Auga ant kaktusų

„Lietuviai rinkdamiesi vaisius žvilgčioja ne tik į obuolius ar kriaušes. Pastebime, kad susidomėjimas egzotiniais vaisiais didėja, jie dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Vieni įvairiausios rūšies egzotiniais vaisiais susižavi grįžę iš kelionių, kiti juos ragauja vedini smalsumo. Todėl esame paruošę gausų jų asortimentą: pradedant mangais, ananasais ir baigiant anonomis, kivių uogomis ar drakono vaisiais“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad drakono vaisiai tiesiog iš karto atkreipia akį, o valgyti juos paprasta.

„Drakoniškos šio vaisiaus išvaizdos tikrai neįmanoma nepastebėti. Kai drakono vaisius prinoksta, pasipuošia žaliais lapais ir avietinės, ryškiai rožinės arba geltonos spalvos žievele – spalva priklauso nuo rūšies.  Šiuo egzotinės išvaizdos vaisiumi mėgautis itin paprasta – tiesiog perpjaukite į dvi dalis ir skanaukite baltą, švelniai saldų minkštimą šaukšteliu“, –  sako J. Sabaitienė.

Šie vaisiai yra kilę iš Centrinės bei Pietų Amerikos. Įdomu tai, kad drakono vaisiai auga visai ne ant medžių, o ant kaktusų. Šiuo metu drakono vaisiai yra auginami Azijoje, Meksikoje, Centrinėje Amerikoje, Pietų Amerikoje, Izraelyje ir kitose šilto klimato šalyse.

Kaip ir dauguma egzotiškų vaisių, drakono vaisiai yra naudingi sveikatai. Jie turi  daug antioksidantų ir mažai kalorijų, todėl tai puikus ingredientas pusrytiniams kokteiliams ar dubenėliams su vaisias ruošti. Teigiama, kad reguliarus drakono vaisiaus įtraukimas į kasdienę mitybą mažina cholesterolio kiekį, palaiko kraujospūdį ir širdies sveikatą. Šio vaisiaus sėklose taip pat gausu omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, kurios yra būtinos organizmui.

Kaip valgyti ir ką pasigaminti?

Drakono vaisių skonis yra pakankamai švelnus, o tekstūra –  minkšta, panaši į prinokusių kivių.  Dėl saldžiai subtilaus skonio jie itin dera su kiviais, ananasais, bananais, braškėmis ir apelsinais.

„Drakono vaisiai dažniausiai valgomi kaip užkandžiai, tačiau jeigu šiuos vaisius virtuvėje norite panaudoti kiek įmantriau galite drakono vaisiais pagardinti įvairiausias salotas. Drakono vaisių, žalumynų, pavyzdžiui, špinatų, agurkų ir avokadų salotas galite pagardinti saldžiarūgščiu padažu pagamintu iš aliejaus, medaus, citrinos sulčių bei druskos ir pipirų. Tokios salotos puikiai tiks prie įvairiausių žuvies patiekalų, krevečių ar paukštienos. Drakono vaisius sušaldę ir sutrynę su klevų sirupu, gausite gaivų šerbetą. Žinoma, drakono vaisius galite dėti ir į įvairiausius kokteilius ar patiekti su pusrytine granola, natūraliu jogurtu, taip pat jie yra puikus garnyras prie vaflių ar blynų“, –  kalba „Iki“ ekspertė.

Drakono vaisiai – puikus priedas gaminant gaivią vaisių salsą: smulkiai supjaustytus drakono vaisius sumaišykite su supjaustytais ananasais, kalendra ir žaliųjų citrinų sultimis, druska bei pipirais. Ši salsa, anot ekspertės, ypatinga tinka prie įvairiausios žuvies, ypač lašišos. Be to, drakono vaisius galima kepti ir grilyje. Pavyzdžiui, galite pasigaminti pikantiškų ananasų ir drakono vaisių iešmelių. Pirmiausia drakono vaisius ir ananasus apšlakstykite aliejumi bei aitriaisiais čili prieskoniais, tuomet suverkite ant iešmelio ir pakepkite orkaitėje arba kepsninėje, sako J. Sabaitienė ir dalijasi dar keliais receptais, kuriuose panaudosite drakono vaisius.

Dubenėlis su lašiša, apelsinais ir drakono vaisiais

Jums reikės:

200 g šviežios lašišų filė

2 v. š. sezamų aliejaus

2 v. š. apelsinų sulčių

2 v. š. citrinų sulčių

150 g apelsinų

1 drakono vaisiaus

30 g salierų (stiebų ir lapų)

20 g morkų

50 g įvairių salotų lapų

100 g ryžių

1 v. š. ryžių acto

1 v. š. sojų padažo

1 a. š. medaus

Gaminame:

Supjaustykite lašišų filė nedideliais kubeliais, suberkite į dubenį, įpilkite sezamų aliejaus, apelsinų bei citrinų sulčių, išmaišykite ir palikite marinuotis. Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Į švarų dubenėlį supilkite ryžių actą, sojų padažą bei medų, viską išplakite ir užpilkite ant karštų, ką tik išvirusių ryžių. Apelsinus nulupkite taip, kad liktų tik minkštimas – tiek išorinę žievelę, tiek kiekvienos skiltelės odelę. Nedideliais gabaliukais supjaustykite drakono vaisių.  Visus paruoštus ingredientus lygiomis dalimis išdėliokite dviejuose dubenėliuose: dėkite ryžius, ant jų – marinuotos lašišos kubelius, šalia – apelsinus, smulkintus salierus, lazdelėmis supjaustytas morkas ir plėšytas salotas.

Naminė granola su vaisiais ir jogurtu

Jums reikės:

300 ml geriamojo jogurto

1 kivio

1 drakono vaisiaus

2 mandarinų

1 obuolio

Granolai:

150 g avižinių dribsnių

50 g kokosų miltų

50 g smulkintų migdolų

2 v. š. saulėgrąžų sėklų

1 v. š. aguonų sėklų

1 v. š. sezamų sėklų

1 a. š. malto cinamono

 2 v. š. lydyto kokosų aliejaus

2 v. š. klevų sirupo

1 v. š. vandens

Gaminame:

Visus granolai skirtus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. Suberkite masę ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite apie 20 minučių. Kepdami dribsnius kelis kartus pamaišykite, o kai iškeps, palaukite, kol masė visiškai atvės. Kivį, obuolį, drakono vaisių ir mandarinus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į dubenėlius įdėkite po keletą šaukštų atvėsusios granolos, įberkite vaisių, užpilkite jogurtu, tuomet dėkite dar po vieną sluoksnį granolos bei vaisių ir patiekite.

Egzotinių vaisių kokteilis:

Jums reikės:

2 didelių mangų

2 kivių

1 drakono vaisiaus

3 ličių

150 ml augalinio gėrimo

8 ledo kubelių

Pagaminimas:

Visus vaisius nulupkite ir supjaustykite pagal duotus patarimus taip, kad jums liktų tik minkštoji, valgoma vaisių dalis. Į elektrinį smulkintuvą suberkite paruoštus vaisius, ledo kubelius ir supilkite augalinį gėrimą. Trinkite tol, kol masė taps itin glotni ir vientisa. Skanaus!

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite: