Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių

Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių
BIR 26
2019-06-26 15:11 2019

Nuo balandžio prasidėjusi sezoninė lauko prekyba uogomis, vaisiais ir daržovėmis – įsibėgėja. Turgavietėse, įvairiose laikinose prekyvietėse, prie parduotuvių, poilsio aikštelėse ir kitose sezoninės lauko prekybos vietose siūloma įsigyti vis daugiau sezoninių sodo ir daržo gėrybių, tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, kad neretai tokie prekiautojai neturi leidimo prekiauti maisto produktais, jie nežino ir privalomų higienos ir ženklinimo reikalavimų. Vis dar pasitaiko atvejų, kuomet nelegaliai, kartais tiesiog iš automobilio bagažinės prekiaujama ir itin greitai gendančiais gyvūniniais produktais – rūkyta žuvimi ar mėsos, pieno gaminiais.

VMVT išduotus leidimus privalo turėti visi savo produkciją auginantys ir parduodantys ūkininkai, sodininkai ar maisto produktus perparduodantys asmenys.

Nuo šių metų pradžios VMVT inspektoriai patikrino virš 300 laikinosios prekybos vietų, kuriose buvo prekiaujama tiek gyvūniniu maistu, tiek ir vaisiais, daržovėmis ar uogomis. VMVT duomenimis, nemaža dalis nuolat tokia prekyba užsiimančių asmenų turi visus reikiamus dokumentus, tačiau pasitaiko ir tokių – kurie nepasirūpina jokiais leidimais. Tokių prekeivių skaičius labiausiai išauga vasaros sezono metu.

VMVT išduotus leidimus privalo turėti visi savo produkciją auginantys ir parduodantys ūkininkai, sodininkai ar maisto produktus perparduodantys asmenys. Specialistai perspėja, kad įsigyjant maisto produktus iš nelegalių prekiautojų, rizikuojama įsigyti nesaugių ar nekokybiškų produktų. Prekybos įmonės ir turgaviečių administracijos taip pat raginamos atidžiau stebėti, kas vyksta greta įėjimų į prekybos centrus ar turgaviečių prieigose ir, prieš suteikiant leidimą prekiauti, perspėti prekeivius, jog prieš pradėdami prekybą jie turi apie tai pranešti VMVT teritoriniam padaliniui ir gauti tokiai veiklai reikalingus leidimus.

Visi prekiautojai maisto produktais privalo rūpintis prekybos vietos švara ir higiena, saugoti maisto produktus nuo tiesioginio saulės, vėjo ar lietaus poveikio, taip pat turėti tinkamų maisto produktams pakavimo medžiagų, pasirūpinti rankų higienos priemonėmis (popieriniais rankšluosčiais, drėgnomis dezinfekuojančiomis servetėlėmis ir pan.).

Patikrinti, ar prekiautojas veiklą vykdo turėdamas reikiamus dokumentus, galima VMVT interneto svetainėje.

Panašūs straipsniai

Pristatyta Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programa

Pristatyta Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programa

Įgyvendinant Žemės ūkio ministerijos remiamą Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programą šią savaitę organizuojami mokymai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ...

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas 1

Šį ketvirtadienį Jonavos sporto arenoje pirmą kartą bus pristatyta Ajurveda – mokslas apie esminius sveikatos pagrindus. Kartu su Ajurvedos konsultantė Leonora Veličkienė ugdysime kasdieninius įpr...

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kept...

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais užregistruoti 2 mirties nuo listeriozės atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų. 2013–2018 m. listeriozė iš viso buvo dia...

Kiaušinių ženklinimas – ką vartotojai turėtų žinoti?

Kiaušinių ženklinimas – ką vartotojai turėtų žinoti?

Specialistai teigia: kiaušiniai – vienas vertingiausių maisto produktų, tačiau vartotojai dažnai nebežino, kaip išsirinkti norimos kokybės kiaušinius. Žemės ūkio ministerija primena, į ką pirkėjai turėtų atk...

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – Tarnyba) informuoja apie UAB „Acorus Calamus“ nustatytus Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo pažeidimus bei bendrovei taikytą sankciją.  ...

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Šios iniciatyvos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į atsakingą ir tinkamą antibiotikų vartojimą ir taip prisidėti prie bakterijų atsparum...

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Ikimokyklines ir pradines ugdymo įstaigas lankantiems vaikams nuo mokslo metų pradžios toliau  bus tiekiamas geriamasis pienas ir pieno gaminiai – jogurtas, kefyras, švieži ar brandinti sūriai, o nuo spalio 1 d....

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Maisto netoleravimas yra populiari sąvoka, tačiau šio reiškinio aktualumas nėra naujas. Pavyzdžiui, su laktozės, kurios gausu piene ir jo produktuose, netoleravimu nuo seniausių laikų jau susidūrė mūsų protė...

Ligonių kasos: pasitikrinti širdies sveikatą nieko nekainuoja, bet gali išgelbėti gyvybę

Ligonių kasos: pasitikrinti širdies sveikatą nieko nekainuoja, bet gali išgelbėti gyvybę

Paskutinį rugsėjo sekmadienį minima Pasaulinė širdies diena. Šia proga Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai ir medikai ragina visuomenę skirti dėmesio savo sveika...

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Vis labiau įsibėgėjant grybavimo sezonui, gydytojai toksikologai primena, kad rinkti ir valgyti galima tik labai gerai pažįstamus grybus: baravykus, lepšius, ūmėdes, kazlėkus, raudonikius, voveraites ir pan....

Vitaminas D – ir vaistas, ir nuodas

Vitaminas D – ir vaistas, ir nuodas

Vitaminas D (kalciferolis) – tai riebaluose tirpus vitaminas. Yra žinomos kelios jo formos, iš kurių žmogaus organizmui svarbiausios yra ergokalciferolis (vitaminas D2) ir cholekalciferolis (vitaminas D3). Vitam...

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, draudžiančios gaminti ir parduoti  vaikišką šampaną, žaislus ir kitas prekes, imituojančias alkoholinius gėrimus ar jų tarą. ...

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimų salmonelioze ir 630 susirgimų kampilobakterioze atvejai.  Lyginant su praėjusių metų tuo p...

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja reikalavimas, kad Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose vadinamųjų transriebalų kiekis negali viršyti 2 gramų 100-te gramų riebalų. Ši nuostata galioja ne tik parduotuv...

Savižudybių prevencijos mokymai „Safetalk“

Savižudybių prevencijos mokymai „Safetalk“

Rugsėjo 14 dieną Jonavos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai organizavo savižudybių prevencijos mokymus „safeTALK“, skirtus asmenims, norintiems išmokti atpažinti išgyvenančius krizę ir t...