Geriausia virti, kepti orkaitėje arba grilinti
Bulvės mėgstamos ne tik Lietuvoje – jos vienos labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje, kurias populiarumu lenkia tik ryžiai ir kviečiai. Nors tradiciniai lietuviški patiekalai neįsivaizduojami be spirgučių ar grietinės, būtent dėl jų bulvės užsitarnavo tukinančio produkto šlovę.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad geriau vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių – jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų. „Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite, lietuvių mėgstamas kugelis irgi gali būti sveikesnis už mums įprastą – jei pakeisime dalį tarkių daržovėmis, o cepelinus irgi nebūtina gausiai aplieti spirgučių padažu: rinkimės liesesnį“, – sako gydytoja dietologė.
Ji pataria skanauti bulvių ir su odele. „Bulvių lupenose yra svarbių organizmui mineralų kalio ir magnio, kurie svarbūs optimaliai širdies, kraujagyslių, raumenų ir nervų sistemos veiklai. Bulvėse yra dar ir kitų naudingų organizmui medžiagų: fosforo, geležies, įvairių vitaminų ir skaidulų. Įdomu tai, kad vitamino C 100 g bulvių yra net 15 mg.Geriausiai valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves – taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti apie 100-200 gramų. Jos gana sočios, bet ne itin kaloringos: 100 gramų virtų bulvių yra 75 kalorijos, tačiau tokiame pat kiekyje keptų – jau 213 kalorijų“, – apie sveikatai palankesnius bulvių ruošimo būdus primena E. Gavelienė.
Vienos pigiausių daržovių
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad į parduotuves jau atkeliavo šviežių lietuviškų bulvių derlius: išradingai gaminant patiekalus su bulvėmis, galima nemažai sutaupyti, jei jomis ir kitomis daržovėmis keisime mėsą.
„Mūsų parduotuvėse gausu skirtingų veislių bulvių, o pačios populiariausios – lietuviškos nefasuotos bulvės, kurių turime visus metus: ir ankstyvųjų veislių derliaus, kuris prasideda gegužės mėnesį, ir vėlyvųjų, rugpjūčio pabaigoje. Pirkėjai jau įprato rinktis bulves pagal jose esantį krakmolo kiekį, tad turime tiek krakmolingų bulvių, skirtų lietuviškiems patiekalams, tiek mažai krakmolingų – salotoms. Jos fasuojamos į maišelius su skirtingų spalvų juostelėmis, kad būtų lengva atskirti ne tik pagal užrašus“, – sako specialistė.
Įvairiais metų laikais mėgstamos ir specialios bulvės, pažymėtos privačia „Rimi“ etikete, skirtos kepimui orkaitėje arba grilyje: „Salotoms ar kitiems patiekalams tinka nebirios bulvės, kurios verdamos išlaiko savo formą – „Rimi“ parduotuvėse visos parduodamos bulvės pasižymi šia savybe. Rūšines bulves salotoms geriausia virti su lupenomis, tai padės nepakisti bulvių struktūrai apdorojimo metu.“
Norintiems sutaupyti ekspertė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau nei 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje. „Taip atliepiame į žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose: dabar visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą“, – teigia komercijos operacijų vadovė.
Gardus šviežių bulvių apkepas
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
1 kilogramo šviežių bulvių (geriau nebirių) – šviežios bulvės „Spunta“ 40-60mm. 1,19 €/ 1 kg;
1 puodelio pieno – pienas „Rimi“ 2,5% rieb. 1,35 €/ 1 l;
3 šaukštų sviesto – sviestas „Rimi basic“ 82% rieb. 1,45 €/ 180 g;
1 puodelio vištienos sultinio;
3 šaukštų miltų;
4 šaukštelių druskos;
žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų;
žiupsnelio svogūnų miltelių;
žiupsnelio česnakų miltelių;
žiupsnelio malto muskato riešuto;
žiupsnelio kajeno pipirų.
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Nuluptas ir supjaustytas griežinėliais bulves suberkite į pasūdytą vandenį ir apvirkite penkias minutes.
- Sumaišykite pieną ir vištienos sultinį, juos pašildykite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir nuolat maišykite, kol masė susijungs, tada palaipsniui pilkite karšto pieno ir vištienos sultinio mišinį, maišykite, kol padažas sutirštės. Užvirinkite, pasūdykite, suberkite prieskonius ir dar porą minučių ant labai mažos kaitros pavirkite.
- Į riebalais išteptą kepimo indą sudėkite pusę bulvių ir užpilkite puse padažo. Tada sudėkite likusias bulves ir užpilkite padažu.
- Uždenkite indą folija ir kepkite apie 30 minučių.
- Nuimkite foliją ir kepkite dar 30 minučių arba kol bulvės taps auksinės spalvos.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos liepos 3 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.