Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja
LAP 29
2018-11-29 13:58 2018

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos VMVT bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus duomenimis šiais metais ženkliai išaugo žarnyno infekcijų protrūkių, kilusių dėl nesaugaus maisto. Specialistų susirūpinimą kelia tai, kad pastaraisiais metais šių protrūkių daugėja, kaip ir dėl jų nukentėjusių asmenų.

„Mūsų skyriaus duomenimis, Jonavos rajone susirgimų atvejų, galimai plintančių per maistą, užregistruota daugiau nei pernai. Jau vien šiais metais, per 11 mėnesių užregistruoti 85 susirgimo atvejai, kai pernai, per 12 mėnesių jų buvo 90 atvejų. Taip pat šiemet ir žarnyno infekcijų protrūkių daugiau, kai tuos pačius simptomus nuo tos pačios užkrečiamosios ligos jaučia du ar daugiau asmenų. Pernai registruotas vienas žarnyno užkrečiamos ligos protrūkis, šiemet jau du protrūkiai ugdymo įstaigoje ir trys protrūkiai šeimose. Šiemet žarnyno infekcijų protrūkiai fiksuoti lopšelyje – darželyje „Žilvitis“ ir Žeimių daugiafunkciame centre. Pastarojoje įstaigoje fiksuotas salmoneliozės protrūkis. Hospitalizuoti trys vaikai – jiems nustatyta salmoneliozė. Įvykdžius apklausą paaiškėjo, kad panašius simptomus jautė ir daugiau asmenų, tačiau į gydymo įstaigą nesikreipė. Užkratas galėjo būti susijęs su tuo pačiu maistu, kurį valgė vaikai Žeimių daugiafunkciame centre.

Jonavos rajone susirgimų atvejų, galimai plintančių per maistą, užregistruota daugiau nei pernai. 

Noriu paraginti žmones, jaučiančius apsinuodijimo simptomus, būtinai kreiptis į savo šeimos gydytoją. Net jeigu nesikreipsite į medikus, būtinai praneškite Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai apie jaučiamus negalavimus. Informuokite, kur pirkote maistą, kur jį valgėte jau paruoštą – tarnybos, turėdamos informaciją, galės užkirsti kelią ligos plitimui“, - sako Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė. 

Kodėl šiais metais užfiksuota daugiau žarnyno infekcijų susirgimų dėl galimai netinkamai paruošto maisto, anot skyriaus vedėjos, manoma, kad šiais metais į medikus išdrįso kreiptis daugiau žmonių – jie neužsiėmė savigyda. Duomenys iš gydymo įstaigų perduodami Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, tačiau jei asmenys nesikreipia į medikus – duomenys neperduodami ir nėra galimybės užkirsti kelio plintančiam užkratui.

Daugeliu atvejų protrūkių priežastimi tampa būtent higienos reikalavimų nesilaikymas arba bakterijų ar virusų nešiotojais tapę virtuvės darbuotojai. Ligos sukėlėjus platina viduriuojantys ligoniai. Žarnyno užkrečiamos ligos pradžia ūmi: vandeningas dažnas viduriavimas, karščiavimas iki 39 C°, pykinimas, vėmimas. Tai sukelia dehidrataciją, elektrolitų disbalansą.

Panašūs straipsniai

Daugiau žmonių galės nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos

Daugiau žmonių galės nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos

Sausio 1 dieną įsigalios sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymas, kuriuo į pneumokokinės infekcijos rizikos grupių sąrašą įtraukiama dar viena visuomenės grupė – žmonės, sergantys širdies nepakan...

Įspėjimas keliautojams – Mozambike plinta cholera

Įspėjimas keliautojams – Mozambike plinta cholera

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras  (ULAC), remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos pranešimais, informuoja, kad Mozambike (Afrika) užregistruota beveik 1500 choleros atvejų (1 mirties) po šalį nusiautusio ci...

Gydytoja ragina neatidėti kūdikių skiepų nuo meningokokinės infekcijos ir paisyti kalendoriaus

Gydytoja ragina neatidėti kūdikių skiepų nuo meningokokinės infekcijos ir paisyti kalendoriaus

Skiepijant vaikus nuo meningokokinės B tipo infekcijos, labai svarbu laikytis valstybės nustatyto skiepijimų kalendoriaus, Vilniuje vykusiame 4-ajame Baltijos pediatrų kongrese teigė dr. Inga Ivaškevičienė, Vaik...

Ką svarbu žinoti apie miningokokinę infekciją

Ką svarbu žinoti apie miningokokinę infekciją

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad šaltuoju metų laikotarpiu gyventojai dažniau serga ne tik gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekci...

Jonavos darželyje įtariamas meningokokinės infekcijos susirgimas

Jonavos darželyje įtariamas meningokokinės infekcijos susirgimas

Jonavos lopšelyje – darželyje „Dobilas“ įtariamas meningokokinės infekcijos susirgimas. Įtarimą dėl susirgimo patvirtino ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Kauno d...

Endokrininę sistemą ardančios medžiagos – nuo teorijos link praktikos

Endokrininę sistemą ardančios medžiagos – nuo teorijos link praktikos 1

Endokrininę sistemą ardančios medžiagos – tai medžiagos, kurios keičia organizmo hormonų sistemos funkcijas. Hormonai kartu su centrine nervų sistema atlieka labai svarbų vaidmenį palaikant organizmo biocheminių...

Medikams primename apie rankų higieną

Medikams primename apie rankų higieną

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas atkreipia dėmesį į sveikatos priežiūros darbuotojų rankų higieną, kaip vieną iš infekcijų kontrolės priemonių....

Tikrinama iš Lenkijos įvežta jautiena

Tikrinama iš Lenkijos įvežta jautiena

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad uždrausta tiekti rinkai ir nurodyta sunaikinti per 80 kg galimai nesaugios lenkiškos jautienos. Lenkijos žiniasklaidoje pasirodžius infor...

Antibiotikai negydo gripo ir kitų virusinių infekcijų

Antibiotikai negydo gripo ir kitų virusinių infekcijų

Siaučiant gripui vis daugiau susirgusiųjų kreipiasi į gydymo įstaigas ar tiesiogiai į vaistines dėl gripo ir kitų virusinių kvėpavimo takų infekcijų gydymo. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikato...

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Liko maisto po švenčių? Štai, kaip panaudoti likučius

Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų ska...

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Įsibėgėja arbūzų sezonas – įvertinta, ar saugu mėgautis šiomis uogomis

Arbūzų sezonas Lietuvoje vis ankstėja. Pastaruoju metu šių uogų jau galima įsigyti nuo ankstaus pavasario iki vėlyvo rudens, o kai kuriuose prekybos centruose – ir apskritus metus. Valstybinės maisto ir veterina...

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

A.Sujeta: Viena sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižos

Maisto prekių įvairovė, skirtingų gamintojų siūlomi tos pačios grupės produktai, reklamos, skonio pasirinkimų galybė bei spalvotos etiketės traukia kiekvieno pirkėjo dėmesį. Šiandiena abejonių nekyla, kiekvieno ...

Užregistruota pirmoji šių metų tuberkuliozės auka - mirė jonavietė

Užregistruota pirmoji šių metų tuberkuliozės auka - mirė jonavietė

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamentas praneša, kad šių metų kovo mėnesį buvo užregistruota pirmoji plaučių tuberkuliozės auka. Jonavos rajone mi...

Tautvilė Šliažaitė: kai trūksta virškinimo fermentų, senstame greičiau

Tautvilė Šliažaitė: kai trūksta virškinimo fermentų, senstame greičiau

„Sakoma, kad nuo 30-ies metų mūsų virškinimo sistema pradeda senti, vadinasi, gaminti vis mažiau virškinimo fermentų. Jos darbas lėtėja – prasčiau įsisaviname maisto medžiagas, lengviau priaugame svorio, dažniau...

Jonavos rajone registruoti trys susirgimų tymais atvejai

Jonavos rajone registruoti trys susirgimų tymais atvejai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pastarąsias porą dienų, užregistruota dar 20 naujų tymų atvejų. Iš viso šiemet tymais Lietuvoje susirgo 330 žmonių.  Daugiausia susirgimų tymais (156 atvej...

Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais

Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais 1

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (RLVVKA) parengė patiekalų receptūras, kuriomis nemokamai galės naudotis mūsų šalies ugdymo įstaigos –...