Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys
KOV 07
2020-03-07 11:22 2020

Vis dar gajus įsitikinimas, kad kasdien sočiai pavalgius riebiais mėsos patiekalais, žmogus bus stiprus, sveikas ir turės daug energijos. Tačiau kasdieniame lietuvių racione dažnai sutinkami produktai – kiauliena, lašiniai, dešros, sviestas, sūris, grietinė ar grietinėlė turi didelį gyvūninės kilmės sočiųjų riebalų kiekį, o gydytojai teigia, kad nuolatinis ir gausus gyvūninės kilmės riebalų vartojimas yra labiau žalingas nei naudingas. Pasak medikų, gyvūninės kilmės riebalai didina cholesterolio kiekį, o šis pažeidžia kraujagysles ir sukelia širdies ligas. 

30 proc. cholesterolio į organizmą patenka su gyvūninės kilmės maistu

2019 m. paskelbti „Eurostato“ duomenys rodo, kad didžiausi mirtingumo nuo išeminės širdies ligos rodikliai nustatyti Lietuvoje – mūsų šalyje 2016 m. 1 milijonui gyventojų teko 5610 mirties dėl širdies ligų atvejų. Vienas pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligas sukeliančių faktorių – padidėjusi cholesterolio koncentracija žmogaus kraujyje. Žmogaus organizmas didžiąją dalį cholesterolio, apie 70 proc., pagamina pats, o likusi dalis patenka su gyvūninės kilmės maistu.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų kardiologo prof. Rimvydo Šlapiko, žmogaus vartojami riebalai skirstomi į sočiuosius, mononesočiuosius ir polinesočiuosius. Sotieji riebalai dažniausiai yra gyvulinės kilmės riebalai, kurių galime rasti mėsoje ir riebiuose pieno produktuose. Jie didina cholesterolio kiekį kraujo serume, todėl skatina aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių ligų, netgi vėžio atsiradimą.

Maistas ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Norint apsisaugoti nuo didžiausią mirtingumą nešančių ligų ir žalingojo cholesterolio poveikio, reikia atkreipti dėmesį į savo mitybą. R. Šlapikas teigia, kad maistas kartu yra ir mūsų gyvybės šaltinis, ir iš dalies rizikos veiksnys. „Riba tarp šių kategorijų yra nuolat kintanti. Prisiminkime, kokių tik dietų nėra buvę –  riebalų, baltymų, angliavandenių ar bado.  Dabartiniai kardiologų rekomenduojami mitybos principai – platus maisto racionas, kuriame yra skaidulų, vaisių, daržovių, ribotas valgomosios druskos kiekis.“

Sotieji riebalai, pasak profesoriaus, turi sudaryti iki 10 proc. bendro suvartotų kalorijų kiekio, o jeigu cholesterolis jau padidėjęs – iki 7 proc. visų kalorijų. Reikėtų vengti „trans“ konfigūracijos riebalų rūgščių turinčių produktų – margarino, tropinių aliejų, riebalų iš perdirbtos mėsos, kepinių. Trans-riebalų mūsų maisto racione turėtų būti iki 1 proc.

Sumažinus žalingų, gyvūninės kilmės riebalais prisotintų produktų vartojimą, svarbu juos pakeisti naudingais, sveikatą stiprinančiais geraisiais riebalais ir vertingais maisto produktais. Gerieji riebalai yra būtini žmogaus organizmui ir sklandžiam funkcionavimui, o vartojami su saiku – labai naudingi. Daugiausia naudingų riebalų galima gauti su žuvimi, jūros gėrybėmis, paukštiena, nerafinuotais augaliniais aliejais, ankštinėmis daržovėmis, avokadais, riešutais ir sėklomis.

Cholesterolio tyrimus svarbu atlikti kiekvienam

Didžioji problema yra tai, kad cholesterolio koncentracijos padidėjimas nesukelia jokių išskirtinių požymių, todėl žmogus jaučiasi įprastai, toliau valgo riebius maisto produktus, turi žalingų įpročių ir nenutuokia, kad kiekvieną akimirką rizikuoja savo sveikata, o gal net gyvybe.

„Kalbant apie cholesterolio padidėjimą kraujyje, tenka pripažinti, jog tiesiogiai ši liga nesukelia jokių simptomų, – patvirtina R. Šlapikas. – Tiesa, kai cholesterolio padidėjimą (hipercholesterolemiją) nulemia žmogaus genetika, sergančiųjų organizme galima pastebėti gana specifinių simptomų, pvz., veide, dažnai ant vokų atsiradusias gelsvas, virš odos pakilusias dėmes, apie akių rainelę – balkšvą lanką, kuris dar vadinamas senatvės lanku. Pastarąjį galime matyti pas daugelį senų žmonių, tačiau jauniems ir vidutinio amžiaus žmonėms tai svarbus požymis, išduodantis įgimtą hipercholesterolemiją.“

Kadangi padidėjusio cholesterolio kiekio pajusti neįmanoma, svarbu atlikti bendro cholesterolio kiekio ir atskirų jo dalių tyrimus. Kauno klinikų kardiologas cholesterolio koncentraciją pataria išsitirti kiekvienam suaugusiam žmogui, ypač jeigu yra įtariamas šeiminis, genetinių pokyčių nulemtas cholesterolio padidėjimas. Kai šeimoje yra aterosklerozinėmis širdies ligomis susirgusių asmenų, jei nustatyti sausgyslių pakitimai (ksantomos) ar ženkliai padidėjusi „blogojo“ cholesterolio koncentracija (daugiau nei 5 mmol/l), galima įtarti šeiminę hipercholesterolemiją. Tokiu atveju cholesterolį būtina ištirti ir šių pacientų artimiems giminėms bei vaikams.

Atlikus tyrimus, dėl jų rezultatų įvertinimo geriau kreiptis į šeimos gydytoją. Profesorius R. Šlapikas teigia, kad nėra vienos cholesterolio normos visiems. „Gydytojas, atsižvelgdamas į jūsų amžių, kraujospūdį, rūkymo įpročius, gretutines ligas (cukrinį diabetą, inkstų veiklos sutrikimus), nustatys saugią mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentraciją kraujyje, kurią kartais galima pasiekti, koreguojant gyvenseną, mitybą, svorį, fizinį aktyvumą, tačiau neretai tenka skirti ir cholesterolio koncentraciją mažinančius vaistus – statinus. Šiuo metu manoma, jog cholesterolio koncentracija kraujyje turi būti kuo mažesnė, tuomet širdies ir kraujagyslių ligų rizika bus mažiausia. Mitybos sureguliavimas padeda sumažinti cholesterolio koncentraciją tik 5–6 proc., todėl daugumai pacientų paskiriame gydymą antilipidiniais vaistais – statinais.“

ADVERUM Strategic Communications

Asociatyvi nuotrauka (shutterstock_nuotr.)

 

Panašūs straipsniai

Onkologai apie vėžio gydymą ir ligonių stebėjimą karantino metu

Onkologai apie vėžio gydymą ir ligonių stebėjimą karantino metu

Lietuvoje patvirtinus dar pirmąjį koronaviruso atvejį, Vyriausybė pradėjo organizuoti gydymo paslaugų teikimą viruso plitimo metu. Vienas iš siūlymų buvo atsisakyti planinių operacijų ir vizitų pas gydytojus...

Sužinokite, ar priklausote pneumokokinės infekcijos rizikos grupei - priklauso nemokami skiepai

Sužinokite, ar priklausote pneumokokinės infekcijos rizikos grupei - priklauso nemokami skiepai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad pneumokokine infekcija  daugiausia serga ikimokyklinio amžiaus vaikai bei vyresni nei 65 metų asmenys ir asmenys, sergantys įvairiomis lėtinėmis l...

Jeigu vos nubudę jaučiate nuovargį, gali būti, kad jums trūksta būtinų medžiagų

Jeigu vos nubudę jaučiate nuovargį, gali būti, kad jums trūksta būtinų medžiagų

Vasara aktyvus metų laikas – ilgi vakarai su draugais, saulėtekio stebėjimas. Visa tai maloni veikla, tačiau paliekanti nemalonią žymę – vos nubudus ryte trūksta energijos, kurią dažnai bandoma atstatyti ne ...

Šiemet smarkiai padidėjo sergamumas erkiniu encefalitu

Šiemet smarkiai padidėjo sergamumas erkiniu encefalitu

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruoti 136 susirgimai erkiniu encefalitu (EE) ir tai beveik trečdalių daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį (99 atv...

ULAC primena, kaip išvengti vasarą lytiškai plintančių infekcijų

ULAC primena, kaip išvengti vasarą lytiškai plintančių infekcijų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai atkreipia dėmesį, kad vasarą – atostogų sezono metu padidėja rizika užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis (LPI). ULAC duomenimis, beveik kasmet po vas...

Vaikų ugdymo įstaigose – daugiau daržovių

Vaikų ugdymo įstaigose – daugiau daržovių

Daržovių Lietuvos darželiuose ir mokyklose suvalgoma mažiau, negu pataria mitybos specialistai, todėl, atsižvelgus į jų rekomendacijas ir apklausas, keičiama Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų va...

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Daugiau kaip 80 proc. kraują išsitirti nusprendusių žmonių nustatomas padidėjęs cholesterolio lygis, rodo Lietuvoje vykdomos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos rezultatai. Ne tik dėl genetiko...

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Šalyje įsivyravus karštiems orams, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai primena, kad aukšta aplinkos temperatūra kelia pavojų ž...

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Slenkančios karantino savaitės turi įtakos ne tik emocinei, bet ir fizinei žmonių sveikatai, nes nerimas dažnai malšinamas varstant šaldytuvo dureles. Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyri...

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Vis labiau įsibėgėjant grybavimo sezonui, gydytojai toksikologai primena, kad rinkti ir valgyti galima tik labai gerai pažįstamus grybus: baravykus, lepšius, ūmėdes, kazlėkus, raudonikius, voveraites ir pan....

Lietuvą pasiekė pirmosios gripo vakcinos siuntos

Lietuvą pasiekė pirmosios gripo vakcinos siuntos

Į šalies gydymo įstaigas jau pradedamos tiekti gripo vakcinos. Šią savaitę bus paskirstyta net trečdalis visų šiam sezonui nupirktų vakcinų dozių – maždaug 80 tūkst., įsigytų iš Privalomojo sveikatos draudim...

Kauno apskrityje daugėja pneumokokinės infekcijos atvejų

Kauno apskrityje daugėja pneumokokinės infekcijos atvejų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai informuoja, kad per šių metų sausio–balandžio mėn. Kauno apskrityje užregistruota 1...

Bunda itin vertingus vaisius vedantys augalai

Bunda itin vertingus vaisius vedantys augalai

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas kviečia pažinti ir išmokti panaudoti išskirtinius augaluose slypinčius turtus. Kaip teigia Botanikos sodo mokslininkai, šios įgytos žinios yra svarbios kasdien –...

Vaistinėse galima įsigyti 4 rūšių jodo – kuris kam skirtas?

Vaistinėse galima įsigyti 4 rūšių jodo – kuris kam skirtas?

Vis dažniau vaistinėse teiraujamasi, kokios tabletės reikalingos vartoti branduolinės nelaimės metu. „Eurovaistinės“ vaistininkė Laura Gogienė sako, kad gyventojai dažnai nežino, jog kalio jodidas ir mikroel...

Pamiršta epidemija: kodėl neartėjame prie jos suvaldymo tikslų?

Pamiršta epidemija: kodėl neartėjame prie jos suvaldymo tikslų?

Vertinant pasaulines ambicijas ir šiuolaikinio gydymo metodų pažangą, per ateinantį dešimtmetį ŽIV galėtų likti pamiršta infekcine liga. Tačiau Lietuvoje ji kol kas yra tiesiog pamiršta – gydomų pacientų rod...

Balandžio 20–26 d. Europos imunizacijos savaitė

Balandžio 20–26 d. Europos imunizacijos savaitė

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai informuoja, kad šių metų balandžio 20–26 dienomis yra minima Europos imunizacijos savaitė,...