Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių

Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių
BIR 26
2019-06-26 16:11 2019

Nuo balandžio prasidėjusi sezoninė lauko prekyba uogomis, vaisiais ir daržovėmis – įsibėgėja. Turgavietėse, įvairiose laikinose prekyvietėse, prie parduotuvių, poilsio aikštelėse ir kitose sezoninės lauko prekybos vietose siūloma įsigyti vis daugiau sezoninių sodo ir daržo gėrybių, tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, kad neretai tokie prekiautojai neturi leidimo prekiauti maisto produktais, jie nežino ir privalomų higienos ir ženklinimo reikalavimų. Vis dar pasitaiko atvejų, kuomet nelegaliai, kartais tiesiog iš automobilio bagažinės prekiaujama ir itin greitai gendančiais gyvūniniais produktais – rūkyta žuvimi ar mėsos, pieno gaminiais.

VMVT išduotus leidimus privalo turėti visi savo produkciją auginantys ir parduodantys ūkininkai, sodininkai ar maisto produktus perparduodantys asmenys.

Nuo šių metų pradžios VMVT inspektoriai patikrino virš 300 laikinosios prekybos vietų, kuriose buvo prekiaujama tiek gyvūniniu maistu, tiek ir vaisiais, daržovėmis ar uogomis. VMVT duomenimis, nemaža dalis nuolat tokia prekyba užsiimančių asmenų turi visus reikiamus dokumentus, tačiau pasitaiko ir tokių – kurie nepasirūpina jokiais leidimais. Tokių prekeivių skaičius labiausiai išauga vasaros sezono metu.

VMVT išduotus leidimus privalo turėti visi savo produkciją auginantys ir parduodantys ūkininkai, sodininkai ar maisto produktus perparduodantys asmenys. Specialistai perspėja, kad įsigyjant maisto produktus iš nelegalių prekiautojų, rizikuojama įsigyti nesaugių ar nekokybiškų produktų. Prekybos įmonės ir turgaviečių administracijos taip pat raginamos atidžiau stebėti, kas vyksta greta įėjimų į prekybos centrus ar turgaviečių prieigose ir, prieš suteikiant leidimą prekiauti, perspėti prekeivius, jog prieš pradėdami prekybą jie turi apie tai pranešti VMVT teritoriniam padaliniui ir gauti tokiai veiklai reikalingus leidimus.

Visi prekiautojai maisto produktais privalo rūpintis prekybos vietos švara ir higiena, saugoti maisto produktus nuo tiesioginio saulės, vėjo ar lietaus poveikio, taip pat turėti tinkamų maisto produktams pakavimo medžiagų, pasirūpinti rankų higienos priemonėmis (popieriniais rankšluosčiais, drėgnomis dezinfekuojančiomis servetėlėmis ir pan.).

Patikrinti, ar prekiautojas veiklą vykdo turėdamas reikiamus dokumentus, galima VMVT interneto svetainėje.

Panašūs straipsniai

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) neturi duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, EFSA vis dėlto rekomenduoja griežtai l...

Du metus iš eilės Lietuvoje neužregistruota žmonių trichineliozės atvejų

Du metus iš eilės Lietuvoje neužregistruota žmonių trichineliozės atvejų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per paskutinius du metus (2018–2019) Lietuvoje žmonių trichineliozės atvejų neužregistruota. 2017 metais buvo vienas šios ligos židinys, kuriame susirgo 9 ...

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Vis dar gajus įsitikinimas, kad kasdien sočiai pavalgius riebiais mėsos patiekalais, žmogus bus stiprus, sveikas ir turės daug energijos. Tačiau kasdieniame lietuvių racione dažnai sutinkami produktai – kiau...

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Vis labiau įsibėgėjant grybavimo sezonui, gydytojai toksikologai primena, kad rinkti ir valgyti galima tik labai gerai pažįstamus grybus: baravykus, lepšius, ūmėdes, kazlėkus, raudonikius, voveraites ir pan....

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Daugiau kaip 80 proc. kraują išsitirti nusprendusių žmonių nustatomas padidėjęs cholesterolio lygis, rodo Lietuvoje vykdomos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos rezultatai. Ne tik dėl genetiko...

Kur kas daugiau žmonių šią vasarą vargina šlapimo pūslės uždegimas

Kur kas daugiau žmonių šią vasarą vargina šlapimo pūslės uždegimas

Sveikatos specialistai pastebi, kad šią vasarą kur kas daugiau gyventojų skundžiasi dėl šlapimo pūslės uždegimo. Vaistininkai perspėja, kad negydomas jis gali sukelti rimtų sveikatos problemų ir primena, kad...

Vaikų vasaros poilsio stovyklos: kaip išvengti susirgimų

Vaikų vasaros poilsio stovyklos: kaip išvengti susirgimų

Prasidėjus vaikų vasaros poilsio stovyklų metui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai atkreipia tėvelių dėmesį į kelias pagrindines higienos ir saugos taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant iš...

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Slenkančios karantino savaitės turi įtakos ne tik emocinei, bet ir fizinei žmonių sveikatai, nes nerimas dažnai malšinamas varstant šaldytuvo dureles. Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyri...

5 sergančiųjų širdies ligomis klaidos: pasitikrinkite ar jų nedarote

5 sergančiųjų širdies ligomis klaidos: pasitikrinkite ar jų nedarote

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) prognozuoja, kad iki 2030 m. nuo širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) visame pasaulyje mirs apie ketvirtadalį milijardo žmonių visame pasaulyje. Nors koronaviruso pandemij...

Sveikos mitybos patarimai kiekvienam

Sveikos mitybos patarimai kiekvienam

Trečiadienį pasidalinus įvairiomis idėjomis sveikiems ir subalansuotiems pusryčiams, sulaukėme didelio jūsų susidomėjimo. Dėl šios priežasties Jonavos kūno kultūros ir sporto centro...

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Šalyje įsivyravus karštiems orams, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai primena, kad aukšta aplinkos temperatūra kelia pavojų ž...

Jonavos rajone mažėja sergamumas ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis

Jonavos rajone mažėja sergamumas ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad 2019 m. Jonavos rajone buvo užregistruota 175 ūmių žarnyn...

Sergančiųjų profesinėmis ligomis sumažėjo trečdaliu

Sergančiųjų profesinėmis ligomis sumažėjo trečdaliu

Per pastaruosius penkerius sergamumas profesinės ligomis šalyje mažėja, rodo Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) parengta sergamumo profesinėmis ligomis analizė.  Tačiau ryškėja naujos profesinių ligų tenden...

Klausiate – atsakome: kodėl pagal prevencines sveikatos programas tikrinami ne visi?

Klausiate – atsakome: kodėl pagal prevencines sveikatos programas tikrinami ne visi?

​Sveikatos reikalais besidomintiems gyventojams vis dažniau kyla klausimų, kodėl nemokamai pasitikrinti pagal prevencines programas gali tik tam tikros amžiaus grupės asmenys. Teiraujamasi, ar tai nėra absur...

Aliejaus asortimentas: koks jis būna ir kaip išsirinkti tinkamiausią?

Aliejaus asortimentas: koks jis būna ir kaip išsirinkti tinkamiausią?

Aliejų būna pačių įvairiausių, nuo mums įprastų rapsų, saulėgrąžų iki retesnių judrų ar sezamų aliejų. Kiekvienas aliejus turi ne tik savo skonį, bet ir savybes. Tad kokius patiekal...

Naujas „Sveikatiados“ iššūkis – „Saldintą gėrimą keičiu į vandenį!“

Naujas „Sveikatiados“ iššūkis – „Saldintą gėrimą keičiu į vandenį!“

Ar kada pagalvojote, koks svarbus, nepakeičiamas ir gyvybiškai reikalingas mūsų gyvenimui ir sveikatai yra vanduo? Vanduo –  sveikatos, geros savijautos, geros nuotaikos šaltinis. Jis padeda pasisavinti vita...