Kaip paruošti kopūstą balandėliams?

Kopūstas yra vienas pagrindinių ingredientų gaminant balandėlius. Ir daugeliu atvejų tampantis iššūkiu – kaip su juo susidoroti? Nuo tinkamo kopūsto  pasirinkimo gali priklausyti ar bus lengva gaminti ar ne. Dažnai skundžiamasi, jog kopūstas lūžta, plyšta, sunku jį suvynioti. Kad taip nebūtų, reikia rinktis kopūstą, kurio lapai labai būtų žali ir tvirti, o kopūsto gyslos, kuo plonesnės. Jei tokio kopūsto nepavyko rasti, prieš vyniojant, kopūsto gyslas galima švelniai padaužyti mediniu plaktuku – jos suminkštės ir lapas vyniojant neluš. O jei lapas itin didelis, galima pjauti per pusę ir išpjauti storas gyslas.

Bet pirmiau reikia kopūstą apvirti. Kopūsto galvos virimas svarbi gaminimo proceso dalis, nes būtina, jog kopūstas suminkštėtų ir galima būtų lengvai daryti suktinukus. Pirmiausia, tam reikia didelio puodo, kad tilptų visa kopūsto galva apsemta vandeniu. Į vandenį galima įpilti šiek tiek acto – jis padeda išlaikyti kopūsto lapo tvirtumą. Virti reikia tol, kol viršutiniai lapai atsiskirs nuo koto, paprastai apie 10 minučių.

Išvirus, reikia leisti šiek tiek atvėsti ir tuomet atskirti kopūsto lapus. Didesni lapai tampa vienu balandėliu, o mažesnius galima sudėti kartu ir balandėlį sukti iš 2-3 lapelių.

Beje, jei jums sunkiai sekasi sukti ir vis balandėlis išsivynioja, galite pasinaudoti gudrybe ir surišti balandėlį siūlu. Tačiau rinkitės natūralų, nedažytą (kitaip viskas nusidažys kokia nors rožine spalva). Žinoma, tada turėsite papildomą darbą, prieš pateikiant balandėlius valgymui, juos atrišti.

Ką reikia žinoti apie mėsą ir ryžius įdarui?

Tradicinis balandėlių įdaras yra su mėsa. Nors receptų knygose galite rasti ir vegetariškų balandėlių ar su pačiais įdomiausiais įdarais, mes visgi, liekame prie tradicinio, mėsiško įdaro. Tačiau kokią mėsą pasirinkti įdarui?

Kad balandėliai būtų gardūs, įdaras turi būti minkštas ir sultingas. Deja, tokio rezultato nepavyks išgauti naudojant gryną jautieną ar vištieną. Visgi, jei šaldytuve turite tik jautieną arba vištieną, galima išsisukti įmaišius į faršą šiek tiek maltų lašinukų.

Idealiausia mėsa balandėliams yra kiauliena sumaišyta su jautiena arba paukštiena.

Be mėsos, įdare svarbų vaidmenį vaidina ryžiai. Ryžius į mėsą geriau maišyti išvirtus. Jei maišomi tik nuplikyti arba vos apvirti ryžiai, jie virdami sugeria mėsos sultis ir balandėlių įdaras pasidaro sausas, nebėra įprasto ir visiems patinkančio balandėlių įdaro sultingumo.

Kiek laiko ir kaip virti balandėlius?

Pasirinkite tinkamo dydžio puodą, išklokite dugną likusiais kopūsto lapais ar tarkuotu kopūstu ir vieną šalia kito sudėkite paruoštus balandėlius. Sultinį sumaišykite su pomidorų pasta ir užpilkite balandėlius. Puode jie turi būti pilnai apsemti, bet ne daugiau nei per pirštą.

Balandėliai yra troškinami, todėl užvirus puodui, sumažinkite ugnį iki minimalios ir uždenkite. Virimo laikas priklauso nuo to, kokius balandėlius mėgstate. Jei patinka traškesnis kopūstas, tuomet troškinkite 30-35 minutes. Jei norite minkštų balandėlių, tuomet troškinkite valandą laiko.

Rekomenduojami video: