Lietuvos pažinimą daugelis derina su dūmo skoniu. Keliaujančių lietuvių įpročiai nesikeičia – tiek 2018 m., tiek pernai atliktų vietinio turizmo tyrimų duomenimis, didžiajai daugumai (beveik 60 proc.) svarbiausias yra ramus poilsis gamtoje prie vandens telkinio arba sodyboje. Ne paslaptis, kad toks poilsiavimo būdas neatskiriamas nuo ant ugnies skrundančių kepsnių aromato.

Įdomu: mėsos kepimas ant ugnies ar anglių, ko gero, yra pats seniausias maisto gaminimo būdas, senesnis nei pati žmonija. Pasak Lietuvos gastronominio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, ugnį suvaldė dar tolimi mūsų protėviai prieš 1,5 mln. ar kiek daugiau metų. Yra žinoma, kad tokiu būdu gamino maistą ir pirmieji žmonės, atsikraustę į dabartinę Lietuvos teritoriją Akmens amžiuje, besibaigiant ledynmečiui. Vėlesniais laikais tokiu pat būdu mėsa buvo kepama karių stovyklose, pilyse, dvaruose, miestiečių virtuvėse. Dabar, neretai, mėsos kepimą ant ugnies apibendrintai vadiname „šašlykais“. Šis žodis kildinamas iš totorių kalbos, kur „šiš“ reiškia iešmą. Tad šio patiekalo pavadinimas ir gamybos būdas į Lietuvą galėjęs atkeliauti kartu su totoriais, XIV a. pab. - XV a. pr. Pirmieji užrašyti šašlykų receptai Lietuvoje yra iš XIX a.

Prasidedančio grilinimo sezono proga, nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ kartu su turizmo informacijos centrais skelbia specialų iškylų vietų su laužavietėmis ar kepsninių nuoma žemėlapį. Jame - idėjos sukti iešmus ypatingose bei netradicinėse vietose: ant vandens, levandų ūkyje, botanikos sode, dvaro parke, saloje ar net šalia buvusios slėptuvės bunkeryje.

,,Keliauk Lietuvove" pateikia vietų, kuriose Lietuvos vietose žmonės gali išsikepi vasarišką patiekalą nemokamai arba už nedidelį mokestį, sąrašą. Jame - ir kelios stovyklavietės Jonavos rajone:

Taurostos parkas. Neries upės pakrantėje esančiame parke yra iškyloms tinkamų vietų su stalais, suoleliais, kepsninėmis.

ŽIŪRĖTI ŽEMĖLAPYJE

Sodyba ,,Laisvalaikio slėnis“. Už papildomą mokestį galima naudotis erdvia pavėsine bei kepsnine su iešmais ir malkomis, pasigrožėti elniais ir kitais gyvūnais, išsinuomoti baidarę ar šaudyti iš lankų. Reikalinga išankstinė registracija

DAUGIAU INFORMACIJOS

Survilų Sodyba. Už nedidelį mokestį čia galite praleisti dieną iškylaudami: įsikurti vienoje iš lauko pavėsinių su stalu, suolais, kepimo įranga

ŽIŪRĖTI ŽEMĖLAPYJE

Primename, kad svarbu keliauti atsakingai: laikytis atstumo ir higienos etiketo, nesibūriuoti didelėmis grupėmis.

PASTABA: Daugelyje vietų sezonas pradedamas gegužės 1 d. Dėl tikslios sezono pradžios, darbo laiko, kainų ir išankstinės rezervacijos būtinybės pasitikslinkite pas konkrečius paslaugų teikėjus arba turizmo informacijos centruose.

Svarbu: nacionaliniuose bei regioniniuose parkuose stovyklauti galima tik įrengtose stovyklavietėse, o laužus kurti tik specialiai įrengtose laužavietėse.

Taip pat skaitykite: