VMVT primena, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose

VMVT primena, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose
KOV 17
2020-03-17 14:41 2020

Reaguodami į susidariusią situaciją dėl koronaviruso grėsmės, daugelis gyventojų iš anksto apsirūpino ir namuose sukaupė daugiau nei įprasta maisto atsargų, tačiau netinkamai laikomas ar nesaugiai tvarkomas maistas gali ne tik sugesti, bet ir pakenkti sveikatai. Todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai primena pagrindinius principus, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose.

Laikykite maisto produktus tinkamoje temperatūroje, užtikrinkite jų tinkamą terminį apdorojimą

 Apdorojant šiluma maistą (kepant, verdant, troškinant ir kt.) rekomenduojama, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C.

• Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 val.

• Greitai gendančius maisto produktus, pagamintą nesuvartotą maistą laikykite šaldytuve nuo 0 °C iki +6 °C temperatūroje.

• Užšaldytus maisto produktus laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Šaldytuve turi būti pakankamai vietos maistui laikyti. Neperpildykite šaldytuvo / šaldiklio lentynų, kad užtikrintumėte tinkamą temperatūrinį režimą.

• Laikykitės maisto produktų gamintojų nurodytų laikymo sąlygų ir vartojimo instrukcijų.

• Siekiant išvengti maisto švaistymo, kai kuriuos maisto produktus galima ir toliau vartoti saugiai pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui. Atskirti šiuos maisto produktus padeda ant maisto produkto nurodytas tinkamumo vartoti termino ženklinimas: nuoroda „Geriausias iki ...“ arba „Geriausias iki ... pabaigos“ (t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių. Pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto produktų ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki ...“ nurodytam terminui, maisto produktai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi.

• Nuoroda „Tinka vartoti iki ...“ (t. y. maksimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant greitai gendančių maisto produktų ir per trumpą laiką gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą. Taip ženklinami mėsos, žuvies ar paukštienos produktai, gaminiai ar pusgaminiai, pienas ir pieno produktai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki ...“ nurodytam terminui, maisto produktai gali būti nesaugūs ir neturi būti vartojami.

• Jei vartotojas nusprendžia užšaldyti maisto produktą, kurio nespės suvartoti, ir jo tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, jį būtina tinkami supakuoti (pvz., suskirstyti tam tikromis porcijomis į sandarias pakuotes) ir laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Nevartokite nepasterizuoto pieno.

Apsaugokite maisto produktus nuo kryžminės taršos

• Virtas, keptas ir kitaip paruoštas vartoti maistas neturi liestis su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais, nešvariomis / neplautomis daržovėmis.

• Mėsą, paukštieną, žuvį reikia laikyti taip, kad jų sulčių nepatektų ant aplinkos paviršių (maisto tvarkymui skirto inventoriaus, įrangos) ir kitų maisto produktų.

• Prieš vartojimą kruopščiai šiltu vandeniu plaukite daržoves, vaisius, uogas.

• Maisto produktus šaldytuve laikykite tam skirtose talpose, sandariai uždarytus tam, kad apsaugotumėte nuo sąlyčio su kitais maisto produktais.

• Esant galimybei, naudokite skirtingą pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lentas ir kt.) žaliai mėsai, paukštienai, neplautoms daržovėms ir paruoštam (virtam, keptam) maistui. Jei neturite atskiro virtuvės inventoriaus termiškai apdorotam ir žaliam maistui tvarkyti, būtina kruopščiai plauti inventorių ir įrankius karštu tekančiu vandeniu su indų plovimui skirta priemone ar indaplovėje. Nenaudokite neplautų, nešvarių peilių, pjaustymo lentelių, indų pagamintam maistui, plautoms daržovėms, vaisiams pjaustyti, laikyti, jei prieš tai tvarkėte žalią mėsą, žuvį.

• Paviršiams valyti naudokite vienkartines šluostes ar švarias daugkartines šluostes, rankšluosčius (po kiekvieno naudojimo išskalbkite medžiagines šluostes, rankšluosčius karštu vandeniu ir tam skirta skalbimo priemone, gerai išdžiovinkite).

Laikykitės asmens higienos, plaukite rankas:

• grįžę iš lauko namo;

• pasinaudoję tualetu;

• nusičiaudėję, išsipūtę nosį;

• paglostę naminius gyvūnus, sutvarkę jų tualetą;

• sutvarkę atliekas;

• sutvarkę namus;

• prieš valgymą, pavalgę, parūkę;

• prieš ruošdami maistą, tvarkydami žalią mėsą, žuvį ar kt. maistą.

Jeigu užsisakote maisto produktus, patiekalus nuotoliniu būdu, įvertinkite jų saugą

• Jei užsisakote maistą nuotoliniu būdu, įvertinkite tiekėjo patikimumą. Asmenys, tiekiantys maistą, turi turėti leidimą maisto tvarkymo veiklai vykdyti. Pasitikrinti, ar asmeniui suteikta teisė vykdyti maisto tvarkymą, galima Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto tvarkymo subjektų registre.

• Gavę maisto produktus, patiekalus, įvertinkite juos vizualiai. Jei maisto produktų pakuotės pažeistos, yra vizualiai matomų maisto produktų kokybės neatitikimų, jaučiate nemalonų, maisto produktams neįprastą kvapą ar turite bet kokių įtarimų dėl maisto saugos, nevartokite tokių maisto produktų.

• Vartotojui pristatyti maisto produktai turi būti tinkamai supakuoti, apsaugoti nuo taršos (vartojimui paruošti, gatavi produktai turi būti supakuoti atskirai nuo žalios mėsos, žuvies, daržovių).

• Rekomenduojame už maisto produktus, patiekalus atsiskaityti iš anksto, naudojant elektronines atsiskaitymo už prekes ir paslaugas priemones.

Asociatyv pixabay.com nuotr.

Panašūs straipsniai

COVID-19 požymių šalies audinių ūkiuose nėra, tačiau telkiami visi ištekliai ir situacija stebima itin atidžiai

COVID-19 požymių šalies audinių ūkiuose nėra, tačiau telkiami visi ištekliai ir situacija stebima itin atidžiai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), reaguodama į nepalankią situaciją Danijoje dėl nustatomų COVID-19 ligos atvejų kailinių žvėrelių ūkiuose ir į tai, kad virusas mutuoja ir tampa pavojingas n...

Dėl maisto kokybės pasitvirtina kas ketvirtas vartotojo pranešimas

Dėl maisto kokybės pasitvirtina kas ketvirtas vartotojo pranešimas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per 2020 m. vien dėl maisto saugos ir kokybės užregistravo ir ištyrė beveik 2 tūkst. vartotojų pranešimų, iš kurių ketvirtadalis (26 proc.) pasitvirtino. Daž...

VMVT: nelegalios prekybos gyvūnais užkardymui – papildomi kontrolės įrankiai

VMVT: nelegalios prekybos gyvūnais užkardymui – papildomi kontrolės įrankiai

Sprendžiant aktualias gyvūnų augintinių veisimo ir prekybos jais problemas, pastarąjį pusmetį šalia planinių ir tikslinių veisėjų patikrų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai įgyv...

Griežtesnei gyvūnų veisimo ir prekybos kontrolei – koordinuoti VMVT ir Policijos veiksmai

Griežtesnei gyvūnų veisimo ir prekybos kontrolei – koordinuoti VMVT ir Policijos veiksmai

Šiandien vykusiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos ir Lietuvos policijos generalinio komisaro Renato Požėlos susitikime pasirašyti trys svarbūs teisiniai dok...

Kėdainiuose nugaišusiai gulbei patvirtintas paukščių gripas

Kėdainiuose nugaišusiai gulbei patvirtintas paukščių gripas 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Kėdainiuose rastai nugaišusiai gulbei nebylei buvo patvirtintas paukščių gripo virusas. Ištyrus gaišenos mėginius, nustatyta, kad laukinis va...

VMVT gavo per 250 pranešimų apie gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimus, pradėta 12 tyrimų

VMVT gavo per 250 pranešimų apie gyvūnų laikymo sąlygų pažeidimus, pradėta 12 tyrimų

Rugsėjo 8 d. duomenimis, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo per 250 pranešimų apie pažeidimus, susijusius su gyvūnų laikymo sąlygų, gyvūnų gerovės ir apsaugos reikalavimų pažeidimais, nelegal...

Patvirtintas naujas COVID-19 židinys audinių ūkyje

Patvirtintas naujas COVID-19 židinys audinių ūkyje

Pirmuoju šalyje COVID-19 židiniu tapusiame Jonavos r. audinių ūkyje šiuo metu situacija yra stabili – audinių gaišimas ženkliai sumažėjęs, tačiau audinėms koronavirusas vis dar nustatomas. Šiame ūkyje žvėrel...

Lietuvoje mažėjant salmoneliozių atvejų, budrumo prarasti nereikėtų

Lietuvoje mažėjant salmoneliozių atvejų, budrumo prarasti nereikėtų

Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) duomenimis, salmoneliozė išlieka viena dažniausių gyvūnų ir žmonių bendrų ligų (zoonozių) Europoje, kurią sukelia salmonelių bakterijos. Skelbiama, kad vienas iš trijų p...

Kol teismas sprendžia dėl iš daugintojų perimtų šunų konfiskacijos - keturkojai priversti laukti sudėtingų veterinarinių paslaugų

Kol teismas sprendžia dėl iš daugintojų perimtų šunų konfiskacijos - keturkojai priversti laukti sudėtingų veterinarinių paslaugų

Dar spalio pradžioje skelbėme, kad Jonavos rajone, Ratušėlių kaime,  buvo aptikta šunų daugykla. Kaip tuomet portalą jonavoszinios.lt informavo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), iš jos perim...

Dažniausiai prekyboje aptinkamos maisto klastotės – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus

Dažniausiai prekyboje aptinkamos maisto klastotės – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus

Valstybinės kontrolės metu nustatyta, kad pastaraisiais metais rinkoje padaugėjo atvejų, kai prastesnės kokybės ar net netinkamas žmonių vartojimui alyvuogių aliejus buvo parduodamas kaip aukščiausios rūšies...

Siekiama atverti didesnes galimybes smulkiesiems maisto gamintojams

Siekiama atverti didesnes galimybes smulkiesiems maisto gamintojams

Bendradarbiaudama su Žemės ūkio ministerija, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) siekia paskatinti vietoje pagamintos produkcijos konkurencingumą šalies rinkoje per trumpąsias maisto grandines,...

VMVT veiksmai: nelegaliai parduoti gyvūną bus sudėtingiau

VMVT veiksmai: nelegaliai parduoti gyvūną bus sudėtingiau

Rugsėjo 10 d. vykusiame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos ir UAB „Diginet LTU“ atstovų susitikime sutarta, kad artimiausiu metu portale „skelbiu.lt“ skelbimus ...

Jonavos rajono ūkyje auginamoms audinėms nustatytas koronavirusas

Jonavos rajono ūkyje auginamoms audinėms nustatytas koronavirusas 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Jonavos rajono audinių ūkyje, kuriame laikyti įmonėms UAB „Danmink“ ir AB „Vilkijos ūkis“ priklausantys gyvūnai, staiga nugaišus 169 audinėms...

VMVT akiratyje - MB „Ruklos užkandinė“

VMVT akiratyje - MB „Ruklos užkandinė“

Dėl nepalankios epidemiologinės COVID-19 situacijos ir paskelbto karantino šalyje draudžiama restoranų, kavinių, barų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų veikla, tačiau dalis verslo pertvarkė savo veiklą ir ti...

Prasidėjus pavasarinei paukščių migracijai – didėja ir paukščių gripo grėsmė

Prasidėjus pavasarinei paukščių migracijai – didėja ir paukščių gripo grėsmė

Pastarosiomis dienomis Lietuvos ornitologų draugijai informavus apie jau prasidėjusią pavasarinę paukščių migraciją ir stebimus pirmuosius šalį pasiekusius ar praskrendančius paukščių būrius bei pavienius pa...

Lietuviškų produktų eksportas toliau auga

Lietuviškų produktų eksportas toliau auga

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) statistika rodo, kad gyvūninės kilmės lietuviškų maisto produktų eksporto rodikliai auga aštuntą mėnesį iš eilės. Per šių metų rugsėjį, palyginti su tuo pa...