Dėl nepalankios epidemiologinės COVID-19 situacijos ir paskelbto karantino šalyje draudžiama restoranų, kavinių, barų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų veikla, tačiau dalis verslo pertvarkė savo veiklą ir tiekia maistą išsinešimui. Nepaisant to, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vykdomos valstybinės kontrolės metu pastebi, jog karantinas ženkliai sumažino lankytojų srautus viešojo maitinimo įstaigose ir kartu nusiskundimų tokių įmonių veikla statistiką. Tačiau yra keletas nerimą keliančių ir dažniau nei įprastai nustatomų pažeidimų tendencijų – karantino laikotarpiu maitinimo įmonėms sunkiau užtikrinti tinkamą maisto ruošimo higieną ir produkcijos saugą.

Nors nusiskundimų viešojo maitinimo paslaugomis šių metų lapkritį palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai užregistruojama mažiau, jų tyrimus vykdantys ir patikrinimus dėl karantino reikalavimų įgyvendinimo atliekantys VMVT inspektoriai kavinėse nustato ne tik koronaviruso prevencijos, bet ir produkcijos saugos pažeidimų, dėl kurių tenka taikyti draudimus realizuoti didelius kiekius maisto žaliavų su pasibaigusio galiojimo terminais.

Per lapkričio mėn. VMVT inspektoriai visoje šalyje tikrino viešojo maitinimo įstaigas bei fiksavo ir tyrė gyventojų skundus. Iš viso per šį laikotarpį buvo atlikta apie 170 patikrinimų. Iš 35 tirtų skundų 10 pasitvirtino. Šių patikrinimų metu įmonėse identifikuota ir karantino reikalavimų pažeidimų, dėl to atsakingiems asmenims pareikšti žodiniai įspėjimai. 6 atvejais įmonių vadovai sulaukė draudimų tiekti į rinką produkciją, dar 2 įmonėms maisto tvarkymo veikla buvo uždrausta – surašyti Administracinio nusižengimo protokolai, skirtos piniginės baudos, įspėjimai.

Kauno apskrityje 3 viešojo maitinimo įstaigose nustatyti operacijų vadovo sprendimų dėl COVID-19 ligos valdymo, pažeidimai. Iš minimų 3 įstaigų, viena jų veikia Jonavos rajone.

Jonavos r. Ruklos miestelio bare, priklausančiame UAB „Smagi kompanija“,  nesilaikoma saugių atstumų tarp lankytojų, užkandinėje MB „Ruklos užkandinė“ – prie įėjimo nebuvo informacijos, atkreipiančios lankytojų dėmesį į asmens higienos laikymosi būtinybę.

VMVT primena, kad maisto sauga ir kokybė yra pagrindiniai reikalavimai keliami viešojo maitinimo įmonėms, o šalyje neslūgstant koronaviruso pandemijai pagrindinėmis prevencijos priemonėmis taip pat išlieka  privalomas lankytojų srautų reguliavimas, dažnai liečiamų paviršių dezinfekcija, efektyvi darbuotojų sveikatos kontrolė, pakankamas kiekis priemonių lankytojams dezinfekuoti rankas ir nuolat platinama informacija, atkreipianti dėmesį į asmens higienos laikymosi ir kaukių dėvėjimo būtinybę.

Parengta pagal VMVT inf.

 

Taip pat skaitykite: