Priminimai tvarkantiems šventinį maistą

Priminimai tvarkantiems šventinį maistą
GRU 17
2019-12-17 14:20 2019

Pagal senovės lietuvių papročius, po Advento, kurio metu stengiamasi nevalgyti mėsos ir kitų riebių maisto produktų, šv. Kalėdos yra laikas, kai galima pasilepinti įvairiausiomis gėrybėmis: gausybe vyniotinių ir mišrainių, saldžiausių pyragų, tortų, sausainių ir kitų skanėstų. Šventiniu laikotarpiu namuose visada pagausėja maisto, šaldytuve ima trūkti vietos, o po vaišių lieka nesuvalgytų likučių. Todėl labai svarbu nepamiršti pagrindinių taisyklių ir saugiai tvarkyti maistą.

Greitai gendantys maisto produktai (pieno, mėsos, žuvų, kulinarijos gaminiai, daržovių mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremu) yra gera terpė mikroorganizmams daugintis. Toks maistas privalo būti laikomas tinkamomis sąlygomis. Labai didelę reikšmę turi laikymo temperatūra, kuri negali būti aukštesnė kaip + 6 oC. Laikant šaldytuve, svarbu produktus uždengti, įpakuoti į foliją ar maistinę plėvelę, laikyti taip, kad nebūtų kontakto su termiškai neapdorotais maisto produktais, tokiais kaip žalia žuvis ar mėsa.

Greitai gendančių maisto produktų etiketėse būna nurodytas galiojimo terminas: „Tinka vartoti iki...(data)“. Pasibaigus šiam terminui, produkto vartoti negalima, nes jis tampa nesaugus tiek mikrobiologiniu, tiek jusliniu požiūriu. Labai svarbu atidžiai stebėti namuose laikomo maisto juslines savybes, nes tai yra pirmasis „pavojaus signalas“, rodantis, kad produktas jau nebetinkamas vartoti. Atidarius pakuotę, reikia maistą suvartoti per nurodytą laiką, nes ilgiau gulint šaldytuve, gali blogėti produkto kokybė (apdžiūti, pakeisti spalvą, prisigerti kvapų, pakisti maistinė vertė. Nereikėtų pamiršti, kad pradarius pakuotes, galiojimo terminas keičiasi). Kokybę prastina ir pačiuose produktuose vykstantys cheminiai procesai. Atsiradęs pelėsis –  ženklas, kad produktas jau nebevalgomas, tokiu maistu galima apsinuodyti.

Laikant maisto produktus šaldytuve, ant ledo gabaliukų ar labai karštoje temperatūroje (daugiau kaip + 60 °C), mikroorganizmų, kurie padaro produktą netinkamą vartoti, dauginimasis sulėtėja arba sustoja, tačiau laikant kambario temperatūroje, įvairūs mikroorganizmai (pvz., salmonelės, listerijos ir t. t.) sparčiai dauginasi, todėl rekomenduojama nepalikti ant stalo greitai gendančių maisto produktų ilgiau kaip 2 valandas.

Tarp mitybos specialistų vyrauja nuomonė, kad įsigytus kulinarijos gaminius, mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, mišraines, troškinius būtina laikyti šaldytuve ir vartoti ne ilgiau kaip dvi dienas. Norint išlaikyti produktus kuo ilgiau nepakitusius ir neturint galimybių užtikrinti laikymo sąlygų, galima juos konservuoti (džiovinti, šaldyti, sūdyti, marinuoti, užšaldyti šaldiklyje ir t. t.). Atitirpinti užšaldytą maistą reikėtų šaldytuve, o kartą atšildžius, jo pakartotinai šaldyti nerekomenduojama. Užšaldytus likučius reikėtų suvartoti per mėnesį.

Kepant mėsą, reikia vengti stipresnio skrudinimo. Kuo labiau suskrudęs produktas, tuo jame susidaro didesni akrilamidų (kancerogeninės, genotoksiškos medžiagos) kiekiai. Dauguma mikroorganizmų žūva esant + 75 °C, todėl pravartu namie turėti specialų termometrą kepamos mėsos vidaus temperatūrai išmatuoti.

Pati svarbiausia per maistą plintančių ligų prevencijos priemonė – plauti rankas prieš pradedant ir baigus ruošti maistą bei ruošimo metu – ypač jei buvo liesta žalia mėsa, paukštiena, kiaušiniai ar daržovės. Reikėtų naudoti atskiras pjaustymo lenteles ir įrankius žaliai mėsai ir daržovėms, po naudojimo kruopščiai viską nuplauti. Rekomenduojama daržoves ir vaisius plauti po tekančiu vandeniu. Taip pat labai svarbu nevartoti maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę.

VMVT inf.

 

Panašūs straipsniai

Dėl fejerverkų atsisakymo pasisakę jonaviečiai pasidalijo į dvi stovyklas: apklausos rezultatas - netikėtas

Dėl fejerverkų atsisakymo pasisakę jonaviečiai pasidalijo į dvi stovyklas: apklausos rezultatas - netikėtas 1

Dar šios savaitės pradžioje, gruodžio 30-ąją, portalas jonavoszinios.lt paskelbė apklausą, kurioje buvo klausiama, ar jonaviečiai pritaria idėjai atsisakyti naujametinių fejerverkų? Nors dauguma socialiniame ...

Didžiosioms metų šventėms artėjant

Didžiosioms metų šventėms artėjant

Kasmet  šventiniu laikotarpiu gaisruose žūsta net po kelis žmones. Tragiškas pasekmes sukelia neatsargus rūkymas, netinkama krosnių, židinių, dūmtraukių, elektrinių prietaisų eksploatacija; dėl skubėjimo, al...

Pasaulinę maisto dieną priminimas apie maistu plintančias grėsmes

Pasaulinę maisto dieną priminimas apie maistu plintančias grėsmes

Kasmet spalio 16-ąja minima Pasaulinė maisto diena. Pažymėdami šią dieną Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad beveik vienas iš dešimties žmonių pasaulyje kasmet suserga valgydamas užt...

Žiema – virusinių žarnyno infekcijų sezonas

Žiema – virusinių žarnyno infekcijų sezonas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per šių metų dešimt mėnesių Lietuvoje užregistruota 7 proc. mažiau susirgimų žarnyno virusinėmis ligomis, palyginus su pernai tuo pačiu laikotarpiu, tačiau ULA...

Informacija keliaujantiems – Ispanijoje listeriozės protrūkis

Informacija keliaujantiems – Ispanijoje listeriozės protrūkis

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC),  remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) informacija, praneša apie išplitusį listeriozės protrūkį Ispanijoje. ELPKC duomenimis, iki š. m. rugpjūč...

Prieš pat šventes sukvies ,,Didžioji kalėdinė Jonavos mugė’’

Prieš pat šventes sukvies ,,Didžioji kalėdinė Jonavos mugė’’

Prieš pat didžiąsias metų šventes, gruodžio 21 dieną, šeštadienį, Jonavos arena vienai dienai sukvies į tikrą šventinį apsipirkimą - ,,Didžiąją kalėdinę Jonavos mugę’’. Nuo 10 iki 16 valandos p...

Įteiktos bendrovės „Jonavos paslaugos“ Padėkos nominacijos

Įteiktos bendrovės „Jonavos paslaugos“ Padėkos nominacijos

Jonavos kultūros centro salėje pagerbti ir apdovanoti geriausi 2019 metų bendrovės „Jonavos paslaugos“ darbuotojai. Jau yra tapusi graži tradicija, kuomet šventinio renginio metu Padėkos nominac...

Lengvinamos sąlygos norintiems užsiimti maisto gamyba namuose

Lengvinamos sąlygos norintiems užsiimti maisto gamyba namuose

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patvirtino supaprastintus reikalavimus maisto tvarkymo subjektams, maistą gaminantiems mažais kiekiais gyvenamosios paskirties patalpose ir tiekiantiems jį t...

Įsigalioja nauji reikalavimai pacientų maitinimui

Įsigalioja nauji reikalavimai pacientų maitinimui

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo lapkričio 1 d. į ligoninę patekę pacientai savo lėkštėse turėtų neberasti riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvolio...

 Keraminiai indai yra saugūs, bet turi būti naudojami pagal gamintojų rekomendacijas

Keraminiai indai yra saugūs, bet turi būti naudojami pagal gamintojų rekomendacijas

Maisto produktams (ir gėrimams) ruošti, gaminti, pateikti ar laikyti dažnai naudojami keraminiai virtuvės indai: puodeliai, lėkštės, dubenys, ąsočiai, kepimo orkaitėse indai. Kasmet Valstybinės maisto ir vet...

Tyrimas: duona, cukrus ir sviestas dar dominuoja gyventojų mityboje – bet pamažu maitinamės sveikiau

Tyrimas: duona, cukrus ir sviestas dar dominuoja gyventojų mityboje – bet pamažu maitinamės sveikiau

Duona, cukrus ir sviestas – šiuos produktus kasdien vartoja daugiausia Lietuvos gyventojų. Beveik pusė žmonių kasdien valgo duonos (47 proc.), o daugiau kaip trečdalis (37 proc.) – kasdien vartoja cukraus. V...

Kalėdinis kelionės maršrutas: Kūčių į Kisieliškius,dovanų į Ąžuolinę, sniego link Veisiejų

Kalėdinis kelionės maršrutas: Kūčių į Kisieliškius,dovanų į Ąžuolinę, sniego link Veisiejų

Per visą Lietuvą išsibarstę kaimų pavadinimai byloja apie šilčiausias metų šventes, o gyvenvietėse esančioms gatvėms suteiktas ne vienas šventinius ir žiemiškus akcentus turintis pavadinimas. Re...

Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus

Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus

Bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, pusryčių dribsniai, sausainiai, tirpi kava ar daugelio pamėgta skrudinta duona – bene rizikingiausi produktai akrilamido atžvilgiu. Maisto produktų gamintojai jau antr...

18 – os moterų virsmas gražiosiomis gulbėmis

18 – os moterų virsmas gražiosiomis gulbėmis

Šiandien, lapkričio 28-ąją, Jonavos kultūros centro mažojoje salėje įvyko antrasis gėrio ir grožio renginys „Padovanok suknelę“. Praeitais metais akcijos metu savo grožį iš naujo atrado 14 moter...

Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

Tiekiantieji maistą pacientams privalės paisyti konkrečių taisyklių

Į ligoninę patekę pacientai jau visai gretai savo lėkštėse neberas riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir pa...

UAB „Biofarmacija“ maisto papildų reklamoje – klaidinantys teiginiai

UAB „Biofarmacija“ maisto papildų reklamoje – klaidinantys teiginiai

UAB „Biofarmacija“ skleista maisto produktų reklama pažeidė Reklamos įstatymo nuostatas – tokį sprendimą, įvertinusi bylos aplinkybes, priėmė Valstybinė vartotojų teisių apsaugos...