Europos Komisija (EK) nepratęsė leidimo naudoti aštuonis kvapiuosius rūkymo pirminius produktus SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 ir SF-009 bei nustatė atitinkamas laipsniško jų atsisakymo priemones. Artimiausias laikotarpis iki kurio maisto gamintojai privalės atsisakyti tam tikros grupės kvapiųjų rūkymo medžiagų naudojimo maiste numatytas jau po dviejų metų, vėliausias po penkerių.   

Maisto gamybos sektoriuje šios medžiagos dažniausiai yra naudojamos žuvies, mėsos, sūrių ir kituose gaminiuose, siekiant suteikti jiems tradicinio rūkymo, vadinamą „dūmo“ skonį, kvapą ir išvaizdą. Sprendimas uždrausti naudoti šias medžiagas buvo priimtas Europos maisto saugos tarnybai (EFSA) įvertinus, kad jos gali būti kenksmingos vartotojų sveikatai.

Šių metų liepos 31 d. EK sprendimais įtvirtino, kad aštuonios kvapiosios medžiagos bus galutinai uždraustos ES rinkoje po šių pereinamųjų laikotarpių: 

1. kvapiosios rūkymo medžiagos SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 ir SF-009 gali būti tiekiamos į rinką iki 2029 m. liepos 1 d.; 

2. maisto produktai, kurių sudėtyje yra kvapiųjų rūkymo pirminių produktų SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 arba SF-009 ir kurie atitinka nuostatas, nustatytas jiems Sąjungos sąraše iki 2024 m. rugpjūčio 21 d., gali toliau būti teikiami rinkai ir likti rinkoje iki minimalaus jų tinkamumo vartoti termino arba nuorodoje „Tinka vartoti iki ... (data)“ nurodyto termino iki tokių datų: 

a) 2029 m. liepos 1 d. - maisto produktų kategorijos 1.7 (sūriai ir sūrių produktai), 8 (mėsa), 9.2 (perdirbtos žuvys ir žuvininkystės produktai, įskaitant vėžiagyvius ir moliuskus), 9.3 kategorija (žuvų ikrai) ir jų atitinkamos pakategorės; 

b) 2026 m. liepos 1 d. - visos kitos maisto produktų kategorijos.            

VMVT inf.    

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite: