Šį savaitgalį Vilniuje ir kituose miestuose vyks ilgaamžes tradicijas turinti Kaziuko mugė. Artėjant jai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) maisto tvarkytojams primena apie pagrindinius reikalavimus.
Svarbu laikytis asmens higienos
Turėti galimybę nusiplauti rankas arba pakankamai kitų priemonių asmens higienai palaikyti (drėgnų vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių ir kt.), ypač vykdant prekybą nefasuotais maisto produktais ar gaminant maistą. Rankos turi būti plaunamos ir (arba) dezinfekuojamos prieš pradedant darbą, pasinaudojus tualetu, pavalgius, nusičiaudėjus, išsipūtus nosį, turėjus sąlytį su užterštais daiktais (pvz., palietus pinigus, gyvūnus, šiukšliadėžes ir pan.).
Rekomenduojama, kad maistą tvarkytų ir su klientais atsikaitytų ne tas pats asmuo. Jei tokios galimybės nėra, su klientais atsiskaitęs maistą tvarkantis darbuotojas turėtų kaskart naudoti naujas vienkartines pirštines ar dezinfekuoti rankas.
Visi maistą tvarkantys (gaminantys, parduodantys, patiekiantys ir pan.) asmenys privalo:
Dėvėti švarius darbo drabužius.
Būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursą bei reiktų turėti ir tai įrodančius dokumentus prekybos vietoje (Pav. 1).
Pav.1
Maisto sauga mugėse:
- Maistas privalo būti laikomas gamintojo nurodytomis laikymo sąlygomis.
- Apsaugotas nuo kritulių ar tiesioginių saulės spindulių, dulkių, todėl gaminimo ir/ar pateikimo vietos turi būti įrengtos palapinėse, po skėčiais, laikinuose statiniuose ar pan. (Pav. 2).
Pav. 2 Prekybos vietų pavyzdžiai
- Nefasuoti maisto produktai, ypač kurių prieš vartojimą negalima nuplauti, ant prekystalių ar vitrinose turi būti laikomi taip, kad jų neužterštų pro šalį praeinantys mugės lankytojai ar produktą besirenkantys pirkėjai, pavyzdžiui, naudojant pertvaras, gaubtus ir kt. Rekomenduojama produktų pavyzdžius (riestainius, rūkytus mėsos gaminius ir kt.) pateikti taip, kad jų negalėtų pasiekti mugės lankytojai.
- Užtikrinti, kad prekybos ir maisto gaminimo vietos, prekybos vitrinos, stalai ir kiti paviršiai bei maisto gaminimo įrankiai būtų švarūs, kuo dažniau valomi, plaunami ir dezinfekuojami.
- Produktams pakuoti ar kitaip su jais liestis turi būti naudojamos tik tam tikslui skirtos tinkamos pakavimo priemonės ir įrankiai (pvz., turi būti naudojami maišeliai, dėžutės, žnyplės, vienkartinės pirštinės ir pan.).
- Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara taip pat privalo būti švarios. Maisto produktai turi būti sudėti į dėžes, konteinerius, padėklus, kurie būtų pakelti nuo žemės. Nefasuoti maisto produktai turi būti sudėti į dangčiais uždengiamus konteinerius. Skirtingų rūšių maistą reikia laikyti atskiruose konteineriuose ar dėžėse. Jei maisto produktai yra greitai gendantys, transporto priemonėse ir prekybos vietoje turi būti veikiantys šaldymo įrenginiai (šaldymo vitrinos, šaldikliai) su reguliuojama temperatūra, prekeiviai turi stebėti, kokia temperatūra yra šaldymo įrenginiuose, ir užtikrinti, kad ji atitiktų reikalaujamą.
Maisto produktų atsekamumas
Maisto produktai į šventinės prekybos vietą turi būti pristatomi tik su lydimaisiais dokumentais. Jeigu numatoma prekiauti savo ūkyje išauginta ir pagaminta produkcija, pakaks turėti laisvos formos krovinio važtaraštį.
Aktualu maistu prekiaujantiems
VMVT primena, kad norint prekiauti maistu Kaziuko mugėje privaloma turėti VMVT išduotą Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą (MTSPP) arba būti registruotiems VMVT.
Aktualu pirkėjams
Prieš įsigydami maisto produktų, pirkėjai turi atkreipti dėmesį, ar greitai gendantys produktai (žuvies, mėsos ar pieno gaminiai, konditerijos kepiniai su kremo įdarais) laikomi tinkamomis sąlygomis – t. y. ne aukštesnėje kaip +6 0 C temperatūroje. Negreitai gendantiems maisto produktams (pavyzdžiui, kepiniams) ypatingų laikymo sąlygų ar šaldymo įrenginių nereikia. Fasuotų produktų pakuotės neturi būti pažeistos, žali ir termiškai apdoroti maisto produktai negali būti laikomi greta vieni kitų.
Nepakuota šviežia mėsa, paukštiena, žuvis ir gatavi maisto produktai, skirti vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais ar mūvint vienkartines pirštines. Žaliems ir termiškai apdorotiems produktams pasemti, atpjauti ir pan. turi būti naudojamas atskiras ir aiškiai paženklintas inventorius (peiliai, pjaustymo lentelės, samčiai ir kt.).
Parduodami maisto produktai turi būti paženklinti – privaloma nurodyti produkto pavadinimą, tinkamumo vartoti terminą, sudėtį, grynąjį produkto kiekį ir laikymo sąlygas, kurioje šalyje produktas pagamintas, koks gamintojo adresas. Be to, privalu vartotoją informuoti apie produkte galinčius būti alergenus ar netoleravimą galinčias sukelti medžiagas, pavyzdžiui, pieną, medų, riešutus, kiaušinius ar pan.
Vartotojai raginami nepirkti produkto, jei jo kokybė kelia abejonių
Jei mugėje įsigytų maisto produktų sauga ar kokybė kels pagrįstų abejonių, vartotojai turėtų žinoti, kad nedelsiant kreipiantis į pardavėją ar paslaugos tiekėją, nekokybiška prekė turėtų būti pakeista arba sugrąžinti už ją sumokėti pinigai.