Sveikos mitybos ypatumai, išvengus maisto taršos

Sveikos mitybos ypatumai, išvengus maisto taršos
LAP 07
2018-11-07 17:17 2018

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į sveiką mitybą, lapkričio 8-ąją minime Europos sveikos mitybos dieną. Kalbėdami apie mitybą, dažniausiai minime sveikus maisto produktus, kuriuos rekomenduojama valgyti, tačiau kiekvienas sveikas maisto produktas gali tapti nesaugus, jei į jį patektų užkrečiamųjų ligų sukėlėjai.

Kauno apskrityje per devynis 2018 metų mėnesius ūmiomis žarnyno infekcijomis susirgo 2022 gyventojai. Dažniausiai registruojami virusiniai žarnyno infekcijų atvejai, tačiau pasitaiko ir bakterinių žarnyno infekcijų: salmonelių, streptokokų, stafilokokų, jersinijų, kampilobakterijų, listerijų, ir kt. sukeltų infekcijų.

Dažniausi faktoriai, lemiantys ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų atvejų atsiradimą ir išplitimą: nepakankamai termiškai apdorotas maistas, maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas, naudoti užteršti komponentai maiste, kurie nebuvo termiškai apdoroti, kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų, netinkama maisto tvarkymo vietos paviršių priežiūra, blogi maistą tvarkančiųjų asmenų asmens higienos įgūdžiai.

Kauno apskrityje per devynis 2018 metų mėnesius ūmiomis žarnyno infekcijomis susirgo 2022 gyventojai.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis riziką, rekomenduojama taikyti efektyviausią profilaktikos priemonę – rankų priežiūrą. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus ar jų išskyras. Tokiomis rankomis liečiant akis, nosį, burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Per neplautas rankas, gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rekomenduojama rankas plauti: prieš pradedant ruošti, ruošiant ir prieš jį valgant.

Labai svarbu žinoti, kad turinčiam žarnyno sutrikimų asmeniui negalima dirbti su maisto produktais. Rekomenduojama pajutus pirmuosius ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos simptomus nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centras

Panašūs straipsniai

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?

Neseniai Europos Komisijos užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad apie 10 proc. iš 88 mln. tonų kasmet Europos Sąjungoje (ES) susidarančių maisto atliekų yra susijusios su tinkamumo vartoti termino ženklinimu....

Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį

Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį

Vis labiau plečiasi socialiai atsakingų Lietuvoje veiklą vykdančių įmonių ratas, kurios prisijungia prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėt...

Dilgėlinė – nemaloni alergija, kurios priežastį atrasti pavyksta ne visiems

Dilgėlinė – nemaloni alergija, kurios priežastį atrasti pavyksta ne visiems

Skambiu pavadinimu išsiskirianti dilgėlinė taip vadinama ne šiaip sau – ant odos atsiradę bėrimai ir pūkšlės išties primena nudilginimą. Tačiau jei paprastos dilgėlių sukeltos raudonos dėmelės pranyksta net neįd...

Graužikai namų aplinkoje – nekviesti lankytojai

Graužikai namų aplinkoje – nekviesti lankytojai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamentas informuoja, kad vėstant orams bei mažėjant maisto atsargoms gamtoje, graužikai gali pradėti plūsti į gyven...

Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais

Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais 1

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (RLVVKA) parengė patiekalų receptūras, kuriomis nemokamai galės naudotis mūsų šalies ugdymo įstaigos –...

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja 1

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos VMVT bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus duomenimis šiais metais ženkliai išaugo žarnyno infekcijų protrūkių, kilusių dėl...

Vaikai bus skatinami pasirūpinti savo burnos sveikata

Vaikai bus skatinami pasirūpinti savo burnos sveikata

Rugsėjo mėnesį visiems Lietuvos pirmokams bus įteikti plakatų ir lipdukų komplektai, skatinantys rūpintis burnos sveikata ir tinkamai valytis dantis – du kartus per dieną ne mažiau kaip po 2 minutes. Tokią akcij...

Po Naujųjų sutikimo: vaistininkė pataria, kaip greitai panaikinti bemiegės nakties pėdsakus veide

Po Naujųjų sutikimo: vaistininkė pataria, kaip greitai panaikinti bemiegės nakties pėdsakus veide

Artėjanti Naujųjų metų naktis daugeliui baigsis poilsio ir miego trūkumu. Bemiegės nakties pėdsakai neišvengiamai pirmąją naujų metų dieną atsispindės ir veide. Patamsėję ir paburkę paakiai bei nuo ryškaus nauja...

Guglinimas – pavojingiausias savigydos būdas

Guglinimas – pavojingiausias savigydos būdas

Remiantis naujausiais Statistikos departamento duomenimis, informacijos, susijusios su sveikatos priežiūra, internete ieško daugiau nei kas antras Lietuvos gyventojas – 54 proc. visų 16–74 m. interneto naudotojų...

Reikalinga slauga: ką būtina žinoti?

Reikalinga slauga: ką būtina žinoti?

Slaugos poreikis Lietuvoje didėja, tad sunkiai sergantys mūsų šalies gyventojai jiems reikalingas slaugos paslau...

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų ska...

Stiklinė pieno, kavos ar greipfrutas: kartu su vaistais šie įprasti produktai gali tapti net ir pavojingais

Stiklinė pieno, kavos ar greipfrutas: kartu su vaistais šie įprasti produktai gali tapti net ir pavojingais

Greipfrutai, pienas, kava ir arbata – įprasti produktai, kuriuos galima rasti bene kiekvieno šaldytuve ar virtuvės spintelėje. Tačiau žmonėms, kurie vartoja vaistus, į šių produktų naudojimą kasdieniame racione ...

Alkoholis kasdieniuose produktuose – ar žinote, kuriuose?

Alkoholis kasdieniuose produktuose – ar žinote, kuriuose?

Alkoholio vaidmuo pastaruoju laikotarpiu ryškiai pasikeitė – jis įgavo ypač neigiamą atspalvį. Bet kaip dažnai prisimenate, kad tam tikrą alkoholio kiekį gamina Jūsų pačių organizmas? Nė nesusimąstome, kad alkoh...

Peršinčios, paraudusios ir nuvargusios akys – kaip joms padėti šiuo metų laiku?

Peršinčios, paraudusios ir nuvargusios akys – kaip joms padėti šiuo metų laiku?

Dienos trumpėja, naktys ilgėja, o namuose, biuruose ir mokyklose prasideda šildymo sezonas. Tai metas, kai ne tik dažniau sergame viršutinių kvėpavimo takų ligomis, bet ir skundžiamės paraudusiomis, peršinčiomis...

7 augalai, labai reikalingi žmogaus organizmui

7 augalai, labai reikalingi žmogaus organizmui

Vaistinių augalų derinimo tradicijos skaičiuoja šimtmečius. Iki cheminių preparatų atradimo žmonės savo sveikatą patikėdavo žolininkams, kurie gerai išmanė apie gydomąjį vaistažolių poveikį mūsų organizmui. Fito...