Priminimai tvarkantiems šventinį maistą

Priminimai tvarkantiems šventinį maistą
GRU 17
2019-12-17 15:20 2019

Pagal senovės lietuvių papročius, po Advento, kurio metu stengiamasi nevalgyti mėsos ir kitų riebių maisto produktų, šv. Kalėdos yra laikas, kai galima pasilepinti įvairiausiomis gėrybėmis: gausybe vyniotinių ir mišrainių, saldžiausių pyragų, tortų, sausainių ir kitų skanėstų. Šventiniu laikotarpiu namuose visada pagausėja maisto, šaldytuve ima trūkti vietos, o po vaišių lieka nesuvalgytų likučių. Todėl labai svarbu nepamiršti pagrindinių taisyklių ir saugiai tvarkyti maistą.

Greitai gendantys maisto produktai (pieno, mėsos, žuvų, kulinarijos gaminiai, daržovių mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremu) yra gera terpė mikroorganizmams daugintis. Toks maistas privalo būti laikomas tinkamomis sąlygomis. Labai didelę reikšmę turi laikymo temperatūra, kuri negali būti aukštesnė kaip + 6 oC. Laikant šaldytuve, svarbu produktus uždengti, įpakuoti į foliją ar maistinę plėvelę, laikyti taip, kad nebūtų kontakto su termiškai neapdorotais maisto produktais, tokiais kaip žalia žuvis ar mėsa.

Greitai gendančių maisto produktų etiketėse būna nurodytas galiojimo terminas: „Tinka vartoti iki...(data)“. Pasibaigus šiam terminui, produkto vartoti negalima, nes jis tampa nesaugus tiek mikrobiologiniu, tiek jusliniu požiūriu. Labai svarbu atidžiai stebėti namuose laikomo maisto juslines savybes, nes tai yra pirmasis „pavojaus signalas“, rodantis, kad produktas jau nebetinkamas vartoti. Atidarius pakuotę, reikia maistą suvartoti per nurodytą laiką, nes ilgiau gulint šaldytuve, gali blogėti produkto kokybė (apdžiūti, pakeisti spalvą, prisigerti kvapų, pakisti maistinė vertė. Nereikėtų pamiršti, kad pradarius pakuotes, galiojimo terminas keičiasi). Kokybę prastina ir pačiuose produktuose vykstantys cheminiai procesai. Atsiradęs pelėsis –  ženklas, kad produktas jau nebevalgomas, tokiu maistu galima apsinuodyti.

Laikant maisto produktus šaldytuve, ant ledo gabaliukų ar labai karštoje temperatūroje (daugiau kaip + 60 °C), mikroorganizmų, kurie padaro produktą netinkamą vartoti, dauginimasis sulėtėja arba sustoja, tačiau laikant kambario temperatūroje, įvairūs mikroorganizmai (pvz., salmonelės, listerijos ir t. t.) sparčiai dauginasi, todėl rekomenduojama nepalikti ant stalo greitai gendančių maisto produktų ilgiau kaip 2 valandas.

Tarp mitybos specialistų vyrauja nuomonė, kad įsigytus kulinarijos gaminius, mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, mišraines, troškinius būtina laikyti šaldytuve ir vartoti ne ilgiau kaip dvi dienas. Norint išlaikyti produktus kuo ilgiau nepakitusius ir neturint galimybių užtikrinti laikymo sąlygų, galima juos konservuoti (džiovinti, šaldyti, sūdyti, marinuoti, užšaldyti šaldiklyje ir t. t.). Atitirpinti užšaldytą maistą reikėtų šaldytuve, o kartą atšildžius, jo pakartotinai šaldyti nerekomenduojama. Užšaldytus likučius reikėtų suvartoti per mėnesį.

Kepant mėsą, reikia vengti stipresnio skrudinimo. Kuo labiau suskrudęs produktas, tuo jame susidaro didesni akrilamidų (kancerogeninės, genotoksiškos medžiagos) kiekiai. Dauguma mikroorganizmų žūva esant + 75 °C, todėl pravartu namie turėti specialų termometrą kepamos mėsos vidaus temperatūrai išmatuoti.

Pati svarbiausia per maistą plintančių ligų prevencijos priemonė – plauti rankas prieš pradedant ir baigus ruošti maistą bei ruošimo metu – ypač jei buvo liesta žalia mėsa, paukštiena, kiaušiniai ar daržovės. Reikėtų naudoti atskiras pjaustymo lenteles ir įrankius žaliai mėsai ir daržovėms, po naudojimo kruopščiai viską nuplauti. Rekomenduojama daržoves ir vaisius plauti po tekančiu vandeniu. Taip pat labai svarbu nevartoti maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę.

VMVT inf.

 

Panašūs straipsniai

Viduje veikiančios kavinės, restoranai, barai turės paisyti nustatytų saugumo reikalavimų

Viduje veikiančios kavinės, restoranai, barai turės paisyti nustatytų saugumo reikalavimų

Vyriausybei vakar patvirtinus naujus karantino sąlygų švelninimus, numatyta, kad jau nuo ateinančio pirmadienio, t. y. gegužės 18 d., duris galės atverti kavinės, restoranai, barai ir kitos pasilinksminimo v...

NVSC: listeriozė – reta liga, nuo kurios nėra skiepų

NVSC: listeriozė – reta liga, nuo kurios nėra skiepų

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) primena apie retą, tačiau pavojingą ligą, kuria galima užsikrėsti per gyvūninės kilmės maist...

Jonavos PGT: pažeidėjai bus baudžiami net ir šventinį savaitgalį

Jonavos PGT: pažeidėjai bus baudžiami net ir šventinį savaitgalį

Per ilguosius šventinius savaitgalius, o ypač Velykas, visoje šalyje neretai įsiplieskia po kelis šimtus gaisrų, o šį pavasarį  vėl siautėja žolės padegėjai. Ne išimtis ir Jonava. Siekiant užkirsti kelią šių...

Lauko kavinės galės dirbti, jei užtikrins lankytojų saugumą

Lauko kavinės galės dirbti, jei užtikrins lankytojų saugumą

Užtikrinti, kad lauke įsikūrusių kavinių staliukai nuo aplink esančių pėsčiųjų takų, gyvenamųjų namų langų, laiptinių būtų nutolę bent vieno metro atstumu, o tarp lankytojų, sėdinči...

Tyrimas: duona, cukrus ir sviestas dar dominuoja gyventojų mityboje – bet pamažu maitinamės sveikiau

Tyrimas: duona, cukrus ir sviestas dar dominuoja gyventojų mityboje – bet pamažu maitinamės sveikiau

Duona, cukrus ir sviestas – šiuos produktus kasdien vartoja daugiausia Lietuvos gyventojų. Beveik pusė žmonių kasdien valgo duonos (47 proc.), o daugiau kaip trečdalis (37 proc.) – kasdien vartoja cukraus. V...

Pavasariniai priminimai žvejams

Pavasariniai priminimai žvejams

Šiandien yra paskutinė diena, kai draudžiama žvejoti lydekas. Jas jau galima gaudyti nuo rytojaus, balandžio 21-osios, ir žvejoti masalui naudojant žuvelę. Aplinkosaugininkai primena, kad pagal ...

Dėl fejerverkų atsisakymo pasisakę jonaviečiai pasidalijo į dvi stovyklas: apklausos rezultatas - netikėtas

Dėl fejerverkų atsisakymo pasisakę jonaviečiai pasidalijo į dvi stovyklas: apklausos rezultatas - netikėtas 1

Dar šios savaitės pradžioje, gruodžio 30-ąją, portalas jonavoszinios.lt paskelbė apklausą, kurioje buvo klausiama, ar jonaviečiai pritaria idėjai atsisakyti naujametinių fejerverkų? Nors dauguma socialiniame ...

Sveikatos apsaugos ministro kreipimasis į senjorus

Sveikatos apsaugos ministro kreipimasis į senjorus

Mieli senjorai,  Šįkart norėčiau kreiptis į Jus. Labai neramina žinios, kur skelbiama, kad senjorai ne visada linkę laikytis karantino taisyklių ir nenori likti namuose. Užuot likę namuose, Jūs vykstate ...

Didžiosioms metų šventėms artėjant

Didžiosioms metų šventėms artėjant

Kasmet  šventiniu laikotarpiu gaisruose žūsta net po kelis žmones. Tragiškas pasekmes sukelia neatsargus rūkymas, netinkama krosnių, židinių, dūmtraukių, elektrinių prietaisų eksploatacija; dėl skubėjimo, al...

VMVT tęsiant patikras, per pastarąsias savaites rinkoje neleista parduoti 6,2 t nesaugios paukštienos

VMVT tęsiant patikras, per pastarąsias savaites rinkoje neleista parduoti 6,2 t nesaugios paukštienos

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) vykdant reguliarią maisto ir veterinarinę kontrolę, per pastarąsias dvi savaites šalies rinkoje uždrausta realizuoti dar 6,2 tonos nesaugios ir vartoti net...

Prekiaujantiems maisto produktais internete – raginimai  pasirūpinti veiklos įteisinimu

Prekiaujantiems maisto produktais internete – raginimai pasirūpinti veiklos įteisinimu

Šešėlinės ekonomikos apraiškų maisto grandinėje mažinimas, ypač kovojant su nelegaliu maisto produktų tvarkymu bei realizavimu, – vienas svarbiausių Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Valstybinės maisto ir ...

Kaimiškų vietovių gyventojams maistą pristatys mobilieji laiškininkai

Kaimiškų vietovių gyventojams maistą pristatys mobilieji laiškininkai

Suprasdami, koks yra sunkus metas valstybei ir kaip reikia dėmesio kiekvienam žmogui, ypač kaimo vietovėse, AB Lietuvos paštas pasiūlė savo pagalbą visoms Lietuvos savivaldybėms – būtinųjų maisto produktų ar...

Rekomendacijos: kaip sveikai maitintis karantino laikotarpiu

Rekomendacijos: kaip sveikai maitintis karantino laikotarpiu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) karantino metu kviečia gyventojus, ypač sergančius lėtinėmis ligomis ir turinčius viršsvorio, labiau pasirūpinti tinkama mityba. Eidami į parduo...

Kai kurios socialinės rizikos šeimos pradėjo „šokdinti“ socialinius darbuotojus - bando pasinaudoti karantino laikotarpiu

Kai kurios socialinės rizikos šeimos pradėjo „šokdinti“ socialinius darbuotojus - bando pasinaudoti karantino laikotarpiu 1

Vyriausybės sprendimu dėl koronaviruso plitimo grėsmės visoje šalyje nuo kovo 16 d. paskelbtas karantinas pratęstas iki balandžio 13 d. Dauguma žmonių rimtai žiūri į situaciją, todėl norėdami apsaugoti tiek ...

Sergamumas salmonelioze: dažniausiai sirgo vaikai iki šešių metų

Sergamumas salmonelioze: dažniausiai sirgo vaikai iki šešių metų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, praėjusiais metais buvo užregistruoti 747 salmonelioze susirgę asmenys ir tai 49 atvejais mažiau nei užpernai. Didžiausias sergamumas registruotas vaikams ...

Žiema – virusinių žarnyno infekcijų sezonas

Žiema – virusinių žarnyno infekcijų sezonas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per šių metų dešimt mėnesių Lietuvoje užregistruota 7 proc. mažiau susirgimų žarnyno virusinėmis ligomis, palyginus su pernai tuo pačiu laikotarpiu, tačiau ULA...