VMVT primena, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose

VMVT primena, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose
KOV 17
2020-03-17 15:41 2020

Reaguodami į susidariusią situaciją dėl koronaviruso grėsmės, daugelis gyventojų iš anksto apsirūpino ir namuose sukaupė daugiau nei įprasta maisto atsargų, tačiau netinkamai laikomas ar nesaugiai tvarkomas maistas gali ne tik sugesti, bet ir pakenkti sveikatai. Todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai primena pagrindinius principus, kaip saugoti ir tvarkyti maistą namuose.

Laikykite maisto produktus tinkamoje temperatūroje, užtikrinkite jų tinkamą terminį apdorojimą

 Apdorojant šiluma maistą (kepant, verdant, troškinant ir kt.) rekomenduojama, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C.

• Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 val.

• Greitai gendančius maisto produktus, pagamintą nesuvartotą maistą laikykite šaldytuve nuo 0 °C iki +6 °C temperatūroje.

• Užšaldytus maisto produktus laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Šaldytuve turi būti pakankamai vietos maistui laikyti. Neperpildykite šaldytuvo / šaldiklio lentynų, kad užtikrintumėte tinkamą temperatūrinį režimą.

• Laikykitės maisto produktų gamintojų nurodytų laikymo sąlygų ir vartojimo instrukcijų.

• Siekiant išvengti maisto švaistymo, kai kuriuos maisto produktus galima ir toliau vartoti saugiai pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui. Atskirti šiuos maisto produktus padeda ant maisto produkto nurodytas tinkamumo vartoti termino ženklinimas: nuoroda „Geriausias iki ...“ arba „Geriausias iki ... pabaigos“ (t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių. Pavyzdžiui, kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto produktų ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki ...“ nurodytam terminui, maisto produktai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi.

• Nuoroda „Tinka vartoti iki ...“ (t. y. maksimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant greitai gendančių maisto produktų ir per trumpą laiką gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą. Taip ženklinami mėsos, žuvies ar paukštienos produktai, gaminiai ar pusgaminiai, pienas ir pieno produktai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki ...“ nurodytam terminui, maisto produktai gali būti nesaugūs ir neturi būti vartojami.

• Jei vartotojas nusprendžia užšaldyti maisto produktą, kurio nespės suvartoti, ir jo tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, jį būtina tinkami supakuoti (pvz., suskirstyti tam tikromis porcijomis į sandarias pakuotes) ir laikyti ne žemesnėje kaip -18 °C temperatūroje.

• Nevartokite nepasterizuoto pieno.

Apsaugokite maisto produktus nuo kryžminės taršos

• Virtas, keptas ir kitaip paruoštas vartoti maistas neturi liestis su žalia mėsa, žuvimi, kiaušiniais, nešvariomis / neplautomis daržovėmis.

• Mėsą, paukštieną, žuvį reikia laikyti taip, kad jų sulčių nepatektų ant aplinkos paviršių (maisto tvarkymui skirto inventoriaus, įrangos) ir kitų maisto produktų.

• Prieš vartojimą kruopščiai šiltu vandeniu plaukite daržoves, vaisius, uogas.

• Maisto produktus šaldytuve laikykite tam skirtose talpose, sandariai uždarytus tam, kad apsaugotumėte nuo sąlyčio su kitais maisto produktais.

• Esant galimybei, naudokite skirtingą pjaustymo inventorių (peilius, pjaustymo lentas ir kt.) žaliai mėsai, paukštienai, neplautoms daržovėms ir paruoštam (virtam, keptam) maistui. Jei neturite atskiro virtuvės inventoriaus termiškai apdorotam ir žaliam maistui tvarkyti, būtina kruopščiai plauti inventorių ir įrankius karštu tekančiu vandeniu su indų plovimui skirta priemone ar indaplovėje. Nenaudokite neplautų, nešvarių peilių, pjaustymo lentelių, indų pagamintam maistui, plautoms daržovėms, vaisiams pjaustyti, laikyti, jei prieš tai tvarkėte žalią mėsą, žuvį.

• Paviršiams valyti naudokite vienkartines šluostes ar švarias daugkartines šluostes, rankšluosčius (po kiekvieno naudojimo išskalbkite medžiagines šluostes, rankšluosčius karštu vandeniu ir tam skirta skalbimo priemone, gerai išdžiovinkite).

Laikykitės asmens higienos, plaukite rankas:

• grįžę iš lauko namo;

• pasinaudoję tualetu;

• nusičiaudėję, išsipūtę nosį;

• paglostę naminius gyvūnus, sutvarkę jų tualetą;

• sutvarkę atliekas;

• sutvarkę namus;

• prieš valgymą, pavalgę, parūkę;

• prieš ruošdami maistą, tvarkydami žalią mėsą, žuvį ar kt. maistą.

Jeigu užsisakote maisto produktus, patiekalus nuotoliniu būdu, įvertinkite jų saugą

• Jei užsisakote maistą nuotoliniu būdu, įvertinkite tiekėjo patikimumą. Asmenys, tiekiantys maistą, turi turėti leidimą maisto tvarkymo veiklai vykdyti. Pasitikrinti, ar asmeniui suteikta teisė vykdyti maisto tvarkymą, galima Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto tvarkymo subjektų registre.

• Gavę maisto produktus, patiekalus, įvertinkite juos vizualiai. Jei maisto produktų pakuotės pažeistos, yra vizualiai matomų maisto produktų kokybės neatitikimų, jaučiate nemalonų, maisto produktams neįprastą kvapą ar turite bet kokių įtarimų dėl maisto saugos, nevartokite tokių maisto produktų.

• Vartotojui pristatyti maisto produktai turi būti tinkamai supakuoti, apsaugoti nuo taršos (vartojimui paruošti, gatavi produktai turi būti supakuoti atskirai nuo žalios mėsos, žuvies, daržovių).

• Rekomenduojame už maisto produktus, patiekalus atsiskaityti iš anksto, naudojant elektronines atsiskaitymo už prekes ir paslaugas priemones.

Asociatyv pixabay.com nuotr.

Panašūs straipsniai

Priminimai tvarkantiems šventinį maistą

Priminimai tvarkantiems šventinį maistą

Pagal senovės lietuvių papročius, po Advento, kurio metu stengiamasi nevalgyti mėsos ir kitų riebių maisto produktų, šv. Kalėdos yra laikas, kai galima pasilepinti įvairiausiomis gėrybėmis: gausybe vyniotini...

Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui?

Kaip saugiai paruošti maistą šventiniam stalui?

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento (NVSC) specialistai primena pagrindinius p...

Lietuvos bitynuose surenkamas medus kokybiškesnis nei importuojamas

Lietuvos bitynuose surenkamas medus kokybiškesnis nei importuojamas

Lietuvoje medaus suvartojimas nuolat didėja. Vartotojai vis dažniau renkasi mūsų šalies bitynuose surinktą medų, kurio kasmet pagaminama apie 4 tūkst. tonų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT...

VMVT rekomendacijos prekiaujantiems maistu turgavietėse

VMVT rekomendacijos prekiaujantiems maistu turgavietėse 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė rekomendacijas prekybininkams, karantino šalyje laikotarpiu prekiaujantiems maisto produktais turgavietėse. Rekomendacijos parengtos siekiant užtikri...

Šventėms artėjant, didesnis dėmesys žuvų produktų kokybei

Šventėms artėjant, didesnis dėmesys žuvų produktų kokybei

Ruošiantis intensyviausiam prekybos žuvininkystės produktais metui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai lapkričio mėnesį vykdė neplaninius patikrinimus mažmeninės prekybos įmonės...

Paukščių gripas toliau plinta Europoje

Paukščių gripas toliau plinta Europoje

Europos Sąjungos (ES) veterinarijos specialistus neramina vis nauji pranešimai apie paukštininkystės ūkiuose plintantį paukščių gripą. Pirmadienį, sausio 13 d., Vengrijos kompetentinga institucija informavo ...

Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus

Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus

Bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, pusryčių dribsniai, sausainiai, tirpi kava ar daugelio pamėgta skrudinta duona – bene rizikingiausi produktai akrilamido atžvilgiu. Maisto produktų gamintojai jau antr...

Paukščių gripas artėja prie Lietuvos: naujas židinys už mažiau nei 200 km

Paukščių gripas artėja prie Lietuvos: naujas židinys už mažiau nei 200 km

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), remdamasi Europos Komisijos Gyvūnų ligų pranešimų sistemos (ADNS) duomenimis, informuoja, kad Lenkijoje (Ylavos regione) užregistruotas naujas paukščių gripo at...

Rekomendacijos verslui – sekite naujienas VMVT interneto svetainėje

Rekomendacijos verslui – sekite naujienas VMVT interneto svetainėje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atsižvelgdama į nuolat besikeičiančią naujojo koronaviruso COVID-19 epidemiologinę situaciją ir siekdama padėti verslui įveikti iššūkius, susijusius su šia neei...

Valstybės pagalba veislininkystei – ką reikėtų žinoti?

Valstybės pagalba veislininkystei – ką reikėtų žinoti?

Valstybė kasmet skiria daugiau kaip 3 mln. eurų plėtoti nacionalinę gyvūnų veislininkystės sistemą. Finansuojamos tokios veiklos, kaip grynaveislių gyvūnų įrašymas į kilmės knygas, įvairūs ūkinių gyvūnų gene...

Gauti pirmieji patikrinimų dėl galimo mėsos užteršimo rezultatai

Gauti pirmieji patikrinimų dėl galimo mėsos užteršimo rezultatai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai, reaguodami į praėjusios savaitės pabaigoje gautą UAB „Maxima LT“ pranešimą apie įtarimus, kad į rinką galėjo būti pateikta galimai nesaugi mė...

Paukščių gripo prevencijai – apribojimai naminių paukščių laikymui

Paukščių gripo prevencijai – apribojimai naminių paukščių laikymui

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus įsakymu nuo rytojaus, vasario 4 d., visiems paukščių laikytojams nurodoma naminius paukščius laikyti aptvertuose kiemuose, aptvaruose arba užd...

Kaip pasirūpinti augintiniais karantino metu

Kaip pasirūpinti augintiniais karantino metu

Plintanti koronaviruso COVID-19 pandemija ir griežtėjančios karantino sąlygos šalyje stipriai keičia ne tik kasdienius visuomenės įpročius, bet ir netiesiogiai veikia įprastą mūsų augintinių gyvenimą. Todėl ...

Su maistu besiliečiantys plastikiniai gaminiai: kontrolė vykdoma nuolat

Su maistu besiliečiantys plastikiniai gaminiai: kontrolė vykdoma nuolat

Visose Europos Sąjungos (ES) valstybėse narėse, taip pat Lietuvoje, viena iš pagrindinių priemonių, taikomų greitai reaguoti į pavojų, kilusį maistui ir pašarams, yra Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą i...

Paukščių gripas plinta toliau: nauji protrūkiai Čekijoje ir Bulgarijoje

Paukščių gripas plinta toliau: nauji protrūkiai Čekijoje ir Bulgarijoje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Čekijos Pardubicės regione užregistruotas naujas paukščių gripo protrūkis. Tai jau antras didelio patogeniškumo (H5N8) virusas šioje valstybė...

Pieno produktai prekybos vietose – saugūs vartoti

Pieno produktai prekybos vietose – saugūs vartoti 1

Vartotojams nereikėtų nerimauti dėl pieno ir pieno produktų, esančių parduotuvių lentynose, jie yra visiškai saugūs vartoti, – informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). VMVT ...