Įsiteisėjus sugriežtinimams importuojamiems grūdams siuntų kiekis sumažėjo 97%.  Po kovo mėnesį įvestų pakeitimų bei sugriežtintos grūdų kontrolės iki kovo 24 dienos buvo patikrintos 42 transporto priemonės, kurios gabeno negyvūninius pašarus iš Rusijos ir Baltarusijos importui į Lietuvą. Dėl dokumentų neatitikimo į kilmės šalį grąžintos šešios siuntos, gabenusios negyvūninius pašarus iš Rusijos ir penkiolika iš Baltarusijos.   

Šiuo metu iš laboratorijos gauti devyniolikos tyrimų protokolai. Dešimtyje siuntų laboratoriniuose tyrimuose neatitikimų nerasta. Devynių pašarinių mielių siuntų iš Rusijos laboratoriniai tyrimai neatitiko teisės aktų reikalavimų (47 proc. laboratoriškai patikrintų siuntų iš visų įvežtų). Iš jų keturiose siuntose rastas padindintas švino kiekis, likusiose penkiose aptikta bakterija -  salmonella spp.  

„Aptikus neatitikimus Tarnybos teritorinis padalinys nurodo įmonei grąžinti siuntą į trečiąją šalį vadovaujantis Reglamento (ES) 2017/625 72 straipsniu, jeigu nėra nustatyta saugos pažeidimų. Jeigu nustatoma, kad importuojami į Lietuvą negyvūniniai pašarai yra nesaugūs, nurodoma sunaikinti arba specialiai apdoroti (siekiant padaryti saugiu) vadovaujantis Reglamento (ES) 2017/625 71 straipsniu“, - pasakojo Kristina Dainovskytė-Šustikė, patarėja, laikinai atliekanti pasienio kontrolės departamento direktoriaus pareigybės aprašyme nustatytas funkcijas. 

Negyvūninės kilmės javų grūdų ir tiesiogiai žmonėms vartoti skirtų galutinių jų produktų į Lietuvą iš Rusijos ir Baltarusijos per numatytą laikotarpį importuota nebuvo.  

Tuo tarpu importas iš Rusijos ir Baltarusijos į kitas šalis – padidėjo, daugiausiai į Vokietiją, Prancūziją ir Daniją. Negyvūninių pašarų, importuojamų į kitas Europos Sąjungos šalis, laikotarpiu nuo kovo 18 d. iki balandžio 24 d. buvo užfiksuota 174 iš Rusijos ir 173 iš Baltarusijos, taigi bendrai 347 siuntos.  Lyginant su laikotarpiu nuo sausio 1 d. iki kovo 17 d. tokių siuntų kiekis padidėjo 88,59 % arba 1,9 karto.  

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inf. 

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite: