Romantiškas Italijos kampelis – Apeninų kalnų aulinio bato nosis žada ne tik nuostabią neįprastais aromatais džiuginančią laukinę gamtą. Kiekvienos profesijos žmogus, apsilankęs Vatikano iškyšulyje (Capo Vaticano) sau randa sielos atgaivą. 


Ilgamečiai žurnalistai Romoje Jurga ir Paulius Jurkevičiai į Kalabriją vyksta jau daug metų birželį ir rugsėjį. Amžinai įsimylėję ne tik beribes Kalabrijos kalnų panoramas, tapybiškus saulėlydžius, Strombolio ugnikalnį ir Eolijos salas, krištolinio skaidrumo Tirėnų ir Jonijos jūrą, kurioje nardo lyg žuvys atviromis akimis. Į Kalabriją Jurkevičiai važiuoja įkrauti savo organizmą naujos energijos. Jau ne vienus metus kartu su jais į kelionę leidžiasi ir prisiekę itališkos virtuvės gurmanai lietuviai.


Tyras brangus alyvuogių aliejus „Frantoio Montecchia“ – kasdieninis produktas ant knygos „Restorane Pas Jurgą ir Paulių“ autorių Jurgos ir Pauliaus Jurkevičių stalo Romoje. Patiekalus su šiuo produkto Romoje jau ragavo ne vienas turistas iš Lietuvos. Su itališkos virtuvės patiekalais Jurkevičiai kas vasarą supažindina ir įvairių Lietuvos miestų žmones, kurie didžiausiu turtu laiko patys save. Edukacinių vakarienių Lietuvoje surengta jau daugiau kaip 100. 

Patys Jurkevičiai išvyko į Italiją bėgdami nuo įvairiausių kankinusių skrandžio ir tulžies pūslės, inkstų, odos ligų. Žurnalistai buvo amžini medikų pacientai. Italų gyvenimo būdas „staltiesės ritmu“ išgelbėjo nuo visų ligų, padėjo pamiršti vaistus. 


Dabar jų namuose vieninteliai vaistai nuo visų ligų, kurie saugojo šeimą net panedemijos metu, tai – tyras alyvuogių aliejus. Kai Italijoje buvo didžiausias užsikrėtimų skaičius „Frantoio Montecchia“ aliejus –  ne bet koks riebalas, o pilnas polifenolių, padėjo išgyventi karantiną. Šio aliejaus antioksidantai ir antiseptikai saugojo sveikatą, kėlė nuotaiką, gyvenimui suteikė šviesių spalvų. 


Bet Kalabrija tai – ne vien aliejus. Kalabrija yra nuostabiausių pomidorų rūšies – Bel Monte žemė. Pomidorai tokie dideli, jog vos sutelpa į delną. Susijungęs su chemine medžiaga likopenu, kuris yra tik pomidoruose, alyvuogių aliejus „Frantoio Montecchia“ padeda organizmui įsisavinti šią nuostabią mums reikalingą medžiagą. 


Aitrusis pipiras – peperoncino -  auginamas ir pas mus Lietuvoje, tačiau Kalabrijos žemė yra šiek tiek kitokia. Ji – keistos spalvos, skaisčiai raudona. Nes prisodrinta mineralų ir Strombolio lavos. Būtent todėl tokioje dirvoje sunokę pomidorai ir net violetiniai Tropėjos svogūnai yra saldūs. Iš jų gaminamas net marmeladas. Būtent šis dirvožemis suteikia pipirams ypatingą skonį. Jie ne tik aštrūs, bet ir pilni vitamino C bei cheminės medžiagos capsaicino.  Kai aštriaisiais pipirais kalabriečiai pabarsto patiekalus, o Jurkevičiais dar ir pašlaksto juos tyru alyvuogių aliejumi „Frantoio Montecchia“, organizmas įsisavina capsaiciną. Tada organizmui nebaisios jokios ligos.


Su aštriuoju pipiru peperoncino gaminamas svarbiausias Kalabrijos produktas n‘duja. Sunku lietuvių keliautojams patikėti, kad visiškai termiškai neapdorotą žalią sumaltą kiaulieną sumaišius su šiais aštriais pipirais proporcija 50 x 50 gaunamas nuostabus maisto produktas – aštrus paštetas. 


Jį tepa ant bruschettos, su juo gamina pastą ir picą. Nė vienas Kalabrijos gyventojas neįsivaizduotų savo gyvenimo be šio prestižinio produkto. Beje, dėl n‘dujos paskutiniu laiku tarsi išprotėjo visas pasaulis. Paštetas dedamas į kiaulės žarnas ir brandinamas kelis metus. Užšaldyti gabaliukai kartu su Tropėjos saldžiuoju svogūnų klojami ant picos arba dedami į pastos padažą Londone, Niujorke, Paryžiuje. 


Ateinantį trečiadienį Kalabrijos produktai, atkeliavę kartu su Jurga ir Pauliumi iš Italijos lagamine, atsidurs ant Jonavos gurmanų stalo. Jie kvepės nuostabiais Kalabrijos aromatais - granatais, bergamotėmis, raudonėliais. Nėra Kalabrijoje ūkininko, kurio darže nesipuikuotų šviežiausios prieskoninės žolės, kurias Jurga ir Paulius derins Jonavos restorane „Vara“ prie baklažanų su ančiuviais brusketos.


Jurga Kalabrijoje sukūrė savo autorinį patiekalą, kurį  Capo Vaticano restoranas „A Turri“ jau įtraukė į savo valgiaraštį. Jurga sako, kad šis patiekalas, kaip nė viena dieta, išvalo kraują,  atnaujina kraujagyslių ląsteles, prisodrina organizmą svarbios medžiagos seratonino, kuri yra labai svarbi karantino metu, nes pakelia tonusą. 


Koks šis patiekalas? 


Tai – Jurgos ir Pauliaus siurprizas. Kantrybės ...
Netrukus ir jūs pasinersite į surrealius Kalabrijos skonius.
J.J.

Taip pat skaitykite: