Šiandien Lietavos turguje įvyko kulinarų - megėjų varžytuvės “Pasaulio virtuvė.Sriubos”. Nors registracija į konkursą vyko daugiau nei savaitę, konkurse varžytis ir savo gebėjimus demonstruoti pasiryžo tik trys dalyviai.
Trumpai apie juos:
Pirmoji ir vienintelė moteris dalyvė - gimusi ir augusi Jonavoje - Jūratė Tarleckienė. Šiame konkurse dalyvauti ją įkalbėjo draugė sakydama, kad “jei pati niekur neisi, apie tave niekas ir nežinos”. Nė karto panašiuose konkursuose nedalyvavusi jonavietė sako, kad maisto ruoša - ne naujiena. Virtuvėje sukasi nuo jaunystės. Teko dirbti kavinėse, bet virėjos specialybės - neturinti. Jūratė mėgsta eksperimentuoti ir išbandyti naujus receptus. Pasak dalyvės: jos kulinarijos mokykla – gyvenimas. Gamina nuo paprasčiausių sausainių iki skaniausių kepsnių. Na, o tą vakarą Jūratė kėlėsi į Meksiką. O jeigu jau ten, tai kaip gi Meksika be čili?
Antruoju numeriu pažymėtas dalyvis - Algirdas Mačiūnas, Jonavoje gyvenantis aštuonis metus. Tai šeimos virtuvės šefas, virtuvėje sukasi jau aštuonerius metus ir tik megėjiškai, nes turi kitą, nuolatinį darbą. Gaminti įkvėpė Džeimio Oliverio laidos. Algirdas sako, kad Lietuvoje maisto gaminio kokybės ir kainos santykis neatitinka realybės, dažnai mokam už maistą, kurio net valgyt negalima. Dėl ko, kiekviena diena tapo bandymais virtuvėje, gaminant kokybišką maistą sau ir savo šeimai. Mėgstamiausia – penkių patiekalų vakarienė: užkandis, salotos, sriuba, antras patiekalas ir, žinoma, desertas. O tą vakarą Algirdas pakvietė į Japoniją, kurioje - rytietiškos sriubos su makaronais ir daržovėmis degustacija.
Trečiasis varžytuvių dalyvis – Vytautas Rimša. Nėra profesionalas, bet dirba virėju Ruklos Jonušo Radvilos mokomojo pulko virtuvėje. Pomėgis gaminti atsiradęs dar vaikystėje, kai sulaukęs vos septynerių metų, padėjo mamai virtuvėje. Kaip ir visi berniukai, svajojo tapti vairuotoju, kareiviu ar policininku, bet … gyvenimas nukreipė kita linkme. Tą vakarą Vytautas pakvietė visus į Rusiją paragauti “Saliamkos”, labai panašios į lietuvišką šiupininę sriubą.
Kol konkurso dalyviai skuto,pjaustė, smulkino, tarkavo, kepė ir virė jiems pateiktus produktus, miestiečiams surengta ir kita pramoga: klubo “Miks” vaikų mados studijos (vadovas-dizaineris Česlovas Časas) kolekcijos „Pasikaklaraišinėjant“ ir „Tėti, atleisk“ demonstravimas. Viso konkurso metu netilo jauki muzika.
Dalyvių pagamintomis sriubomis mėgavosi užsukę lankytojai, kurie ir buvo pagrindiniai komisijos nariai, renkant nugalėtoją.
Degustuotojai daugiausiai balsų atidavė už sriubą “Saliamka”. Trečiuoju numeriu pažymėtas Vytautas Rimša paskelbtas varžytuvių nugalėtojų ir įsteigto dovanų kupono laimėtoju.