,,Smaguriukas“ – Aivarui Silickui priklausanti įmonė, kuri siūlo įsigyti Jonavoje kepamus šakočius. Vos per keturis mėnesius ji jau spėjo pavergti ne vieno smaguriaus širdį: be tradicinio, šiems siūloma įsigyti unikalų šakotį su romu bei ,,Vyrų džiaugsmu“ pavadintą sūrų šakotį. Pastarasis neseniai pelnė jau ne vienus metus Jonavos rajono savivaldybės organizuojamo konkurso ,,Pagaminta Jonavoje“ aukso medalį. Ir nors įmonės starto pradžia atrodo itin optimistiška, už jos įkūrimo slepiasi skaudūs A. Silicko šeimos išgyvenimai.


Norėjo imtis nuosavo verslo


Daugiau nei 10 metų užsienyje dirbęs A. Silickas iki praėjusių metų pavasario gyveno tarp dviejų valstybių: dirbdamas Airijos logistikos įmonėje, 9 dienas jis praleisdavo Lietuvoje, 9 – Airijoje. Tačiau pasaulį sukausčius ribojimams dėl koronaviruso, o netrukus ir iškilus  rimtoms problemoms šeimoje, jonavietis pradėjo galvoti apie nuosavo verslo pradžią.


,,Kovo mėnesį grįžinėjau į Lietuvą ir nors mano grįžinėjimai būdavo nuolatiniai, tas kartas buvo kitoks... Grįždamas žinojau, jog mano žmonai pradėjo prastėti sveikata – ji sirgo onkologine liga. Viskas pasisuko taip, jog prireikė operacijos. Operacija pavyko, tačiau likau Lietuvoje, nesinorėjo palikti žmonos ir vaiko.


Kadangi viskas dar sutapo su pandemijos pradžia ir gyvenimas pasaulyje jau nebebuvo toks, kaip anksčiau, mano galvoje pradėjo suktis mintys, jog reikia kurti kažką Jonavoje. 


Mano žmona buvo konditerė ir ji jau kurį laiką kartojo, jog norėtų pabandyti kepti šakočius. Taigi žmona davė idėją, o aš parengiau verslo projektą, pradėjau ieškoti įrangos.


Beįrenginėjant kepyklėlę, žmonos sveikata vėl pradėjo blogėti. Taip ,,Smaguriuko“ atidarymas savaime nusikėlė – tikrai nesukome galvos dėl verslo, prasidėjus nuolatiniams medikų lankymams

.
Visgi, mes netekome jos...“, – širdį veriančius išgyvenimus prisiminė A. Silickas.


Nusprendė tęsti tai, ką pradėjo 


Vyras neslepia, kad po žmonos netekties verslo pradžia jam atrodė nemenkas iššūkis.
,,Aš niekada neturėjau nieko bendro su konditerija. Čia buvo jos svajonė.


Man reikėjo ieškoti žmogaus, kuris sutiktų kepti šakočius. Konditerių atsirasdavo, bet kai užsimindavai apie šakočius, visi sakydavo: ,,Oi ne...“.


Tada viena iš mano žmonos draugių pasakė, kad gal pabandome iškepti vieną dėl smagumo. Pabandyti nusprendė ir kita pažįstama, turėjusi konditerės išsilavinimą, tačiau dirbusi kitose srityse.


Buvome pasikvietę moterį, kuri moka kepti šakočius. Ji vieną dieną pamokė kas ir kaip daroma, o papildomos informacijos ieškojome internete. Sakiau, kad nesustojame ir bandome toliau.


Po truputį įsibėgėjome, pradėjome galvoti apie receptūras. Išėjo taip, kad dabar ,,Smaguriuko“ šakočius kepančios moterys į šią veiklą buvo lyg ir mano įstumtos“, – kalbėjo A. Silickas.


Ieškojo naujų skonių


Įvaldžius šakočių kepimo procesą, ,,Smaguriuko“ kolektyvas nusprendė neapsiriboti tradiciniais skoniais.


,,Pradėjus nuo įprasto, vėliau sukurtas šakotis su romu. 


Kadangi vienas artimas, sūrų maistą mėgstantis, žmogus nuolat juokais klausdavo, kodėl kepame tik saldžius šakočius, kodėl nėra su sūriu ar mėsa, vieną dieną pasakiau, jog gavome mintį, tai padarome.


Na ir padarėme... Po ilgų ieškojimų, bandymų atrasti tinkamą drėgnumą, trapumą, sūrumą, pagamintas ,,Vyrų džiaugsmas“. Šis šakotis – su druska, sūriu, ir prieskoniais. 


Vieniems jis labai patinka, kiti sako, kad geriau rinktųsi saldų, bet ,,Vyrų džiaugsmas“ atrado savo klientų ratą. Tiesa, dėl tam tikrų ingredientų, šio gaminio galiojimo laikas – trumpesnis.


Na, o kepant šakočius, matėme, kad nuo jų vis krenta tešlos gabaliukai. Nusprendėme panaudoti ir juos – gabaliukai išlyginami ir taip padaromi ,,čipsai". Matome, kad jie patiko klientams ir jie perka juos“, – pasako A. Silickas. 


Pasiteiravus, kodėl sūrus šakotis gavo ,,Vyrų džiaugsmo“ pavadinimą, verslininkas tikina, kad jį sugalvojo viena iš kepėjų.


,,Ji sugalvojo, man visai patiko, tai taip ir liko“, – šypsodamasis prisiminė jonavietis.


Bandymų kelyje


Be parduodamų šakočių, vėliau ,,Smaguriuko“ asortimentą nuspręsta papildyti Trakuose gaminamais ,,AJ šokolado" saldainiais.


Tikėtina, kad netrukus čia pat bus galima įsigyti ir vietoje keptų bandelių: interviu metu cinamonu kvepėjo visos ,,Smaguriuko“ patalpos, nes tądien jo kolektyvas savo jėgas išbandė bandelių kepime.


,,Kol kas tik bandome, ieškome geriausių receptų, eksperimentuojame“, – kalbėjo A. Silickas.


Kepa iki pietų

Ar šakočio kepimas – ilgas procesas?


,,Galiu pasakyti, kad reikia ,,pažaisti“. Nors mūsų kepimo aparatai automatizuoti, sukantis šakočiams reikia juos prižiūrėti: kartais reikia greitesnio tempo, kartais – lėtesnio. 


Kepėjos į darbą ateina 6 ryto. Šakočių kepimas, su tešlos pagaminimu, trunka iki 12 valandos. Daugiausia laiko atima sviesto išsukimas su cukrumi“, – teigė jonavietis, pridurdamas, jog per dieną ,,Smaguriuke“ iškepama apie 12 šakočių.


Vasarą – darbymetis 


Įmonės kolektyvas pastebi, kad antroje vasaros pusėje šakočių paklausa išaugo dar labiau.


,,Liepos pabaigoje, rugpjūtį – daugiau vestuvių. Kaip rodo mūsų patirtis, šakočiai dažnai ir perkami joms arba gimtadieniams, krikštynoms“, – sakė A. Silickas.


Džiaugiasi sėkme


Pasakodamas apie savo verslą, jonavietis džiaugiasi ne tik jo sėkme, bet ir galimybe kasdien bendrauti su savo klientais.


,,Gal dėl to, kad mūsų pradžią lydėjo visai kiti rūpesčiai, bet aš niekad negalvojau, jog gali nesisekti. Ir mums sekėsi... Žinau, kad kiti Jonavoje dirbantys verslininkai stebėjosi, kaip mes taip greitai sudominome klientus. 


Pats ,,Smaguriuke“ dirbu antroje dienos pusėje – stoviu už prekystalio. Man tai patinka, nes kiekvieną dieną matai savo pirkėjus, turi ryšį su jais.


Manau, kad jei tu kažką vos įkūręs numesi kitiems žmonėms, nepajusi kuo ,,kvėpuoja“ tai, ką pats sukūrei. Nors ir yra minčių apie plėtrą, šiuo metu man patinka sekti kiekvieną ,,Smaguriuko“ augimo žingsnį pačiam“, – teigė jonavietis.


Geriausias pripažinimas – grįžtantys klientai


A. Silickas neslepia, kad neseniai už ,,Vyrų džiaugsmą“ įteiktas Jonavos rajono savivaldybės apdovanojimas – malonus įvykis. Nepaisant to, didžiausiu pasiekimu jis laiko grįžtančius klientus. 


,,Kiekvienas laimėjimas, savaime suprantama, suteikia džiaugsmo. Tuo labiau, kai mes veikiame tik kelis mėnesius.


Tačiau tikrai nėra nieko geresnio už sugrįžtančius žmones, už jų gražius atsiliepimus ir rekomendacijas“, – pokalbio pabaigoje sakė jonavietis. 

Teksto autorė Jovita Stanevičiūtė

Taip pat skaitykite: