Užsisakėte maisto į namus ar išsinešti? 5 taisyklės, kurias reikėtų žinoti

Užsisakėte maisto į namus ar išsinešti? 5 taisyklės, kurias reikėtų žinoti
KOV 19
2020-03-19 09:09 2020

Lietuvos Respublikos Vyriausybei nuo 2020 m. kovo 16 d. iki kovo 30 d. imtinai šalyje paskelbus karantiną, buvo uždrausta ir viešojo maitinimo įmonių veikla, išskyrus galimybę paruoštus patiekalus pristatyti vartotojams į namus ar patiekti juos išsinešimui. Daugelis vartotojų mielai naudojasi šia galimybe, tačiau ar visuomet gali pasitikėti ir jaustis saugūs pirkdami maistą išsinešti ar priimdami užsakymą namuose. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena pagrindines taisykles, kuriomis vadovaujantis į namus pristatytas maistas ar išsinešti užsakyti patiekalai išliks saugūs ir kokybiški.

1. Darbuotojų asmens higiena ir sveikata.

Maistą tvarkyti gali tik sveiki darbuotojai, todėl maisto tvarkymo įmonės privalo užtikrinti, kad sveikatos sutrikimų (ypač tokių kaip sloga, kosulys, gerklės skausmas, karščiavimas, čiaudėjimas, vėmimas, viduriavimas, gelta, užkrėstos ar atviros žaizdos) turintys darbuotojai netvarkytų maisto. Ši nuostata taikoma ne tik patiekalų ruošimui, bet ir maisto pakavimui, transportavimui ir kitoms veikloms. Vartotojai, užsisakę patiekalų išsinešti ar priimdami pristatytą į namus maistą, turėtų atkreipti dėmesį ar maisto produktus ir patiekalus jiems perduodantis darbuotojas laikosi asmeninės higienos ir neturi akivaizdžiai matomų ligos simptomų (slogos, kosulio, karščiavimo ir pan.).

2. Maisto pakavimo medžiagos ir tara.

Maistui skirta tara privalo būti švari ir tinkama sąlyčiui su konkrečiu maistu, tai yra turi būti atsižvelgta į maisto temperatūrą, laikymo trukmę, maisto savybes (pvz., riebus, rūgštus). Maisto produktai ir patiekalai turi būti sudėti į sandarius indus ir, jei reikia, supakuoti į antrinę pakuotę, apsaugančią nuo skysčių ištekėjimo ir pan. Karantino laikotarpiu, siekiant užtikrinti maisto saugą, nerekomenduojama, kad maisto tvarkymo subjektai patiekalus išsinešti atiduotų kliento induose.

3. Maisto laikymo ir transportavimo sąlygos.

Maisto produktų ar patiekalų išvežiotojai turi užtikrinti, kad pagamintas maistas būtų kaip galima greičiau pristatomas. Rekomenduojama, kad išsinešimui patiekiamą maistą viešojo maitinimo įmonė supakuotų į temperatūrą padedančias išsaugoti pakuotes. Vartotojai savo ruožtu taip pat turi stengtis išsineštą maistą suvartoti kiek galima greičiau. Rekomenduojama, kad paruoštų vartoti patiekalų transportavimas neužtruktų ilgiau kaip 2 val., išskyrus jei patiekalai gabenami sandariuose termosuose ar šilumą išsaugančiose dėžėse.

4. Vartotojų asmens higiena.

Išpakuojant į namus pristatytą ar pačių parsineštą maistą ar patiekalus, būtina laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu po tekančiu šiltu vandeniu, jei maistas perdedamas į savo indus – jie turi  būti švarūs. Nenaudoti vienkartinių indų ar pakuočių pakartotinai. Pasirūpinti, kad virtas, keptas ir kitaip paruoštas vartoti maistas nesiliestų su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais, nešvariomis / neplautomis daržovėmis arba su indais ir virtuviniais įrankiais, kuriais prieš tai buvo tvarkomi žali maisto produktai.

5. Patiekalų saugojimas namuose, pašildymas.

Maisto saugos specialistai nerekomenduoja virtų, troškintų ar keptų maisto produktų ir patiekalų kambario temperatūroje laikyti ilgiau negu 2 valandas. Atvėsintas karštas maistas laikomas šaldytuve ne ilgiau kaip 24 valandas. Jei tokį maistą vėliau apdorojate termiškai (pašildote), jį reikėtų suvartoti per 1 valandą. Jei vartotojas nusprendžia užšaldyti maisto produktą, kurio nespės suvartoti ir jo tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, jį būtina tinkami supakuoti (pvz., suskirstyti tam tikromis porcijomis į sandarias pakuotes) ir laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

Svarbu žinoti, kad virusas Covid-19 nėra perduodamas per maistą – iki šiol nėra gauta jokių duomenų, jog virusu žmonės būtų užsikrėtę per maisto produktus. Tačiau vertėtų nepamiršti, kad dėl nesaugiai paruošto, netinkamai transportuojamo ar saugomo maisto gali kilti sveikatos sutrikimus sukeliančių ūmių žarnyno infekcijų.  

VMVT inf. 

pixabay.com ir VMVT nuotraukų montažas 

Panašūs straipsniai

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Daugiau kaip 80 proc. kraują išsitirti nusprendusių žmonių nustatomas padidėjęs cholesterolio lygis, rodo Lietuvoje vykdomos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos rezultatai. Ne tik dėl genetiko...

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) neturi duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, EFSA vis dėlto rekomenduoja griežtai l...

Apsinuodijimas paracetamoliu – kaip padėti nukentėjusiam asmeniui?

Apsinuodijimas paracetamoliu – kaip padėti nukentėjusiam asmeniui?

Per praėjusius metus Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Apsinuodijimų informacijos skyrius suteikė 2914 konsultacijų telefonu, kurių didžiąją dalį – 2637 – sudarė konsultacijos dėl apsinuodijimo. A...

A.Šimkus: „Reikia žinoti ligas, galinčias turėti neigiamos įtakos vaikų sveikatai“

A.Šimkus: „Reikia žinoti ligas, galinčias turėti neigiamos įtakos vaikų sveikatai“

Tikrinant sporto mokyklą lankančių vaikų sveikatą, Jonavos kūno kultūros ir sporto centro gydytojui Andriui Šimkui tenka nustatyti įvairių ligų, kurios neabejotinai trukdo jauniesiems sportininkams pasiekti ...

Vaistai ir saulė – ką reikėtų žinoti?

Vaistai ir saulė – ką reikėtų žinoti?

Vis labiau šylant orams ir dažniau mėgaujantis vasaros saule, kai kuriuos vaistus vertėtų vartoti ypač atsargiai ir atsakingai, mat galima sąveika tarp vaisto sudėtyje esančios veikliosios medžiagos ir saulė...

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Kaip elgtis per karantiną, jei jūsų vaikas turi antsvorio

Slenkančios karantino savaitės turi įtakos ne tik emocinei, bet ir fizinei žmonių sveikatai, nes nerimas dažnai malšinamas varstant šaldytuvo dureles. Respublikinės Kauno ligoninės Vaikų reabilitacijos skyri...

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Vis dar gajus įsitikinimas, kad kasdien sočiai pavalgius riebiais mėsos patiekalais, žmogus bus stiprus, sveikas ir turės daug energijos. Tačiau kasdieniame lietuvių racione dažnai sutinkami produktai – kiau...

Kad atviri bateliai nebaugintų: vaistininkė dalinasi pėdų priežiūros vasarą ABC

Kad atviri bateliai nebaugintų: vaistininkė dalinasi pėdų priežiūros vasarą ABC

Karštis priverčia įšokti ne tik į berankovius marškinėlius, bet ir atvirus batelius. Basučių sezonas primena, kaip svarbu nepamiršti pasirūpinti ir pėdomis, kurios didžiąją metų dalį niekam nekrenta į akis. ...

Jei apsinuodijo vaikas – kaip padėti?

Jei apsinuodijo vaikas – kaip padėti?

Per praėjusius metus Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Apsinuodijimų informacijos skyrius suteikė 910 konsultacijų telefonu dėl vaikų apsinuodijimų. Iš jų absoliuti dauguma atvejų – 761 vaikas – a...

Laimo liga ir erkinis encefalitas. Kaip išvengti šių ligų?

Laimo liga ir erkinis encefalitas. Kaip išvengti šių ligų?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyrius informuoja, kad per 2019 m. Jonavos rajone buvo užregistruota 10 erkinio encefalito ir 77 Laimo ligos atvejai. Šiais metais jau užr...

 Gerai jaustis galima ir karantino metu – VSAT psichologės patarimai

Gerai jaustis galima ir karantino metu – VSAT psichologės patarimai

Nuo karantino paskelbimo pradžios praėjo mėnuo. Per šį laiką kardinaliai pasikeitė daugelio žmonių gyvenimo ritmas: namuose įsirengėme sporto zonas, dezinfekatoriais purškiamės dažniau nei kvepalais. Daugiau...

Onkologai apie vėžio gydymą ir ligonių stebėjimą karantino metu

Onkologai apie vėžio gydymą ir ligonių stebėjimą karantino metu

Lietuvoje patvirtinus dar pirmąjį koronaviruso atvejį, Vyriausybė pradėjo organizuoti gydymo paslaugų teikimą viruso plitimo metu. Vienas iš siūlymų buvo atsisakyti planinių operacijų ir vizitų pas gydytojus...

Šiemet registruoti 7 legioneliozės atvejai

Šiemet registruoti 7 legioneliozės atvejai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį užregistruoti 7 legioneliozės atvejai ir tai daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį, kai buvo registruotas tik vienas susi...

Gydytojas A.Šimkus: „Lengvoji atletika padeda vystyti svarbiausias organizmo raumenų grupes“

Gydytojas A.Šimkus: „Lengvoji atletika padeda vystyti svarbiausias organizmo raumenų grupes“

Lengvoji atletika ne veltui vadinama sporto karaliene. Tai ne tik dėl to, kad ji apima labai daug įvairių rungčių, bet ir dėl to, kad ją gali rinktis labai įvairūs žmonės....

Du metus iš eilės Lietuvoje neužregistruota žmonių trichineliozės atvejų

Du metus iš eilės Lietuvoje neužregistruota žmonių trichineliozės atvejų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per paskutinius du metus (2018–2019) Lietuvoje žmonių trichineliozės atvejų neužregistruota. 2017 metais buvo vienas šios ligos židinys, kuriame susirgo 9 ...

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad šiemet mūsų šalyje užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis. Manoma, kad ligonis šia retai Lietuvoje nustatoma liga užsikrėsti galėjo Indonezijoje...