Maisto gamyba pardavimui mažais kiekiais tampa vis populiaresnė. Prieš beveik 3 metus supaprastinus reikalavimus gaminantiems, tapo daug lengviau įkurti smulkų maisto gaminimo verslą. Šiuo metu Lietuvoje įvairius maisto produktus bei patiekalus nedideliais kiekiais gamina ir tiekia vartotojams virš 1500 gamintojų ir kasmet šis skaičius tik didėja.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, populiariausia maisto gamyba mažais kiekiais veikla yra miltinių patiekalų ir įvairių kepinių gamyba (skaičiuojama virš 500 gamintojų), pieno gaminių (daugiau kaip 270 įmonių), patiekalų išsinešimui veikla (virš 200 gamintojų), mėsos, tarp jų ir šviežios laukinių gyvūnų mėsos gamyba (skaičiuojama virš 200 mažųjų gamintojų), augalinės kilmės (vaisių, uogų, daržovių, grudų riešutų, sėklų, arbatžolių, kavos, prieskoninių augalų) gaminių gamyba ir tiekimas (virš 130 įmonių) bei žuvies produktų (virš 90 įmonių) gamyba, taip pat (daugiau kaip 20 įmonių) kiaušinių mažais kiekiais į rinką tiekimas.
Specialistai primena, kad pradedant maisto gamybos mažais kiekiais verslą, būtina veiklą užregistruoti VMVT. Taip pat svarbu pabrėžti, kad skelbiant apie parduodamą produkciją internete – privalu nurodyti veiklos registracijos numerį. Svarbu atkreipti ir vartotojų dėmesį, kad pirkdami produkciją internete jie gali VMVT negyvūninio arba gyvūninio maisto gamintojų registruose pasitikrinti ar pardavėjas yra užregistravęs veiklą ir veikia legaliai.
Specialistai, taip pat atkreipia dėmesį, kad ketinantiems gaminti ir tiekti maistą mažais kiekiais, privalu laikytis nustatytų asortimento ir kiekio apribojimų bei kitų reikalavimų, kuriais būtų užtikrinama gaminamo maisto sauga bei kokybė, taip pat laikytis nustatytų reikalavimų patalpoms, higienai. Visi ketinantys ar svarstantys užsiimti maisto gamyba mažais kiekiais, išsamią informaciją apie būtinus įgyvendinti reikalavimus gali rasti čia: https://vmvt.lt/maist.../verslui/dokumentai-pradedant-veikla
VMVT specialistai taip pat parengė ir išleido išsamias gaires, kuriose pagal temas galima rasti paprastai ir iliustruotai išdėstytus pagrindinius reikalavimus ketinantiems mažais kiekiais gaminti ir tiekti vietinei rinkai:
* Paukščių, kiškinių gyvūnų mėsą
* Laukinių medžiojamų gyvūnų mėsą
Turintys papildomų klausimų dėl veiklos įregistravimų ar kitų reikalavimų įgyvendinimo gali visuomet kreiptis trumpuoju VMVT telefonu 1879 ir pasikonsultuoti.