VMVT: kuo skiriasi vaisių sultys, nektaras ir gaivusis sulčių gėrimas?
aktualijos 2020-08-17 2020-08-17 08:01 2020 jonavoszinios.lt

Esminiai skirtumai tarp šių gėrimų kategorijų – grynų vaisių sulčių kiekis galutiniame produkte bei gamybos būdas. Sultyse ir nektaruose vaisių sulčių kiekis bus žymiai didesnis, lyginant su gaiviaisiais sulčių gėrimais. Tačiau nektarai, kaip ir gaivieji sulčių gėrimai, gali būti papildomai saldinami, tuo tarpu sultyse cukraus bus tik tiek, kiek jo buvo vaisiuose, iš kurių sultys išspaustos.
Sultys spaudžiamos iš sveikų, prinokusių, šviežių ar atšaldytų vienos ar kelių rūšių vaisių valgomosios dalies. Sulčių spalva, aromatas ir skonis būdingas tiems vaisiams, iš kurių jis pagamintas, ir šios savybės negali būti koreguojamos maistiniais dažais ir dirbtinėmis kvapiosiomis ar skonį suteikiančiomis medžiagomis. Gaminant vaisių sultis, leidžiama maišyti vaisių sultis ir vaisių tyre. Technologiniais tikslais gali būti naudojamos askorbo ir citrinų rūgštys, natrio ir kalio askorbatai, priklausomai nuo sulčių rūšies – ir kai kurie kiti maisto priedai. Sultys negali būti papildomai saldinamos cukrumi, medumi ar kitomis saldinančiomis medžiagomis, tačiau į pomidorų sultis leidžiama dėti prieskonių, aromatinių žolelių ar druskos.
Iš sulčių gali būti gaminami sulčių koncentratai, sulčių milteliai, kurie gali būti toliau naudojami gėrimų ir kt. produktų gamyboje.
Sultys iš koncentrato nuo sulčių skiriasi tik tuo, kad yra gaminamos koncentruotas vaisių sultis sumaišant su vandeniu (t. y. grąžinamas prieš tai iš sulčių pašalintas vanduo). Kaip ir sulčių ne iš koncentrato gamybos metu, ruošiant šias sultis turi būti išlaikomos pagrindinės vaisių, iš kurių jos pagamintos, sulčių fizinės, cheminės, juslinės ir maistinės savybės. Gaminant vaisių sultis iš koncentrato leidžiama maišyti vaisių sultis ir (arba) koncentruotas vaisių sultis su vaisių tyre ir (ar) koncentruota vaisių tyre.
Nektarai gaminami į vaisių sultis, vaisių sultis iš koncentrato, koncentruotas vaisių sultis, vaisių sulčių miltelius, vaisių tyrę arba jų mišinį pridedant vandens, pridedant arba nepridedant cukrų ir (arba) medaus. Nektarų gamyboje leidžiama naudoti kai kuriuos saldiklius, pieno, citrinų ir askorbo rūgštis, priklausomai nuo nektaro rūšies – ir kai kuriuos kitus maisto priedus. Mažiausias vaisių sulčių ar vaisių tyrės kiekis nektaruose yra reglamentuotas, ir priklausomai nuo vaisių rūšies, gali būti tiek 25, tiek 50 proc. masės galutinio produkto. Nektaro ženklinimo etiketėje privalo būti nurodytas mažiausias vaisių sulčių, vaisių tyrės ar jų mišinio kiekis: „Mažiausias vaisių kiekis.....%“.
Gaivusis sulčių gėrimas yra saldintas gėrimas, gaminamas iš geriamojo, šaltinio ar natūralaus mineralinio vandens, ir kurio sudėtyje vaisių, daržovių sulčių, jų tyrės arba jų mišinių yra ne mažiau kaip 12 proc. Gaivieji sulčių gėrimai gali būti gazuoti arba negazuoti. Šių gėrimų gamyboje gali būti naudojama įvairesnių maisto priedų, lyginant su nektarų gamyba, be to, leidžiami ir kai kurie dažikliai, kvapiosios medžiagos. Ženklinant gaiviuosius sulčių gėrimus, produkto etiketėje turi būti nurodytas sulčių kiekis, naudotas pagaminti gėrimui.
VMVT inf. ir nuotrauka
Skaitytojų nuotraukos
Panašūs straipsniai
COVID-19 požymių šalies audinių ūkiuose nėra, tačiau telkiami visi ištekliai ir situacija stebima itin atidžiai
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), reaguodama į nepalankią situaciją Danijoje dėl nustatomų COVID-19 ligos atvejų kailinių žvėrelių ūkiuose ir į tai, kad virusas mutuoja ir tampa pavojingas n...
Galimybė namuose užsiimti maisto gamyba ir jį parduoti – vis populiaresnė
Lietuvoje įvairius kepinius ir miltinius produktus bei paruoštus valgius ir patiekalus nedideliais kiekiais šiuo metu namų virtuvėse gamina ir tiesiogiai vartotojams parduoda per pusantro šimto asmenų. Vos p...
Griežtesnei gyvūnų veisimo ir prekybos kontrolei – koordinuoti VMVT ir Policijos veiksmai
Šiandien vykusiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos ir Lietuvos policijos generalinio komisaro Renato Požėlos susitikime pasirašyti trys svarbūs teisiniai dok...
VMVT gavo per 250 pranešimų apie gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimus, pradėta 12 tyrimų
Rugsėjo 8 d. duomenimis, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo per 250 pranešimų apie pažeidimus, susijusius su gyvūnų laikymo sąlygų, gyvūnų gerovės ir apsaugos reikalavimų pažeidimais, nelegal...
Patvirtintas naujas COVID-19 židinys audinių ūkyje
Pirmuoju šalyje COVID-19 židiniu tapusiame Jonavos r. audinių ūkyje šiuo metu situacija yra stabili – audinių gaišimas ženkliai sumažėjęs, tačiau audinėms koronavirusas vis dar nustatomas. Šiame ūkyje žvėrel...
Dažniausiai prekyboje aptinkamos maisto klastotės – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus
Valstybinės kontrolės metu nustatyta, kad pastaraisiais metais rinkoje padaugėjo atvejų, kai prastesnės kokybės ar net netinkamas žmonių vartojimui alyvuogių aliejus buvo parduodamas kaip aukščiausios rūšies...
Kol teismas sprendžia dėl iš daugintojų perimtų šunų konfiskacijos - keturkojai priversti laukti sudėtingų veterinarinių paslaugų
Dar spalio pradžioje skelbėme, kad Jonavos rajone, Ratušėlių kaime, buvo aptikta šunų daugykla. Kaip tuomet portalą jonavoszinios.lt informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), iš jos perim...
Jonavos rajono ūkyje auginamoms audinėms nustatytas koronavirusas 1
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Jonavos rajono audinių ūkyje, kuriame laikyti įmonėms UAB „Danmink“ ir AB „Vilkijos ūkis“ priklausantys gyvūnai, staiga nugaišus 169 audinėms...
VMVT veiksmai: nelegaliai parduoti gyvūną bus sudėtingiau
Rugsėjo 10 d. vykusiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos ir UAB „Diginet LTU“ atstovų susitikime sutarta, kad artimiausiu metu portale „skelbiu.lt“ skelbimus ...
Stebima situacija dėl galimų koronaviruso mutacijų audinių fermose
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad lapkričio 5 d. iš Danijos kompetentingos institucijos gavo oficialų pranešimą apie šios šalies audinių fermoje mutavusį koronavirusą. Remiant...
Lietuviškų produktų eksportas toliau auga
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) statistika rodo, kad gyvūninės kilmės lietuviškų maisto produktų eksporto rodikliai auga aštuntą mėnesį iš eilės. Per šių metų rugsėjį, palyginti su tuo pa...
ES institucijomis bendradarbiaujant, išaiškinama daugiau gyvūnų dokumentų klastojimo atvejų
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad per pastarąjį pusmetį užfiksuoti net keli atvejai, kai gyvūnus augintinius į Europos Sąjungos valstybes iš ne ES šalių bandyta įvežti su sukl...
AKM virusą gali pernešti ir migruojantys šernai, ir miškų lankytojai
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atkreipia dėmesį, kad augant afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejų skaičiui laukinėje gamtoje ir kiaulininkystės ūkiuose, kiaulių laikytojai tur...
Sustiprinta VMVT kontrolė prekybos centruose: nereguliuojantys pirkėjų srautų sulauks griežtų sankcijų 2
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, atsižvelgdami į šalyje sugriežtintas karantino sąlygas blogėjant koronavirusinės infekcijos (COVID-19) epidemiologinei situacijai, visą šį sa...
VMVT akiratyje - MB „Ruklos užkandinė“
Dėl nepalankios epidemiologinės COVID-19 situacijos ir paskelbto karantino šalyje draudžiama restoranų, kavinių, barų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų veikla, tačiau dalis verslo pertvarkė savo veiklą ir ti...
Lietuvoje mažėjant salmoneliozių atvejų, budrumo prarasti nereikėtų
Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenimis, salmoneliozė išlieka viena dažniausių gyvūnų ir žmonių bendrų ligų (zoonozių) Europoje, kurią sukelia salmonelių bakterijos. Skelbiama, kad vienas iš trijų p...