Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę
LIE 18
2019-07-18 09:41 2019

Maisto netoleravimas yra populiari sąvoka, tačiau šio reiškinio aktualumas nėra naujas. Pavyzdžiui, su laktozės, kurios gausu piene ir jo produktuose, netoleravimu nuo seniausių laikų jau susidūrė mūsų protėviai, o laktozę gali suskaidyti tie, kurių genai evoliucijos metu mutavo. Tyrimai rodo, kad laktozės toleravimas pradėjo vystytis prieš 10 tūkst. metų, kai žmonės išmoko vartoti gyvulius ne tik kaip mėsos, bet ir kaip pieno šaltinį.

Prieš kokius 500 metų Lietuvoje laktozę toleravo daugiau žmonių nei šiandien – tyrimai rodo, kad bent trečdalis suaugusių žmonių mūsų šalyje šiais laikais netoleruoja laktozės. Kitaip tariant, dėl šios priežasties mūsų protėviai galėjo gerti termiškai neapdorotą pieną ir nepatyrė „genetinio spaudimo“ perdirbti jį į sūrius, turinčius mažiau laktozės – taip mūsų maisto kultūroje įsitvirtino varškės sūris. Kol mokslininkai šiandien aiškinasi evoliucijos eigą, gamintojai ir prekybininkai siūlo alternatyvas tiems, kurių organizmai neįsisavina ar sunkiai įsisavina laktozę.

„Maximos“ atstovų teigimu, vis daugiau pirkėjų atranda pieno produktus be laktozės, kurie, beje, puikiai tinka ir laktozę toleruojantiems. Populiariausio 1,5 proc. riebumo pieno be laktozės pardavimai šiemet prekybos centre padidėjo 35 proc. Pirkėjai gali rinktis įprastus pieną ar sūrį, iš kurių pašalinta laktozė, arba alternatyvas. Sparčiai populiarėja įvairūs augaliniai gėrimai: migdolų, avižų, ryžių, sojų, kokosų, lazdyno riešutų, netgi kanapių sėklų gėrimai pakeičia tradicinį pieną. Vis daugiau pirkėjų atranda ir tofu – iš sojų varškės gaminamą sūrį, neturintį laktozės, kuris Kinijoje jau gaminamas daugiau nei 2 tūkst. metų.

„Besiplečiantis asortimentas yra naudingas ne tik laktozės netoleruojantiems, bet visiems, nes suteikia galimybę atrasti naujų skonių. Pavyzdžiui, šiemet išplėtėme migdolų gėrimų pasirinkimą, jų pardavimai per pusmetį, palyginti su pernai, išaugo apie 60 proc. Kitas stulbinamai populiarus ingredientas – kokosai, iš jų pagamintų augalinių gėrimų pardavimai per metus paaugo daugiau nei du kartus“, - skaičiuoja Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

„Maximos“ parduotuvėse klientai be laktozės gali įsigyti visų plačiausiai naudojamų pieno produktų: sviesto, varškės, tepamo sūrio, grietinėlės, grietinės, jogurto, ledų, netgi picos ir įvairių padažų.

Netoleruojantys laktozės gali rinktis ir jos mažiau savyje turinčius sūrius - parmezaną ar kitą kietą sūrį, pavyzdžiui, britų pasididžiavimą – čederį. Palyginti su pernai, per pirmą šių metų pusmetį „Maximos“ parduotuvėse brandinto baltojo čederio sūrio parduota 28 proc. daugiau, o gurmanai nuo šiol gali mėgautis ir čederio sūriu su triufeliais, dar vadinamais žemės brangakmeniais.

„Ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, todėl žmonėms, netoleruojantiems laktozės, svarbu žinoti, kad daug laktozės yra šviežiame piene, pieno milteliuose, leduose, varškės sūryje. Tokie žmonės geriau toleruoja rūgščius pieno produktus: nesaldžią varškę, nesaldų sūrį, kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar grietinę“, - sako dietistė Vaida Kurpienė.

Pasak dietistės, kūdikiai ir maži vaikai puikiai toleruoja laktozę, tačiau apie ketvirtuosius amžiaus metus ją skaidančių fermentų žarnyne sumažėja. Suaugusių asmenų apie du trečdalius puikiai toleruoja laktozę, o mažiau kaip trečdalis - ne. Tačiau ir netolerancijos lygis stipriai skiriasi: vieni visiškai negali vartoti laktozės turinčių produktų, o kiti gali suvartoti mažus kiekius rūgštaus pieno, kefyro ar varškės. Daugelis žmonių, kaip ir Lietuvoje, taip ir užsienyje mano, kad netoleruoja laktozės, tačiau tik dalis iš jų netoleruoja jos iš tiesų.

Jei netoleruojate laktozės, praėjus 30 min ar 2 val. po pieno ar jo produktų suvartojimo, galite pajusti pilvo pūtimą, pilvo dieglius, gali užkietėti viduriai ar, priešingai, galite pradėti viduriuoti, esant stipriai netolerancijai galite jausti pykinimą ar net pradėti vemti. Kai kurie asmenys tokių simptomų nejaučia, bet patiria nuovargį ar galvos skausmus. Simptomų pasireiškimo stiprumas priklauso nuo su maistu gautos laktozės kiekio ir laktozės netoleravimo lygio. Nustojus vartoti pieno produktus, simptomai paprastai išnyksta.

V. Kurpienė taip pat primena, kad laktozės gali būti ir tokiuose produktuose kaip sausos sriubos, duona, sausi pusryčiai, saldainiai, bulvių traškučiai ar net dešra: „Todėl rinkdamiesi produktus, atidžiai perskaitykite etiketes, o pajutę prieš tai išvardytus galimus laktozės netoleravimo simptomus, pasitarkite su gydytoju.“

,,Maxima" inf.

Panašūs straipsniai

Neraminantis paauglių elgesys: Lietuva imasi pasaulyje pripažintos metodikos

Neraminantis paauglių elgesys: Lietuva imasi pasaulyje pripažintos metodikos

Aplinkiniai dažnai juos vadina nevaldomais, nes jie nelanko mokyklos, bėga iš namų, svaiginasi, nusikalsta ir nieko nepaiso. Specialistai sako pastebintys tendenciją, kad tokiu elgesiu pasižyminčių jaunuolių...

Kad atviri bateliai nebaugintų: vaistininkė dalinasi pėdų priežiūros vasarą ABC

Kad atviri bateliai nebaugintų: vaistininkė dalinasi pėdų priežiūros vasarą ABC

Karštis priverčia įšokti ne tik į berankovius marškinėlius, bet ir atvirus batelius. Basučių sezonas primena, kaip svarbu nepamiršti pasirūpinti ir pėdomis, kurios didžiąją metų dalį niekam nekrenta į akis. ...

Netradiciniai būdai mesti rūkyti: nuo ženšenio ar jogurto iki laikmačio

Netradiciniai būdai mesti rūkyti: nuo ženšenio ar jogurto iki laikmačio

Savo sveikatos labui daugelis Naujais metais priima iššūkį – atsikratyti nepageidaujamų žalingų įpročių. Sveikatos specialistai atkreipia rūkančiųjų dėmesį, kad keičiant įpročius nereiktų daryti skubotų spre...

Bunda itin vertingus vaisius vedantys augalai

Bunda itin vertingus vaisius vedantys augalai

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas kviečia pažinti ir išmokti panaudoti išskirtinius augaluose slypinčius turtus. Kaip teigia Botanikos sodo mokslininkai, šios įgytos žinios yra svarbios kasdien –...

Pernai mažiau ŽIV atvejų. Dažniau plito per lytinius santykius

Pernai mažiau ŽIV atvejų. Dažniau plito per lytinius santykius

Naujausiais Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2019 metais Lietuvoje ŽIV infekcija nustatyta 151 asmeniui, iš kurių 110 vyrų ir 41 moteris. Tai devyniais atvejais mažiau nei 2018 m. (160) ir...

Jei apsinuodijo vaikas – kaip padėti?

Jei apsinuodijo vaikas – kaip padėti?

Per praėjusius metus Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Apsinuodijimų informacijos skyrius suteikė 910 konsultacijų telefonu dėl vaikų apsinuodijimų. Iš jų absoliuti dauguma atvejų – 761 vaikas – a...

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Slenkančios karantino savaitės turi įtakos ne tik emocinei, bet ir fizinei žmonių sveikatai, nes nerimas dažnai malšinamas varstant šaldytuvo dureles. Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyri...

Sveikos mitybos patarimai kiekvienam

Sveikos mitybos patarimai kiekvienam

Trečiadienį pasidalinus įvairiomis idėjomis sveikiems ir subalansuotiems pusryčiams, sulaukėme didelio jūsų susidomėjimo. Dėl šios priežasties Jonavos kūno kultūros ir sporto centro...

Sergančiųjų profesinėmis ligomis sumažėjo trečdaliu

Sergančiųjų profesinėmis ligomis sumažėjo trečdaliu

Per pastaruosius penkerius sergamumas profesinės ligomis šalyje mažėja, rodo Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) parengta sergamumo profesinėmis ligomis analizė.  Tačiau ryškėja naujos profesinių ligų tenden...

Koks buvo 2019-2020 metų gripo sezonas Kauno apskrityje

Koks buvo 2019-2020 metų gripo sezonas Kauno apskrityje

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento duomenimis, šį (2019–2020 metų) gripo sezoną Kauno apskrityje buvo užregistruota 4 630 gripo atvejų. Ta...

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Daugiau kaip 80 proc. kraują išsitirti nusprendusių žmonių nustatomas padidėjęs cholesterolio lygis, rodo Lietuvoje vykdomos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos rezultatai. Ne tik dėl genetiko...

Mažų vaikų liga Lietuvoje dažniausiai sirgo suaugusieji

Mažų vaikų liga Lietuvoje dažniausiai sirgo suaugusieji

Mažų vaikų liga - Haemophilus influenzae B infekcija – visi sirgę Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus (2015–2019) buvo asmenys, vyresni nei 30 metų, - rodo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) steb...

Klausiate – atsakome: kodėl pagal prevencines sveikatos programas tikrinami ne visi?

Klausiate – atsakome: kodėl pagal prevencines sveikatos programas tikrinami ne visi?

​Sveikatos reikalais besidomintiems gyventojams vis dažniau kyla klausimų, kodėl nemokamai pasitikrinti pagal prevencines programas gali tik tam tikros amžiaus grupės asmenys. Teiraujamasi, ar tai nėra absur...

Populiariausias sveikatos paieškų maršrutas veda į Latviją

Populiariausias sveikatos paieškų maršrutas veda į Latviją

Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto Lietuvos piliečių gydymosi paslaugoms užsienyje apmokėti pernai buvo skirta per 113 tūkst. eurų. Prašymus kompensuoti tarpvalstybinės sveikatos priežiū...

Vasario 4-oji – Pasaulinė kovos su vėžiu diena. Prevenciškai ir nemokamai pasitikrinkite sveikatą!

Vasario 4-oji – Pasaulinė kovos su vėžiu diena. Prevenciškai ir nemokamai pasitikrinkite sveikatą!

Vėžinėms ligoms būdingas nekontroliuojamas genetiškai pakitusių ląstelių dauginimasis ir šių ląstelių sugebėjimas naikinti aplinkinius audinius bei išplisti į kitas kūno vietas (metastazės). Vėžį sukelia DNR...

Korona virusas ir gripas – dažniausios paieškos ULAC interneto svetainėje

Korona virusas ir gripas – dažniausios paieškos ULAC interneto svetainėje

Korona virusas, gripas, skarlatina, kokliušas ir ŽIV – tai užkrečiamos ligos, apie kurias praėjusią savaitę gyventojai  DAŽNIAUSIAI ieškojo informacijos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro interneto svetainėje ...