Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) minėdamas Pasaulinę maisto dieną, primena, kad nesaugus maisto tvarkymas yra dažniausia žarnyno infekcijų protrūkių priežastis.
 
ULAC duomenimis, mūsų šalyje kasmet užregistruojama apie 20 tūkst. susirgimų žarnyno infekcinėmis ligomis – dažniausiai serga vaikai  iki 5 metų. Apie 70 proc. susirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis asmenų Lietuvoje užsikrečia namų aplinkoje.

ULAC specialistai pataria:

  • Plauti rankas. Dažnas ir tinkamas rankų plovimas yra paprasčiausias ir saugiausias būdas pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir  taip sumažinti riziką užsikrėsti ne tik per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, bet ir virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis.
  • Būti atidiems perkant maisto produktus, atkreipti dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką.
  • Paisyti gamintojų nurodytų maisto laikymo sąlygų.
  • Saugiai gaminti maistą - tinkamai apdoroti karščiu, neužteršti vartojimui paruošto maisto, paisyti maisto ruošimo ir rankų higienos.

Taip pat ir  maisto gamintojai turėtų atkreipti dėmesį į tinkamą maisto tvarkymą, kad vartotoją pasiektų ne tik skanus, bet ir saugus maistas.
 
Daugiau informacijos apie per maistą plintančias infekcines ligas ir patarimus, kaip saugiai tvarkyti maistą namuose, rasite www.ulac.lt


ULAC inf. 

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite: