Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja
LAP 29
2018-11-29 13:58 2018

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos VMVT bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus duomenimis šiais metais ženkliai išaugo žarnyno infekcijų protrūkių, kilusių dėl nesaugaus maisto. Specialistų susirūpinimą kelia tai, kad pastaraisiais metais šių protrūkių daugėja, kaip ir dėl jų nukentėjusių asmenų.

„Mūsų skyriaus duomenimis, Jonavos rajone susirgimų atvejų, galimai plintančių per maistą, užregistruota daugiau nei pernai. Jau vien šiais metais, per 11 mėnesių užregistruoti 85 susirgimo atvejai, kai pernai, per 12 mėnesių jų buvo 90 atvejų. Taip pat šiemet ir žarnyno infekcijų protrūkių daugiau, kai tuos pačius simptomus nuo tos pačios užkrečiamosios ligos jaučia du ar daugiau asmenų. Pernai registruotas vienas žarnyno užkrečiamos ligos protrūkis, šiemet jau du protrūkiai ugdymo įstaigoje ir trys protrūkiai šeimose. Šiemet žarnyno infekcijų protrūkiai fiksuoti lopšelyje – darželyje „Žilvitis“ ir Žeimių daugiafunkciame centre. Pastarojoje įstaigoje fiksuotas salmoneliozės protrūkis. Hospitalizuoti trys vaikai – jiems nustatyta salmoneliozė. Įvykdžius apklausą paaiškėjo, kad panašius simptomus jautė ir daugiau asmenų, tačiau į gydymo įstaigą nesikreipė. Užkratas galėjo būti susijęs su tuo pačiu maistu, kurį valgė vaikai Žeimių daugiafunkciame centre.

Jonavos rajone susirgimų atvejų, galimai plintančių per maistą, užregistruota daugiau nei pernai. 

Noriu paraginti žmones, jaučiančius apsinuodijimo simptomus, būtinai kreiptis į savo šeimos gydytoją. Net jeigu nesikreipsite į medikus, būtinai praneškite Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai apie jaučiamus negalavimus. Informuokite, kur pirkote maistą, kur jį valgėte jau paruoštą – tarnybos, turėdamos informaciją, galės užkirsti kelią ligos plitimui“, - sako Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė. 

Kodėl šiais metais užfiksuota daugiau žarnyno infekcijų susirgimų dėl galimai netinkamai paruošto maisto, anot skyriaus vedėjos, manoma, kad šiais metais į medikus išdrįso kreiptis daugiau žmonių – jie neužsiėmė savigyda. Duomenys iš gydymo įstaigų perduodami Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, tačiau jei asmenys nesikreipia į medikus – duomenys neperduodami ir nėra galimybės užkirsti kelio plintančiam užkratui.

Daugeliu atvejų protrūkių priežastimi tampa būtent higienos reikalavimų nesilaikymas arba bakterijų ar virusų nešiotojais tapę virtuvės darbuotojai. Ligos sukėlėjus platina viduriuojantys ligoniai. Žarnyno užkrečiamos ligos pradžia ūmi: vandeningas dažnas viduriavimas, karščiavimas iki 39 C°, pykinimas, vėmimas. Tai sukelia dehidrataciją, elektrolitų disbalansą.

Panašūs straipsniai

Per pirmąjį ketvirtį Lietuvoje registruoti 8 meningokokinės infekcijos atvejai. Skiepijimų aprėptys padvigubėjo

Per pirmąjį ketvirtį Lietuvoje registruoti 8 meningokokinės infekcijos atvejai. Skiepijimų aprėptys padvigubėjo

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet per pirmąjį ketvirtį, registruoti 8 susirgimai meningokokine infekcija ir tai penkiais susirgimais mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Šiemet ...

Jonavos rajone mažėja sergamumas ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis

Jonavos rajone mažėja sergamumas ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad 2019 m. Jonavos rajone buvo užregistruota 175 ūmių žarnyn...

Sumažėjo sergamumas rotovirusine infekcija

Sumažėjo sergamumas rotovirusine infekcija

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį registruoti 143 rotovirusinio enterito atvejai ir tai beveik septynis kartus mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu (944 atv...

Kauno apskrityje daugėja pneumokokinės infekcijos atvejų

Kauno apskrityje daugėja pneumokokinės infekcijos atvejų

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai informuoja, kad per šių metų sausio–balandžio mėn. Kauno apskrityje užregistruota 1...

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) neturi duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, EFSA vis dėlto rekomenduoja griežtai l...

Sužinokite, ar priklausote pneumokokinės infekcijos rizikos grupei - priklauso nemokami skiepai

Sužinokite, ar priklausote pneumokokinės infekcijos rizikos grupei - priklauso nemokami skiepai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad pneumokokine infekcija  daugiausia serga ikimokyklinio amžiaus vaikai bei vyresni nei 65 metų asmenys ir asmenys, sergantys įvairiomis lėtinėmis l...

Po smarkių liūčių rekomenduojama bent parą nesimaudyti atviruose vandens telkiniuose

Po smarkių liūčių rekomenduojama bent parą nesimaudyti atviruose vandens telkiniuose

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad atvirų vandens telkinių vanduo ypač užteršiamas po smarkių liūčių. Nors Lietuvoje nėra registruojama didelių per vandenį išplitusių užkrečiamųjų l...

Bunda itin vertingus vaisius vedantys augalai

Bunda itin vertingus vaisius vedantys augalai

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas kviečia pažinti ir išmokti panaudoti išskirtinius augaluose slypinčius turtus. Kaip teigia Botanikos sodo mokslininkai, šios įgytos žinios yra svarbios kasdien –...

Vaikų vasaros poilsio stovyklos: kaip išvengti susirgimų

Vaikų vasaros poilsio stovyklos: kaip išvengti susirgimų

Prasidėjus vaikų vasaros poilsio stovyklų metui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai atkreipia tėvelių dėmesį į kelias pagrindines higienos ir saugos taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant iš...

Mažų vaikų liga Lietuvoje dažniausiai sirgo suaugusieji

Mažų vaikų liga Lietuvoje dažniausiai sirgo suaugusieji

Mažų vaikų liga - Haemophilus influenzae B infekcija – visi sirgę Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus (2015–2019) buvo asmenys, vyresni nei 30 metų, - rodo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) steb...

LPI ir ŽPV. Kas tai ir kodėl svarbu išsitirti?

LPI ir ŽPV. Kas tai ir kodėl svarbu išsitirti?

Apie lytinių santykių metu pasigautus negalavimus paprastai vengiama kalbėti, delsiama išsitirti. Tačiau toks temos vengimas veda prie rimtų, sunkiai gydomų ligų. Lytiškai plintančiomis infekcij...

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Šiais metais užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad šiemet mūsų šalyje užregistruotas pirmas vidurių šiltinės atvejis. Manoma, kad ligonis šia retai Lietuvoje nustatoma liga užsikrėsti galėjo Indonezijoje...

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Įsivyravus karštiems orams – pasirūpinkite sveikata

Šalyje įsivyravus karštiems orams, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento specialistai primena, kad aukšta aplinkos temperatūra kelia pavojų ž...

SAM siūlo imtis aktyvių prevencinių veiksmų mokyklose

SAM siūlo imtis aktyvių prevencinių veiksmų mokyklose

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į tai, kad Europoje sparčiai daugėja naujojo koronaviruso (COVID-19) atvejų, kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM) bei Lietuvos savivaldybe...

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Padidėjęs cholesterolis: kokią įtaką tam daro karantinas

Daugiau kaip 80 proc. kraują išsitirti nusprendusių žmonių nustatomas padidėjęs cholesterolio lygis, rodo Lietuvoje vykdomos širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos rezultatai. Ne tik dėl genetiko...

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Profesorius R.Šlapikas: maistas yra ir gyvybės šaltinis, ir rizikos veiksnys

Vis dar gajus įsitikinimas, kad kasdien sočiai pavalgius riebiais mėsos patiekalais, žmogus bus stiprus, sveikas ir turės daug energijos. Tačiau kasdieniame lietuvių racione dažnai sutinkami produktai – kiau...