VMVT primena, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose

VMVT primena, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose
KOV 17
2020-03-17 15:41 2020

Reaguodami į susidariusią situaciją dėl koronaviruso grėsmės, daugelis gyventojų iš anksto apsirūpino ir namuose sukaupė daugiau nei įprasta maisto atsargų, tačiau netinkamai laikomas ar nesaugiai tvarkomas maistas gali ne tik sugesti, bet ir pakenkti sveikatai. Todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai primena pagrindinius principus, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose.

Laikykite maisto produktus tinkamoje temperatūroje, užtikrinkite jų tinkamą terminį apdorojimą

 Apdorojant šiluma maistą (kepant, verdant, troškinant ir kt.) rekomenduojama, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C.

• Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 val.

• Greitai gendančius maisto produktus, pagamintą nesuvartotą maistą laikykite šaldytuve nuo 0 °C iki +6 °C temperatūroje.

• Užšaldytus maisto produktus laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Šaldytuve turi būti pakankamai vietos maistui laikyti. Neperpildykite šaldytuvo / šaldiklio lentynų, kad užtikrintumėte tinkamą temperatūrinį režimą.

• Laikykitės maisto produktų gamintojų nurodytų laikymo sąlygų ir vartojimo instrukcijų.

• Siekiant išvengti maisto švaistymo, kai kuriuos maisto produktus galima ir toliau vartoti saugiai pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui. Atskirti šiuos maisto produktus padeda ant maisto produkto nurodytas tinkamumo vartoti termino ženklinimas: nuoroda „Geriausias iki ...“ arba „Geriausias iki ... pabaigos“ (t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių. Pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto produktų ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki ...“ nurodytam terminui, maisto produktai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi.

• Nuoroda „Tinka vartoti iki ...“ (t. y. maksimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant greitai gendančių maisto produktų ir per trumpą laiką gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą. Taip ženklinami mėsos, žuvies ar paukštienos produktai, gaminiai ar pusgaminiai, pienas ir pieno produktai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki ...“ nurodytam terminui, maisto produktai gali būti nesaugūs ir neturi būti vartojami.

• Jei vartotojas nusprendžia užšaldyti maisto produktą, kurio nespės suvartoti, ir jo tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, jį būtina tinkami supakuoti (pvz., suskirstyti tam tikromis porcijomis į sandarias pakuotes) ir laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Nevartokite nepasterizuoto pieno.

Apsaugokite maisto produktus nuo kryžminės taršos

• Virtas, keptas ir kitaip paruoštas vartoti maistas neturi liestis su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais, nešvariomis / neplautomis daržovėmis.

• Mėsą, paukštieną, žuvį reikia laikyti taip, kad jų sulčių nepatektų ant aplinkos paviršių (maisto tvarkymui skirto inventoriaus, įrangos) ir kitų maisto produktų.

• Prieš vartojimą kruopščiai šiltu vandeniu plaukite daržoves, vaisius, uogas.

• Maisto produktus šaldytuve laikykite tam skirtose talpose, sandariai uždarytus tam, kad apsaugotumėte nuo sąlyčio su kitais maisto produktais.

• Esant galimybei, naudokite skirtingą pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lentas ir kt.) žaliai mėsai, paukštienai, neplautoms daržovėms ir paruoštam (virtam, keptam) maistui. Jei neturite atskiro virtuvės inventoriaus termiškai apdorotam ir žaliam maistui tvarkyti, būtina kruopščiai plauti inventorių ir įrankius karštu tekančiu vandeniu su indų plovimui skirta priemone ar indaplovėje. Nenaudokite neplautų, nešvarių peilių, pjaustymo lentelių, indų pagamintam maistui, plautoms daržovėms, vaisiams pjaustyti, laikyti, jei prieš tai tvarkėte žalią mėsą, žuvį.

• Paviršiams valyti naudokite vienkartines šluostes ar švarias daugkartines šluostes, rankšluosčius (po kiekvieno naudojimo išskalbkite medžiagines šluostes, rankšluosčius karštu vandeniu ir tam skirta skalbimo priemone, gerai išdžiovinkite).

Laikykitės asmens higienos, plaukite rankas:

• grįžę iš lauko namo;

• pasinaudoję tualetu;

• nusičiaudėję, išsipūtę nosį;

• paglostę naminius gyvūnus, sutvarkę jų tualetą;

• sutvarkę atliekas;

• sutvarkę namus;

• prieš valgymą, pavalgę, parūkę;

• prieš ruošdami maistą, tvarkydami žalią mėsą, žuvį ar kt. maistą.

Jeigu užsisakote maisto produktus, patiekalus nuotoliniu būdu, įvertinkite jų saugą

• Jei užsisakote maistą nuotoliniu būdu, įvertinkite tiekėjo patikimumą. Asmenys, tiekiantys maistą, turi turėti leidimą maisto tvarkymo veiklai vykdyti. Pasitikrinti, ar asmeniui suteikta teisė vykdyti maisto tvarkymą, galima Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto tvarkymo subjektų registre.

• Gavę maisto produktus, patiekalus, įvertinkite juos vizualiai. Jei maisto produktų pakuotės pažeistos, yra vizualiai matomų maisto produktų kokybės neatitikimų, jaučiate nemalonų, maisto produktams neįprastą kvapą ar turite bet kokių įtarimų dėl maisto saugos, nevartokite tokių maisto produktų.

• Vartotojui pristatyti maisto produktai turi būti tinkamai supakuoti, apsaugoti nuo taršos (vartojimui paruošti, gatavi produktai turi būti supakuoti atskirai nuo žalios mėsos, žuvies, daržovių).

• Rekomenduojame už maisto produktus, patiekalus atsiskaityti iš anksto, naudojant elektronines atsiskaitymo už prekes ir paslaugas priemones.

Asociatyv pixabay.com nuotr.

Panašūs straipsniai

Norintiems prekiauti valgomomis puokštėmis iš maisto produktų reikalinga veiklos registracija

Norintiems prekiauti valgomomis puokštėmis iš maisto produktų reikalinga veiklos registracija

Iš įvairių vaisių, uogų, saldumynų, taip pat sūrio ar mėsos gaminių, skirtingų prieskoninių žolelių ir daržovių gaminamos puokštės pastaruoju metu yra tapusios itin praktiška ir originalia dovana bei populia...

Plečiamos galimybės maisto išvežiojimo paslaugą norinčiam teikti verslui

Plečiamos galimybės maisto išvežiojimo paslaugą norinčiam teikti verslui

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė atskirą leidimų išdavimo tvarką tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims, norintiems vykdyti maisto transportavimo veiklą karantino laikotarpiu. Su Svei...

Daugiau kaip pusė tikrintų internetinės prekybos įmonių pažeidžia reikalavimus

Daugiau kaip pusė tikrintų internetinės prekybos įmonių pažeidžia reikalavimus

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) departamentų inspektoriai tikrino, kaip teisės aktų reikalavimų laikosi internetu veiklą vykdančios maisto tvarkymo įmonės. Patikros visoje Lietuvoje – tie...

Keičiasi prekybos reikalavimai turgavietėse

Keičiasi prekybos reikalavimai turgavietėse

Nuo kovo 2 d. turgaviečių prekeiviai privalės pildyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) išduodamą apskaitos žurnalą – vietoje iki šiol pildytų trijų, reikės pildyti tik vieną. Tai daryti pr...

Norintiems prekiauti savo užaugintais vaisiais ir daržovėmis – priminimas registruoti veiklą

Norintiems prekiauti savo užaugintais vaisiais ir daržovėmis – priminimas registruoti veiklą

Šviežių lietuviškų daržovių, uogų ir vaisių sezonas įsibėgėja, kartu daugėja ir savo ūkiuose užaugintą produkciją vartotojams norinčių pasiūlyti ūkininkų ar sodininkų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tar...

Viduje veikiančios kavinės, restoranai, barai turės paisyti nustatytų saugumo reikalavimų

Viduje veikiančios kavinės, restoranai, barai turės paisyti nustatytų saugumo reikalavimų

Vyriausybei vakar patvirtinus naujus karantino sąlygų švelninimus, numatyta, kad jau nuo ateinančio pirmadienio, t. y. gegužės 18 d., duris galės atverti kavinės, restoranai, barai ir kitos pasilinksminimo v...

Kontrolės duomenys rodo – lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

Kontrolės duomenys rodo – lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

Lietuvoje ketvirtą savaitę dėl koronaviruso infekcijos besitęsiant karantinui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai nenutraukia patikrų rizikingiausiose maisto gamybos grandinės s...

Nyderlanduose koronavirusas COVID-19 nustatytas audinėms

Nyderlanduose koronavirusas COVID-19 nustatytas audinėms 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) balandžio 27 d. gavo informaciją iš Nyderlandų žemės ūkio, gamtos ir maisto kokybės ministerijos, kad dviejuose audines laikančiuose ūkiuose nugaišo keletas ...

VMVT rekomendacijos prekiaujantiems maistu turgavietėse

VMVT rekomendacijos prekiaujantiems maistu turgavietėse 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė rekomendacijas prekybininkams, karantino šalyje laikotarpiu prekiaujantiems maisto produktais turgavietėse. Rekomendacijos parengtos siekiant užtikri...

Paukščių gripas toliau plinta Europoje

Paukščių gripas toliau plinta Europoje

Europos Sąjungos (ES) veterinarijos specialistus neramina vis nauji pranešimai apie paukštininkystės ūkiuose plintantį paukščių gripą. Pirmadienį, sausio 13 d., Vengrijos kompetentinga institucija informavo ...

Paukščių gripas artėja prie Lietuvos: naujas židinys už mažiau nei 200 km

Paukščių gripas artėja prie Lietuvos: naujas židinys už mažiau nei 200 km

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), remdamasi Europos Komisijos Gyvūnų ligų pranešimų sistemos (ADNS) duomenimis, informuoja, kad Lenkijoje (Ylavos regione) užregistruotas naujas paukščių gripo at...

Rekomendacijos verslui – sekite naujienas VMVT interneto svetainėje

Rekomendacijos verslui – sekite naujienas VMVT interneto svetainėje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atsižvelgdama į nuolat besikeičiančią naujojo koronaviruso COVID-19 epidemiologinę situaciją ir siekdama padėti verslui įveikti iššūkius, susijusius su šia neei...

VMVT tęsiant patikras, per pastarąsias savaites rinkoje neleista parduoti 6,2 t nesaugios paukštienos

VMVT tęsiant patikras, per pastarąsias savaites rinkoje neleista parduoti 6,2 t nesaugios paukštienos

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) vykdant reguliarią maisto ir veterinarinę kontrolę, per pastarąsias dvi savaites šalies rinkoje uždrausta realizuoti dar 6,2 tonos nesaugios ir vartoti net...

Po naujausių VMVT patikrų rinkoje neleista realizuoti 9 t nesaugios vartoti paukštienos

Po naujausių VMVT patikrų rinkoje neleista realizuoti 9 t nesaugios vartoti paukštienos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad tęsia sustiprintą įvežamų ir lietuviškų gyvūninių produktų kontrolę, kurios metu atlieka patikrinimus tiek paukštienos išpjaustymo įmonėse, t...

Valstybės pagalba veislininkystei – ką reikėtų žinoti?

Valstybės pagalba veislininkystei – ką reikėtų žinoti?

Valstybė kasmet skiria daugiau kaip 3 mln. eurų plėtoti nacionalinę gyvūnų veislininkystės sistemą. Finansuojamos tokios veiklos, kaip grynaveislių gyvūnų įrašymas į kilmės knygas, įvairūs ūkinių gyvūnų gene...

Gauti pirmieji patikrinimų dėl galimo mėsos užteršimo rezultatai

Gauti pirmieji patikrinimų dėl galimo mėsos užteršimo rezultatai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, reaguodami į praėjusios savaitės pabaigoje gautą UAB „Maxima LT“ pranešimą apie įtarimus, kad į rinką galėjo būti pateikta galimai nesaugi mė...