Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus

Ką vertėtų žinoti renkantis termiškai apdorotus produktus
SPA 16
2019-10-16 08:36 2019

Bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, pusryčių dribsniai, sausainiai, tirpi kava ar daugelio pamėgta skrudinta duona – bene rizikingiausi produktai akrilamido atžvilgiu. Maisto produktų gamintojai jau antrus metus Europos Komisijos reglamentu yra įpareigoti reikšmingai mažinti šios sveikatai kenksmingos medžiagos, susidarančios aukštesnėje nei 120 laipsnių temperatūroje ir mažai drėgmės turinčioje aplinkoje gaminamuose produktuose, kiekius. Tačiau akrilamido susidaro ir gaminant maistą namuose – aukštoje temperatūroje kepant keptuvėje ar orkaitėje, naudojant gruzdintuvę ir pan. Kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo kenksmingojo akrilamido?

Paprastai ši cheminė medžiaga susiformuoja iš cukrų ir amino rūgščių, aptinkamų daugelio maisto produktų sudėtyje. Toks cheminis procesas žinomas kaip Majaro (Maillard) reakcija, dėl kurios maistas įgauna rusvą atspalvį ir pakeičia skonį.

Remdamasi daugelio tyrimų duomenimis, Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) patvirtino, kad maiste esantis akrilamidas galimai didina vėžio išsivystymo riziką visų amžiaus grupių vartotojams. Priklausomai nuo to, koks jo kiekis su maistu patenka į organizmą, galimas neigiamas poveikis ir nervų sistemai.

Atsižvelgiant į tai, kad dideli akrilamido kiekiai gali pakenkti sveikatai, šios cheminės medžiagos kiekių maiste stebėsena Europos Sąjungos valstybėse narėse vykdoma daugiau nei dešimtmetį. Lietuvoje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patikrinimų metu vertina, ar maisto gamintojai įgyvendina Reglamente (ES) 2017/2158 numatytas akrilamido mažinimo priemones priklausomai nuo gaminamų produktų tipo. Vertinami gamybos ir technologiniai procesai, turintys įtakos akrilamido susidarymui, – tai produkto gamybai naudojamos žaliavos, jų laikymo sąlygos, galutinio produkto spalva, ar vykdomas darbuotojų švietimas ir mokymai.

„Maisto pramonės atstovus raginame atidžiai vertinti, kiek akrilamido gali susidaryti jų gaminamoje produkcijoje bei taikyti tokias technologijas ir receptūras, kad šios medžiagos produktuose būtų kuo mažiau. Periodiškai tikrindami maisto tvarkymo įmones VMVT specialistai  kasmet atrenka apie 50 įvairių maisto produktų mėginių, kad įvertintų akrilamido kiekius. Pagal tai sprendžiama, ar gamintojai tinkamai taiko rekomenduojamas priemones. Pavyzdžiui, ar patiekalams su skrudintomis bulvytėmis pasirenkamos tinkamos, mažiau krakmolingos bulvių veislės, ar gamintojai turi spalvų paletę, kuri padeda įvertinti maisto produktų apskrudinimo intensyvumą, ir pan.“, – komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Trejus metus vykdomų tyrimų duomenimis, ištyrus daugiau kaip 160 įvairių maisto produktų, didesni akrilamido kiekiai nustatyti kviečių trapučiuose, vafliuose, meduoliuose, gruzdintų bulvyčių patiekaluose ir pan. Specialistus nustebino ir vienas atvejis, kuomet rekomenduojamą lygį viršijantis akrilamido kiekis buvo nustatytas kūdikiams skirtoje bulvių košėje su žuvimi. Gamintojai turėjo peržiūrėti visus gamybos etapus, pritaikyti akrilamidų mažinimo priemones ir atlikti pakartotinius laboratorinius tyrimus. Tik įsitikinus, kad akrilamido kiekiai saugūs, gamintojams leista atnaujinti produktų tiekimą rinkai.

Pasak VMVT vadovo, produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas, nėra išskirtinai žymimi maisto produktų ženklinimo etiketėse, todėl vartotojams rekomenduojama tokius produktus vartoti rečiau ir saikingai, rinktis mažiau perdirbtą, mažiau apskrudintą maistą. Gaminant namuose taip pat vertėtų laikytis principo kuo mažiau skrudinti bulvytes ar duoną, kepimo metu trumpinti terminio apdorojimo laiką ir, pagal galimybes, mažinti temperatūrą. Specialistai pataria nelaikyti bulvių šaldytuve, kadangi tai turi įtakos natūralaus cukraus kiekio padidėjimui, didesniam akrilamido kiekio susidarymui daržoves kepant.

VMVT inf.

Asociatyvi pixabay.com nuotr.

Panašūs straipsniai

Į ką atkreipti dėmesį turgavietėse renkantis produktus?

Į ką atkreipti dėmesį turgavietėse renkantis produktus?

Maisto saugos specialistai pataria dėmesį atkreipti į kelis pagrindinius aspektus. Renkantis maisto produktus turgavietėse svarbu ne tik atidžiai perskaityti ženklinimo etiketes, bet ir įsitikinti, kad tinka...

Kaip išsikepti skanius ir sveikesnius blynus?

Kaip išsikepti skanius ir sveikesnius blynus?

Užgavėnės neįsivaizduojamos be kaukėmis persirengusių žmonių keliamo šurmulio, Lašininio ir Kanapinio kovos, Morės deginimo ir, žinoma, gausaus vaišių stalo, kurio akcentas – blynai. Norint išsikepti skanius...

VMVT rekomendacijos prekiaujantiems maistu turgavietėse

VMVT rekomendacijos prekiaujantiems maistu turgavietėse 1

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė rekomendacijas prekybininkams, karantino šalyje laikotarpiu prekiaujantiems maisto produktais turgavietėse. Rekomendacijos parengtos siekiant užtikri...

VMVT: Ar saugu gerti vandenį iš čiaupo, o gal geriau rinktis virintą vandenį arba pirkti vandens filtrus?

VMVT: Ar saugu gerti vandenį iš čiaupo, o gal geriau rinktis virintą vandenį arba pirkti vandens filtrus?

Lietuvoje viešai tiekiamo geriamojo vandens mikrobiologinės savybės yra geros ir kokybė reguliariai tikrinama, tad jį galima gerti iš čiaupo nevirintą. Tais atvejais, kai geriamojo vandens tiekėjai negali ga...

Produktas, be kurio neįsivaizduojame šv. Velykų: ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

Produktas, be kurio neįsivaizduojame šv. Velykų: ką svarbu žinoti apie kiaušinius?

Kiaušiniai iki pat šiol yra pagrindinis šv. Velykų simbolis ir valgis, tad daugeliui svarbu žinoti, kokią maistinę vertę šis produktas turi. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai p...

Vartotojams, kurie yra pasiilgę maisto iš kaimo - interneto svetainė „Kaimas į namus“

Vartotojams, kurie yra pasiilgę maisto iš kaimo - interneto svetainė „Kaimas į namus“

Karantinas keičia pirkėjų įpročius – vis didesnė jų dalis užsisako maisto produktus internetu, juk tai ne tik patogu, bet ir saugu. Vartotojams, kurie yra pasiilgę maisto iš kaimo, Lietuvos ūkininkai tikrai ...

Prekiaujantiems maisto produktais internete – raginimai  pasirūpinti veiklos įteisinimu

Prekiaujantiems maisto produktais internete – raginimai pasirūpinti veiklos įteisinimu

Šešėlinės ekonomikos apraiškų maisto grandinėje mažinimas, ypač kovojant su nelegaliu maisto produktų tvarkymu bei realizavimu, – vienas svarbiausių Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Valstybinės maisto ir ...

Viduje veikiančios kavinės, restoranai, barai turės paisyti nustatytų saugumo reikalavimų

Viduje veikiančios kavinės, restoranai, barai turės paisyti nustatytų saugumo reikalavimų

Vyriausybei vakar patvirtinus naujus karantino sąlygų švelninimus, numatyta, kad jau nuo ateinančio pirmadienio, t. y. gegužės 18 d., duris galės atverti kavinės, restoranai, barai ir kitos pasilinksminimo v...

Lauko kavinės galės dirbti, jei užtikrins lankytojų saugumą

Lauko kavinės galės dirbti, jei užtikrins lankytojų saugumą

Užtikrinti, kad lauke įsikūrusių kavinių staliukai nuo aplink esančių pėsčiųjų takų, gyvenamųjų namų langų, laiptinių būtų nutolę bent vieno metro atstumu, o tarp lankytojų, sėdinči...

Po naujausių VMVT patikrų rinkoje neleista realizuoti 9 t nesaugios vartoti paukštienos

Po naujausių VMVT patikrų rinkoje neleista realizuoti 9 t nesaugios vartoti paukštienos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad tęsia sustiprintą įvežamų ir lietuviškų gyvūninių produktų kontrolę, kurios metu atlieka patikrinimus tiek paukštienos išpjaustymo įmonėse, t...

 Dujų balionams daugiabučiuose pakeisti bus teikiama valstybės parama

Dujų balionams daugiabučiuose pakeisti bus teikiama valstybės parama

Energetikos ministerija parengė ir pateikė derinimui tvarką dėl suskystintų naftos dujų balionų (toliau - dujų balionų) daugiabučiuose pakeitimo kitais energijos šaltiniais. Šis dujų balionų keitimas bus fin...

Už rinkoje nustatytus nesaugius produktus - žaislą ir kėdę - skirtos sankcijos

Už rinkoje nustatytus nesaugius produktus - žaislą ir kėdę - skirtos sankcijos

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – VVTAT) skyrė ekonomines sankcijas UAB „Kesko Senukai Lithuania“ ir UAB „Rimi Lietuva“ – bendrovės teikė į Lietuvos rinką pavojingus produktus. ...

Sergamumas salmonelioze: dažniausiai sirgo vaikai iki šešių metų

Sergamumas salmonelioze: dažniausiai sirgo vaikai iki šešių metų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, praėjusiais metais buvo užregistruoti 747 salmonelioze susirgę asmenys ir tai 49 atvejais mažiau nei užpernai. Didžiausias sergamumas registruotas vaikams ...

Teikiamos rekomendacijos sergantiesiems onkologinėmis ligomis ir jų artimiesiems

Teikiamos rekomendacijos sergantiesiems onkologinėmis ligomis ir jų artimiesiems

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Nacionalinio vėžio instituto (NVI) specialistais, reaguodami į tai, kad Europoje sparčiai daugėja naujojo koronaviruso (COVID-19) atvejų, taip pat į tai, kad Lietuvo...

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

5 požymiai, įspėjantys apie nepatikimą internetinę parduotuvę

Internetiniai sukčiai, apgaule išviliojantys patiklių pirkėjų pinigus, o vėliau paslaptingai dingstantys kartu su reklamuotomis prekėmis – dažnas reiškinys interneto platybėse. P...

Sprendimas priimtas: kaip nuo liepos bus išmokama antroje pakopoje sukaupta pensija?

Sprendimas priimtas: kaip nuo liepos bus išmokama antroje pakopoje sukaupta pensija?

Seimas priėmė Pensijų kaupimo įstatymo pakeitimus, kurie reglamentuoja „Sodros“ funkcijas ir atsakomybę, pensijų anuitetų fondo priežiūros funkcijas vykdysiančios Pensijų anuitetų tarybos formavimą,...