Užsisakėte maisto į namus ar išsinešti? 5 taisyklės, kurias reikėtų žinoti

Užsisakėte maisto į namus ar išsinešti? 5 taisyklės, kurias reikėtų žinoti
KOV 19
2020-03-19 09:09 2020

Lietuvos Respublikos Vyriausybei nuo 2020 m. kovo 16 d. iki kovo 30 d. imtinai šalyje paskelbus karantiną, buvo uždrausta ir viešojo maitinimo įmonių veikla, išskyrus galimybę paruoštus patiekalus pristatyti vartotojams į namus ar patiekti juos išsinešimui. Daugelis vartotojų mielai naudojasi šia galimybe, tačiau ar visuomet gali pasitikėti ir jaustis saugūs pirkdami maistą išsinešti ar priimdami užsakymą namuose. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena pagrindines taisykles, kuriomis vadovaujantis į namus pristatytas maistas ar išsinešti užsakyti patiekalai išliks saugūs ir kokybiški.

1. Darbuotojų asmens higiena ir sveikata.

Maistą tvarkyti gali tik sveiki darbuotojai, todėl maisto tvarkymo įmonės privalo užtikrinti, kad sveikatos sutrikimų (ypač tokių kaip sloga, kosulys, gerklės skausmas, karščiavimas, čiaudėjimas, vėmimas, viduriavimas, gelta, užkrėstos ar atviros žaizdos) turintys darbuotojai netvarkytų maisto. Ši nuostata taikoma ne tik patiekalų ruošimui, bet ir maisto pakavimui, transportavimui ir kitoms veikloms. Vartotojai, užsisakę patiekalų išsinešti ar priimdami pristatytą į namus maistą, turėtų atkreipti dėmesį ar maisto produktus ir patiekalus jiems perduodantis darbuotojas laikosi asmeninės higienos ir neturi akivaizdžiai matomų ligos simptomų (slogos, kosulio, karščiavimo ir pan.).

2. Maisto pakavimo medžiagos ir tara.

Maistui skirta tara privalo būti švari ir tinkama sąlyčiui su konkrečiu maistu, tai yra turi būti atsižvelgta į maisto temperatūrą, laikymo trukmę, maisto savybes (pvz., riebus, rūgštus). Maisto produktai ir patiekalai turi būti sudėti į sandarius indus ir, jei reikia, supakuoti į antrinę pakuotę, apsaugančią nuo skysčių ištekėjimo ir pan. Karantino laikotarpiu, siekiant užtikrinti maisto saugą, nerekomenduojama, kad maisto tvarkymo subjektai patiekalus išsinešti atiduotų kliento induose.

3. Maisto laikymo ir transportavimo sąlygos.

Maisto produktų ar patiekalų išvežiotojai turi užtikrinti, kad pagamintas maistas būtų kaip galima greičiau pristatomas. Rekomenduojama, kad išsinešimui patiekiamą maistą viešojo maitinimo įmonė supakuotų į temperatūrą padedančias išsaugoti pakuotes. Vartotojai savo ruožtu taip pat turi stengtis išsineštą maistą suvartoti kiek galima greičiau. Rekomenduojama, kad paruoštų vartoti patiekalų transportavimas neužtruktų ilgiau kaip 2 val., išskyrus jei patiekalai gabenami sandariuose termosuose ar šilumą išsaugančiose dėžėse.

4. Vartotojų asmens higiena.

Išpakuojant į namus pristatytą ar pačių parsineštą maistą ar patiekalus, būtina laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu po tekančiu šiltu vandeniu, jei maistas perdedamas į savo indus – jie turi  būti švarūs. Nenaudoti vienkartinių indų ar pakuočių pakartotinai. Pasirūpinti, kad virtas, keptas ir kitaip paruoštas vartoti maistas nesiliestų su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais, nešvariomis / neplautomis daržovėmis arba su indais ir virtuviniais įrankiais, kuriais prieš tai buvo tvarkomi žali maisto produktai.

5. Patiekalų saugojimas namuose, pašildymas.

Maisto saugos specialistai nerekomenduoja virtų, troškintų ar keptų maisto produktų ir patiekalų kambario temperatūroje laikyti ilgiau negu 2 valandas. Atvėsintas karštas maistas laikomas šaldytuve ne ilgiau kaip 24 valandas. Jei tokį maistą vėliau apdorojate termiškai (pašildote), jį reikėtų suvartoti per 1 valandą. Jei vartotojas nusprendžia užšaldyti maisto produktą, kurio nespės suvartoti ir jo tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, jį būtina tinkami supakuoti (pvz., suskirstyti tam tikromis porcijomis į sandarias pakuotes) ir laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

Svarbu žinoti, kad virusas Covid-19 nėra perduodamas per maistą – iki šiol nėra gauta jokių duomenų, jog virusu žmonės būtų užsikrėtę per maisto produktus. Tačiau vertėtų nepamiršti, kad dėl nesaugiai paruošto, netinkamai transportuojamo ar saugomo maisto gali kilti sveikatos sutrikimus sukeliančių ūmių žarnyno infekcijų.  

VMVT inf. 

pixabay.com ir VMVT nuotraukų montažas 

Panašūs straipsniai

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja reikalavimas, kad Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose vadinamųjų transriebalų kiekis negali viršyti 2 gramų 100-te gramų riebalų. Ši nuostata galioja ne tik parduotuv...

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) neturi duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, EFSA vis dėlto rekomenduoja griežtai l...

Kaip (ne)galima elgtis sergant: mitai ir tiesa

Kaip (ne)galima elgtis sergant: mitai ir tiesa

Artėjant peršalimo ligų sezonui vis daugiau gyventojų kreipiasi į medikus, jiems skiriami nedarbingumo pažymėjimai, mokamos ligos išmokos. Tačiau, užuot ramiai rūpinęsi savo sveikata, dalis ligonių neramiai ...

Apsinuodijimas paracetamoliu – kaip padėti nukentėjusiam asmeniui?

Apsinuodijimas paracetamoliu – kaip padėti nukentėjusiam asmeniui?

Per praėjusius metus Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Apsinuodijimų informacijos skyrius suteikė 2914 konsultacijų telefonu, kurių didžiąją dalį – 2637 – sudarė konsultacijos dėl apsinuodijimo. A...

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Vis dar gajus įsitikinimas, kad kasdien sočiai pavalgius riebiais mėsos patiekalais, žmogus bus stiprus, sveikas ir turės daug energijos. Tačiau kasdieniame lietuvių racione dažnai sutinkami produktai – kiau...

Derinant valgiaraščius – mažiau biurokratijos

Derinant valgiaraščius – mažiau biurokratijos

Nuo šiol šalies ugdymo įstaigoms nebereikės derinti valgiaraščių su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), ką iki šiol mokyklos, darželiai privalėjo daryti. Taip bus sumažinta įstaigoms administr...

Gydytoja pažymi: šiemet peršalimas ir gripas smogs stipriau, nei pernai

Gydytoja pažymi: šiemet peršalimas ir gripas smogs stipriau, nei pernai 1

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, gripo sezono pradžia Lietuvoje paskelbta kiek anksčiau nei pernai, t.y. rugsėjo 30 d. Be to, spalio viduryje dėl gripo buvo hospitalizuotas vienas suaugęs ...

Odos valymas: netinkamai parinkta priemonė gali tapti odos problemų pradžia

Odos valymas: netinkamai parinkta priemonė gali tapti odos problemų pradžia

Yra daug skirtingų nuomonių, kaip teisingai valyti veido odą. Vieni tiki, kad tam reikia kuo daugiau priemonių, kiti – švarą siekia palaikyti tik su vandeniu. „Eurovaistinės“ specialistai pastebi, kad šiais ...

Šį lapkritį gyventojai serga mažiau nei pernai

Šį lapkritį gyventojai serga mažiau nei pernai

Lapkričio mėnesį šalyje užregistruoti 199 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų iš jų kas ketvirtas – dėl ūmių kvėpavimo takų ligų. Tai dešimtadaliu mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus ir mažiau nei spalio...

Pirčių paslaugomis Jonaviečiai gali mėgautis saugiai

Pirčių paslaugomis Jonaviečiai gali mėgautis saugiai 1

Pirčių paslaugų visuomenės sveikatos saugos kontrolė Jonavos rajone: Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja,...

Du metus iš eilės Lietuvoje neužregistruota žmonių trichineliozės atvejų

Du metus iš eilės Lietuvoje neužregistruota žmonių trichineliozės atvejų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per paskutinius du metus (2018–2019) Lietuvoje žmonių trichineliozės atvejų neužregistruota. 2017 metais buvo vienas šios ligos židinys, kuriame susirgo 9 ...

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, draudžiančios gaminti ir parduoti  vaikišką šampaną, žaislus ir kitas prekes, imituojančias alkoholinius gėrimus ar jų tarą. ...

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad šiemet mūsų šalyje užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis. Manoma, kad ligonis šia retai Lietuvoje nustatoma liga užsikrėsti galėjo Indonezijoje...

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. – Europos supratimo apie antibiotikus diena

Lapkričio 18 d. minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Šios iniciatyvos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į atsakingą ir tinkamą antibiotikų vartojimą ir taip prisidėti prie bakterijų atsparum...

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Pasaulinė rankų plovimo diena - švarios rankos visiems!

Spalio 15 d. pažymima Pasaulinė rankų plovimo diena, kurios šių metų šūkis „Švarios rankos visiems“. Pažymint šią dieną, siekiama atkreipti dėmesį į rankų higienos būklę bei didinti supratimą apie rankų higi...

Ruošiatės keliauti: nepamirškite tarptautinio skiepijimo pažymėjimo

Ruošiatės keliauti: nepamirškite tarptautinio skiepijimo pažymėjimo

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, jei ruošiatės į kelionę, nepamirškite tarptautinio skiepijimo pažymėjimo. Gali būti, kad be jo nebūsite įleisti į kelionės šalį.Pa...