Kas yra kavos degustacija ir kokia jos prasmė?

Kavos degustacija – tai praktika arba procesas, leidžiantis mėgautis skirtingais kavos skoniais, juos vertinti, pažinti skirtingus aromatus ir plėsti suvokimą apie kavą. Standartiškai kavos degustacijos metu yra paruošiami keli puodeliai kavos iš skirtingų pupelių, sumaltų įvairiais būdais. Kavos ruošimo būdas nėra sudėtingas, tačiau specifinis, kad degustuojantys žmonės pajustų visus kavos aromatus ir skonius. Degustacija laikoma idealiu būdu, leidžiančiu įvertinti kavos pupelių rūgštingumą ir saldumą. Šis procesas suteikia galimybę lengvai palyginti skirtingas kavas, neruošiant vis naujo kavos puodelio ir nesukeliant kofeino pertekliaus organizme.

Kavos degustacijos esmė yra bent šiek tiek labiau pažinti platų kavos pasaulį, atrasti naujų skonių ir surasti mėgstamiausias kavos pupeles ar jų mišinius. Tiesa, degustacija yra ne tik apie kavos pažinimą, bet ir apie kiek kitokį laiką, leidžiamą su draugais ir artimaisiais. Degustacijos metu galite atrasti naujų skonių, pažinti naujų aromatų, sužinoti šį tą daugiau apie kavą, o kartu ir maloniai pasišnekučiuoti su mylimais žmonėmis. Turbūt negali būti geresnės savaitgalio pramogos nei atviri pokalbiai tarp žmonių, kurie kartu bando kažką naujo, šiuo atveju kavos degustaciją.

Ko reikia kavos degustacijai namuose?

Daugelį dalykų, kurie reikalingi kavos degustacijai, greičiausiai rasite namuose. Visų pirma reikia pasirūpinti kokybiškomis skirtingų rūšių kavos pupelėmis arba jų mišiniais. Degustacijai paprastai geriausia pasirinkti 3–4 kavos rūšis. Taip pat jums bus reikalinga kavamalė, elektrinis virdulys (dar geriau, jeigu jis yra su temperatūros reguliavimo funkcija), virtuvinės svarstyklės, laikmatis, indas tirščiams ir vanduo.

Žinoma, degustacijai būtina turėti kelis puodelius arba dubenėlius. Kad kavos ragavimas būtų optimalus, naudokite keraminius arba grūdinto stiklo puodelius plačiu viršumi. Tai leis degustacijos dalyviams kokybiškiau mėgautis kavos aromatais. Organizuojant degustaciją reikia pasirūpinti šaukštais ir indu su vandeniu, kur galėsite išskalauti šaukštus tarp skirtingos kavos ragavimų. Siekiant geriau suprasti skirtingus skonius, kiekvienas degustatorius turi turėti po stiklinę su vandeniu, kuris padės išvalyti gomurį prieš kitos kavos rūšies ragavimą.

Kavos degustacija negali praeiti be kavos vertinimo, todėl kiekvienam degustacijoje dalyvaujančiam žmogui reikia turėti po lapą ir rašiklį, kad būtų galima užsirašyti pastebėjimus.

Asociatyvi nuotrauka iš pexels.com

Koks turėtų būti kavos degustacijos procesas?

Kavos degustaciją paprastai sudaro trys etapai – kavos paruošimas, ragavimas ir vertinimas. Visi jie vienodai svarbūs, todėl verta kiekvieną aptarti atskirai.

Visų pirma pakalbėkime apie kavos ruošimą. Degustacijai kavą geriausia ruošti pačiu paprasčiausiu būdu – užpilant karštu vandeniu. Taigi, kavos pupeles ar jų mišinius sumalkite kavamale. Galite malti skirtingais būdais, jei norite pažinti daugiau kavos aromatų ir skonių subtilybių. Į kiekvieną puodelį įdėkite po 10 g sumaltos kavos ir giliai įkvėpkite. Pajuskite, kaip kvepia ką tik sumalta kava ir užsirašykite patirtį vertinimų lape. Tuomet užvirkite vandenį iki maždaug 93 °C, įpilkite po 150 ml jo į kiekvieną puodelį su malta kava ir įjunkite laikmatį. Palaukite 4 minutes, kol susidarys plutelė paruoštos kavos paviršiuje. Tada šaukšteliu praskirkite plutą, nugriebkite paviršiuje susidariusius kavos tirščius ir vėl giliai įkvėpkite, leisdami kavos aromatams užpildyti plaučius. Pasižymėkite, ką pajutote ir kuo skiriasi sausos kavos aromatas nuo paruošto gėrimo aromato. Palaukite dar 15 minučių, kol kava atvės ir jau galėsite ragauti.

Kai kava paruošta ir šiek tiek atvėsusi, laikas pradėti ragavimą. Šis procesas turėtų vykti lėtai ir mėgaujantis kiekvienu kavos gurkšniu. Šaukštu pasemkite kavos iš puodelio ir pakelkite šį prie lūpų. Nors kavos skalavimas burnoje gali pasirodyti ne pats tinkamiausias veiksmas prie stalo – būtinai tai padarykite. Taip užliesite visą burną išskirtiniu kavos skoniu ir geriau suprasite visus gėrimo poskonius. Neskubėkite kavos nuryti, leiskite jai šiek tiek pabūti burnoje ir pagalvokite, kokius skonius jaučiate. Prieš kitos kavos rūšies ragavimą, būtinai praskalaukite šaukštą šiltame vandenyje ir atsigerkite šiek tiek vandens. Visa tai neleis skirtingiems kavų skoniams susimaišyti.

Paskutinis etapas yra vertinimas. Visų pirma kiekvienas degustacijos dalyvis savo įžvalgas turėtų susirašyti vertinimų lape ir tik po ragavimo pasidalinti mintimis. Jei ragaudami iš karto išsakysite nuomonę, taip galite paveikti kitų degustacijos dalyvių vertinimus. Pasižymėkite, kaip apibūdintumėte visą ragavimo patirtį, kokius aromatus užuodėte, kokius skonius pajutote burnoje. Ar pastebėjote kavos rūgštingumą? O gal saldumą? Kokius dar skonius galėtumėte išskirti? Visus pojūčius išsamiai aprašykite, o po to smagiai pasišnekučiuokite su draugais ir pasidalinkite įspūdžiais.

Asociatyvi nuotrauka iš pexels.com

Ką reikėtų vertinti?

Visos kavos rūšys gali būti atskirtos pagal 4 pagrindines savybes: aromatą, rūgštingumą, svorį ir skonį. Galbūt pirmos degustacijos metu bus sunku išskirti ir įvertinti visas šias savybes, bet praktikuojant ir lavinant skonių pajautimą, galite greitai tapti tikru specialistu.

Taigi, išbandykite šį tą naujo ir nekasdienio surengdami kavos degustaciją su draugais ir artimaisiais. Tai ne tik smagi savaitgalio pramoga namuose, bet ir būdas praplėsti savo akiratį ir geriau pažinti kavos pasaulį.

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite: