Vasaros iškylos gamtoje: patarimai, kaip joms pasiruošti tinkamai

Vasaros iškylos gamtoje: patarimai, kaip joms pasiruošti tinkamai
BIR 26
2020-06-26 08:57 2020

Šiltajam sezonui įsibėgėjant, vis daugiau žmonių laisvalaikį planuoja gamtoje, kuris neįsivaizduojamas be įvairiausių užkandžių ir maisto ant žarijų ruošimo. Mėgstantiems iškylauti vertėtų nepamiršti keleto saugaus maisto pasirinkimo ir tvarkymo principų, kuriuos primena Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto saugos specialistai.

Ruošiantis iškyloms būtina pasirūpinti ne tik maisto atsargomis, bet ir produktams laikyti reikiama įranga: šaltkrepšiu su vėsią temperatūrą palaikančiais šaldymo elementais arba automobiliniu šaldytuvu, greitai gendantiems maisto produktams transportuoti. Reikėtų turėti ir vienkartinių arba daugkartinio naudojimo stalo indų, gertuvių, termosų, peilių, šakučių, šaukštų ir kt. Išvykų krepšyje turi būti ir rankoms plauti skirtų priemonių, vienkartinių popierinių rankšluosčių, servetėlių, šiukšlių maišų atliekoms surinkti ir pan.

Poilsiui gamtoje geriausia rinktis negreit gendančius, ilgo vartojimo termino kietuosius sūrius, konservuotus ar džiovintus mėsos gaminius, vaisius, riešutus, sausus konditerijos gaminius be kremų ar įdarų. Prie keptos mėsos ar žuvies patiekalų gamtoje puikiai tiks kuo paprastesni ir natūralesni produktai, pavyzdžiui, švieži agurkai, pomidorai, lapinės salotos, svogūnai ar kitos daržovės.

Iškylų metu patariama nevartoti iš anksto namuose paruoštų mišrainių, salotų, įvairių užtepėlių, paštetų ir kitų panašių termiškai apdorotų mėsos, paukštienos gaminių, kurie genda ypač greitai.

Renkantis dešreles iškyloms būtina atkreipti dėmesį į ženklinimo informaciją etiketėse, kur nurodoma dešrelių paskirtis, sudėtis, laikymo sąlygos, tinkamumo vartoti terminai, atkreipti dėmesį į pakuotės sandarumą. Dešrelės pagal apdorojimo būdą gali būti „virtos“ ir „virtos kepamosios“. Jos gali būti parduodamos valgomame apvalkale arba be odos. Todėl būtina atkreipti dėmesį, kokia yra gaminio paskirtis. Pavyzdžiui, „Medžiotojų“ dešrelių yra ir kepamųjų, ir skirtų naudoti tik pašildytas (kurių negalima kepti ant žarijų). Be to, žinotina, kad dešrelės, kurias gaminant nebuvo naudoti nitritai, yra ne rausvos, o pilkšvos, baltos, lengvo rūkymo (gelsvos) spalvos. Tokios dešrelės tinkamos kepti aukštoje temperatūroje. Visuomet geriausia rinktis aukščiausios rūšies gaminį, o skaitant dešrelių sudėtį – atkreipti dėmesį, kokia sudėtinė dalis nurodyta pirmiausia, nes tai reiškia, kad jos yra daugiausia. Taip pat pirkti patariama kuo šviežesnius maisto produktus ir nenaudoti tokių, kurių tinkamumo vartoti terminai besibaigiantys.

Būnant gamtoje reikėtų turėti pakankamai geriamojo vandens atsargų, kad pakaktų maisto gamybai, produktams plauti, rankų higienai užtikrinti. Maisto ruošimui ar gėrimui tinka tik geriamasis vanduo.

Rankos turėtų būti plaunamos su muilu prieš ir po maisto produktų tvarkymo, ypač po žalios mėsos, žuvies. Mėsai, žuviai, salotoms ar jau paruoštiems patiekalams pjaustyti turėtų būti naudojami atskiri įrankiai ir pjaustymo lentelės, kurias prieš naudojant pakartotinai reikėtų švariai nuplauti.

Kruopščiai nusiplauti rankas vandeniu ir muilu būtina ir prieš valgį, taip pat būtina įsitikinti, kad jas nusiplautų dažnai užsimirštantys vaikai.

Mėsą, paukštieną, žuvį kepant grilyje ar kepsninėje svarbu kontroliuoti visą kepimo procesą, kad kepsniai visiškai iškeptų, bet nesudegtų, neapanglėtų jų kraštai. Kepimo procese praverstų adatinis termometras. Kepsnio viduje temperatūra turėtų būti ne mažesnė kaip 75° C.

Iškylos pietų stalą rekomenduojama apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, vėjo, dulkių ir kiek įmanoma labiau – nuo uodų, musių, vapsvų ar kitų taršos šaltinių. Riziką keliančius maisto produktus patiekus ant stalo reikėtų tuoj pat suvartoti, nes jie negali būti ilgiau laikomi be šalčio. Karštus kepsnius taip pat rekomenduojama suvartoti kaip įmanoma greičiau, o likučius sudėti į uždaromus indus ir laikyti šaltai.

Visas atidarytas maisto pakuotes patariama saugoti, kad prie jų neprieitų vabzdžiai. Iškylai baigiantis, nepamiršti susirinkti maisto likučių, susikaupusias šiukšles išmesti į tam skirtus atliekų surinkimo konteinerius.

VMVT inf.

Pixabay.com nuotr.

Panašūs straipsniai

Neiššvaistyti vasaros veltui nusprendęs jaunimas ėmėsi darbo

Neiššvaistyti vasaros veltui nusprendęs jaunimas ėmėsi darbo

Socialiniame tinkle ,,Facebook" jau kurį laiką plinta įrašas, kuriame skelbiama apie jaunuolius, galinčius padėti jonaviečiams atlikti įvairius darbus: sutvarkyti sodą, namus, nuplauti automobilį, pavedžioti...

Kaip paruošti ir džiovinti uogas, vaisius ar grybus, norint ilgiau pasimėgauti jų skoniu ir teikiamais vitaminais?

Kaip paruošti ir džiovinti uogas, vaisius ar grybus, norint ilgiau pasimėgauti jų skoniu ir teikiamais vitaminais?

Džiovinimas tai pats patikimiausias, vienas paprasčiausių ir populiariausių konservavimo būdų, kurį renkasi norintys ilgiau išsaugoti vasaros derlių. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad d...

Vicemeras E. Sabutis: ,,Jonavos kultūros centras - miesto kultūros širdis"

Vicemeras E. Sabutis: ,,Jonavos kultūros centras - miesto kultūros širdis"

Miesto šventės, pramoginiai renginiai, iniciatyvos, džiuginusios jonaviečius karantino metu - visa tai ir dar daugiau yra Jonavos kultūros centro (JKC) darbuotojų darbo vaisius. Kaip sako kultūros sritį kuru...

Jonavos politechnikos mokyklos bendruomenė žinių sėmėsi ir Barselonoje

Jonavos politechnikos mokyklos bendruomenė žinių sėmėsi ir Barselonoje 2

Jonavos Politechnikos mokykla - Erasmus+ projekto dalyvė, jau galinti įvertinti jo suteiktą naudą. Projekto dėka ugdymo įstaigos bendruomenė lankėsi Lenkijoje, du kartus - Ispanijoje: Venecijoje bei Barselon...

Nuo spūsčių iki gamtos stichijų padarinių: kas išspręs šiuolaikinių miestų problemas?

Nuo spūsčių iki gamtos stichijų padarinių: kas išspręs šiuolaikinių miestų problemas?

Šiandien miestuose gyvena per 50 proc. pasaulio gyventojų. Skaičiuojama, kad 2050-aisiais šis rodiklis išaugs iki 75 procentų. Lietuva jau artėja prie šių skaičių – statistikos departamento duomenimis, 2019 ...

Saugumas dviračių take: 8 dalykai, kuriuos privalote žinoti

Saugumas dviračių take: 8 dalykai, kuriuos privalote žinoti 2

Puikiai žinome, jog dviračiu kertant važiuojamąją dalį ar važiuojant bendrojo naudojimo keliu, reikia būti itin atidžiam, susikoncentruoti į aplinką, numatyti kitų eismo dalyvių vei...

„Kantar“ tyrimas: kone kas antrą šeimą palietusi emigracija, penktadalis – apie ją mąsto

„Kantar“ tyrimas: kone kas antrą šeimą palietusi emigracija, penktadalis – apie ją mąsto

Kone kas antrą šeimą yra palietusi emigracija, tačiau tik ketvirtadalis visuomenės laiko ją teigiamu reiškiniu, rodo „Kantar“ tyrimas. Penktadalis gyventojų svarsto apie emigraciją, tiesa, daugiausia – laiki...

Tomas Vytautas Raskevičius: „Lietuvoje vyrams verkti vis dar nepridera, o moterys  atlieka didžiąją dalį namų ruošos“

Tomas Vytautas Raskevičius: „Lietuvoje vyrams verkti vis dar nepridera, o moterys atlieka didžiąją dalį namų ruošos“

Kaip Lietuvos gyventojai vertina įvairias socialines grupes? Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius teigia, kad tyrimų rezultatai kitų Europos šalių kontekste nėra džiugi...

Neįgalaus paauglio globėja tapusi Vaida: kitaip negalėjau, jam grėsė globos namai

Neįgalaus paauglio globėja tapusi Vaida: kitaip negalėjau, jam grėsė globos namai

Tarp Vaidos ir jos globojamo paauglio Pauliaus yra vos dešimties metų amžiaus skirtumas. Jauna, 24-erių metų moteris, ryžosi tapti neįgalaus keturiolikmečio globėja, kai šiam iškilo grėsmė atsidurti vaikų gl...

Advokatė pataria, kaip užtikrinti sklandų darbuotojų grįžimą į biurus

Advokatė pataria, kaip užtikrinti sklandų darbuotojų grįžimą į biurus 1

Vis labiau švelninant karantino ribojimus, darbdaviai ir darbuotojai pradeda kalbėti apie tai, kad galbūt jau laikas grįžti į biurus. Vyriausybė rekomenduoja neskubėti to daryti, jei nėra būtinybės. Panašios...

Populiarėja vardiniai automobilių numeriai: kokius užrašus renkasi dažniausiai?

Populiarėja vardiniai automobilių numeriai: kokius užrašus renkasi dažniausiai?

Kelyje vis dažniau galima išvysti automobilius su vardiniais numeriais. Taip yra todėl, kad vairuotojai užuot įprastų numerio ženklų savo automobiliui neretai renkasi tokius, kurie jiems turi išskirtinę reik...

Tadas Gudaitis: Kaip suprast tave, matematika?

Tadas Gudaitis: Kaip suprast tave, matematika?

Šiemet valstybinio matematikos egzamino neišlaikius rekordiniam skaičiui abiturientų pagaliau turėtume pripažinti, kad ne vien jie ar švietimo sistema, o mes visi kaip šalis išgyvename matematikos krizę. Mat...

Viskas apie kasmetines atostogas

Viskas apie kasmetines atostogas

Darbo kodeksas nustato, kad kasmetinės atostogos – tai laisvas nuo darbo laikas, kuris suteikiamas darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, mokant jam atostoginius. Todėl kasmetines atostogas pakeisti p...

Unikalieji Skaruliai: Jonava, senesnė už Jonavą

Unikalieji Skaruliai: Jonava, senesnė už Jonavą

Yra vietų, kuriuose privalai apsilankyti. Ne todėl, kad užsidėtum eilinį pliusą – buvau ten – ir paskelbtum apie tai socialiniuose tinkluose. Todėl, kad šaukia pasąmonė. Tą šauksmą išgirdau prieš daugiau nei...

Ką turime padaryti, kad lietuviai gyventų ilgiau ir sveikiau?

Ką turime padaryti, kad lietuviai gyventų ilgiau ir sveikiau? 1

Ar žinojote, kad lyginant su vidutiniu švedu, statistinis Lietuvos vyras be rimtų sveikatos problemų nugyvena net 17 metų trumpesnį gyvenimo periodą? Tokią nemalonią tiesą atskleidė „Eurostat“ tyrimas (2016 m...

Kokių spalvų vengti miegamajame?

Kokių spalvų vengti miegamajame?

Spalvų pasirinkimas miegamajame – itin atsakinga užduotis. Ne tik todėl, kad jos lemia interjero įvaizdį, bet ir gali turėti įtakos mūsų nuotaikai. Svajojate apie raminančią ir atsipalaiduoti leidžiančią aplinką...