Pataria, į ką atkreipti dėmesį perkant šviežią žuvį

Pataria, į ką atkreipti dėmesį perkant šviežią žuvį
LAP 24
2020-11-24 10:36 2020

Žuvys – maistingas ir sveikatai palankus, vertingų maistinių medžiagų turintis produktas, ypač jei yra šviežias. Įprastai prekybos vietose vartotojai gali įsigyti neišdarinėtos ir jau išskrostos, supjaustytos griežinėliais ar iš įvairių rūšių žuvies paruoštos filė, kuri yra niekaip neapdorota, tik atšaldyta. Tačiau perkant šviežią (atšaldytą) nesupakuotą žuvį iš ledo vitrinos, visada svarbu atkreipti dėmesį, kad mažiausiai pusė žuvies paviršiaus būtų padengta ledu. Tinkamą temperatūrą ir žuvies kokybę užtikrina tik pakankamas ledo kiekis ant žuvies paviršiaus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena, kad šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas numato, jog sugautos žuvys turi būti kuo skubiau atšaldomos ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje – maždaug 0 ºC. Tačiau inspektoriai patikrinimų metu fiksuoja atvejų, kai prekybos vietose šviežia žuvis laikoma aukštesnėje, nei reikalaujama temperatūroje, pavyzdžiui, plius 2,8 ºC, ar yra nepakankamai padengta ledu. Pasitaiko, kad turgavietėse nesupakuotos šviežios žuvys ir jų produktai būna parduodami be ledo. Perspėjama, kad laikant žuvį tokiu būdu neužtikrinama reikiama temperatūra, o tai gali turėti įtakos šio produkto saugai ir kokybei.

Taip pat ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį, kad ledas aplink žuvį būtų švarus. Ledas turi būti pagamintas iš geriamojo ar švaraus vandens ir laikomas šaldymo įrenginiuose, apsaugant nuo užteršimo ir greito tirpimo. Per visą dieną vitriną papildant naujomis žuvimis, nepakeitus ledo švariu, jos gali būti užterštos, pavyzdžiui, nuo nepakankamai išdorotos žuvies gali būti lengvai užkrečiama žuvies filė. Supakuotos šviežios  žuvys ir jų produktai turi būti laikomi šaldymo įrenginiuose, kuriuose užtikrinama tirpstančio ledo temperatūra.

Vartotojams, perkantiems šviežią, atšildytą žuvį ar jos produktus, patariama būti ypač atidiems ir nerizikuoti įsigyti tokių žuvų, jei pastebimai pažeidžiamos jų laikymo sąlygos. Prieš perkant šį produktą, patariama įvertinti jo išvaizdą, kvapą, spalvą ir konsistenciją. Nepjaustytos žuvies šviežumą patikrinti lengviausia apžiūrint akis, žvynus, pelekus ir žiaunas.

Šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, jis yra specifinis ir būdingas tam tikroms žuvų rūšims. Jeigu, pavyzdžiui, jaučiamas stiprus amoniako kvapas – tokia žuvis nešviežia, pradedanti gesti. Šviežių žuvų oda yra blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai turi tvirtai laikytis ir blizgėti, pelekai ir uodega neapdžiūvę ir nesusiklijavę. Perkant žuvį su galva, būtina atkreipti dėmesį į jos žiaunas, kurios turi būti nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, o žiauniniai dangteliai – standžiai suglausti. Šviežių žuvų akys turi būti iškilios, skaidrios, drėgnos. Raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiriantys nuo ašakų, be to, žuvis nelinksta, o paspaudus pirštu, susidariusi duobutė nedelsiant išsilygina, ji lieka tik tuomet, kai žuvis pasenusi.

Ekspertai patikina, kad šviežių, žuvų kelias iki prekybos vitrinos ir vartotojo stalo yra gana ilgas ir, priklausomai nuo žuvies rūšies, gali trukti iki savaitės. Todėl ir pasiūla nėra itin didelė – daugiausiai Lietuvoje parduodama čia užaugintos arba iš kitų šalių akvakultūros ūkių atsivežtos žuvies, t. y. karpių, lašišų, upėtakių, šamų, doradų. Rečiau prekybos centruose galima rasti vietinių žvejų Baltijos jūroje ar Kuršių mariose sužvejotų plekšnių, strimelės, sterkų, stintų, žiobrių, karšių ar kuojų.

