Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja

Žarnyno infekcijos protrūkių dėl nesaugaus maisto – daugėja
LAP 29
2018-11-29 12:58 2018

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos VMVT bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus duomenimis šiais metais ženkliai išaugo žarnyno infekcijų protrūkių, kilusių dėl nesaugaus maisto. Specialistų susirūpinimą kelia tai, kad pastaraisiais metais šių protrūkių daugėja, kaip ir dėl jų nukentėjusių asmenų.

„Mūsų skyriaus duomenimis, Jonavos rajone susirgimų atvejų, galimai plintančių per maistą, užregistruota daugiau nei pernai. Jau vien šiais metais, per 11 mėnesių užregistruoti 85 susirgimo atvejai, kai pernai, per 12 mėnesių jų buvo 90 atvejų. Taip pat šiemet ir žarnyno infekcijų protrūkių daugiau, kai tuos pačius simptomus nuo tos pačios užkrečiamosios ligos jaučia du ar daugiau asmenų. Pernai registruotas vienas žarnyno užkrečiamos ligos protrūkis, šiemet jau du protrūkiai ugdymo įstaigoje ir trys protrūkiai šeimose. Šiemet žarnyno infekcijų protrūkiai fiksuoti lopšelyje – darželyje „Žilvitis“ ir Žeimių daugiafunkciame centre. Pastarojoje įstaigoje fiksuotas salmoneliozės protrūkis. Hospitalizuoti trys vaikai – jiems nustatyta salmoneliozė. Įvykdžius apklausą paaiškėjo, kad panašius simptomus jautė ir daugiau asmenų, tačiau į gydymo įstaigą nesikreipė. Užkratas galėjo būti susijęs su tuo pačiu maistu, kurį valgė vaikai Žeimių daugiafunkciame centre.

Jonavos rajone susirgimų atvejų, galimai plintančių per maistą, užregistruota daugiau nei pernai. 

Noriu paraginti žmones, jaučiančius apsinuodijimo simptomus, būtinai kreiptis į savo šeimos gydytoją. Net jeigu nesikreipsite į medikus, būtinai praneškite Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai apie jaučiamus negalavimus. Informuokite, kur pirkote maistą, kur jį valgėte jau paruoštą – tarnybos, turėdamos informaciją, galės užkirsti kelią ligos plitimui“, - sako Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Jurgita Arbočienė. 

Kodėl šiais metais užfiksuota daugiau žarnyno infekcijų susirgimų dėl galimai netinkamai paruošto maisto, anot skyriaus vedėjos, manoma, kad šiais metais į medikus išdrįso kreiptis daugiau žmonių – jie neužsiėmė savigyda. Duomenys iš gydymo įstaigų perduodami Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, tačiau jei asmenys nesikreipia į medikus – duomenys neperduodami ir nėra galimybės užkirsti kelio plintančiam užkratui.

Daugeliu atvejų protrūkių priežastimi tampa būtent higienos reikalavimų nesilaikymas arba bakterijų ar virusų nešiotojais tapę virtuvės darbuotojai. Ligos sukėlėjus platina viduriuojantys ligoniai. Žarnyno užkrečiamos ligos pradžia ūmi: vandeningas dažnas viduriavimas, karščiavimas iki 39 C°, pykinimas, vėmimas. Tai sukelia dehidrataciją, elektrolitų disbalansą.

Panašūs straipsniai

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Šiais metais Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo retos užkrečiamosios ligos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje šiais metais užregistruoti 2 mirties nuo listeriozės atvejai. Abu mirę asmenys buvo vyresni nei 70 metų. 2013–2018 m. listeriozė iš viso buvo dia...

Gydytoja ragina neatidėti kūdikių skiepų nuo meningokokinės infekcijos ir paisyti kalendoriaus

Gydytoja ragina neatidėti kūdikių skiepų nuo meningokokinės infekcijos ir paisyti kalendoriaus

Skiepijant vaikus nuo meningokokinės B tipo infekcijos, labai svarbu laikytis valstybės nustatyto skiepijimų kalendoriaus, Vilniuje vykusiame 4-ajame Baltijos pediatrų kongrese teigė dr. Inga Ivaškevičienė, Vaik...

Įtariami du meningokokinės infekcijos atvejai - vienas jų, Jonavoje

Įtariami du meningokokinės infekcijos atvejai - vienas jų, Jonavoje 1

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas gavo informaciją apie dviejuose Kauno apskrities darželiuose įtariamus meningokokinės infekcijos atvejus. 3 i...

Meningokokinės infekcijos rizika išauga rudenį ir žiemą

Meningokokinės infekcijos rizika išauga rudenį ir žiemą

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena apie meningokokinę infekciją – klastingą ligą, kuriai būdingas sezoniškumas, todėl susirgti šia infekcija didesnė tikimybė yra šaltuoju metų laikotarpi...

Klaidingi įsitikinimai apie lytiškai plintančias infekcijas

Klaidingi įsitikinimai apie lytiškai plintančias infekcijas

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, seksualinė sveikata yra labai svarbi bendrai asmenų, porų ir šeimų sveikatai ir gerovei bei bendruomenių ir šalių socialinei ir ekonominei plėtrai. Gera seksualinė sveikat...

Skiepai nuo vėjaraupių apsaugo ir nuo juostinės pūslelinės

Skiepai nuo vėjaraupių apsaugo ir nuo juostinės pūslelinės

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad šiemet Jonavos rajone vėjaraupiais sirgo 203 žmonės (pernai per tą patį laikotarpį 217). Vėjaraup...

Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių

Specialistai perspėja nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekeivių

Nuo balandžio prasidėjusi sezoninė lauko prekyba uogomis, vaisiais ir daržovėmis – įsibėgėja. Turgavietėse, įvairiose laikinose prekyvietėse, prie parduotuvių, poilsio aikštelėse ir kitose sezoninės lauko prekyb...

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Maisto produktams gydomąsias savybes priskyrusiai įmonei – bauda

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – Tarnyba) informuoja apie UAB „Acorus Calamus“ nustatytus Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo pažeidimus bei bendrovei taikytą sankciją.  ...

Medikai primena – skiepai efektyviausia apsaugos priemonė nuo infekcinių ligų

Medikai primena – skiepai efektyviausia apsaugos priemonė nuo infekcinių ligų

Artėjant naujiems mokslo metams Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad efektyviausia apsaugos priemonė nuo infekcinių ligų – skiepai. Vaikai praleidžia daug laiko ...

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kept...

Paviešinus informaciją apie meningokokinę infekciją – klausimų lavina

Paviešinus informaciją apie meningokokinę infekciją – klausimų lavina

Nacionalinio visuomenės sveikatos centrui Kauno departamentui paskelbus, kad dviejuose Kauno apskrities darželiuose įtariamas meningokokinės infekcijos atvejis ir kad vienas jų, Jonavoje, kilo panika bei užg...

Kontraceptikai Lietuvoje vis dar labai nepatogi tema

Kontraceptikai Lietuvoje vis dar labai nepatogi tema

Rugsėjo 26-ąją minima Pasaulinė kontracepcijos diena. Yra daugybė nuomonių ir diskusijų, kokias kontraceptines priemones naudoti, sklando gandai, kad nuo tam tikrų priemonių galima sustorėti, ar kad tam tikr...

Tymai: kodėl svarbu pasiskiepyti?

Tymai: kodėl svarbu pasiskiepyti?

Šių metų pirmąjį pusmetį paaiškėjo tymų protrūkio Lietuvoje rezultatai. Ligonių kasų informacinės sistemos „Sveidra" duomenimis, minėtu laikotarpiu tymais sirgo net 552 pacientai, prisirašę Kauno ir Marijampolės...

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Parduotuvių lentynose nebeliks vaikiško šampano

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, draudžiančios gaminti ir parduoti  vaikišką šampaną, žaislus ir kitas prekes, imituojančias alkoholinius gėrimus ar jų tarą. ...

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Padaugėjo per maistą plintančių zoonozių – salmoneliozės ir kampilobakteriozės

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimų salmonelioze ir 630 susirgimų kampilobakterioze atvejai.  Lyginant su praėjusių metų tuo p...

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

SAM: nuo lapkričio 1 d. transriebalų maiste turi būti mažiau

Nuo lapkričio 1 d. įsigalioja reikalavimas, kad Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose vadinamųjų transriebalų kiekis negali viršyti 2 gramų 100-te gramų riebalų. Ši nuostata galioja ne tik parduotuv...