Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant
LIE 05
2019-07-05 15:04 2019

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių.

Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kepti kepsninėse.

Renkantis gaminius, skirtus kepti ant grotelių, svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kepti kepsninėse. Natrio nitritas, reaguodamas su aminais ir amino rūgštimis, aukštesnėje nei 110 °C temperatūroje sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Todėl prieš įsigyjant gaminius, patartina perskaityti ženklinimo etiketę ir pasirinkti kepti tuos produktus, kuriuose nėra maisto priedo, žymimo E250.

Prekybos vietose nusipirktą žalią mėsą, jūros gėrybes būtina tinkamai supakuoti ir atskirti nuo kitų maisto produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Greitai gendantį kepti paruoštą maistą būtina laikyti šaldytuve tinkamoje temperatūroje. Jei vykstama į gamtą, maistą rekomenduojama gabenti ir laikyti švariuose šaltkrepšiuose ar kitose tam skirtose talpose. Jei lieka nesuvartoto maisto, jį reikėtų supakuoti į uždaras talpas ir užtikrinti reikiamą temperatūrinį režimą. Maistas kambario temperatūroje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2 valandas, o esant aukštesnei nei 30 °C temperatūrai – ne ilgiau nei valandą.

Svarbiausia taisyklė – nepamiršti nusiplauti rankų prieš maisto gaminimą, po sąlyčio su žalia mėsa, po valgio ruošimo.

Norint įvertinti, ar kepsnys pakankamai iškepęs, galima pamatuoti jo temperatūrą. Bendras patarimas – gaminamo patiekalo temperatūra terminio apdorojimo pabaigoje turi būti ne mažesnė kaip 75 °C. Kai naudojamos uždaro tipo kepsninės, kuomet mėsa neturi tiesioginio kontakto su atvira liepsna, tikslinga kepsninės viduje palaikyti 110–150 °C temperatūrą.

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad marinatai, padažai, turėję sąlytį su žalia mėsa, nebūtų vartojami. Reikia vengti bet kokio termiškai apdoroto (valgyti paruošto) maisto sąlyčio su neapdorotu maistu.

Labai svarbu užtikrinti maistui kepti ar gaminti naudojamų daiktų (iešmų, kepimo grotelių, kepsninių, pjaustymo lentelių ir kt.) švarą: juos būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu, išdžiovinti. Dažnai kepsninėms, grotelėms valyti yra naudojami metaliniai šepetėliai, kempinėlės, todėl svarbu, kad ant kepimui naudojamų paviršių, įrankių neliktų jų likučių.

Svarbiausia taisyklė – nepamiršti nusiplauti rankų prieš maisto gaminimą, po sąlyčio su žalia mėsa, po valgio ruošimo.

VMVT inf.

pixabay.com nuotrauka 

Panašūs straipsniai

Lietuvą pasiekė pirmosios gripo vakcinos siuntos

Lietuvą pasiekė pirmosios gripo vakcinos siuntos

Į šalies gydymo įstaigas jau pradedamos tiekti gripo vakcinos. Šią savaitę bus paskirstyta net trečdalis visų šiam sezonui nupirktų vakcinų dozių – maždaug 80 tūkst., įsigytų iš Privalomojo sveikatos draudim...

Sergamumo gripu ir ŪVKTI situacija 2-ąją metų savaitę

Sergamumo gripu ir ŪVKTI situacija 2-ąją metų savaitę

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad 2-osios metų savaitės duomenimis sergamumas gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų ...

Sergamumo gripu ir ŪVKTI situacija 1-ąją metų savaitę

Sergamumo gripu ir ŪVKTI situacija 1-ąją metų savaitę

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad 1-osios metų savaitės duomenimis sergamumas gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekci...

Lietuvą pasiekė trečioji gripo vakcinos siunta

Lietuvą pasiekė trečioji gripo vakcinos siunta

Šią savaitę į Lietuvą atkeliavo trečioji paskutinė šio sezono gripo vakcinos siunta – 37 tūkst. dozių. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis įsigyti skiepai skirti rizikos grupės asmenims....

VVKT: Vaistai – ne saldainiai, juos turime vartoti atsakingai

VVKT: Vaistai – ne saldainiai, juos turime vartoti atsakingai

Vis smarkiau įsisiūbuojant antrajai koronoviruso bangai bei vis labiau įsigalint šaltajam metų sezonui, o kartu su juo ir įvairiausių infekcinių ligų atakoms, itin svarbu vaistus vartoti atsakingai. Valstybi...

Ligonių kasos: antroji gripo vakcinos siunta – jau Lietuvoje

Ligonių kasos: antroji gripo vakcinos siunta – jau Lietuvoje

​Net dviem savaitėm anksčiau nei planuota Lietuvą pasiekė antroji iš trijų šio sezono gripo vakcinos siuntų – 100 tūkst. dozių. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis įsigyti skiepai skirti rizi...

Sergamumo gripu ir ŪVKTI situacija 43-iąją metų savaitę

Sergamumo gripu ir ŪVKTI situacija 43-iąją metų savaitę

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad 43-iosios metų savaitės duomenimis sergamumas gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infek...

Sergamumo gripu ir ŪVKTI situacija

Sergamumo gripu ir ŪVKTI situacija

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamentas informuoja, kad 41-osios metų savaitės duomenimis sergamumas gripu ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Kauno apskrityj...

Skiepai mokyklinio amžiaus vaikams pagal amžių

Skiepai mokyklinio amžiaus vaikams pagal amžių

Prasidėjus naujiems mokslo metams Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena apie skiepus mokyklinio amžiaus vaikams. Pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių 6 - 7 metų vai...

Artėjant peršalimo ligų sezonui, vaistininkė primena, kaip atskirti COVID-19 nuo peršalimo

Artėjant peršalimo ligų sezonui, vaistininkė primena, kaip atskirti COVID-19 nuo peršalimo

Su pirmosiomis rugsėjo dienomis atėję rudeniški orai į vaistines atginė ir pirmuosius peršalimo simptomais besiskundžiančius pacientus. Ateinantis peršalimo ligų sezonas šį rudenį kaip niekad kelia daug neri...

Odontologė: dėl karantino vaikai mokslo metus pradeda prastėjančia dantų būkle

Odontologė: dėl karantino vaikai mokslo metus pradeda prastėjančia dantų būkle

Prasidedant naujiems mokslo metams, vaikų eilės nutįsta ne tik prie mokyklinių prekių, bet ir odontologų kabinetų. Tėvai skuba gauti iš specialisto pažymą, kad dantukai sveiki, tačiau odontologai sunerimę – ...

Nuo šiol tekstilės gaminiuose bus naudojama mažiau pavojingų medžiagų

Nuo šiol tekstilės gaminiuose bus naudojama mažiau pavojingų medžiagų

Nuo lapkričio 1 d. įsigaliojo draudimas Europos Sąjungos rinkai tiekti drabužius ar su jais susijusius aksesuarus, avalynę ir tekstiles gaminius, kuriuose yra kancerogeninės, mutageninės arba toksiškos repro...

Tarp aktyviausių iniciatyvoje „Aktyviai, draugiškai, sveikai 2020“ -  Jonavos ugdymo įstaigų bendruomenės

Tarp aktyviausių iniciatyvoje „Aktyviai, draugiškai, sveikai 2020“ - Jonavos ugdymo įstaigų bendruomenės

Šiandieninei ugdymo įstaigai teko susidurti su nemažais iššūkiais. Šių metų pradžioje prasidėjusi kova su COVID-19 pandemija privertė ugdymo įstaigų bendruomenės narius pradėti dirbti nuotoliniu būdu, įdėti ...

Utėlės ir kirminai. Atsikratę tabu padėsite savo vaikui

Utėlės ir kirminai. Atsikratę tabu padėsite savo vaikui

Vaistinėse vis dažniau teiraujamasi vaistų nuo kirminų ir priemonių utėlėms naikinti. Sveikatos specialistai pripažįsta, kad kirminų gali turėti kas trečias vaikas, o laimi tie tėvai, kurie atsikratę tabu te...

Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?

Dehidratacija: kas tai yra ir kaip to išvengti?

Vasara dėl šiltų orų daugeliui yra pats maloniausias ir laukiamiausias sezonas. Nors už lango ne visada būna labai karšta, tačiau ir nedaug pakilusi lauko temperatūra kelia labai nemalonaus, o taip pat ir pa...