Laimei, šiomis dienomis turime daugiau pasirinkimo galimybių nei bet kada anksčiau, kai kalbama apie kavos gėrimus ir jų vartojimo būdus. Gana lengva eksperimentuoti su geriama kava ir ją paįvairinti.
Pirkite skirtingą kavą
Kai kurie žmonės vis dar mano, kad visos kavos pupelės yra vienodos arba bent jau labai panašios. Iš tikrųjų taip nėra. Ne tik skirtinguose regionuose, bet ir netgi tuose pačiuose ūkiuose esanti kava gali labai skirtis. Tai viena iš priežasčių kodėl vienos kilmės (angl. single-origin) kava yra tokia populiari, nes žmonės gali mėgautis visais niuansais, kuriais skiriasi skirtingos kavos rūšys, ir tuo, ką jos gali pasiūlyti.
Kavos skonių amplitudėje apstu pasirinkimo: nuo vaisių iki dūmo skonio - galimybės ir rūšys neribotos. Štai kodėl daugelis kavos namų siūlo didžiulį kavos pupelių asortimentą, o ne tik vieną ar du pasirinkimus. Paprasčiausias būdas paįvairinti kavos vartojimą ir šiek tiek paeksperimentuoti - tiesiog pakeisti kavos pupeles savo mėgstamu kavos ruošimo būdu.
Eksperimentuokite su kavos ruošimo būdais
Išties nuostabu, koks didžiulis yra skirtumas, priklausomai nuo to, kokiu būdu yra ruošiama kava. Kai kuriais atvejais, pavyzdžiui ruošiant kavą espresso arba tabletiniu kavos aparatu, vanduo paduodamas gana greitai, na o kitais - kava lašinama lėtai. Visi šie metodai keičia kavos skonį. Be to, didelę įtaką kavos skoniui gali turėti malimo rūpumas ir net kavos aparato slėgis. Įsigijus naują kavos aparatą dažnas pastebi, kad skonis labai skiriasi.
Jei esate iš tų žmonių, kurie visada ruošia vienos rūšies kavą arba kaskart eidami į kavinę užsisako tą patį Americano, pabandykite paeksperimentuoti su įvairiais kavos gėrimais, pavyzdžiui, filtruota kava, flat white, latte ir pan. Galimybių yra begalė. Kai kurie automatiniai kavos aparatai gamina dešimtis skirtingų rūšių gėrimų ir netgi suteikia galimybę pasirinkti gėrimo stiprumą.
Eksperimentuokite su pienu
Nesvarbu ar esate veganas ar visavalgis, galite eksperimentuoti su įvairių rūšių pienu, o tiksliau augaliniu pienu, kuris gali iš pagrindų pakeisti kavos skonį. Jei mėgstate pieno pagrindo kavos gėrimus, pavyzdžiui, latte, cappuccino, nėra jokios priežasties, kodėl negalėtumėte eksperimentuoti su skirtingomis pieno rūšimis. Pavyzdžiui, kitą kartą eidami apsipirkti, į pirkinių krepšelį galite įtraukti avižų, migolų, kokosų pieną ar pan.
Jei visgi geriate ne augalinės kilmės pieną, tuomet taip pat galite eksperimentuoti su įvairių rūšių pienu, turinčiu skirtingą riebalų kiekį savyje. Visa tai taip pat turi didelę reikšmę gėrimo saldumui, konsistencijai ir kreminiam skoniui.
Naudokite papildomus priedus
Šiais laikais kavinėse pastebėsite, kad be cukraus ar kitokių saldiklių ten yra daugybė papildomų priedų, kurie gali pakeisti kavos skonį. Jei norite ant viršaus užbarstyti šiek tiek cinamono ar pabarstyti šokolado, tai visiškai normalu ir gali suteikti kavos gėrimui papildomą skonių natą.
Taip pat rinkoje yra gausi sirupų pasiūla, kuriuos galima įpilti į kavos gėrimą ir sukurti kažką visiškai naujo ir netikėto. Tokiais sirupai kaip imbierinių sausainių ar karamelės pagardintos latte yra tai ką privalo išbandyti kiekvienas. Mėgaukitės įvairiais priedais ir šiek tiek pavarijuokite užsakomais ar namuose gaminamais kavos gėrimais. Visada atsiras tų kavos gurmanų, kurie nemėgsta papildomų priedų kavoje, tačiau svarbiausia tai, kas patinka jums.
Visuomet puiki idėja yra plėsti savo žinias apie kavos ruošimo būdus ir kavos pupelių rūšis, kadangi yra daugybė būdų eksperimentuoti su kava. Todėl niekada neturėtumėte nuobodžiauti!