Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę

Tolerancija pieno produktams rodo: jūsų genai - mutavę
LIE 18
2019-07-18 09:41 2019

Maisto netoleravimas yra populiari sąvoka, tačiau šio reiškinio aktualumas nėra naujas. Pavyzdžiui, su laktozės, kurios gausu piene ir jo produktuose, netoleravimu nuo seniausių laikų jau susidūrė mūsų protėviai, o laktozę gali suskaidyti tie, kurių genai evoliucijos metu mutavo. Tyrimai rodo, kad laktozės toleravimas pradėjo vystytis prieš 10 tūkst. metų, kai žmonės išmoko vartoti gyvulius ne tik kaip mėsos, bet ir kaip pieno šaltinį.

Prieš kokius 500 metų Lietuvoje laktozę toleravo daugiau žmonių nei šiandien – tyrimai rodo, kad bent trečdalis suaugusių žmonių mūsų šalyje šiais laikais netoleruoja laktozės. Kitaip tariant, dėl šios priežasties mūsų protėviai galėjo gerti termiškai neapdorotą pieną ir nepatyrė „genetinio spaudimo“ perdirbti jį į sūrius, turinčius mažiau laktozės – taip mūsų maisto kultūroje įsitvirtino varškės sūris. Kol mokslininkai šiandien aiškinasi evoliucijos eigą, gamintojai ir prekybininkai siūlo alternatyvas tiems, kurių organizmai neįsisavina ar sunkiai įsisavina laktozę.

„Maximos“ atstovų teigimu, vis daugiau pirkėjų atranda pieno produktus be laktozės, kurie, beje, puikiai tinka ir laktozę toleruojantiems. Populiariausio 1,5 proc. riebumo pieno be laktozės pardavimai šiemet prekybos centre padidėjo 35 proc. Pirkėjai gali rinktis įprastus pieną ar sūrį, iš kurių pašalinta laktozė, arba alternatyvas. Sparčiai populiarėja įvairūs augaliniai gėrimai: migdolų, avižų, ryžių, sojų, kokosų, lazdyno riešutų, netgi kanapių sėklų gėrimai pakeičia tradicinį pieną. Vis daugiau pirkėjų atranda ir tofu – iš sojų varškės gaminamą sūrį, neturintį laktozės, kuris Kinijoje jau gaminamas daugiau nei 2 tūkst. metų.

„Besiplečiantis asortimentas yra naudingas ne tik laktozės netoleruojantiems, bet visiems, nes suteikia galimybę atrasti naujų skonių. Pavyzdžiui, šiemet išplėtėme migdolų gėrimų pasirinkimą, jų pardavimai per pusmetį, palyginti su pernai, išaugo apie 60 proc. Kitas stulbinamai populiarus ingredientas – kokosai, iš jų pagamintų augalinių gėrimų pardavimai per metus paaugo daugiau nei du kartus“, - skaičiuoja Vilma Drulienė, „Maximos“ komercijos vadovė.

„Maximos“ parduotuvėse klientai be laktozės gali įsigyti visų plačiausiai naudojamų pieno produktų: sviesto, varškės, tepamo sūrio, grietinėlės, grietinės, jogurto, ledų, netgi picos ir įvairių padažų.

Netoleruojantys laktozės gali rinktis ir jos mažiau savyje turinčius sūrius - parmezaną ar kitą kietą sūrį, pavyzdžiui, britų pasididžiavimą – čederį. Palyginti su pernai, per pirmą šių metų pusmetį „Maximos“ parduotuvėse brandinto baltojo čederio sūrio parduota 28 proc. daugiau, o gurmanai nuo šiol gali mėgautis ir čederio sūriu su triufeliais, dar vadinamais žemės brangakmeniais.

„Ne visuose pieno produktuose yra vienodas laktozės kiekis, todėl žmonėms, netoleruojantiems laktozės, svarbu žinoti, kad daug laktozės yra šviežiame piene, pieno milteliuose, leduose, varškės sūryje. Tokie žmonės geriau toleruoja rūgščius pieno produktus: nesaldžią varškę, nesaldų sūrį, kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar grietinę“, - sako dietistė Vaida Kurpienė.

Pasak dietistės, kūdikiai ir maži vaikai puikiai toleruoja laktozę, tačiau apie ketvirtuosius amžiaus metus ją skaidančių fermentų žarnyne sumažėja. Suaugusių asmenų apie du trečdalius puikiai toleruoja laktozę, o mažiau kaip trečdalis - ne. Tačiau ir netolerancijos lygis stipriai skiriasi: vieni visiškai negali vartoti laktozės turinčių produktų, o kiti gali suvartoti mažus kiekius rūgštaus pieno, kefyro ar varškės. Daugelis žmonių, kaip ir Lietuvoje, taip ir užsienyje mano, kad netoleruoja laktozės, tačiau tik dalis iš jų netoleruoja jos iš tiesų.

Jei netoleruojate laktozės, praėjus 30 min ar 2 val. po pieno ar jo produktų suvartojimo, galite pajusti pilvo pūtimą, pilvo dieglius, gali užkietėti viduriai ar, priešingai, galite pradėti viduriuoti, esant stipriai netolerancijai galite jausti pykinimą ar net pradėti vemti. Kai kurie asmenys tokių simptomų nejaučia, bet patiria nuovargį ar galvos skausmus. Simptomų pasireiškimo stiprumas priklauso nuo su maistu gautos laktozės kiekio ir laktozės netoleravimo lygio. Nustojus vartoti pieno produktus, simptomai paprastai išnyksta.

V. Kurpienė taip pat primena, kad laktozės gali būti ir tokiuose produktuose kaip sausos sriubos, duona, sausi pusryčiai, saldainiai, bulvių traškučiai ar net dešra: „Todėl rinkdamiesi produktus, atidžiai perskaitykite etiketes, o pajutę prieš tai išvardytus galimus laktozės netoleravimo simptomus, pasitarkite su gydytoju.“

,,Maxima" inf.

Panašūs straipsniai

Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių

Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių

Nuo balandžio prasidėjusi sezoninė lauko prekyba uogomis, vaisiais ir daržovėmis – įsibėgėja. Turgavietėse, įvairiose laikinose prekyvietėse, prie parduotuvių, poilsio aikštelėse ir kitose sezoninės lauko prekyb...

Mamos pagalbos šauksmas: tik jūsų dėka mano sūnus toliau galės gyventi!

Mamos pagalbos šauksmas: tik jūsų dėka mano sūnus toliau galės gyventi! 4

Sekmadienį viešojoje erdvėje pradėjo plisti 18 –mečio mamos pagalbos šauksmas. Ruklos miestelyje gyvenančios Dalios Grigienės virtualiu skelbimu pasidalino beveik 4 tūkstančiai asmenų, pagalbos šauksmas sulaukė ...

Vaikas patiria stresą: kaip padėti dar labiau nepakenkus

Vaikas patiria stresą: kaip padėti dar labiau nepakenkus

Po vasaros atostogų užsitęsęs poatostoginis sindromas, trumpėjančios dienos ar saulės trūkumas daugeliui, o taip pat ir vaikams, sukelia stresą. JAV atlikti tyrimai rodo, kad 72 proc. vaikų nustatomi elgesio...

Idealus kraujo spaudimas 120 ir 80, normų ribas pasitikrinkite lentelėje

Idealus kraujo spaudimas 120 ir 80, normų ribas pasitikrinkite lentelėje

Pasimatuoti kraujo spaudimą yra pirmas tinkamas žingsnis norint įvertinti savo sveikatos būklę. Vaistininkai dalinasi patirtimi, kad į vaistinę užsukusius klientus kartais tenka nuraminti, jeigu spaudimas šo...

Gydytoja ragina neatidėti kūdikių skiepų nuo meningokokinės infekcijos ir paisyti kalendoriaus

Gydytoja ragina neatidėti kūdikių skiepų nuo meningokokinės infekcijos ir paisyti kalendoriaus

Skiepijant vaikus nuo meningokokinės B tipo infekcijos, labai svarbu laikytis valstybės nustatyto skiepijimų kalendoriaus, Vilniuje vykusiame 4-ajame Baltijos pediatrų kongrese teigė dr. Inga Ivaškevičienė, Vaik...

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – Tarnyba) informuoja apie UAB „Acorus Calamus“ nustatytus Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo pažeidimus bei bendrovei taikytą sankciją.  ...

Mėsos keliamas pavojus sveikatai – gerokai perdėtas

Mėsos keliamas pavojus sveikatai – gerokai perdėtas

Naujas tyrimas rodo, kad dešrų, maltos mėsos, kepsnių ir visų kitų rūšių raudonos ar perdirbtos mėsos atsisakymas yra tik laiko švaistymas. Kanados mokslininkų ataskaitoje teigiama, kad lig šiol pateikti įro...

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais užregistruoti 2 mirties nuo listeriozės atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų. 2013–2018 m. listeriozė iš viso buvo dia...

Tymai: kodėl svarbu pasiskiepyti?

Tymai: kodėl svarbu pasiskiepyti?

Šių metų pirmąjį pusmetį paaiškėjo tymų protrūkio Lietuvoje rezultatai. Ligonių kasų informacinės sistemos „Sveidra" duomenimis, minėtu laikotarpiu tymais sirgo net 552 pacientai, prisirašę Kauno ir Marijampolės...

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Netinkama mityba ar vaistai – kas labiausiai kenkia kepenims?

Kaip gyvename, ką valgome ar kokiais žalingais įpročiais nuodijame savo organizmą puikiai atspindi kepenys. Mūsų šalyje vis dar gajus mitas, kad labiausiai kepenis „ėda“ vaistai, tačiau statistika rodo ką kita. ...

Pagalba metantiems rūkyti prieinama ir telefonu

Pagalba metantiems rūkyti prieinama ir telefonu

Bendrosios populiacijos tyrimo duomenimis, Lietuvoje 2016 m. 73 proc. rūkiusių ar rūkančių tyrimo dalyvių teigė mėginę mesti rūkyti: 26 proc. tai pavyko padaryti, 47 proc. mėgino mesti, tačiau vėliau vėl pradėjo...

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija Jonavoje vykdo ilgalaikį projektą „Saugokime vyrus“

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija Jonavoje vykdo ilgalaikį projektą „Saugokime vyrus“ 2

Paskelbus, kad rajono gyventojai kviečiami nemokamai išsitirti kraujo, informacija sulaukė itin didelio susidomėjimo, tačiau skaitytojams sukėlė ir papildomų klausimų: ar reikalinga išankstinė registracija? Koki...

Specialistai pataria, kaip saugiai naudotis soliariumais

Specialistai pataria, kaip saugiai naudotis soliariumais

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento specialistai informuoja, kad soliariumų lankytojai turėtų labiau pasidomėti apie soliariumų sukeliamą riziką sveikatai. Ultravioletiniai spinduliai...

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Vis labiau įsibėgėjant grybavimo sezonui, gydytojai toksikologai primena, kad rinkti ir valgyti galima tik labai gerai pažįstamus grybus: baravykus, lepšius, ūmėdes, kazlėkus, raudonikius, voveraites ir pan....

Triukšmas mūsų aplinkoje – kada jis daro žalą sveikatai

Triukšmas mūsų aplinkoje – kada jis daro žalą sveikatai

Šiandien, balandžio 26 d., minima Tarptautinė kovos su triukšmu diena. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) primena apie triukšmo sukeliamą sveikatos riziką, kurios pasekmės gali būti net klausos praradimas. Da...

Siūloma, kad pasiskiepyti būtų galima greičiau ir patogiau

Siūloma, kad pasiskiepyti būtų galima greičiau ir patogiau

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), siekdama didinti skiepų prieinamumą, siūlo plėsti galinčių skiepyti specialistų sąrašą. Siūloma, kad gydymo įstaigose skiepyti galėtų slaugytojai ir akušeriai, o vaistin...