Pasaulio virtuvė: 5 egzotiški mėsos marinavimo receptai

Pasaulio virtuvė: 5 egzotiški mėsos marinavimo receptai
BIR 19
2020-06-19 14:59 2020

Visi turime savo mėgiamus ir laiko patikrintus mėsos marinavimo kepimui ant grilio receptus. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė supažindina, kaip marinatus ruošia skirtingos pasaulio šalys. Keli egzotiniai ingredientai ir prieskoniai ant laužo kepamai mėsai gali suteikti neįprastų skonių, kurie abejingų nepaliks.   

„Marinatas yra vienas svarbiausių gardaus grilio patiekalo dedamųjų. Būdų ir receptų, kaip marinuoti kepamą mėsą, žuvį ar jūros gėrybes, yra begalės. Neretai marinatas atskleidžia svečių šalių kulinarinius ypatumus. Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių derinių ir atrasti savo slaptąjį ingredientą“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais egzotiškais mėsos marinavimo receptais. 

Tailandietiškas marinatas su kokoso pienu 

Ingredientai marinatui: 

1 citrinžolės stiebas, 200 ml kokosų pieno, 1 arbatinis šaukštelis malto šviežio imbiero, 1-2 aštriųjų raudonųjų pipirų, 4 skiltelės česnako, 3 valgomieji šaukštai žuvies padažo, 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių, 1 valgomasis šaukštas cukraus, šviežios kalendros.  

„Citrinžolę, aštriuosius raudonuosius pipirus, česnaką bei pundelį šviežios kalendros smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su likusiais ingredientais. Šiame marinate liesą mėsą ir vištieną reiktų marinuoti iki 24 valandų, o žuviai ar jūros gerybėms marinuotis pakanka ir 30 minučių iki kepimo“, – teigia maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė. 

Meksikietiškas citrusinis marinatas 

Ingredientai marinatui: 

1 stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių, 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių, 1 valgomasis šaukštas smulkintų konservuotų chipotle pipirų Adobo padaže, 1 arbatinis šaukštelis druskos, 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių, šviežios kalendros.  

„Džiovintus raudonėlius ir šviežią kalendrą susmulkinkite ir užpilkite apelsino bei žaliosios citrinos sultimis. Ryškų meksikietišką skonį marinatui suteiks aštrieji chipotle pipirai.  Šis marinatas puikiai tinka jautienai, kiaulienai, vištienai. Šiame marinate mėsą laikykite šaldytuve pernakt arba parą“, – pažymi B. Baratinskaitė. 

Japoniškas yakitori marinatas 

Ingredientai marinatui: 

¼ stiklinės sojos padažo, ¼ stiklinės sakės, 3 valgomieji šaukštai cukraus, 2 valgomieji šaukštai malto šviežio imbiero, 2 skiltelės malto šviežio česnako 

Yakitori yra vienas populiariausių mėsos kepimo būdų Japonijoje. Tai – smulkiai supjaustyti mėsos gabaliukai (dažniausiai vištiena), kurie sumauti ant medinio iešmelio ir glazūruoti saldžiarūgščiu marinatu.  Šį marinatą pasigaminsite sumaišę sojos padažą, sakę, cukrų ir tarkuotą šviežią imbierą bei česnaką. Mišinį užvirkite kol sutirštės, tuomet ataušinkite ir sudėkite vištienos gabalėlius marinuotis šaldytuve mažiausiai 1 valandai. Kepant vištienos vėrinukus, aptepkite likusiu marinatu“, – receptu dalijasi „Maxima“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė. 

Turkiškas marinatas su natūraliu jogurtu 

Ingredientai marinatui: 

1 stiklinė natūralaus jogurto, 1 vidutinio dydžio svogūnas, 6 valgomieji šaukštai itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, 1 citrinos sulčių, 1 valgomasis šaukštas saldžiosios paprikos, 1 arbatinis šaukštelis cinamono, ½ arbatinio šaukštelio malto kumino, 4 skiltelės česnako, žiupsnelis druskos ir pipirų. 

„Svogūną ir česnaką sutarkuokite ir sumaišykite su prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir natūraliu jogurtu. Užpilkite mėsą marinatu ir šaldytuve laikykite parą“, – pažymi B. Baratinskaitė. 

Itališkas žolelių marinatas 

Ingredientai marinatui: 

1/3 stiklinės itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, 2-3 skiltelės česnako, po 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šviežio raudonėlio, čiobrelių, baziliko ir šalavijų, 1 citrinos sulčių, druskos. 

„Sukapotus žalumynus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Šis marinatas tinka ir mėsai, ir žuviai bei jūros gėrybėms. Mėgaukitės Viduržemio jūros žolelių aromatu!“, – sako B. Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė. 

Apie bendrovę „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia beveik pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 15 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 550 tūkst. klientų.

 

 

 

„Maxima“ inf.

Panašūs straipsniai

270 patiekalų istorijų Jonavai: „Varškės sūrio galimybės“

270 patiekalų istorijų Jonavai: „Varškės sūrio galimybės“

Jonavos kultūros centras, norėdamas įprasminti artėjantį 270 miesto jubiliejų, nori sukurti elektroninį leidinį, kuriame būtų ne tik sudėti išskirtiniai, jonaviečių šeimai ar etnokultūriniam regionui būdingi...

270 patiekalų istorijų Jonavai: „Mielinė bulka“

270 patiekalų istorijų Jonavai: „Mielinė bulka“ 1

Jonavos kultūros centras, norėdamas įprasminti artėjantį 270 miesto jubiliejų, nori sukurti elektroninį leidinį, kuriame būtų ne tik sudėti išskirtiniai, jonaviečių šeimai ar etnokultūriniam regionui būdingi...

Pandemija gali sumažinti perdirbamų plastiko atliekų kiekį

Pandemija gali sumažinti perdirbamų plastiko atliekų kiekį

Plastikas vaidina svarbų vaidmenį saugant žmones COVID-19 pandemijos metu. Tačiau padidėjęs vienkartinio naudojimo plastiko gaminių poveikis aplinkai bus ilgalaikis, jis grasina sustabd...

PSO apie paauglių sveikatą: gyvensena šiek tiek prastėja, o patyčios dar nesitraukia

PSO apie paauglių sveikatą: gyvensena šiek tiek prastėja, o patyčios dar nesitraukia

Lietuvos moksleiviai patenkinti savo gyvenimu, tačiau daugėja irzlumo ir nervingumo. Taip pat Lietuvai vis dar sunkiai sekasi kovoti su paauglių patyčiomis, kurios gana silpnai mažėja. Nors per pastaruosius ...

Ką turime padaryti, kad lietuviai gyventų ilgiau ir sveikiau?

Ką turime padaryti, kad lietuviai gyventų ilgiau ir sveikiau? 1

Ar žinojote, kad lyginant su vidutiniu švedu, statistinis Lietuvos vyras be rimtų sveikatos problemų nugyvena net 17 metų trumpesnį gyvenimo periodą? Tokią nemalonią tiesą atskleidė „Eurostat“ tyrimas (2016 m...

Nuo spūsčių iki gamtos stichijų padarinių: kas išspręs šiuolaikinių miestų problemas?

Nuo spūsčių iki gamtos stichijų padarinių: kas išspręs šiuolaikinių miestų problemas?

Šiandien miestuose gyvena per 50 proc. pasaulio gyventojų. Skaičiuojama, kad 2050-aisiais šis rodiklis išaugs iki 75 procentų. Lietuva jau artėja prie šių skaičių – statistikos departamento duomenimis, 2019 ...

Specialistai įspėja: šalyje nusikalstamumas tik didės

Specialistai įspėja: šalyje nusikalstamumas tik didės

Ekspertai prognozuoja, kad sparčiai prastėjant ekonominei situacijai, augant nedarbui, nusikalstamumo lygis šalyje ir toliau sparčiai augs: daugės vagysčių iš prekybos centrų, gyvenamų, ūkinių patalpų, retai...