VMVT: kuo skiriasi vaisių sultys, nektaras ir gaivusis sulčių gėrimas?

VMVT: kuo skiriasi vaisių sultys, nektaras ir gaivusis sulčių gėrimas?
RGP 17
2020-08-17 09:01 2020

Esminiai skirtumai tarp šių gėrimų kategorijų – grynų vaisių sulčių kiekis galutiniame produkte bei gamybos būdas.  Sultyse ir nektaruose vaisių sulčių kiekis bus žymiai didesnis, lyginant su gaiviaisiais sulčių gėrimais. Tačiau nektarai, kaip ir gaivieji sulčių gėrimai, gali būti papildomai saldinami, tuo tarpu sultyse cukraus bus tik tiek, kiek jo buvo vaisiuose, iš kurių sultys išspaustos.

Sultys spaudžiamos iš sveikų, prinokusių, šviežių ar atšaldytų vienos ar kelių rūšių vaisių valgomosios dalies. Sulčių spalva, aromatas ir skonis būdingas tiems vaisiams, iš kurių jis pagamintas, ir šios savybės negali būti koreguojamos maistiniais dažais ir dirbtinėmis kvapiosiomis ar skonį suteikiančiomis medžiagomis. Gaminant vaisių sultis, leidžiama maišyti vaisių sultis ir vaisių tyre. Technologiniais tikslais gali būti naudojamos askorbo ir citrinų rūgštys, natrio ir kalio askorbatai, priklausomai nuo sulčių rūšies – ir kai kurie kiti maisto priedai. Sultys negali būti papildomai saldinamos cukrumi, medumi ar kitomis saldinančiomis medžiagomis, tačiau į pomidorų sultis leidžiama dėti prieskonių, aromatinių žolelių ar druskos.

Iš sulčių gali būti gaminami sulčių koncentratai, sulčių milteliai, kurie gali būti toliau naudojami gėrimų ir kt. produktų gamyboje.

Sultys iš koncentrato nuo sulčių skiriasi tik tuo, kad yra gaminamos koncentruotas vaisių sultis sumaišant su vandeniu (t. y. grąžinamas prieš tai iš sulčių pašalintas vanduo). Kaip ir sulčių ne iš koncentrato gamybos metu, ruošiant šias sultis turi būti išlaikomos pagrindinės vaisių, iš kurių jos pagamintos, sulčių fizinės, cheminės, juslinės ir maistinės savybės. Gaminant vaisių sultis iš koncentrato leidžiama maišyti vaisių sultis ir (arba) koncentruotas vaisių sultis su vaisių tyre ir (ar) koncentruota vaisių tyre.

Nektarai gaminami į vaisių sultis, vaisių sultis iš koncentrato, koncentruotas vaisių sultis, vaisių sulčių miltelius, vaisių tyrę arba jų mišinį pridedant vandens, pridedant arba nepridedant cukrų ir (arba) medaus. Nektarų gamyboje leidžiama naudoti kai kuriuos saldiklius, pieno, citrinų ir askorbo rūgštis, priklausomai nuo nektaro rūšies – ir kai kuriuos kitus maisto priedus. Mažiausias vaisių sulčių ar vaisių tyrės kiekis nektaruose yra reglamentuotas, ir priklausomai nuo vaisių rūšies, gali būti tiek 25, tiek 50 proc. masės galutinio produkto. Nektaro ženklinimo etiketėje privalo būti nurodytas mažiausias vaisių sulčių, vaisių tyrės ar jų mišinio kiekis: „Mažiausias vaisių kiekis.....%“.

Gaivusis sulčių gėrimas yra saldintas gėrimas, gaminamas iš geriamojo, šaltinio ar natūralaus mineralinio vandens, ir kurio sudėtyje vaisių, daržovių sulčių, jų tyrės arba jų mišinių yra ne mažiau kaip 12 proc. Gaivieji sulčių gėrimai gali būti gazuoti arba negazuoti. Šių gėrimų gamyboje gali būti naudojama įvairesnių maisto priedų, lyginant su nektarų gamyba, be to, leidžiami ir kai kurie dažikliai, kvapiosios medžiagos. Ženklinant gaiviuosius sulčių gėrimus, produkto etiketėje turi būti nurodytas sulčių kiekis, naudotas pagaminti gėrimui.

VMVT inf. ir nuotrauka 

Panašūs straipsniai

Daugiau kaip pusė tikrintų internetinės prekybos įmonių pažeidžia reikalavimus

Daugiau kaip pusė tikrintų internetinės prekybos įmonių pažeidžia reikalavimus

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) departamentų inspektoriai tikrino, kaip teisės aktų reikalavimų laikosi internetu veiklą vykdančios maisto tvarkymo įmonės. Patikros visoje Lietuvoje – tie...

Norintiems prekiauti valgomomis puokštėmis iš maisto produktų reikalinga veiklos registracija

Norintiems prekiauti valgomomis puokštėmis iš maisto produktų reikalinga veiklos registracija

Iš įvairių vaisių, uogų, saldumynų, taip pat sūrio ar mėsos gaminių, skirtingų prieskoninių žolelių ir daržovių gaminamos puokštės pastaruoju metu yra tapusios itin praktiška ir originalia dovana bei populia...

Griežtesnei gyvūnų veisimo ir prekybos kontrolei – koordinuoti VMVT ir Policijos veiksmai

Griežtesnei gyvūnų veisimo ir prekybos kontrolei – koordinuoti VMVT ir Policijos veiksmai

Šiandien vykusiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos ir Lietuvos policijos generalinio komisaro Renato Požėlos susitikime pasirašyti trys svarbūs teisiniai dok...

VMVT gavo per 250 pranešimų apie gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimus, pradėta 12 tyrimų

VMVT gavo per 250 pranešimų apie gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimus, pradėta 12 tyrimų

Rugsėjo 8 d. duomenimis, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo per 250 pranešimų apie pažeidimus, susijusius su gyvūnų laikymo sąlygų, gyvūnų gerovės ir apsaugos reikalavimų pažeidimais, nelegal...

Norintiems prekiauti savo užaugintais vaisiais ir daržovėmis – priminimas registruoti veiklą

Norintiems prekiauti savo užaugintais vaisiais ir daržovėmis – priminimas registruoti veiklą

Šviežių lietuviškų daržovių, uogų ir vaisių sezonas įsibėgėja, kartu daugėja ir savo ūkiuose užaugintą produkciją vartotojams norinčių pasiūlyti ūkininkų ar sodininkų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tar...

Apie populiariausią vasaros desertą – ledus: kaip išsirinkti tikrai kokybiškus?

Apie populiariausią vasaros desertą – ledus: kaip išsirinkti tikrai kokybiškus?

Vienas iš populiariausių desertų, be kurio sunku išsiversti kaitriomis vasaros dienomis, – valgomieji ledai. Šis skanus ir gaivinantis produktas dažniausiai gaminamas iš saldžios, šviežios grietinėlės, papildoma...

Nyderlanduose koronavirusas COVID-19 nustatytas audinėms

Nyderlanduose koronavirusas COVID-19 nustatytas audinėms 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) balandžio 27 d. gavo informaciją iš Nyderlandų žemės ūkio, gamtos ir maisto kokybės ministerijos, kad dviejuose audines laikančiuose ūkiuose nugaišo keletas ...

VMVT veiksmai: nelegaliai parduoti gyvūną bus sudėtingiau

VMVT veiksmai: nelegaliai parduoti gyvūną bus sudėtingiau

Rugsėjo 10 d. vykusiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos ir UAB „Diginet LTU“ atstovų susitikime sutarta, kad artimiausiu metu portale „skelbiu.lt“ skelbimus ...

Lietuviškų produktų eksportas toliau auga

Lietuviškų produktų eksportas toliau auga

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) statistika rodo, kad gyvūninės kilmės lietuviškų maisto produktų eksporto rodikliai auga aštuntą mėnesį iš eilės. Per šių metų rugsėjį, palyginti su tuo pa...

ES institucijomis bendradarbiaujant, išaiškinama daugiau gyvūnų dokumentų klastojimo atvejų

ES institucijomis bendradarbiaujant, išaiškinama daugiau gyvūnų dokumentų klastojimo atvejų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad per pastarąjį pusmetį užfiksuoti net keli atvejai, kai gyvūnus augintinius į Europos Sąjungos valstybes iš ne ES šalių bandyta įvežti su sukl...

VMVT nustačius kokybės neatitikimų, aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus gamintojui Italijoje pritaikytos sankcijos

VMVT nustačius kokybės neatitikimų, aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus gamintojui Italijoje pritaikytos sankcijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Italijos Maisto klastočių kompetentinga institucija pastarąją savaitę patvirtino, kad vienam alyvuogių aliejaus gamintojui dėl vartotojų klai...

AKM virusą gali pernešti ir migruojantys šernai, ir miškų lankytojai

AKM virusą gali pernešti ir migruojantys šernai, ir miškų lankytojai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atkreipia dėmesį, kad augant afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejų skaičiui laukinėje gamtoje ir kiaulininkystės ūkiuose, kiaulių laikytojai tur...

Lietuvoje parduodamos šviežios daržovės – saugios ir kokybiškos

Lietuvoje parduodamos šviežios daržovės – saugios ir kokybiškos

Prekyboje daugėjant ankstyvųjų šiltnamiuose užaugintų daržovių, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrino, ar šios rinkai tiekiamos šviežios daržovės yra saugios vartoti. Didžiausias dėmesy...

Lietuvoje mažėjant salmoneliozių atvejų, budrumo prarasti nereikėtų

Lietuvoje mažėjant salmoneliozių atvejų, budrumo prarasti nereikėtų

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenimis, salmoneliozė išlieka viena dažniausių gyvūnų ir žmonių bendrų ligų (zoonozių) Europoje, kurią sukelia salmonelių bakterijos. Skelbiama, kad vienas iš trijų p...

Parengtos gairės maisto išnešiojimo ir išvežiojimo paslaugą norintiems teikti asmenims bei verslui

Parengtos gairės maisto išnešiojimo ir išvežiojimo paslaugą norintiems teikti asmenims bei verslui

Pastaruoju metu išaugus maisto išnešiojimo ir išvežiojimo paslaugos poreikiui, daugėja ir šia veikla norinčių užsiimti asmenų bei įmonių, dažnai nežinančių, kaip tam tinkamai pasiruošti. Reaguojant į dažniau...

Po naujausių VMVT patikrų rinkoje neleista realizuoti 9 t nesaugios vartoti paukštienos

Po naujausių VMVT patikrų rinkoje neleista realizuoti 9 t nesaugios vartoti paukštienos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad tęsia sustiprintą įvežamų ir lietuviškų gyvūninių produktų kontrolę, kurios metu atlieka patikrinimus tiek paukštienos išpjaustymo įmonėse, t...