Pastebima, kad šalies prekybos vietose dažniau siūloma nusipirkti atšildytų (atitirpintų) žuvų, kurios prieš parduodant buvo užšaldytos, – dažniausiai tai būna menkės, silkės, skumbrės, jūrinės lydekos, sužvejotos Atlanto ar Ramiajame vandenyne, taip pat dorados, užaugintos Turkijoje, Graikijoje ar Italijoje, tilapijos iš Vietnamo, Kinijos ir kt.

Atkreiptinas dėmesys, kad atšildytos žuvys turi būti laikomos tomis pačiomis sąlygomis, kaip ir šviežios, tik prie pavadinimo pateikiama nuoroda „atšildyta“ ar „atitirpinta“. Jei šviežios žuvys užšaldytos kokybiškos, tai ir atšildžius jos mažai kuo skirsis nuo šviežių žuvų, tik dėl ledo kristalų pažeistos raumenų struktūros bus ne tokios elastingos, bet neištižusios ir nesuglebusios.

Specialistai primena, kad Baltijos menkių žvejyba yra sustabdyta, tačiau neuždrausta žvejoti kitų rūšių menkių, pvz., atlantinių menkių, todėl jomis gali būti prekiaujama. Užtikrinant, kad vartotoją pasiektų saugios ir kokybiškos šviežios (arba kitaip atšaldytos, atvėsintos), jos ir žuvų produktai turi būti laikomi tinkamomis sąlygas nuo pat sugavimo momento iki pateikimo vartotojui.

Žuvys yra greitai gendantis maisto produktas, todėl nusipirkus šviežią ar atšildytą žuvį reikėtų jos nelaikyti be papildomo apdorojimo ir iškart gaminti, jokiu būdu neužšaldyti antrą kartą jau atšildytos žuvies. Laikant šaldytuve auštesnėje nei nulinėje temperatūroje, žuvis greitai ims gesti ir nebus tinkama vartoti.

VMVT inf.

Asociatyvi pixabay.com nuotr.

Panašūs straipsniai

Į Šventosios upę išleista 20 tūkst. aštriašnipių eršketų šiųmetukų

Į Šventosios upę išleista 20 tūkst. aštriašnipių eršketų šiųmetukų

Sėkmingai baigti šių metų spalio 8 d. pradėti aštriašnipių eršketų išleidimo į Lietuvos vandens telkinius darbai. Žuvininkystės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos specialistai šiomis ...

Ilma Skuodienė kviečia atsisukti į paauglius ir kartu padėti spręsti jų problemas

Ilma Skuodienė kviečia atsisukti į paauglius ir kartu padėti spręsti jų problemas

Lietuvos paaugliai kelintus metus iš eilės išgyvena ne pačius geriausius laikus. Prieš juos dažniausiai naudojamas visų rūšių smurtas, paaugliai renkasi savižudybės kelią, jaučia nuolatinį spaudimą geriau mo...

Rinkoje neleista realizuoti daugiau kaip 40 tonų nesaugios paukštienos

Rinkoje neleista realizuoti daugiau kaip 40 tonų nesaugios paukštienos

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) vykdant reguliarią maisto ir veterinarinę kontrolę, šių metų birželio–rugpjūčio mėnesiais uždrausta tiekti į rinką daugiau kaip 40 tonų (10 partijų) nesaug...

Saugi žaislų dėžė: kaip pasirinkti saugius žaislus mažiesiems

Saugi žaislų dėžė: kaip pasirinkti saugius žaislus mažiesiems

Vaikai – pažeidžiamiausia vartotojų grupė, reikalaujanti ypatingo dėmesio ir apsaugos. Patys vaikai dar negali atsakyti už savo saugumą, todėl ypač svarbu, kad savo pareigą tinkamai įgyvendintų suaugusieji. ...

Šią savaitę – ypač daug dėmesio gausėjančiam atliekų kiekiui mažinti

Šią savaitę – ypač daug dėmesio gausėjančiam atliekų kiekiui mažinti 1

Prasidėjusi tradicinė Europos atliekų mažinimo savaitė (lapkričio 21-29 d.) skirta atkreipti visuomenės dėmesį, kad gausėjančiam susidarančių atliekų kiekiui mažinti reikia keisti vartojimo įpročius....

Pirmoji meilė – iššūkis ne tik paaugliams, bet ir tėvams

Pirmoji meilė – iššūkis ne tik paaugliams, bet ir tėvams

Vaiko teisių gynėjai susiduria su įvairiai susiklosčiusiais jaunuolių tarpusavio santykiais. Būna, kad paauglys labai stengiasi prisitaikyti prie sužavėjusio asmens ir keičiasi į gerąją pusę. Neišvengiama ir...

AKM virusą gali pernešti ir migruojantys šernai, ir miškų lankytojai

AKM virusą gali pernešti ir migruojantys šernai, ir miškų lankytojai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atkreipia dėmesį, kad augant afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejų skaičiui laukinėje gamtoje ir kiaulininkystės ūkiuose, kiaulių laikytojai tur...

Seimo nario Eugenijaus Sabučio pranešimas: „Seime įregistruoti siūlymai mažinti maisto prekių kainas ir taikyti lengvatą maitinimo paslaugas teikiančiam verslui“

Seimo nario Eugenijaus Sabučio pranešimas: „Seime įregistruoti siūlymai mažinti maisto prekių kainas ir taikyti lengvatą maitinimo paslaugas teikiančiam verslui“ 1

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos nario Eugenijaus Sabučio iniciatyva įregistruotos įstatymo pataisos, kuriomis siūloma nuo 2022 m. nustatyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tar...

Bijote pasiklysti miške? Miškininkai pataria, kaip orientuotis neturint išmaniojo įrenginio

Bijote pasiklysti miške? Miškininkai pataria, kaip orientuotis neturint išmaniojo įrenginio

Vasaros laikotarpiu dažniau keliaujame į mišką, ypač liepos-rugpjūčio mėnesiais intensyviau grybaujame ar uogaujame. Daugelis grybautojų ir uogautojų žino plotus, kuriuose gausu baravykų, voveraičių ar mėlyn...

„Maximoje“ nebeliko gyvos žuvies akvariumų

„Maximoje“ nebeliko gyvos žuvies akvariumų

Nuo šiandien visose lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse nebeliko gyvos žuvies – prekybos tinklas atsisakė visų parduotuvėse buvusių akvariumų. Dar vasarą buvo atsisakyta gyvos žuvies akvariumų v...

Kaimyninėje Lenkijoje – dar vienas didelis paukščių gripo protrūkis

Kaimyninėje Lenkijoje – dar vienas didelis paukščių gripo protrūkis

Gruodžio 2 d. naujas didelio patogeniškumo (H5N8 potipio) paukščių gripo protrūkis nustatytas kaimyninės Lenkijos Sedlcės apskrityje įsikūrusiame komercinių paukščių ūkyje, kuriame laikyta daugiau kaip 117 t...

„Kaimas į namus“ – galimybė nusipirkti norimą produktą tiesiai iš ūkio

„Kaimas į namus“ – galimybė nusipirkti norimą produktą tiesiai iš ūkio

Užauginti ar pagaminti produktą yra tik dalis ūkininkų darbo - labai svarbu rasti ir pirkėją produkcijai. Iniciatyva „Kaimas į namus“ skuba į pagalbą ir siūlo gamintojams bei vartotojams susitikti interneto ...

Spalį lietuviškų maisto produktų eksportas toliau augo

Spalį lietuviškų maisto produktų eksportas toliau augo 1

Per dešimt šių metų mėnesių Lietuvos gamintojai eksportavo daugiau kaip 19 tūkst. gyvūninės kilmės lietuviškų maisto produktų ir kitų siuntų, – tai 14 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Tokius d...

Nuo pirmadienio „Maxima“ atsisakė 104 gyvos žuvies akvariumų

Nuo pirmadienio „Maxima“ atsisakė 104 gyvos žuvies akvariumų

Nuo šiandien visose lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ XX formato parduotuvėse nebeliko gyvos žuvies – prekybos tinklas atsisakė 104 akvariumų. Tuo metu akvariumų skaičius XXX/XXXX...

Į ką atkreipti dėmesį turgavietėse renkantis produktus?

Į ką atkreipti dėmesį turgavietėse renkantis produktus?

Maisto saugos specialistai pataria dėmesį atkreipti į kelis pagrindinius aspektus. Renkantis maisto produktus turgavietėse svarbu ne tik atidžiai perskaityti ženklinimo etiketes, bet ir įsitikinti, kad tinka...

Elektriniai paspirtukai – kaip apsaugoti save ir kitus?

Elektriniai paspirtukai – kaip apsaugoti save ir kitus?

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis 2017 m. buvo užregistruotas tik vienas, 2018 m. – 10, o 2019 m. – 108 eismo įvykiai, kuriuose dalyvavo elektriniai paspirtukai. Jų metu buvo sužeisti 77 eismo dal...