Sveikos mitybos ypatumai, išvengus maisto taršos

Sveikos mitybos ypatumai, išvengus maisto taršos
LAP 07
2018-11-07 18:17 2018

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į sveiką mitybą, lapkričio 8-ąją minime Europos sveikos mitybos dieną. Kalbėdami apie mitybą, dažniausiai minime sveikus maisto produktus, kuriuos rekomenduojama valgyti, tačiau kiekvienas sveikas maisto produktas gali tapti nesaugus, jei į jį patektų užkrečiamųjų ligų sukėlėjai.

Kauno apskrityje per devynis 2018 metų mėnesius ūmiomis žarnyno infekcijomis susirgo 2022 gyventojai. Dažniausiai registruojami virusiniai žarnyno infekcijų atvejai, tačiau pasitaiko ir bakterinių žarnyno infekcijų: salmonelių, streptokokų, stafilokokų, jersinijų, kampilobakterijų, listerijų, ir kt. sukeltų infekcijų.

Dažniausi faktoriai, lemiantys ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų atvejų atsiradimą ir išplitimą: nepakankamai termiškai apdorotas maistas, maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas, naudoti užteršti komponentai maiste, kurie nebuvo termiškai apdoroti, kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų, netinkama maisto tvarkymo vietos paviršių priežiūra, blogi maistą tvarkančiųjų asmenų asmens higienos įgūdžiai.

Kauno apskrityje per devynis 2018 metų mėnesius ūmiomis žarnyno infekcijomis susirgo 2022 gyventojai.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis riziką, rekomenduojama taikyti efektyviausią profilaktikos priemonę – rankų priežiūrą. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus ar jų išskyras. Tokiomis rankomis liečiant akis, nosį, burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Per neplautas rankas, gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rekomenduojama rankas plauti: prieš pradedant ruošti, ruošiant ir prieš jį valgant.

Labai svarbu žinoti, kad turinčiam žarnyno sutrikimų asmeniui negalima dirbti su maisto produktais. Rekomenduojama pajutus pirmuosius ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos simptomus nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centras

Panašūs straipsniai

Sveikos mitybos patarimai kiekvienam

Sveikos mitybos patarimai kiekvienam

Trečiadienį pasidalinus įvairiomis idėjomis sveikiems ir subalansuotiems pusryčiams, sulaukėme didelio jūsų susidomėjimo. Dėl šios priežasties Jonavos kūno kultūros ir sporto centro...

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Daugiau kaip 80 proc. kraują išsitirti nusprendusių žmonių nustatomas padidėjęs cholesterolio lygis, rodo Lietuvoje vykdomos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos rezultatai. Ne tik dėl genetiko...

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Vis dar gajus įsitikinimas, kad kasdien sočiai pavalgius riebiais mėsos patiekalais, žmogus bus stiprus, sveikas ir turės daug energijos. Tačiau kasdieniame lietuvių racione dažnai sutinkami produktai – kiau...

Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?

Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?

Vasara dėl šiltų orų daugeliui yra pats maloniausias ir laukiamiausias sezonas. Nors už lango ne visada būna labai karšta, tačiau ir nedaug pakilusi lauko temperatūra kelia labai nemalonaus, o taip pat ir pa...

VMVT: kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?

VMVT: kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus?

Užšaldymas – tai patogiausias būdas išsaugoti uogų mitybinę vertę. Užšaldyti ir laikyti uogas reikia ne mažesnėje kaip minus 18 ºC temperatūroje. Svarbi taisyklė – užšaldyti kuo greičiau. Patogi...

Naujas „Sveikatiados“ iššūkis – „Saldintą gėrimą keičiu į vandenį!“

Naujas „Sveikatiados“ iššūkis – „Saldintą gėrimą keičiu į vandenį!“

Ar kada pagalvojote, koks svarbus, nepakeičiamas ir gyvybiškai reikalingas mūsų gyvenimui ir sveikatai yra vanduo? Vanduo –  sveikatos, geros savijautos, geros nuotaikos šaltinis. Jis padeda pasisavinti vita...

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) neturi duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, EFSA vis dėlto rekomenduoja griežtai l...

Vaikų vasaros poilsio stovyklos: kaip išvengti susirgimų

Vaikų vasaros poilsio stovyklos: kaip išvengti susirgimų

Prasidėjus vaikų vasaros poilsio stovyklų metui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai atkreipia tėvelių dėmesį į kelias pagrindines higienos ir saugos taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant iš...

Aliejaus asortimentas: koks jis būna ir kaip išsirinkti tinkamiausią?

Aliejaus asortimentas: koks jis būna ir kaip išsirinkti tinkamiausią?

Aliejų būna pačių įvairiausių, nuo mums įprastų rapsų, saulėgrąžų iki retesnių judrų ar sezamų aliejų. Kiekvienas aliejus turi ne tik savo skonį, bet ir savybes. Tad kokius patiekal...

5 sergančiųjų širdies ligomis klaidos: pasitikrinkite ar jų nedarote

5 sergančiųjų širdies ligomis klaidos: pasitikrinkite ar jų nedarote

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) prognozuoja, kad iki 2030 m. nuo širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) visame pasaulyje mirs apie ketvirtadalį milijardo žmonių visame pasaulyje. Nors koronaviruso pandemij...

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Šalyje įsivyravus karštiems orams, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai primena, kad aukšta aplinkos temperatūra kelia pavojų ž...

Jonavos rajone mažėja sergamumas ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis

Jonavos rajone mažėja sergamumas ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad 2019 m. Jonavos rajone buvo užregistruota 175 ūmių žarnyn...

Legioneliozė ir jos profilaktika: 2019 m. registruoti atvejai ir Jonavos rajone

Legioneliozė ir jos profilaktika: 2019 m. registruoti atvejai ir Jonavos rajone

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas primena, kad dešimtmečius legioneliozė Lietuvoje buvo laikyta vien keliautojų problema, tačiau nuo 201...

Šiemet registruoti 7 legioneliozės atvejai

Šiemet registruoti 7 legioneliozės atvejai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį užregistruoti 7 legioneliozės atvejai ir tai daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį, kai buvo registruotas tik vienas susi...

A.Šimkus: „Reikia žinoti ligas, galinčias turėti neigiamos įtakos vaikų sveikatai“

A.Šimkus: „Reikia žinoti ligas, galinčias turėti neigiamos įtakos vaikų sveikatai“

Tikrinant sporto mokyklą lankančių vaikų sveikatą, Jonavos kūno kultūros ir sporto centro gydytojui Andriui Šimkui tenka nustatyti įvairių ligų, kurios neabejotinai trukdo jauniesiems sportininkams pasiekti ...

Lietuvoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

Lietuvoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad Lietuvoje šiandien (2020 m. vasario 28 d.) nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronaviruso (COVID-19) atvejis. Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta ...