį tokių širdies smūgių gydytojai vadina sekmadienio infarktu. Tokios diagnozės nėra tarptautinėje ligų klasifikacijoje, tačiau infarktas smogia tada, kai po...