Lašiša – švelni, rausva, tvirta žuvis, mėgstama dėl savo sodraus, sviestinio skonio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad žuvį rekomenduojama valgyti bent 2-3 kartus per savaitę, be to, lašišoje yra naudingų maistinių medžiagų, visų pirma, omega-3 riebalų rūgščių, kurios svarbios mažinant cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip parduotuvėje išsirinkti šviežią ir skanią žuvį bei kaip pigiai jos įsigyti.
Mažina lėtinių ligų riziką
Lašiša yra plačiai mėgstama ir labai maistinga žuvis, pasižyminti išskirtiniu skoniu ir sodria tekstūra. Tai universali žuvis, kurią galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Sveikatai palankiausia – garuose virta, ant grotelių ar orkaitėje kepta lašiša, tačiau saikingais kiekiais ir rūkyta arba sūdyta lašiša ras kelią ant kiekvieno stalo.
Kaip teigia gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė, žuvį rekomenduojama valgyti bent 2-3 kartus per savaitę, o vienoje porcijoje jos galėtų būti apie 100–150 g. Be to, patariama į savo kasdienį maisto racioną įtraukti tiek liesą, tiek riebią žuvį. Tokiu būdu bus gaunamos visos reikalingos žuvies naudos. Tad vieną kartą galima rinktis lašišą, o kitą – menkę, lydeką, sterką ar kitas žuvis.
„Lašiša priskiriama riebių žuvų rūšiai. Tokia žuvis yra labai svarbi mažinant lėtinių ligų riziką, taip pat ji prisideda prie cholesterolio mažinimo. Lašišų riebaluose yra daug omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų – daugiausia A, B grupės ir D, E, K. Omega-3 riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos padeda koreguoti kraujospūdį ir mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis. Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – vardija dr. E. Gavelienė.
Nors reikšmingų skirtumų tarp įvairių žuvų rūšių nėra, pasak pašnekovės, jūrinės kilmės žuvys turi daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei gėlavandenės. Gydytoja dietologė taip pat primena, kad naudingiausia valgyti šviežią žuvį, o jei jau užšaldytą atšildome, pakartotinai jos užšaldyti nepatartina. Anot jos, tinkamai atšildytoje žuvyje išlieka riebaluose tirpūs vitaminai, mineralinės medžiagos bei baltymai.
Pataria, kaip išsirinkti šviežią žuvį
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, renkantis šviežią lašišą rekomenduojama atkreipti dėmesį ne tik į jos kainą, bet ir spalvą, kvapą. Priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu.
„Žuvies šviežumą atskleidžia trys išvaizdos požymiai: ji turi būti blizgi ir drėgna, akys atrodyti lyg stiklinės, o žiaunos – rausvos spalvos. Išvalytą žuvį su kaulais šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas. Norint lašišų filė šaldytuve laikyti ilgiau, ją galima apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėjus žuvį iš galvos, kaulų ir ašakų galima išvirti skanią žuvienę”, – pataria O. Suchočeva.
Ji sako, kad perkant šaldytą lašišą, reikėtų apžiūrėti, ar ant pakuotės nėra ledo kristalų, šerkšno ir skysčio, be to, reikėtų įsitikinti, ar ji sandariai uždaryta arba supakuota vakuume. „Pakuotės etiketėje turi būti nurodyta, kur žuvis buvo sugauta. Geriausia rinktis „MSC“ ir „ASC“ sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvų ir jūrų gėrybių produktus – tai padės nustatyti, kad produktai yra sužvejoti ar užauginti laikantis sertifikuotos atsakingos žuvininkystės principų, mažinančių neigiamą komercinės žvejybos bei akvakultūros poveikį aplinkai. Be to, rekomenduoju visuomet pasinaudoti proga pigiau įsigyti žuvies – tai išties vertingas ir skanus produktas.“
Siūlome pasigaminti sveikatai palankių, šiltų bulguro salotų su lašiša, kurios praturtins ir paįvairins kasdieninę mitybą.
Šiltos bulguro salotos su lašiša
RECEPTAS
Salotoms reikės:
1 vnt. daržovių sultinio;
1 l vandens;
500 g bulguro;
2 gabalėlių lašišos filė;
0.5 a. š. druskos;
1 v. š. itališkų žolelių;
1 v. š. maltos paprikos;
1 v. š. kajeno pipirų;
1 v. š. sojos padažo;
1 v. š. medaus;
3 v. š. aliejaus;
150 g pomidorų;
100 g baltųjų pupelių;
100 g juodųjų pupelių;
20 g laiškinių česnakų;
50 ml aliejaus;
0.5 vnt. citrinos;
1 a. š. medaus garstyčių.
Gaminimo eiga:
Išvirkite bulgurą daržovių sultinyje ir palikite išbrinkti.
Sudėkite kartu visus prieskonius, sojos padažą, medų, aliejų ir viską išmaišykite. Tepkite ant lašišos gabaliukų prieš kepant. Kepkite orkaitėje ar grilyje 20 min. 180 °C.
Į bulgurą sudėkite pjaustytus pomidorus, baltąsias ir juodąsias pupeles, laiškinius česnakus ir viską išmaišykite.
Padažui sumaišykite 50 ml aliejaus, citrinos sultis ir garstyčias su medumi – pagardinkite salotas.
Skanaus!