Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant

Pagrindiniai patarimai kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant
LIE 05
2019-07-05 15:04 2019

Kepsnių lauke sezonui įsibėgėjant labai svarbu nepamiršti pagrindinių maisto pasirinkimo ir jo ruošimo taisyklių.

Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kepti kepsninėse.

Renkantis gaminius, skirtus kepti ant grotelių, svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Mėsos gaminiai, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E250), nėra tinkami kepti kepsninėse. Natrio nitritas, reaguodamas su aminais ir amino rūgštimis, aukštesnėje nei 110 °C temperatūroje sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Todėl prieš įsigyjant gaminius, patartina perskaityti ženklinimo etiketę ir pasirinkti kepti tuos produktus, kuriuose nėra maisto priedo, žymimo E250.

Prekybos vietose nusipirktą žalią mėsą, jūros gėrybes būtina tinkamai supakuoti ir atskirti nuo kitų maisto produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Greitai gendantį kepti paruoštą maistą būtina laikyti šaldytuve tinkamoje temperatūroje. Jei vykstama į gamtą, maistą rekomenduojama gabenti ir laikyti švariuose šaltkrepšiuose ar kitose tam skirtose talpose. Jei lieka nesuvartoto maisto, jį reikėtų supakuoti į uždaras talpas ir užtikrinti reikiamą temperatūrinį režimą. Maistas kambario temperatūroje neturėtų būti laikomas ilgiau nei 2 valandas, o esant aukštesnei nei 30 °C temperatūrai – ne ilgiau nei valandą.

Svarbiausia taisyklė – nepamiršti nusiplauti rankų prieš maisto gaminimą, po sąlyčio su žalia mėsa, po valgio ruošimo.

Norint įvertinti, ar kepsnys pakankamai iškepęs, galima pamatuoti jo temperatūrą. Bendras patarimas – gaminamo patiekalo temperatūra terminio apdorojimo pabaigoje turi būti ne mažesnė kaip 75 °C. Kai naudojamos uždaro tipo kepsninės, kuomet mėsa neturi tiesioginio kontakto su atvira liepsna, tikslinga kepsninės viduje palaikyti 110–150 °C temperatūrą.

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad marinatai, padažai, turėję sąlytį su žalia mėsa, nebūtų vartojami. Reikia vengti bet kokio termiškai apdoroto (valgyti paruošto) maisto sąlyčio su neapdorotu maistu.

Labai svarbu užtikrinti maistui kepti ar gaminti naudojamų daiktų (iešmų, kepimo grotelių, kepsninių, pjaustymo lentelių ir kt.) švarą: juos būtina kruopščiai nuplauti karštu vandeniu, išdžiovinti. Dažnai kepsninėms, grotelėms valyti yra naudojami metaliniai šepetėliai, kempinėlės, todėl svarbu, kad ant kepimui naudojamų paviršių, įrankių neliktų jų likučių.

Svarbiausia taisyklė – nepamiršti nusiplauti rankų prieš maisto gaminimą, po sąlyčio su žalia mėsa, po valgio ruošimo.

VMVT inf.

pixabay.com nuotrauka 

Panašūs straipsniai

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Ar žinote, kaip atpažinti apsinuodijimą grybais?

Vis labiau įsibėgėjant grybavimo sezonui, gydytojai toksikologai primena, kad rinkti ir valgyti galima tik labai gerai pažįstamus grybus: baravykus, lepšius, ūmėdes, kazlėkus, raudonikius, voveraites ir pan....

Netrukus prasidės 2019-2020 metų gripo sezonas

Netrukus prasidės 2019-2020 metų gripo sezonas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas primena, kad pernai nuo gripo komplikacijų Kauno apskrityje mirė 7 asmenys (amžiaus intervalas 49 – 95 m.). Nei vienas nebuvo pasiskiepijęs nuo gripo....

Tendencingai auga sergamumas ŪVKTI

Tendencingai auga sergamumas ŪVKTI

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad tendencingai auga sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau...

Valstybinė ligonių kasa: gripo vakcina jau pasiekė Lietuvą

Valstybinė ligonių kasa: gripo vakcina jau pasiekė Lietuvą

Pirmosios 50 tūkstančių keturvalentės gripo vakcinos dozių, kuriomis nemokamai bus skiepijami rizikos grupėms priklausantys žmonės, jau pasiekė Lietuvą. Jos artimiausiu metu bus pradėtos pristatinėti šalies ...

Vakcinos nuo gripo baigėsi ne tik Jonavoje

Vakcinos nuo gripo baigėsi ne tik Jonavoje

Šiemet kaip niekad aktyviai skiepijamasi nuo gripo. Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) baigėsi ne tik nemokamos, bet ir mokamos vakcinos nuo gripo. Tokia situacija, kuomet jaučiamas didelis ...

Jonavos rajono ugdymo įstaigų mokinių konferencijos "Mokinys - mokiniui" atgarsiai

Jonavos rajono ugdymo įstaigų mokinių konferencijos "Mokinys - mokiniui" atgarsiai

Lapkričio 14 dieną vyko Jonavos rajono ugdymo įstaigų 5-11 klasių mokinių konkursas „Mokinys – mokiniui“, kurį organizavo Jonavos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Į renginį susirinko virš 50 ...

Gydytoja pažymi: šiemet peršalimas ir gripas smogs stipriau, nei pernai

Gydytoja pažymi: šiemet peršalimas ir gripas smogs stipriau, nei pernai 1

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, gripo sezono pradžia Lietuvoje paskelbta kiek anksčiau nei pernai, t.y. rugsėjo 30 d. Be to, spalio viduryje dėl gripo buvo hospitalizuotas vienas suaugęs ...

Vasarą virusai niekur nedingsta. Kurie jų ypač pavojingi vaikams?

Vasarą virusai niekur nedingsta. Kurie jų ypač pavojingi vaikams?

Atrodo, artėjant vasarai pasitraukia virusai ir galime lengviau atsipūsti. Nors peršalimo ligomis šiltuoju metų laiku sergama kur kas rečiau, deja, nuo virusų vasara neapsaugo. Nacionalinės visuomenės sveikatos ...

Sergamumas erkių platinamomis ligomis auga

Sergamumas erkių platinamomis ligomis auga

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistai atkreipia dėmesį, kad per pirmąjį šių metų pusmetį registruota gerokai daugiau erkių pernešamų li...

Skelbimuose siūloma parduoti spermą: tai nelegalu. Kokie pavojai?

Skelbimuose siūloma parduoti spermą: tai nelegalu. Kokie pavojai?

Viešojoje erdvėje ėmė rastis skelbimų apie parduodamas vyriškas lytines ląsteles (spermą). Juose tariami spermos donorai siūlo padėti vaikų susilaukti negalinčioms poroms arba vienišoms moterims. Skelbimuose siū...

Pilvinio nutukimo pavojai: nuo sutrikusios organų veiklos iki mirties rizikos

Pilvinio nutukimo pavojai: nuo sutrikusios organų veiklos iki mirties rizikos

Antsvoris ir nutukimas yra vienas rimčiausių XXI a. iššūkių visuomenės sveikatai Europos regione, kuriame per du pastaruosius dešimtmečius nutukimo paplitimas išaugo tris kartus – ES šalyse kas antras gyventojas...

Pirmą metų pusmetį sergamumas vėjaraupiais didesnis nei pernai

Pirmą metų pusmetį sergamumas vėjaraupiais didesnis nei pernai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruoti 14 585 vėjaraupių atvejai. Tai trečdaliu (31,6 proc.) daugiau lyginant su 2018 m. tuo pačiu periodu, kai buvo re...

Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas

Mokyklinuko pietų dėžutė: Vaidos Kurpienės patarimai ir receptas

Prasidėjus mokslo metams vienas iš rūpesčių, užgulančių tėvų pečius – kaip pasirūpinti tinkama vaikų mityba didžiąją dienos dalį jiems praleidžiant mokykloje. Sveikos mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurp...

Klaidingi įsitikinimai apie lytiškai plintančias infekcijas

Klaidingi įsitikinimai apie lytiškai plintančias infekcijas

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, seksualinė sveikata yra labai svarbi bendrai asmenų, porų ir šeimų sveikatai ir gerovei bei bendruomenių ir šalių socialinei ir ekonominei plėtrai. Gera seksualinė sveikat...

Kaip atpažinti apsinuodijimą ir padėti nukentėjusiam asmeniui?

Kaip atpažinti apsinuodijimą ir padėti nukentėjusiam asmeniui?

Kasmet Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Apsinuodijimų informacijos biuras suteikia daugiau nei 2600 konsultacijų telefonu, kurių didžiąją dalį sudaro konsultacijos dėl apsinuodijimo. Atsižvelgiant į ...

Kaip (ne)galima elgtis sergant: mitai ir tiesa

Kaip (ne)galima elgtis sergant: mitai ir tiesa

Artėjant peršalimo ligų sezonui vis daugiau gyventojų kreipiasi į medikus, jiems skiriami nedarbingumo pažymėjimai, mokamos ligos išmokos. Tačiau, užuot ramiai rūpinęsi savo sveikata, dalis ligonių neramiai ...