Ir sveikatai, ir grožiui

Dažnai persikų ir nektarinų derlius beveik kartu atkeliauja iš šiltesnių kraštų – šie vaisiai genetiškai priklauso tai pačiai rūšiai. Kadaise iš Kinijos, paplitę po daugybę šilto klimato šalių, jie atkeliavo ir į šaltesnius kraštus: yra keletas persikų ir nektarinų veislių, kurios dera net Lietuvoje.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, persikai naudingi širdies ir kraujagyslių sveikatai: „Persikuose yra magnio, fosforo, cinko, vario, mangano, šiek tiek geležies, kurie kartu teigiamai veikia raudonuosius kraujo kūnelius ir palaiko normalų kraujo spaudimą. Persikuose yra ir daugiau maistinių medžiagų, kurios veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažindamos cholesterolio kiekį.“ 

Gydytoja dietologė taip pat pažymi, kad persikuose esantys antioksidantai naikina laisvuosius radikalus, o biologiškai aktyvūs junginiai padeda kovoti su metaboliniu sindromu – tai uždegiminius procesus, nutukimą ir širdies problemas sukeliančių rizikos veiksnių darinys: „Kaip ir kiti kaulavaisiai – abrikosai bei nektarinai – persikai pasižymi ankstyvą senėjimą mažinančiomis savybėmis ir kitais mūsų sveikatai palankiais aspektais. Persikai turtingi vitaminu C, stiprinančiu imuninę sistemą, taip pat A ir E, kurie naudingi akims bei odai.“

Šiuose kaulavaisiuose gausu ir skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą. „Be to, persikuose yra medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių žmogaus organizmą nuo ląstelių pažeidimų. Persikai yra mažai kaloringi ir padeda organizme palaikyti tinkamą skysčių balansą, nes didžiąją jų dalį sudaro vanduo“, – apie vaisių naudą sveikatai pasakoja gydytoja dietologė.

Gardūs sultingi vaisiai – tobulam desertui ar užkandžiui

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria persikus skanauti dažniau ir įvairiais pavidalais: tiek trintus glotnučiuose, tiek salotose, pigesniuose užkandžiuose ar kepiniuose. „Pirkdami persikus ar nektarinus, rinkitės tokius, kurie yra šiek tiek kieti, bet pasiduoda švelniam spaudimui. Parsinešę dar iki galo nesubrendusių kaulavaisių į namus, galite juos palikti kambario temperatūroje, kad sunoktų: tiesiog sudėkite vienu sluoksniu į dubenį arba ant virtuvės stalviršio, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Kai jie pasieks norimą prinokimo lygį, perkelkite į šaldytuvą, tačiau patartina vaisius suvalgyti per kelias dienas, antraip jie praras savo tekstūrą ir skonį“, – primena O. Suchočeva.

Ekspertė siūlo pasinaudoti pigiausia persikų kaina, kuri būna įsibėgėjus jų sezonui, o tada pasiruošti atsargų: užsišaldyti trintų vaisių, kuriuos vėliau panaudosite žaliesiems kokteiliams ar kepiniams. Be to, šie vaisiai puikiai tinka grilinimui, tad verta pasinaudoti ir iki gegužės 6 d. skelbiama akcija BBQ įrankiams ir priedams „Good Cook“: jiems taikoma  30 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele. 

„Taip pat pigiau įsigyti produktų padėtų privačios etiketės „Rimi“ bei „Rimi Smart“ prekių pasirinkimas, akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse“, – priduria ekspertė.

„Rimi“ siūlo pasigaminti netikėtais deriniais stebinantį patiekalą: kuskuso salotas su keptais orkaitėje persikais.

Kuskusas su persikais ir sūriu

RECEPTAS

Patiekalui reikės: 

3 persikų;

3 šaukštų aliejaus;

35 g sėklų mišinio;

150 g fetos sūrio;

100 g kuskuso.

Kaip gaminti: 

  1. Išimkite kauliukus ir persikus supjaustykite ketvirčiais. Sudėkite juos į kepimo skardą su sėklomis, fetos gabalėliais ir apšlakstykite 3 šaukštais alyvuogių aliejaus. Kepkite 12–15 min. 200 °C / 180 °C temperatūroje su ventiliatoriumi.
  2. Kuskusą išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Prieš patiekdami sumaišykite kuskusą su kepintų persikų mišiniu ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais.

Skanaus!

Rekomenduojami video:

Taip pat skaitykite: