Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys
KOV 07
2020-03-07 11:22 2020

Vis dar gajus įsitikinimas, kad kasdien sočiai pavalgius riebiais mėsos patiekalais, žmogus bus stiprus, sveikas ir turės daug energijos. Tačiau kasdieniame lietuvių racione dažnai sutinkami produktai – kiauliena, lašiniai, dešros, sviestas, sūris, grietinė ar grietinėlė turi didelį gyvūninės kilmės sočiųjų riebalų kiekį, o gydytojai teigia, kad nuolatinis ir gausus gyvūninės kilmės riebalų vartojimas yra labiau žalingas nei naudingas. Pasak medikų, gyvūninės kilmės riebalai didina cholesterolio kiekį, o šis pažeidžia kraujagysles ir sukelia širdies ligas. 

30 proc. cholesterolio į organizmą patenka su gyvūninės kilmės maistu

2019 m. paskelbti „Eurostato“ duomenys rodo, kad didžiausi mirtingumo nuo išeminės širdies ligos rodikliai nustatyti Lietuvoje – mūsų šalyje 2016 m. 1 milijonui gyventojų teko 5610 mirties dėl širdies ligų atvejų. Vienas pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligas sukeliančių faktorių – padidėjusi cholesterolio koncentracija žmogaus kraujyje. Žmogaus organizmas didžiąją dalį cholesterolio, apie 70 proc., pagamina pats, o likusi dalis patenka su gyvūninės kilmės maistu.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų kardiologo prof. Rimvydo Šlapiko, žmogaus vartojami riebalai skirstomi į sočiuosius, mononesočiuosius ir polinesočiuosius. Sotieji riebalai dažniausiai yra gyvulinės kilmės riebalai, kurių galime rasti mėsoje ir riebiuose pieno produktuose. Jie didina cholesterolio kiekį kraujo serume, todėl skatina aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių ligų, netgi vėžio atsiradimą.

Maistas ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Norint apsisaugoti nuo didžiausią mirtingumą nešančių ligų ir žalingojo cholesterolio poveikio, reikia atkreipti dėmesį į savo mitybą. R. Šlapikas teigia, kad maistas kartu yra ir mūsų gyvybės šaltinis, ir iš dalies rizikos veiksnys. „Riba tarp šių kategorijų yra nuolat kintanti. Prisiminkime, kokių tik dietų nėra buvę –  riebalų, baltymų, angliavandenių ar bado.  Dabartiniai kardiologų rekomenduojami mitybos principai – platus maisto racionas, kuriame yra skaidulų, vaisių, daržovių, ribotas valgomosios druskos kiekis.“

Sotieji riebalai, pasak profesoriaus, turi sudaryti iki 10 proc. bendro suvartotų kalorijų kiekio, o jeigu cholesterolis jau padidėjęs – iki 7 proc. visų kalorijų. Reikėtų vengti „trans“ konfigūracijos riebalų rūgščių turinčių produktų – margarino, tropinių aliejų, riebalų iš perdirbtos mėsos, kepinių. Trans-riebalų mūsų maisto racione turėtų būti iki 1 proc.

Sumažinus žalingų, gyvūninės kilmės riebalais prisotintų produktų vartojimą, svarbu juos pakeisti naudingais, sveikatą stiprinančiais geraisiais riebalais ir vertingais maisto produktais. Gerieji riebalai yra būtini žmogaus organizmui ir sklandžiam funkcionavimui, o vartojami su saiku – labai naudingi. Daugiausia naudingų riebalų galima gauti su žuvimi, jūros gėrybėmis, paukštiena, nerafinuotais augaliniais aliejais, ankštinėmis daržovėmis, avokadais, riešutais ir sėklomis.

Cholesterolio tyrimus svarbu atlikti kiekvienam

Didžioji problema yra tai, kad cholesterolio koncentracijos padidėjimas nesukelia jokių išskirtinių požymių, todėl žmogus jaučiasi įprastai, toliau valgo riebius maisto produktus, turi žalingų įpročių ir nenutuokia, kad kiekvieną akimirką rizikuoja savo sveikata, o gal net gyvybe.

„Kalbant apie cholesterolio padidėjimą kraujyje, tenka pripažinti, jog tiesiogiai ši liga nesukelia jokių simptomų, – patvirtina R. Šlapikas. – Tiesa, kai cholesterolio padidėjimą (hipercholesterolemiją) nulemia žmogaus genetika, sergančiųjų organizme galima pastebėti gana specifinių simptomų, pvz., veide, dažnai ant vokų atsiradusias gelsvas, virš odos pakilusias dėmes, apie akių rainelę – balkšvą lanką, kuris dar vadinamas senatvės lanku. Pastarąjį galime matyti pas daugelį senų žmonių, tačiau jauniems ir vidutinio amžiaus žmonėms tai svarbus požymis, išduodantis įgimtą hipercholesterolemiją.“

Kadangi padidėjusio cholesterolio kiekio pajusti neįmanoma, svarbu atlikti bendro cholesterolio kiekio ir atskirų jo dalių tyrimus. Kauno klinikų kardiologas cholesterolio koncentraciją pataria išsitirti kiekvienam suaugusiam žmogui, ypač jeigu yra įtariamas šeiminis, genetinių pokyčių nulemtas cholesterolio padidėjimas. Kai šeimoje yra aterosklerozinėmis širdies ligomis susirgusių asmenų, jei nustatyti sausgyslių pakitimai (ksantomos) ar ženkliai padidėjusi „blogojo“ cholesterolio koncentracija (daugiau nei 5 mmol/l), galima įtarti šeiminę hipercholesterolemiją. Tokiu atveju cholesterolį būtina ištirti ir šių pacientų artimiems giminėms bei vaikams.

Atlikus tyrimus, dėl jų rezultatų įvertinimo geriau kreiptis į šeimos gydytoją. Profesorius R. Šlapikas teigia, kad nėra vienos cholesterolio normos visiems. „Gydytojas, atsižvelgdamas į jūsų amžių, kraujospūdį, rūkymo įpročius, gretutines ligas (cukrinį diabetą, inkstų veiklos sutrikimus), nustatys saugią mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentraciją kraujyje, kurią kartais galima pasiekti, koreguojant gyvenseną, mitybą, svorį, fizinį aktyvumą, tačiau neretai tenka skirti ir cholesterolio koncentraciją mažinančius vaistus – statinus. Šiuo metu manoma, jog cholesterolio koncentracija kraujyje turi būti kuo mažesnė, tuomet širdies ir kraujagyslių ligų rizika bus mažiausia. Mitybos sureguliavimas padeda sumažinti cholesterolio koncentraciją tik 5–6 proc., todėl daugumai pacientų paskiriame gydymą antilipidiniais vaistais – statinais.“

ADVERUM Strategic Communications

Asociatyvi nuotrauka (shutterstock_nuotr.)

 

Panašūs straipsniai

Supratimo apie gripą savaitė: rizikos grupių asmenys raginami pasiskiepyti

Supratimo apie gripą savaitė: rizikos grupių asmenys raginami pasiskiepyti

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistai informuoja, kad kiekvienais metais paskutinę spalio savaitę Europoje minima gripo supratimo savai...

Šaltuoju laiku padaugėja Rota arba Noro viruso sukelti žarnyno sutrikimai

Šaltuoju laiku padaugėja Rota arba Noro viruso sukelti žarnyno sutrikimai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai informuoja, kad šaltuoju metų laiku padidėja ne tik sergamumas įvairiomis peršalimo ligomi...

Šiltėjant klimatui didėja rizika užsikrėsti kirmėliniais susirgimais

Šiltėjant klimatui didėja rizika užsikrėsti kirmėliniais susirgimais

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmą šių metų mėnesį askaridoze susirgo 21 asmuo ir tai beveik dvigubai daugiau palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu (10 atvejų). Taip pa...

Kovai su vaikų tuberkulioze – tuberkulino mėginys

Kovai su vaikų tuberkulioze – tuberkulino mėginys

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Vilniaus departamento specialistai primena apie galimybę nemokamai atlikti Mantu (tuberkulino...

Korona virusas ir gripas – dažniausios paieškos ULAC interneto svetainėje

Korona virusas ir gripas – dažniausios paieškos ULAC interneto svetainėje

Korona virusas, gripas, skarlatina, kokliušas ir ŽIV – tai užkrečiamos ligos, apie kurias praėjusią savaitę gyventojai  DAŽNIAUSIAI ieškojo informacijos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro interneto svetainėje ...

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja reikalavimas, kad Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose vadinamųjų transriebalų kiekis negali viršyti 2 gramų 100-te gramų riebalų. Ši nuostata galioja ne tik parduotuv...

Pirmą kartą Lietuvoje identifikuota musės lerva, kuri minta žmogaus audiniais

Pirmą kartą Lietuvoje identifikuota musės lerva, kuri minta žmogaus audiniais

Šių metų spalio mėnesį į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Parazitologinių tyrimų poskyrį kreipėsi moteris, kuri rugsėjo 14–27 dienomis lankėsi Kenijoje. Praėjus savaitei po keli...

Rekordiškai šilta žiema – kaip sumažinti riziką imunitetui?

Rekordiškai šilta žiema – kaip sumažinti riziką imunitetui?

Šiltesni nei įprasta žiemos orai džiugina mažesnėmis šildymo kainomis, o šalies ligoninėse ženkliai mažiau pacientų, besiskundžiančių traumomis, patirtomis dėl slidžių šaligatvių. Vis dėlto, aukštesnė oro te...

Naujas „Sveikatiados“ iššūkis – „Saldintą gėrimą keičiu į vandenį!“

Naujas „Sveikatiados“ iššūkis – „Saldintą gėrimą keičiu į vandenį!“

Ar kada pagalvojote, koks svarbus, nepakeičiamas ir gyvybiškai reikalingas mūsų gyvenimui ir sveikatai yra vanduo? Vanduo –  sveikatos, geros savijautos, geros nuotaikos šaltinis. Jis padeda pasisavinti vita...

Kviečiame priimti „Sveikatiados“ iššūkį

Kviečiame priimti „Sveikatiados“ iššūkį

Jonavos „Neries“ pagrindinė mokykla – tai sveikatą stiprinanti mokykla. Nepailstanti mokytojų komanda nuolat kviečia mokyklos bendruomenę įsijungti į įvairias sveikatą stiprinančias veiklas. Šiemet mokykla i...

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) neturi duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, EFSA vis dėlto rekomenduoja griežtai l...

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad šiemet mūsų šalyje užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis. Manoma, kad ligonis šia retai Lietuvoje nustatoma liga užsikrėsti galėjo Indonezijoje...

Kaip (ne)galima elgtis sergant: mitai ir tiesa

Kaip (ne)galima elgtis sergant: mitai ir tiesa

Artėjant peršalimo ligų sezonui vis daugiau gyventojų kreipiasi į medikus, jiems skiriami nedarbingumo pažymėjimai, mokamos ligos išmokos. Tačiau, užuot ramiai rūpinęsi savo sveikata, dalis ligonių neramiai ...

SAM siūlo imtis aktyvių prevencinių veiksmų mokyklose

SAM siūlo imtis aktyvių prevencinių veiksmų mokyklose

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į tai, kad Europoje sparčiai daugėja naujojo koronaviruso (COVID-19) atvejų, kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM) bei Lietuvos savivaldybe...

Plaučių uždegimo galima išvengti pasiskiepijus

Plaučių uždegimo galima išvengti pasiskiepijus

Lapkričio 12-ąją pasaulyje minima Plaučių uždegimo diena. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad nuo kai kurių infekcijų, sukeliančių plaučių uždegimą, gali apsaugoti skiepai....

Galimybė įmonių darbuotojams dalyvauti Psichikos sveikatos kompetencijų didinimo veikloje

Galimybė įmonių darbuotojams dalyvauti Psichikos sveikatos kompetencijų didinimo veikloje

Spalio 14 dieną Jonavoje pradėti vykdyti mokymai „Psichikos sveikatos kompetencijų didinimo įmonių darbuotojams“, kuriuos organizuoja Jonavos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai....