Sveikos mitybos ypatumai, išvengus maisto taršos

Sveikos mitybos ypatumai, išvengus maisto taršos
LAP 07
2018-11-07 18:17 2018

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į sveiką mitybą, lapkričio 8-ąją minime Europos sveikos mitybos dieną. Kalbėdami apie mitybą, dažniausiai minime sveikus maisto produktus, kuriuos rekomenduojama valgyti, tačiau kiekvienas sveikas maisto produktas gali tapti nesaugus, jei į jį patektų užkrečiamųjų ligų sukėlėjai.

Kauno apskrityje per devynis 2018 metų mėnesius ūmiomis žarnyno infekcijomis susirgo 2022 gyventojai. Dažniausiai registruojami virusiniai žarnyno infekcijų atvejai, tačiau pasitaiko ir bakterinių žarnyno infekcijų: salmonelių, streptokokų, stafilokokų, jersinijų, kampilobakterijų, listerijų, ir kt. sukeltų infekcijų.

Dažniausi faktoriai, lemiantys ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų atvejų atsiradimą ir išplitimą: nepakankamai termiškai apdorotas maistas, maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas, naudoti užteršti komponentai maiste, kurie nebuvo termiškai apdoroti, kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų, netinkama maisto tvarkymo vietos paviršių priežiūra, blogi maistą tvarkančiųjų asmenų asmens higienos įgūdžiai.

Kauno apskrityje per devynis 2018 metų mėnesius ūmiomis žarnyno infekcijomis susirgo 2022 gyventojai.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis riziką, rekomenduojama taikyti efektyviausią profilaktikos priemonę – rankų priežiūrą. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus ar jų išskyras. Tokiomis rankomis liečiant akis, nosį, burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Per neplautas rankas, gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rekomenduojama rankas plauti: prieš pradedant ruošti, ruošiant ir prieš jį valgant.

Labai svarbu žinoti, kad turinčiam žarnyno sutrikimų asmeniui negalima dirbti su maisto produktais. Rekomenduojama pajutus pirmuosius ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos simptomus nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centras

Panašūs straipsniai

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kept...

Žinomos moterys ryžosi unikaliam sveikos gyvensenos iššūkiui

Žinomos moterys ryžosi unikaliam sveikos gyvensenos iššūkiui

Sveikai gyventi yra ne tik naudinga, madinga, prasminga, bet ir gera! Tuo įsitikino sveikesnio gyvenimo būdo pokyčiams pasiryžusios unikalaus Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuoto projekto „Sveikai gyve...

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Arbūzų sezonas Lietuvoje vis ankstėja. Pastaruoju metu šių uogų jau galima įsigyti nuo ankstaus pavasario iki vėlyvo rudens, o kai kuriuose prekybos centruose – ir apskritus metus. Valstybinės maisto ir veterina...

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais užregistruoti 2 mirties nuo listeriozės atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų. 2013–2018 m. listeriozė iš viso buvo dia...

Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių

Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių

Nuo balandžio prasidėjusi sezoninė lauko prekyba uogomis, vaisiais ir daržovėmis – įsibėgėja. Turgavietėse, įvairiose laikinose prekyvietėse, prie parduotuvių, poilsio aikštelėse ir kitose sezoninės lauko prekyb...

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – Tarnyba) informuoja apie UAB „Acorus Calamus“ nustatytus Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo pažeidimus bei bendrovei taikytą sankciją.  ...

Vėžiniai susirgimai – kas darbe rizikuoja labiausiai?

Vėžiniai susirgimai – kas darbe rizikuoja labiausiai?

Kasmet Europoje vėžys nustatomas maždaug 1,6 mln. žmonių, daugiau nei 120 tūkst. iš jų vėžys išsivysto dėl kancerogenų poveikio darbe – 80 tūkst. šių žmonių miršta. Vykdant Europos saugių darbo vietų kampani...

Pagyvenusių žmonių diena: kaip išsaugoti jaunystę kuo ilgiau

Pagyvenusių žmonių diena: kaip išsaugoti jaunystę kuo ilgiau

Spalio 1-ąją minint Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną, visame pasaulyje atkreipiamas dėmesys ne tik į pagyvenusių žmonių gyvenimo sąlygas, bet ir į senėjimo bei sveikatos problemas. Sveikatos specialistai...

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimų salmonelioze ir 630 susirgimų kampilobakterioze atvejai.  Lyginant su praėjusių metų tuo p...

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Kaip gyvename, ką valgome ar kokiais žalingais įpročiais nuodijame savo organizmą puikiai atspindi kepenys. Mūsų šalyje vis dar gajus mitas, kad labiausiai kepenis „ėda“ vaistai, tačiau statistika rodo ką kita. ...

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Spalio 15 d. pažymima Pasaulinė rankų plovimo diena, kurios šių metų šūkis „Švarios rankos visiems“. Pažymint šią dieną, siekiama atkreipti dėmesį į rankų higienos būklę bei didinti supratimą apie rankų higi...

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas

Pirmą kartą Jonavoje – Ajurvedos mokslo pristatymas 1

Šį ketvirtadienį Jonavos sporto arenoje pirmą kartą bus pristatyta Ajurveda – mokslas apie esminius sveikatos pagrindus. Kartu su Ajurvedos konsultantė Leonora Veličkienė ugdysime kasdieninius įpr...

Pilvinio nutukimo pavojai: nuo sutrikusios organų veiklos iki mirties rizikos

Pilvinio nutukimo pavojai: nuo sutrikusios organų veiklos iki mirties rizikos

Antsvoris ir nutukimas yra vienas rimčiausių XXI a. iššūkių visuomenės sveikatai Europos regione, kuriame per du pastaruosius dešimtmečius nutukimo paplitimas išaugo tris kartus – ES šalyse kas antras gyventojas...

Specialistai: prieš mokyklą – į gydytojo kabinetą

Specialistai: prieš mokyklą – į gydytojo kabinetą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad tėveliai, kurie planuoja išleisti vaikus į ugdymo įstaigas, turėtų suskubti ir nuvesti juos pas savo šeimos gydytoją ne tik pasitikrinti sve...

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Darželinukams ir pradinukams vėl bus tiekiami vaisiai, daržovės ir pieno produktai

Ikimokyklines ir pradines ugdymo įstaigas lankantiems vaikams nuo mokslo metų pradžios toliau  bus tiekiamas geriamasis pienas ir pieno gaminiai – jogurtas, kefyras, švieži ar brandinti sūriai, o nuo spalio 1 d....

Gyvūnų platinamos ligos: ką reikėtų žinoti?

Gyvūnų platinamos ligos: ką reikėtų žinoti?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad dažniausiai registruojamos šunų ir kačių platinamos ligos yra toksokarozė, toksoplazmozė ir echinokoko...