Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja
LAP 29
2018-11-29 12:58 2018

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos VMVT bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus duomenimis šiais metais ženkliai išaugo žarnyno infekcijų protrūkių, kilusių dėl nesaugaus maisto. Specialistų susirūpinimą kelia tai, kad pastaraisiais metais šių protrūkių daugėja, kaip ir dėl jų nukentėjusių asmenų.

„Mūsų skyriaus duomenimis, Jonavos rajone susirgimų atvejų, galimai plintančių per maistą, užregistruota daugiau nei pernai. Jau vien šiais metais, per 11 mėnesių užregistruoti 85 susirgimo atvejai, kai pernai, per 12 mėnesių jų buvo 90 atvejų. Taip pat šiemet ir žarnyno infekcijų protrūkių daugiau, kai tuos pačius simptomus nuo tos pačios užkrečiamosios ligos jaučia du ar daugiau asmenų. Pernai registruotas vienas žarnyno užkrečiamos ligos protrūkis, šiemet jau du protrūkiai ugdymo įstaigoje ir trys protrūkiai šeimose. Šiemet žarnyno infekcijų protrūkiai fiksuoti lopšelyje – darželyje „Žilvitis“ ir Žeimių daugiafunkciame centre. Pastarojoje įstaigoje fiksuotas salmoneliozės protrūkis. Hospitalizuoti trys vaikai – jiems nustatyta salmoneliozė. Įvykdžius apklausą paaiškėjo, kad panašius simptomus jautė ir daugiau asmenų, tačiau į gydymo įstaigą nesikreipė. Užkratas galėjo būti susijęs su tuo pačiu maistu, kurį valgė vaikai Žeimių daugiafunkciame centre.

Jonavos rajone susirgimų atvejų, galimai plintančių per maistą, užregistruota daugiau nei pernai. 

Noriu paraginti žmones, jaučiančius apsinuodijimo simptomus, būtinai kreiptis į savo šeimos gydytoją. Net jeigu nesikreipsite į medikus, būtinai praneškite Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai apie jaučiamus negalavimus. Informuokite, kur pirkote maistą, kur jį valgėte jau paruoštą – tarnybos, turėdamos informaciją, galės užkirsti kelią ligos plitimui“, - sako Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė. 

Kodėl šiais metais užfiksuota daugiau žarnyno infekcijų susirgimų dėl galimai netinkamai paruošto maisto, anot skyriaus vedėjos, manoma, kad šiais metais į medikus išdrįso kreiptis daugiau žmonių – jie neužsiėmė savigyda. Duomenys iš gydymo įstaigų perduodami Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, tačiau jei asmenys nesikreipia į medikus – duomenys neperduodami ir nėra galimybės užkirsti kelio plintančiam užkratui.

Daugeliu atvejų protrūkių priežastimi tampa būtent higienos reikalavimų nesilaikymas arba bakterijų ar virusų nešiotojais tapę virtuvės darbuotojai. Ligos sukėlėjus platina viduriuojantys ligoniai. Žarnyno užkrečiamos ligos pradžia ūmi: vandeningas dažnas viduriavimas, karščiavimas iki 39 C°, pykinimas, vėmimas. Tai sukelia dehidrataciją, elektrolitų disbalansą.

Panašūs straipsniai

Sirgti nebūtina – galime pasiskiepyti

Sirgti nebūtina – galime pasiskiepyti

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. keičiasi Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius. Ligų, kuriomis anksčiau sirgdavo beveik visi vaikai, sąrašas sparčiai trumpėja, nes atsiranda galimybė pasiskie...

Ciberžolės veiklioji medžiaga – kurkuminas ir jo nauda

Ciberžolės veiklioji medžiaga – kurkuminas ir jo nauda

Ciberžolė, nuo seno žinoma dėl puikių savo skonio savybių, šiuo metu yra vienas iš labiausiai tyrinėjamų priešvėžinių augalų. Teksaso medicinos centro (JAV) duomenimis, kurkumino ekstraktas skatina būtent vėžini...

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?

Kuo skiriasi užrašai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?

Neseniai Europos Komisijos užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad apie 10 proc. iš 88 mln. tonų kasmet Europos Sąjungoje (ES) susidarančių maisto atliekų yra susijusios su tinkamumo vartoti termino ženklinimu....

Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį

Dar daugiau įmonių prisijungia prie susitarimo gerinti maisto produktų sudėtį

Vis labiau plečiasi socialiai atsakingų Lietuvoje veiklą vykdančių įmonių ratas, kurios prisijungia prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuoto bendradarbiavimo susitarimo gerinti maisto produktų sudėt...

Graužikai namų aplinkoje – nekviesti lankytojai

Graužikai namų aplinkoje – nekviesti lankytojai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamentas informuoja, kad vėstant orams bei mažėjant maisto atsargoms gamtoje, graužikai gali pradėti plūsti į gyven...

Tuberkuliozė – ne tik asocialių asmenų liga

Tuberkuliozė – ne tik asocialių asmenų liga

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad šiais metais Jonavoje  užregistruota 20 naujai susirgusių atvira plaučių tuberkulioze atvejų. Visi susirgusieji yra suaugę a...

7 augalai, labai reikalingi žmogaus organizmui

7 augalai, labai reikalingi žmogaus organizmui

Vaistinių augalų derinimo tradicijos skaičiuoja šimtmečius. Iki cheminių preparatų atradimo žmonės savo sveikatą patikėdavo žolininkams, kurie gerai išmanė apie gydomąjį vaistažolių poveikį mūsų organizmui. Fito...

Bijai pelėsio? Vėdink patalpas!

Bijai pelėsio? Vėdink patalpas!

Atšalus orams ir prasidėjus šildymo sezonui, tinkamas patalpų vėdinimas išlieka labai aktualus, kadangi nevėdinamose patalpose daugėja iškvėpto anglies dvideginio, kurio perteklius mažina darbingumą, gali sukelt...

Vasara baigiasi: kaip padėti vaikams naujus mokslo metus pasitikti be streso?

Vasara baigiasi: kaip padėti vaikams naujus mokslo metus pasitikti be streso?

Grįžimas į mokyklą po vasaros atostogų mažiesiems nebūtinai asocijuojasi su džiugiomis akimirkomis ir susitikimu su klasės draugais. Pasikeitęs dienos ritmas, padidėjęs atsakomybių kiekis, ribotas laisvalaikis –...

Dilgėlinė – nemaloni alergija, kurios priežastį atrasti pavyksta ne visiems

Dilgėlinė – nemaloni alergija, kurios priežastį atrasti pavyksta ne visiems

Skambiu pavadinimu išsiskirianti dilgėlinė taip vadinama ne šiaip sau – ant odos atsiradę bėrimai ir pūkšlės išties primena nudilginimą. Tačiau jei paprastos dilgėlių sukeltos raudonos dėmelės pranyksta net neįd...

Kad prakaitas negadintų nuotaikos: padės sveika mityba ir vitaminai

Kad prakaitas negadintų nuotaikos: padės sveika mityba ir vitaminai

Vasara daugeliui siejasi ne vien su malonia šiluma, bet ir su varginančiu karščiu bei srūvančiu prakaitu. Tačiau gausus prakaitavimas ne visuomet yra vien karščio pasekmė. Alkoholio ir kofeino vartojimas, rūkyma...

Stiklinė pieno, kavos ar greipfrutas: kartu su vaistais šie įprasti produktai gali tapti net ir pavojingais

Stiklinė pieno, kavos ar greipfrutas: kartu su vaistais šie įprasti produktai gali tapti net ir pavojingais

Greipfrutai, pienas, kava ir arbata – įprasti produktai, kuriuos galima rasti bene kiekvieno šaldytuve ar virtuvės spintelėje. Tačiau žmonėms, kurie vartoja vaistus, į šių produktų naudojimą kasdieniame racione ...

Emocinė pagalba: paskelbti visų Lietuvoje veikiančių centrų sąrašai

Emocinė pagalba: paskelbti visų Lietuvoje veikiančių centrų sąrašai

Mūsų šalyje, kaip ir visame pasaulyje, daugėja emocinių sutrikimų – nerimo ir depresijos atvejų. Lietuva, deja, vis dar pirmauja Europoje pagal savižudybių skaičių. Šiandien minint Pasaulinę savižudybių prevenci...

Imunitetą stiprinantys receptai su vištiena

Imunitetą stiprinantys receptai su vištiena

„Nepasirodysiu šiandien darbe, eisiu pas gydytoją: karščiuoju, bėga nosis“, - kur girdėtos tokios dejonės? Tam, kad organizmas tinkamai pasiruoštų šaltam ir drėgnam metų sezonui, būtina pasirūpinti savo ...

Alkoholis kasdieniuose produktuose – ar žinote, kuriuose?

Alkoholis kasdieniuose produktuose – ar žinote, kuriuose?

Alkoholio vaidmuo pastaruoju laikotarpiu ryškiai pasikeitė – jis įgavo ypač neigiamą atspalvį. Bet kaip dažnai prisimenate, kad tam tikrą alkoholio kiekį gamina Jūsų pačių organizmas? Nė nesusimąstome, kad alkoh...

Patarimai tėveliams: sveikesnės vaikų mitybos link

Patarimai tėveliams: sveikesnės vaikų mitybos link

Vaikų mityba šį rudenį tapo viena iš populiariausių temų svarbiausiuose naujienų portaluose. Deja, nesibaigiančiuose skunduose apie tai, kad vaikai naujų, sveikesnių patiekalų mokyklose nevalgo, dažniausiai pami...