Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat ieško būdų, kaip paskatinti rinkoje įsitvirtinti smulkius maisto gamintojus ir mažuosius šeimų ūkius, kurie tiesiogiai parduoda savo produkciją vartotojams. VMVT parengė teisės akto pakeitimus, kuriuos šį mėnesį suderinus su Europos Komisija, mažais kiekiais gaminantys maistinių naminių paukščių ir kiškiažvėrių (triušių) šviežią mėsą galės vietinei rinkai tiekti didesnius gaminamos produkcijos kiekius.

Smulkiesiems maistinių naminių paukščių (pvz. žąsų, ančių, vištų ir kt.) bei kiškiažvėrių (triušių) šviežios mėsos tiekėjams, įsigaliojus teisės akto pasikeitimams, bus suteiktos galimybės per savaitę paskersti iki 200 maistinių naminių paukščių ar kiškiažvėrių (arba iki 800 kg šviežios mėsos) (buvo 150 maistinių naminių paukščių ar kiškiažvėrių). Taip pat bus leidžiama išpjaustyti ir užšaldyti šviežią mėsą.

„Matydami, kaip vartotojai vertina vietinę produkciją, siekiame, kad šis poreikis būtų išpildytas, o tuo pačiu ir smulkieji gamintojai, mažais kiekiais gaminantys gyvūninės kilmės maisto produktus, dar aktyviau išnaudotų sudaromas galimybes pasiekti savo pirkėją, galėtų plėstis ir gaminti daugiau“, – pabrėžia VMVT vadovas Mantas Staškevičius.

VMVT sistemoje šiuo metu jau yra registruoti 27 naminių paukščių skerdimo ir 4 kiškiažvėrių skerdimo subjektai. Tikimasi, kad jau įsigalioję teisės akto pasikeitimai šį skaičių gerokai padidins. 

Pasak M. Staškevičiaus, nuolat siekiama padėti smulkiems verslininkams, todėl nuosekliai yra peržiūrimos visos gyvūninio maisto produktų grupės, siekiant maksimaliai padidinti gaminamos produkcijos kiekius mažiems gamintojams. Dar rudenį VMVT papildė ir atnaujino reikalavimus mažais kiekiais vietinei rinkai gaunamų maistinių naminių paukščių kiaušinių tiekėjams. Atnaujinti reikalavimai papildyti naujomis naminių paukščių rūšimis, kaip putpelių, beketerių paukščių, ančių, fazanų, kalakutų, kurapkų, perlinių vištų, žąsų, kurių sudėtus kiaušinius smulkieji ūkininkai gali parduoti tiesiai iš savo ūkio, pristatyti į namus, pardavinėti turgavietėse, vietinėms prekybos vietoms ar viešojo maitinimo įstaigoms.

Be to, keitėsi reikalavimai ir tiems mažų kiekių gamintojams, kurie gamina ir perdirba gyvūninio maisto produktus Lietuvoje, t. y. žaliavinį pieną, mėsos gaminius ir pusgaminius, smulkintą mėsą, žuvininkystės produktus ir kt., bei tiesiogiai juos tiekia vartotojams. Jie taip pat jau gali sėkmingai plėsti savo gamybos apimtis (naujieji reikalavimai).

VMVT, prisidėdama prie to, kad smulkusis verslas kurtųsi ir sėkmingai augtų, daug dėmesio skiria ir verslo subjektų konsultacijoms. Primenama, kad visą aktualią informaciją norintys imtis su maisto gamyba susijusios veiklos gali rasti VMVT interneto svetainėje. VMVT tinklapyje taip pat nuolat atnaujinami ir skebiami atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus  https://vmvt.lt/duk. Konsultuotis su VMVT specialistais galima bendruoju nemokamu telefonu 8 800 40 403, el. paštu klausimai@vmvt.lt. Dėl veiklos registravimo reikia kreiptis į regioninį VMVT departamentą arba skyrių, kurio veiklos teritorijoje bus vykdoma veikla. VMVT departamentų ir skyrių kontaktai skelbiami VMVT tinklalapyje.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite: