Vasarą dažnai iškylaujame, poilsiaujame  gamtoje, kur sąlygos maisto ruošimui ir rankų higienai ne visada tinkamos. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį, kad šiltuoju metų laiku itin palanku plisti bakterinėms žarnyno infekcinėms ligoms, nes esant aukštai aplinkos temperatūrai, bakterijos, esančios maiste, gali sparčiai daugintis, todėl itin svarbu žinoti, kaip tinkamai laikyti ir ruošti maistą.

Salmoneliozė – viena iš dažniausiai pasitaikančių žarnyno infekcijų vasarą

Ši užkrečiamoji liga paprastai išsivysto salmonelių bakterijoms į žmogaus organizmą patekus su maistu. Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninės kilmės maistą: vištieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, pieną, rečiau per daržoves ir kitus maisto produktus. Salmonelių dauginimuisi ypač palanki 20–40 ºC temperatūra.

Liga pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Dažniausiai minėti ligos simptomai prasideda po 12–72 val. nuo užsikrėtimo. Negalavimai paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Sunkesnė ligos eiga dažnesnė vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms, asmenims, su nusilpusia imunine sistema.   Retesniais atvejais salmonelės iš žarnyno gali patekti į kraują. Infekcija tokiu atveju gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu.

Šiltuoju metų laikotarpiu taip pat kyla didesnė salmoneliozės protrūkių rizika, kurių priežastis dažniausiai būna nepakankamas maisto apdorojimas karščiu, kryžminė maisto tarša ar netinkamas vartojimui paruošto maisto laikymas.

Vartojant nesaugų maistą gali plisti ir kitos bakterinės žarnyno infekcijos: kampilobakteriozė, jersiniozė, ešerichiozė, listeriozė.

Skiepų nuo šių ligų nėra, pagrindinė profilaktikos priemonė yra saugaus maisto vartojimas, tinkama higiena – švarios rankos, švari aplinka.

2021 m. Lietuvoje buvo užregistruoti 283 salmoneliozės atvejai.

NVSC specialistai primena svarbiausias saugaus maisto laikymo ir ruošimo taisykles:

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite: