Svečiuose teko ragauti dar neskanautą artišokų užtepėlę? O galbūt jau seniai norėjote pasigaminti socialiniuose tinkluose vis populiarėjančius gurmaniškus patiekalus? Ne paslaptis, kad didieji prekybos centrai šiandien lietuvius taip pat vilioja atrinktais produktais iš viso pasaulio, todėl išbandyti dar neatrastus skonius darosi vis paprasčiau. Nuo kvapniausių prieskonių ir švelnaus humuso, kilusio iš Artimųjų Rytų, iki saulėje džiovintų pomidorų ir alyvuogių, marinuotų pagal seniausias Pietų Europoje gyvuojančias tradicijas.
Nuostabu tai, kad gurmaniškus delikatesus galite pasigaminti ir savo virtuvėje – juk vasara yra pats geriausias laikas poilsiauti su draugais ir artimaisiais degustuojant neatrastus skonius. Pasinerkite į gurmanišką kelionę išbandydami šiuos delikatesus.
Rytietiškų skonių gurmanams
Mūsų tautiečiai vis dažniau nelieka abejingi iš Artimųjų Rytų atkeliavusiems delikatesams – humusui ir falafeliams. Šie skanėstai šiandien žavi ne tik augalinės mitybos propaguotojus, bet ir visavalgius, norinčius išbandyti naujus aromatingus patiekalus su drąsiais ir egzotiškais prieskoniais.
Humusui pagaminti jums prireiks trintuvo ir vos keletos ingredientų: virtų avinžirnių, česnako, laimo ar citrinos sulčių ir druskos. Žinoma, pagal skonį galite rinktis mėgstamus prieskonius, pavyzdžiui, rūkytos paprikos – skanaukite su pjaustytomis morkomis, agurkais ar duonos lazdelėmis.
Falafeliai – gruzdintas avinžirnių patiekalas, pasižymintis itin ryškiu skoniu, kadangi jau paruoštuose falafelių miltų ruošiniuose gausu kumino, kalendros ir petražolių prieskonių. Išbandykite šį populiarų patiekalą, kurį taip pat galite rasti daugelyje restoranų, siūlančių paragauti egzotiškų Artimųjų Rytų skonių.
Nusikelkime į Lotynų Ameriką
Kitas gurmanų mėgstamas patiekalas yra tradicinis iš Peru kilęs patiekalas ceviche, kuris yra gaminamas iš žalios žuvies, marinuotos citrusinių vaisių sultyse, ir patiekiamas su pasirinktais vaisiais, pavyzdžiui, mangais ir avokadais, žolelėmis ir prieskoniais. Šis gaivus patiekalas jau užkariavo lietuvių širdis, o jei dar nebandėte, būtinai pasigaminkite – lepinantys orai kviečia ieškoti lengvų ir gaivių patiekalų pietų stalui.
Korėjietiška maisto kultūra
Ar jau teko girdėti apie korėjietiško stiliaus kimchi? Kitaip šis patiekalas žinomas kaip tradicinis aštraus skonio valgis, gaminamas iš fermentuotų daržovių (dažniausiu atveju, kopūstų) ir dažnai tiekiamas prie pagrindinio patiekalo. Lietuvoje šis korėjietiškas patiekalas jau vadinamas vitaminų bomba – aštriuose raugintuose kopūstuose randama itin daug probiotikų, todėl šis pasirinkimas yra mėgstamas tarp sveikata besirūpinančių gurmanų.
Naminis sviestas su gurmanišku prieskoniu
Galbūt pastebėjote, kad šiuo metu socialiniuose tinkluose tarp maisto turinio kūrėjų tampa vis populiariau kasdien vartojamus produktus pasigaminti nuo nulio. Pavyzdžiui, bene kiekviename šaldytuve randamas sviestas, nors paprastai ir nelaikomas delikatesu, gali būti gaminamas naudojant skirtingus metodus, suteikiant ne tik nuostabią kreminę tekstūrą, bet ir norimą poskonį. Sviestui pagaminti tereikia suplakti riebią grietinėlę, kol sviestas atsiskirs nuo pasukų, o nusunktą sviestą suformuoti į gabaliuką, kartu įmaišant mėgstamų žalumynų ar prieskonių.
Taip europietiška sviesto versija gali tapti gurmaniška užtepėle, kuri neliks nepastebėta ant pusryčių stalo. Ir visai nesvarbu, ar norite patiekti Italijoje pagamintą gurmanišką sviestą su trumais, ar savo gamybos šviežutėlį sviestą, kiekviena namų šeimininkė privalo turėti sviestinę, kuri būtų ne tik praktiška, bet ir deranti prie namų interjero. Štai FORMADORE el. parduotuvėje savo svajonių sviestinę atras tiek klasikos gerbėjai, tiek modernios virtuvės savininkai – kruopščiai atrinktas porceliano, stiklo ir nerūdijančio plieno sviestinių asortimentas laukia jūsų.
Havajietiški skoniai
Dar viena tendencija maisto pasaulyje yra poke bowl – havajietiškas patiekalas, kurį sudaro kubeliais pjaustyta žalia žuvis, paprastai tunas ar lašiša, marinuota sojos padaže ir patiekiama su ryžiais ir daržovėmis: cukinijomis, sojų pupelėmis, ridikėliais ir kuo tik pageidaujate. Dėl savo gaivumo ir ryškių skonių poke tapo dažnu pasirinkimu ieškantiems lengvo ir maistingo patiekalo – būtinai išbandykite!